Dodaj do ulubionych

umowa o wynajem mieszkania?

21.09.04, 12:47
Mam pytanie do mam, które wynajmują mieszkanie, a mianowicie co powinna
zawierać taka umowa. Czy musi być określony czas wynajmu? Czy można uzależnić
wysokość czynszu od pewnych czynników?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • nikasob Re: umowa o wynajem mieszkania? 22.09.04, 14:24
      Jeśli umowa na czas nieoreślony, to musi byc oczywiście termin wypowiedzenia
      (np 2-3 miesiące) - obowiazuje to wtedy obie strony. Jeśłi na czas określony to
      przepisy jaso mówią,że nie może być krócej niż na 3 lata, więc zastanów się co
      jest bardziej korzystne.
      Ustawa o .. nie chcę sie pomylić - ochronie lokatorów (lub praw lokatorów)-
      mówi co ile i o jaki % można podnieść czynsz. Oczywiście w umowie może byc
      zapis, że opłaty są uzależnione od aktualnych opłat dl aspółdzielni czy
      wspólnoty (zaliczki za wodę, ogrzewanie itp.)
      Wspomniana ustawa wyraźnie określa też co naprawia ( w razie awarii) w
      mieszkaniu najemca, a co wynajmujący - warto do niej zajrzeć i zawrzeć te
      rzeczy w umowie.
      • enut Re: umowa o wynajem mieszkania? 23.09.04, 12:09
        Mozesz podac link do tej ustawy? Badz nr i date?

Dzieki
      • enut do nikasob 24.09.04, 09:56
        Ustawe juz znalazlam (DzU z 2001, nr 71, poz.733), ale nie znalazlam tam
        przepisu mowiacego o tym, ze nie moze byc krocej niz na 3 lata. Ja jestem
        najemca i umowe mam na 2 lata, co 2 lata ja odnawiamy (aha, czy sa jakies
        przepisy mowiace, ze po ktorejs takiej umowie, to kolejna jest juz na czas
        nieograniczony ???). Czy to znaczy, ze mam niewazna umowe ???
        • nikasob Re: do nikasob 24.09.04, 11:55
          Być może ten zapis o 3 latach wygasł, a może jest w kodeksie cywilnym. W wolnej
          chwili postaram sie poszukać, ale rok temu na pewno jeszcze były takie zapisy.
          Tak więc przynajmniej rok temu - umowa zawarta na czas określony krótszy niz 2
          lata jest nieważna.
          • enut Re: do nikasob 24.09.04, 13:15
            Bede wdzieczna za odszukanie odpowiednich przepisow.
            Aha, dla scislosci, ja nie wynajmuje bezposrednio od spoldzielni, tylko od
            wlasciciela mieszkania nalezacego do spoldzielni.
            I tez dla mnie wazne jest, czy 3 badz kolejna umowa jest na czas nieokreslony,
            bo gdzies tak slyszalam...
            No i czy w zwiazku z tym, ze moje umowy (przez 5 lat) byly niewazne (jesli
            zanjdziesz ten przepis), to jakie ma to konsekwencje dla mnie/wlasciciela
            mieszkania (podatki za wynajem sa placone przez wynajmujacego).

Pozdrawiam
            • nikasob Re: do nikasob 24.09.04, 15:10
              Trzecia umowa - to dotyczy umów o pracę, nt wynajmu nic nie słyszłam. Poczekaj
              proszę do poniedziałku, przez weekend przejrzę papiery w domusmile
              Przepisy o długości umowy są szczególnie ważne, gdyby wynajmujący chciał Ci
              wypowiedzieć umowę. Miałabyś większe prawa (jeśli ustawa mówi o okresie 3
              letnim na czas określony, to mimo, że Ty masz umowę na 2 lata, to w świetle
              prawa obowiazuje Was okres 3 letni.)
            • nikasob Re: do nikasob 27.09.04, 14:27
              Sprawdziłam... i niespodzianka - rzeczywiście w maju 2003 zmieniły się przepisy
              i nie ma tego zapisu o 3 latach smile
              W kodeksie cywilnym znalazłam za to okresy wypowiedzenia - jeśli czynsz jest
              płatny raz w miesiącu, wypowiedzenie musi być przynajmniej 3 miesięczne.
              (O najmnie lokali mówią art 680 i dalsze Kodeksu)
              • enut Re: do nikasob 28.09.04, 09:33
                Dzieki, poczytam sobie.
                Pozdrawiam
    • olunia75 Re: umowa o wynajem mieszkania? 23.09.04, 09:43
      Ja dysponuję taką umową, bo niebawem sama chcę wynająć mieszkanko. Napisał ją
      prawnik więc chyba jest ok. W każdym razie chroni "interesy" wynajmującego.
      Jeśli chcesz to mogę ci ją przesłać na priv. Poza tym radzę dodatkowo
      zabezpieczyć się prosząc najemcę o podpisanie in blanko oświadczenia o
      wypowiedzeniu umowy najmu.
      • kasia_mama Re: umowa o wynajem mieszkania? 23.09.04, 21:54
        Ja bardzo proszę o przesłanie wzoru umowy na priva, bo też jestem w takiej
        sytuacji, tzn. chcę wynająć mieszkanie.
        Dziękuję z góry!
        • marteczka271 a jak jest ... ? 23.09.04, 22:47
          czy takie same warunki są jeśli wynajmuje sie od kogoś prywatnego ? tzn.płace
          czynsz do spółdzielni i jeszcze właścicielowi ? czy masz wtedy jakieś prawa ?
          • olunia75 Re: a jak jest ... ? 24.09.04, 11:46
            Jeżeli wynajmujesz mieszkanie od kogoś, kto jest jego właścicielem to zazwyczaj
            bywa tak że oprócz zwykłego czynszu, płacisz także za wynajem. Czyli "czynsz"
            wedle umowy oznacza płatność obejmującą koszty wynajmu i czynszu określone
            łącznie. Ale to zależy jak sformuowana jest umowa...może być tak że te koszty
            będą rozdzielone
        • olunia75 Re: umowa o wynajem mieszkania? 24.09.04, 11:42
          żebym tylko mogła to cholerstwo wysłać z poczty gazetowej! Spróbuję z onetu.
          czekaj....
          pozdrawiam
        • olunia75 Re: umowa o wynajem mieszkania? 24.09.04, 11:51
          Wysłałam z onetu, daj znać czy doszło
    • darriasz Re: umowa o wynajem mieszkania? 27.09.04, 22:20
      mozesz mi tez przesłać na daria@jarnet.internetdsl.pl
      bede bardzo wdzieczna smile))
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka