Dodaj do ulubionych

kontrola ZUS

26.01.11, 17:49
Hej dziewczyny smile dostałam dziś wezwanie na kontrole, muszę się stawić do lekarza orzecznika do ZUS na kontrole zwolnienia... Była może któraś z Was na takiej kontroli, bo nie wiem na co mam się przygotować. Jestem na zwolnieniu od 6 miesiaca ciazy czyli w sumie od miesiaca. Pomożcie...
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • gwen_s Re: kontrola ZUS 26.01.11, 20:57
      aż w szoku jestem...
      ja miałam kontrolę, ale to ZUS do mnie przyszedł sprawdzić czy w domu jestem, ale, że nie miałam w L4 leżeć to akurat mnie nie było... potem zmieniłam adres zameldowania i panie kontrolerki nie mogły znaleźć nowej ulicy więc pojechały do moich rodziców... czyli z ich kontroli nici, ja żadnych konsekwencji z tego tytułu nie poniosłam.
    • megi110174 Re: kontrola ZUS 26.01.11, 21:16
      do ZUS informacja o tym że jestes na L4 dociera zwykle po miesiącu więc naprawde bardzo szybcy są albo ktos cię ... bardzo lubi i martwi się o twój stan zdrowiasmile Skonsultuj sie ze swoim lekarzem co wpisal jako przyczyne zwolnienia (chyba że dokładnie wiesz z jakiego powodu jestes na L4) i tej wersji sie trzymaj chocby niewiem co. Na pewno koronnym argumentem jest zawsze ból, którego nikt ci nie udowodni że nie czujesz nawet jesli badania fizykalne nie wykarzą anomalii.
      • bibi_online Re: kontrola ZUS 26.01.11, 21:31
        No bo ZUS najczęściej kontroluje na wniosek pracodawcy. Co za głupota ciążę kontrolować!!! I co , stwierdzą,że nie zasadne zwolnienie??? Bóle krzyża, osłabienie, drętwienie kończyn, problemy z układem trawiennym itd. itp, coś czego nie da się udowodnić choćby się chciało.Ja akurat leżę z krwiakiem, ale i bez niego źle się czułam i pracować nie mogłam. Ciąża to nie choroba, ale ciąży.
        • aniamiska Re: kontrola ZUS 26.01.11, 21:47
          ja mam anemie i kamice nerkową... wniosek szefowa składała chyba 2 tygodnie temu. Ale myslę, że czepili się bo dostałam umowę od października a wtedy juz byłam w ciazy tylko jeszcze nie wiedziałam... a szefowa napewno nie zlozyla o kontrole bo sama mnie na zwolniene wysłała... Dziwna sprawa uncertain
          • dzieciusie3 Re: kontrola ZUS 26.01.11, 22:02
            A ja ci powiem tyle,ze nie masz obowiązku iść do ZUS,ponieważ będąc na L4 masz siedzieć w domu ,a jeżeli to ciąża może być zagrożona i z jakiegoś powodu jesteś na tym zwolnieniu!!!
            dokładnie tak jak powiedziała przedmówczyni to ZUs może do Ciebie przyjechać ale Ty.Ty jeszcze możesz im ironicznie powiedzieć jak możesz przyjechać jak jesteś w ciąży i własnie na L4-czyli w sumie powinnaś leżeć.
            • aniamiska Re: kontrola ZUS 27.01.11, 08:10
              Tak, ale L4 ma kategorie... Taką, w której się leży i taką w której się chodzi... ja mam tą drugą. Mam niskie ciśnienie i jakbym leżała to przespałabym tą ciążę chyba smile
              • annajustyna Re: kontrola ZUS 29.01.11, 18:34
                Jesli faktycznie masz powod, aby byc na zwolnieniu, to niczego sie nie boj. Niech drza kombinatorzy, a nie uczciwie chorzy! Bedzie dobrze - moze napij sie jednak kawy przed ta kontrola, zebys po drodze nie usnela? smile.
    • annajustyna Re: kontrola ZUS 27.01.11, 09:28
      Hmm, bedzie dobrze, ale kontrola zwolnienia to nie zawsze glupota - sama mam w dalekiej rodzinie taka, co jest na zwolnieniu, a jezdzi na szkolenia po calej Polsce.
    • klara154 Re: kontrola ZUS 27.01.11, 09:53
      Myślę, że kluczem do Twojej sytuacji jest niedawno podjęte zatrudnienie.
      Zus często sprawdza, czy zatrudnienie nie jest fikcyjne i przy okazji kontroluje zwolnienie.
      Jest bardzo dużo przypadków zatrudniania tylko po to, aby potem ciężarna mogła pobierać zasiłek z ZUS -u i dlatego ZUS to kontroluje.
      Nic się nie martw.
      • bibi_online Re: kontrola ZUS 27.01.11, 13:20
        otóż to!!! Znajomy taki przekręt zrobił, że zatrudnił żonę u kolegi , pensja 2 tyś., opłacił pierwszy miesiąc ZUS-u (coby kolega nie był stratny) i żona fru, na L4, i kasa konkretna do końca ciąży, i z tego co wiem oni kontroli nie mieli. Czyli tak się niestety dzieje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka