Dodaj do ulubionych

śpiwór czy kołderka

06.04.13, 10:12
Hej,

zastanawiam się nad kupnem śpiworka lub kołderki dla mojego 3 miesięcznego malucha.
Jak myślicie co jest lepsze? Śpiwór czy kołderka?
Możecie polecić jakąś dobrą firmę?
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 10:14

Chodzi ci o Taki spiworek na ramionach zapinany?
    • kerri31 Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 10:16
      Śpiworek jest fajny bo dziecko się nie odkryje ale na lato to pomysł niezbyt trafiony. Na All...jest tego mnóstwo, musi być z konkretnej firmy ? Ma to jakieś znaczenie?
      Oby się na zamek zapinał, bo z guzikami to Cię szlag trafi.
      • klinka30 Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 15:58
        Dzięki wszystkim za rady. Chyba zdecyduję się na śpiworek co najmniej do lata smile.
        Dla mnie firma ma znaczenie, bo nie chciałabym aby po praniu śpiworek był do wywalenia.
    • ladnyusmiech Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 10:20
      Mam śpiworek zapinany na ramiączkach. Z poprzedniego rozmiaru wyrósł, kupiłam kolejny. Dla mojego dziecka kołderka to nieporozumienie, ma niecały roczek i przemieszcza się kilka razy w różnych pozycjach w nocy. Gdyby śpiworek się go nie trzymał big_grin spałby tylko w piżamce.
      Kupiłam poprzedni w Wójciku (fajny polecam), tego co mam obecnie nie pamiętam firmy. Widziałam w tekamaxx (nie wiem jak to się pisze) bardzo fajne.
    • nabakier Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 10:43
      Moje miały śpiworki ale tylko na zimę. I krotko. Jako niemowlaki znaczy. Potem dziecko nabywa umiejętności okrywania się.
    • maltry Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 10:49
      Wszystko zależy od preferencji dziecka wink Moja dwójka nigdy w śpiworkach nie umiała spać, muszą mieć odkryte stopy, nawet kiedy w nocy niezbyt ciepło jest w domu (ale to po mnie tongue_out )
      Ale generalnie śpiworki to fajne rozwiązanie, na lato miałam taki z cienkiej bawełny z krótkim rękawkiem zamiast ramiączek, gdzieś w lumpku wygrzebany, no ale się nie przydał u nas niestety
    • twoj_aniol_stroz Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 11:39
      U nas zdecydowanie śpiworek się sprawdzał. Żadnej konkretnej firmy, po prostu kupowałam dwa identycznego rozmiaru i było na zmianę. Kołderka była do niczego, jakies takie bardzo ruchliwe dzieci mi się trafiły i kołderka błyskawicznie była obok. Pamiętam, że jako dzieci z moim bratem mieliśmy troczki przy poszewkach i mama przywiązywała kołderki do szczebelków łóżeczka, żeby nam nie zjeżdżały. Wtedy po prostu nie było śpiworków.
    • kosmopolis Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 11:52
      Śpiworek kupiłam i po roku nieużywania sprzedałam.
      Chyba każde dziecko jest ruchliwe i się odkrywa. Ja radziłam sobie w ten sposób, że po prostu ubierałam na noc tak, żeby na pewno było mu ciepło, a jednocześnie nie było zgrzane. Ja nie cierpię, jak mi podczas snu za gorąco, to uznałam, że i dziecka męczyć nie będę.
    • ashraf Re: śpiwór czy kołderka 06.04.13, 12:13
      U nas sprawdza się tylko śpiworek. Po pierwsze mały się nie rozkopuje (a jest ciepłolubny po mamie i od razu obudziłby się, gdyby zrobiło mu się zimno), po drugie nie zarzuci go sobie na twarz, po trzecie mogę go w nim wyjąć np. do karmienia nocnego albo kiedy rano zabieramy go na drzemkę do naszego łóżka.
    • klinka30 Re: śpiwór czy kołderka 07.04.13, 14:43
      Możecie polecić jakąś dobrą/sprawdzoną firmę?
      • notoczo Re: śpiwór czy kołderka 07.04.13, 16:13
        ja mam spiworek ze smyka, slicznyyy i swietnie wykonany... wogole spiworek to moje odkrycie przy drugim dziecku, maly kreci sie w nocy tak ze w zyciu nie wiadomo gdzie akurat bedzie i w jakiej pozycji go zastane jak zagladam do niego w nocy big_grin a tak sie nie rozkopuje i moze sobie wedrowac po lozeczku ile wlezie.
        • pelagia_pela Re: śpiwór czy kołderka 07.04.13, 16:19
          Mam kilka z Mothercare i niezle byly. Fajne tez Grobags - gro.co.uk/grobag-baby-sleep-bags. Na lato mozna kupic 0.5 tog. Jaka masz temperature w pokoju dziecka?
    • slonko1335 Re: śpiwór czy kołderka 07.04.13, 16:18
      Śpiworki sprawdzały się baardzo przy córce-na wszystkie pory roku-miałam cieplejsze i takie całkiem cieniutkie bawełniane na lato-młoda spała w takim w pieluszce tylko.
      Syn nie dał się wsadzić w śpiworek, nie było takiej opcji.
    • koronka2012 Re: śpiwór czy kołderka 07.04.13, 17:44
      Moje dziecię całe niemowlęctwo i wczesne dziecinstwo przespało w śpiworku, genialna sprawa - na noc nie trzeba było zakładać śpiochów, przewijanie szło szybciej.

Jedna uwaga - kupując śpiworek zwróciłabym uwagę, żeby był wygodny - tzn. długi, i w żadnym wypadku nie watowany, pikowany i ocieplany. Tzn. NIE taki:
      prestizowo.pl/data/gfx/pictures/large/3/9/6193_1.jpg
      tylko coś w stylu
      anikababy.redcart.pl/templates/images/description/4709/Image/spiworki_krokodylki/piworek_dla_dzieci_KKKKK.JPG
      W grubym,kikluwarstwowym dziecko ma ograniczoną swobodę ruchu i często przez to go nie lubi. Ja miałam genialne francuskie, z milusiej flanelki, lejące się. Fajne widziałam w TKMaxie, do tego miały zatrzaski przy ramionkach regulujące rozmiar.
    • laff.irynda Re: śpiwór czy kołderka 09.04.13, 13:59
      Jak już się zdecydujesz na spiworek, to zwróć uwage na kierunek odpinania.
      Żeby było łatwo dostać sie do pieluchy bez konieczności rozbierania dziecka od góry.
      Pierwszy miałam taki zapinany w kierunku jak np. kurtki i żeby dostac sie do pieluchy musiałam całe dziecko rozgrzebywac. Nastepne - większe kupowałam już zwracając na to uwagę.
    • eliszka25 Re: śpiwór czy kołderka 09.04.13, 15:10
      ja dla obu synow mialam spiworki od urodzenia. dla mnie idealna sprawa. dziecko sie nie odkopie, nie trzeba sie martwic, ze zmarznie, mozna po prostu wyjac z lozeczka, gdy placze czy do karmienia i nie trzeba w nic owijac/odwijac itp. obaj moi synowie urodzili sie jesienia i czesto w spiworku wkladalam ich tez do glebokiego wozka, bo znacznie to wygodniejsze niz wszelkie kocyki czy kolderki do wozka. obaj spali w spiworkach gdzies do 2,5 roku. wtedy sami powiedzieli, ze chcieliby koldre, jak mama i tata.
      • eliszka25 Re: śpiwór czy kołderka 09.04.13, 15:14
        acha, spiworki mialam z tchibo i h&m. na zime grubsze, na lato takie z cienkiej, pojedynczej bawelny, wiec dzieci spaly jak przykryte pielucha. zwroc uwage, zeby spiworek nie byl zbyt waski, bo wtedy bardzo ogranicza swobode ruchow i dziecku bedzie niewygodnie. najlepsze sa takie dosc szerokie "w nogach".
    • noem.i77 Re: śpiwór czy kołderka 10.04.13, 13:41
      Ja dostałam śpiworek od koleżanki, która uszyło go dla swojego dziecka: duży kawałek polaru z ekspresem z boku i napkami na ramiączkach. Świetna sprawa. Przyjemny w dotyku, obszerny, szybko schnie po praniu i nie jest w nim za gorąco.
    • pibelle Re: śpiwór czy kołderka 11.04.13, 17:58
      Wszystkie moje dzieci jechały bądź jadą na śpiworach po kilka lat. W żadnym przypadku kołdra żyjąca w nocy swoim życiem się nie sprawdziła. Śpiworów w różnych rozmiarach mam całą kolekcję, żeby móc je często zmieniać oraz dopasowywać do pory roku. Wersja letnia w sumie to bardziej taki kaftan z bawełny niż śpiwór, ale w każdym razie przypięty do dziecka. Niektóre były szyte specjalnie, bo nie mogłam dostać tego co chciałam. W każdym razie uważam, że fantastyczna sprawa i znacznie ułatwia zmianę pościeli, bo nie ma powlekania kołdry i nie wygląda źle niewyprasowane z racji fasonu innego niż płaska jak obrus poszewka.
    • kaska415 Re: śpiwór czy kołderka 28.04.13, 20:36
      podziele się z Wami informacją o konkursie dla kobiet w ciąży, może któraś będzie chciała skorzystać www.facebook.com/photo.php?fbid=531674806871322&set=a.153691394669667.25928.152074418164698&type=1&theater
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka