Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński 2013r. na nowych zasadach

29.11.12, 11:02
proszę o odp jeśli ktoś coś konkretniej ode mnie wie na ten temat. ja rodzę w marcu 2013 i zastanawiam się czy uda mi się załapać na te zmiany przewidujące wydłużenie o kolejne pół roku urlopu macierzyńskiego płatnego 80%? nie wiem od kiedy ma to wejść w życie - czytałam że od lipca, później ze od września i teraz mam wątpliwości czy uda mi się z tego skorzystać.
Obserwuj wątek
    • ladnyusmiech Re: urlop macierzyński 2013r. na nowych zasadach 03.12.12, 13:01
      Ma wejść w życie we wrześniu i ma dotyczyć osób które są jeszcze na macierzyńskim. Czyli o ile się nie mylę to osoby które urodzą od 17 marca - w dniu wejścia w/w ustawy (wrzesień) będą jeszcze na macierzyńskim i tym samym będą mogły złożyć wniosek o przedłużenie o kolejne pół roku przy czym otrzymają wtedy 60% wynagrodzenia. Wszystko się rozbije o datę wejścia ustawy w życie - czy w tym czasie będziesz na macierzyńskim czy nie (wtedy już Cie to nie będzie dotyczyć). A masz 60% aby było sprawiedliwie, bo osoby które od razu zdecydują się na rok (urodzą we wrześniu i później) mają całe wynagrodzenie przez rok 80%.
      Mam nadzieje, że napisałam zrozumiale.
      • beniutka_bo Re: urlop macierzyński 2013r. na nowych zasadach 08.01.13, 08:28
        Witam,
        a co w przypadku, gdy moja umowa kończy się w dniu porodu (koniec sierpnia)? Czy też mogę zadeklarować,że chcę iść na macierzyński na 12 miesięcy?
    • chamskityp Re: urlop macierzyński 2013r. na nowych zasadach 18.06.13, 10:59
      Od wczoraj weszły zmiany w urlopie macierzyńskim, dosyć spore szczerze powiedziawszy więc radzę sobie poczytać link

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka