iwiz1 17.08.04, 20:11 jestem mamą 2 miesięcznej córeczki której pojawiły sie na buźce potówki, co robicie aby się ich pozbyć Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monad2 Re: potówki 18.08.04, 18:01 Pewnie sie przegrzała, przy tych upałach to nic dziwnego sama to brałam przy młodszej córci. Obawiam sie ze niewiele da sie zrobić same znikną za kilka dni.. Sprawdzaj na karczku czy nie spocony bo przegrzanie jest gorsze od zmarzniecia dla maluszka pozdrawiam M Odpowiedz Link Zgłoś
simona74 Re: potówki 18.08.04, 19:02 są dwie super metody. Można dziecko wykąpać w krochmalu (idealne na różne zmiany na skórze, w tym także na potówki), albo można przecierać potówki spirytusem 70%. Zajrzyj na forum o pielęgnacji niemowląt. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: potówki 20.08.04, 09:22 NIC.... poczekać aż same znikną. Można oczywiście wykąpać maluszka w jakichś specyfikach, ale już spirytus bym odradzała - po co przy tak błachej rzeczy jak potówki ingerować w warstwę ochronną skóry. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: potówki 20.08.04, 09:57 na wszelkie problemy skórne polecam kąpiel w cali - nadmanganian potasu - wrzucasz dwa kryształki na wanienkę wody - Igorek jak był malutki nie miał żadnych problemów skórnych dzięki tym kąpielom - polecono nam je już w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: potówki 20.08.04, 10:45 Renik.w, skąd wiesz, że Twój synek nie miał problemów skórnych dzięki kąpielom w nadmanganianie potasu? Może bez tych kąpieli również nie miałby problemów (podobnie jak mój synek). Nie jestem przeciwniczką kąpieli w nadmanganianie, ale uważam, że nie należy przesadzać. Maria Odpowiedz Link Zgłoś
renik.w Re: potówki 20.08.04, 11:30 Wiem stąd ,że właśnie miał problemy skórne , od urodzenia był cały w krostkach - trądzik noworodkowy chyba już nie pamiętam jak to się nazywało i dlatego już w szpitalu był kąpany w cali i zalecono nam kąpiele również w domku . Lekarz pediatra , który nas prowadzi też zalecał te kąpiele między innym właśnie na potówki więc to chyba nic złego . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maginda Re: potówki 20.08.04, 13:16 Ach, to było dokładnie odwrotnie niż to zrozumiałam: Twój Maluszek miał problemy skórne i dlatego kąpałaś go w roztworze nadmanganianu. A ja zrozumiałam, że był kąpany w tym roztworze profilaktycznie, aby zapobiec ewentualnym problemom. Mój synek generalnie nie ma problemu z potówkami (jest szczuplutki, po kąpieli nie stosujemy żadnych kosmetyków: nasza woda jest na tyle dobra, że nie wysusza jego delikatnej skóry), w jego 18-miesięcznym życiu pojawiły się dosłownie kilka razy w niewielkiej ilości (głównie wtedy gdy babcia go przegrzała), tak więc nie uznałam za konieczne wspomaganie ich zniknięcia. Pozdrawiam, Maria Odpowiedz Link Zgłoś