Dodaj do ulubionych

Jak długo US może... pyt. do prawiniczek

19.05.11, 16:15
Jak długo Urząd Skarbowy może analizować (sprawdzać) rozliczenie (PIT) z poprzednich lat. Trzeba było donieść stosowne dokumenty... i leżą w teczce, a ja miałam 10 dni tylko.
Obecnie już minęło 5 lat...jednak US wezwał w marcu, więc jeszcze zdązył ale czy może nadal przetrzymywać dokumety?
Proszę poradźcie.
Obserwuj wątek
    • mamciaa Doradźcie 20.05.11, 13:54
      Dziewczyny pomóżcie bo ja nie mogę nadal znaleźć info na ten temat.
    • a-ronka Re: Jak długo US może... pyt. do prawiniczek 20.05.11, 14:01
      5 lat masz na rozliczenie się z US.
      Termin mija w dniu kiedy złożyłaś PIT, a nie rocznikowo.
      Najprościej to idz do pokoju w któym skladałąs dokunenty i się dowiedz. Sprawa po 5 latach jest zakończona ...........chyba ,ze coś znależlismile
      • mamciaa Re: 20.05.11, 14:10

Dzięki...
        Chyba źle sformuowałam pytanie.
        W kwietniu mineło 5 lat. US w marcu wezwał do złożenia stosownych dokumentów celem sprawdzenia... i mamy maj a oni jeszcze nie sprawdzili. W tym momencie jest już po terminie czyli minęło 5 lat.
        Wezwanie było przed upływem 5 lat, ale czy oni mogą tak długo dokonywać "sprawdzenia"???
        • angi666 Re: 20.05.11, 14:12
          A za któy rok ten PIT?
          • angi666 Re: 20.05.11, 14:15
            Jeżeli za 2005 r. - deklarację złożyłaś w 2006 to do końca 2011 r. maja prawo "trzepać".

Ordynacja podatkowa:
            Art. 70. § 1. Zobowiązanie podatkowe przedawnia się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku.
            • angi666 Re: 20.05.11, 14:17
              Jestem prawnikiem i podatkowcem i bardzo lubie "zabawy" z US, jak będzie coś potrzebne chętnie pomogę.
              • mamciaa Re: 20.05.11, 14:20
                Wielkie dzięki.
                Jestem teraz troszkę mądrzejsza. ;p
      • angi666 Re: Jak długo US może... pyt. do prawiniczek 20.05.11, 14:11
        Termin mija owszem po pięcie latach, ale od końca roku w którym złożyło się zeznanie.
        • mamciaa 2006 20.05.11, 14:17
          Dzieki.
          PIT za 2006 rok.
          Moje pytanie, jak długo US może sprawdzać takie rozliczenie. Jak pisałam złożyłam dokumenty (niektóre oryginały). Jak długo to może trwać? Pani mówiła kilka tygodni ale to już trwa kilka miesięcy.
          • angi666 Re: 2006 20.05.11, 14:25
            Jeżeli za rok 2006, złożony w 2007 czyli mają czas do 2012.
            Powinni załatwić sprawę dosyć szybko, jednak czynności sprawdzajace szczególnie w małych urzędach mogą trwać dosyć długo. Jeżeli masz pewność, że nic do Ciebie nie przysłali (tzn. sama odbierasz pocztę, nie przeprowadziłaś się etc.) możesz jeszcze poczekać, bądź zadwonić do urzędu (powinnaś mieć osobę do kontaktów na dole wezwania) wtedy powiedzą na jakim etapie jest sprawa.
            • mamciaa Re: 2006 20.05.11, 14:34

Dzwoniłam w kwietniu. Informacja, że zajmą się tym na początku maja...

Dla mnie dziwne jest to, że ja miałam tydziń na skompletowanie dokumentów i przedłożenie je w US. A oni jeszcze nie zaczęli... choć zdaję sobie sprawę, że oni mają więcej pracy...
              • angi666 Re: 2006 20.05.11, 14:53
                Przez dwa lata pracowałam w jednym z US (w ramach tzw. "poznania obozu wroga") i zapewniem cię ż takie postepowanie nie jest niczym dziwnym, tym bardziej że mają jeszcze sporo czasu do przedawnienia.
                Myslę, że odezwą się nie wcześniej niż po wakacjach, teraz mają mnóstwo pracy ponieważ mają trzy miesiące na zwrot pieniędzy za ten rok, jeżeli sie nie wyrobią idą odsetki. Dlatego Twoja sprawa na pewno poczeka.
                • mamciaa Re: 2006 20.05.11, 14:55

Dziękuje bardzo za rady.
                  Pozdrawiam.
          • julita165 Re: 2006 20.05.11, 14:25
            Prowadzisz działalność gospodarczą ? Prowadziłaś ją w 2006r. ? Dokumenty dostarczyłaś do kontroli podatkowej czy do czynności sprawdzających ? ( rozróżnisz po tym czy najpierw dostałaś egz upoważnienia do kontroli )
            • mamciaa Re: 2006 20.05.11, 14:37
              Nie prowadzę (nie prowadziłam działalności).
              Wezwanie celem weryfikacji poprawności wykazanych i dokonanych odliczeń w PIT 37 z tytułu ulgi odsetkowej)
    • bika_05 Re: Jak długo US może... pyt. do prawiniczek 20.05.11, 14:14
      Nie jestem prawnikiem, ale już trochę kontroli US przeszłam...
      Wynosi on 5 lat licząc od końca roku kalendarzowego, w którym upłynął termin płatności podatku (a więc de facto przez 6 lat)
      Tzn: Jeśli rozliczasz rok 2010 w tym roku, to masz obowiązek przechowywać dokumenty do końca 2016. W 2017 roku US nie może prosić o dokumenty za rok 2010.
      Najlepiej pytaj w US pani, która się tą sprawą zajmuje. Ja zawsze tak robie i do tej pory wszystko ok.
      • pasquda77 Re: Aggi666 24.05.11, 10:54
        mogłabym napisac do Ciebie na priv?smile
        • jana111 Re: Aggi666 24.05.11, 18:30
          A ja tutaj.
          Jakie masz doświadczenia z wymierzaniem podatku od nieujawnionych źródeł dochodu (w kontekście 5 lat przedawnienia)? I na jakiej podstawie US żądają udokumentowania przychodów sprzed lat np. 15?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka