dulaka 11.12.03, 12:09 Czy któraś z Was drogie Internautki robiła domowy majonez. Prosze o przepisy. Bardzo dziękuje. Ania Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusia029 Re: majonez - przepis 11.12.03, 15:52 Poszukałam i znalazłam. Tak oto pisała akacha na tymze forum. Cytuje jej list: ". sama! 1 raz w życiu! oto, jak to uczyniłam : Składniki: 1 żółtko około szklanki dobrego oleju - np. słonecznikowego 1łyżeczka musztardy (nie za ostra, żeby nie zdominowała smaku) sok z cytryny - około dwóch łyżek sól, cukier drobno zmielony pieprz biały lub czarny jeśli ktoś woli I do dzieła wszystkie składniki MUSZĄ MIEĆ temperaturę pokojową, mieszamy nie za szybko, jeśli mikserem to na najnizszych obrotach, w jedna stronę, cierpliwie, bez pośpiechu Do miski wrzucamy żółtko, dodajemy musztardę i sok z cytryny i dokładnie rozcieramy . Kiedy żółtko roztarte z musztardą, zaczynamy powoli dodawanie oleju - wlewamy go cienkim strumyczkiem, po trochu i cały czas mieszamy - nie za szybko, nie za wolno i w jedną stronę. naprawdę nie spieszcie się tym olejem, trochę chlup - i mikserkiem i jeszcze raz Jeśli trzeba, dodajemy więcej oleju niz podałam, jak juz majonez jest gęsty i puszysty doprawiamy do smaku. Ja dodałam cukru, ale nie przesadźcie tak jak ja, bo nie miałam dziś smaku za grosz i wyszedł mi słodki jak deser Ale poza tym był boski akacha" Odpowiedz Link Zgłoś
dulaka Re: majonez - przepis 17.12.03, 12:03 dziękuję za przepis , faktycznie pyszny Odpowiedz Link Zgłoś