Dodaj do ulubionych

Praca w domu.

14.04.11, 21:34
Proszę o radę. Mianowicie prowadzę od jakiegoś czasu w swoim mieszkaniu, w bloku działalność. Do tej pory nie kreciło się zbyt dobrze, od niedawna jestem ubezpieczona, ale idzie mi coraz lepiej i... no właśnie. Jak pracuję jest dosyć głośno. Nie widziałam problemu gdy było mało zleceń,ale jest ich teraz całkiem sporo. Sąsiedzi słyszą na pewno odgłosy mojej pracy. Mieszkanie jest wykupione na własność. Czy powinnam gdzieś zgłosić to że prowadzę w SWOIM mieszkaniu dział. gosp., względnie jakich formalności musze dopełnić? Zaznaczę, że mam dwójkę maluchów, które często chorują i nie wyobrażam sobie wyniesienia do innego lokalu, póki co.
Obserwuj wątek
    • pierwsze-wolne Re: Praca w domu. 14.04.11, 22:04
      U właściciela budynku chyba? I w gminie - strzelam - jak mąż miał działalność, składał wniosek w gminie w podatkach - od metrów przeznacznych na działalność płaci sie inny podatek od nieruchomości.
      • kamisa7 Re: Praca w domu. 15.04.11, 21:24
        Czyli oprócz wyższego czynszu, który naliczy mi administracja, będę musiała płacić wyższy podatek od nieruchomości? Ciekawe ile sobie zażyczyć mogą za takie...hmmm....4m^
        • pierwsze-wolne Re: Praca w domu. 15.04.11, 21:35
          U nas przy 30 gr za m2 budynku mieszkalnego za działalność płaciliśmy 15 zł/m2.
    • gazeta_mi_placi Re: Praca w domu. 15.04.11, 21:25
      Oczywiście musisz zgłosić.
      Jeżeli do tej pory nie zgłosiłaś obiło mi się o uszy, że wspólnota (mieszkańcy) mogą się nie zgodzić (zwłaszcza jak działalność uciążliwa).
    • graue_zone Re: Praca w domu. 15.04.11, 21:33
      Jeśli Ty nie zgłosisz, to Ciebie zgłoszą. Nie wiem, jak długo sąsiedzi wytrzymają. Swoją drogą ciekawe, czy Ty wytrzymałabyś dość głośną pracę sąsiadów dzień w dzień. Bo mnie szlag trafiłby szybko.
      • kamisa7 Re: Praca w domu. 15.04.11, 21:58
        Strasznie głośno to nie jest, ale cuś słychać na pewno. Trochę przeraża mnie spirala następstw, podatki, czynsz, sąd, bank, hipoteka. Może jednak poszukam lokalu...Tylko co ja zrobię z maluchami? W domku bawią się i brykają, a tak musiałyby po przedszkolu siedzieć ze mną w pracy do powrotu tatusia. Znajomy proponował wynajęcie stanowiska pracy u niego, ale to dalej od moich zleceniodawców a ukradli mi samochód i...rybka. Chyba w domku mi jednak lepiej. Chyba potrzebowałabym zgody spółdzielni, rady kolonii...Tylko czy obowiązuje mnie to jeśli to MOJE mieszkanie?
        • gazeta_mi_placi Re: Praca w domu. 15.04.11, 22:20
          Oczywiście, wspólnota (spółdzielnia) ma prawo nie zgodzić się na działalność gospodarczą w mieszkaniu (nawet jeśli to mieszkanie własnościowe), mój dawny sąsiad (mieszkanie oczywiście własnościowe) chciał otworzyć biuro w swoim mieszkaniu, w tym celu musiał zebrać podpisy od wszystkich sąsiadów z danego bloku, że zgadzają się.
          Część się nie zgodziła i biura nie otworzył mimo, że mieszkanie jego własne.
      • mgla_jedwabna Re: Praca w domu. 16.04.11, 01:40
        Kolejna, która nie odróżnia "coś słychać" od "jest hałas".
    • jul-kaa Re: Praca w domu. 15.04.11, 22:28
      Ja zawsze jak szyję na maszynie albo dłuższy czas używam miksera, to też mam schizę, że sąsiedzi słyszą. A może jednak nie słyszą..?
      • gazeta_mi_placi Re: Praca w domu. 15.04.11, 22:45
        Słyszą czy nie jeżeli autorka wątku prowadzi działalność gospodarczą u siebie w mieszkaniu a nikomu nie zgłosiła tego faktu ( a ma taki obowiązek ) ładuje się w problemy...
      • mgla_jedwabna Re: Praca w domu. 16.04.11, 01:42
        W bloku słyszą. Ale odgłos miksera albo maszyny to są normalne odgłosy życia, a nie hałas, jak np. dudniące głośniki albo dzikie wrzaski.

U mnie słychać nawet, jak u sąsiadów czajnik gwiżdże. To co, mają sobie wody nie gotować, bo ja chcę mieć ciszę? wink
        • kamisa7 Re: Praca w domu. 16.04.11, 14:46
          A z innej beczki, gdzie jest tak napisane, że muszę to zgłosić? Przyznaję w przepisach jest mowa o mieszkaniu spółdzielczym, ale nie o wykupionym na własność. Nic takiego nie znalazłam. Chyba popytam w administracji jak to wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka