Dodaj do ulubionych

URLOP WYCHOWAWCZY

10.12.04, 17:35
Witam wszystkich rodziców.
Chciałabym poruszyć temat urlopu wychowawczego, ponieważ jestem oczekującą
mamą - dzieciątko ma urodzić się planowo w połowie stycznia 2005 roku. Po
urlopie macierzyńskim planowałam skorzystać z urlopu wychowawczego, jednak
jak dowiedziałam się jak przepisy traktują młodych rodziców, to az włos jeży
mi się na głowie. Okazało się, że nie przysługuje mi, żadna kwota podczas
urlopu wychowawczego (oczywiście oprócz ubezpieczenia), ponieważ
przedstawiając zaświadczenie (moje i męża) z Urzędu Skarbowego za 2002 rok
mieliśmy w sumie dochody przekraczające 500 zł/ na członka rodziny. Wtedy
mieliśmy stałą pracę (na umowę o pracę), niestety w tej mąż nie ma pracy, a
ja po urlopie macierzyńskim też nie będę miała juz pracy - przeprowadziłam
się i nie powrócę do byłej pracy.
Tak więc będziemy bez środków do życia, ale liczą się zaświadczenia z US za
2002 rok. Jak to możliwe??? Czy można coś z tym zrobić???? Może ktoś był w
podobnej sytuacji?????
Obserwuj wątek
    • anika8 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 10.12.04, 18:03
      Witam , owszem u mnie też tak było. Mąż stracił prace a ja z 0,5r
      dzieckiem .poszliśmy do zus-u i tam przedstawiliśmy sytuacje.Pani kzała
      przyniesć zwolnienie z pracy, zaśw z bezrobocia,zaśw o moich dochodach
      aktualnych i nam przyznali.Radze zgłośić sie do ZUS do działu zasiłki wych. i
      tam pani musi(!!!!!!!!!) udzielić porady.
      • bjh_74 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 10.12.04, 18:22
        ja nie mam "fizycznie" zwolnienia z pracy. Od początku ciązy jestem na
        zwolnieniu lekarskim i po urlopie macierzyńskim nie wrócę na 100% do pracy,
        ponieważ teraz mieszkam 300 km od niej.
        Nie wiem, kto dokładnie opłaca urlop wychowawczy (czy ZUS czy pracodawca) i czy
        w tej sytuacji mam prosić o zwolnienie z pracy, aby dostać ten zasiłek, czy
        pozostawić sprawę swojemu biegowi. Mąż nie ma stałej pracy.
        • maja45 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 10.12.04, 19:35
          Co to znaczy pozostawić sprawy własnemu biegowi?
          Jeśli nie wrócisz do pracy z macierzyńskiego zostaniesz dyscyplinarnie
          zwolniona, a w takiej sytuacji zasiłek dla bezrobotnych dostaniesz najprędzej
          po trzech miesiacach( o ile dostaniesz go w ogóle), a o staraniach sie o
          pracacę w przyszłości z takim wpisem w papierach nie wspomnę. Żeby dostać
          wychowawczy urlop, muszisz złożyć podanie do pracodawcy , który nie może Co go
          odmówić.Jeśli pracodawca Cie zwolni zasiłek dla bezrobotnych przysługuje Ci od
          razu.
          Urlop wych.opłacany jest przez budżet państwa, a wypłatą zasiłków zajmuja się
          Ośrodki Pomocy Społecznej.Należy Ci się on jeśli spełniasz kryterium dochodów.
          Pozdrawiam.
          Marta
    • hugo6528 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 10.12.04, 19:59
      W twojej sytuacji zasiłek mogą ci przyznać jeżeli dostarczysz zaświadczenie o tzw. utraconym dochodzie. Musisz dostarczyć do Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie zaśw. o dochodach z 2002 r a także zaśw. o tym że twoja sytuacja materialna uległa zmianie z powodu utraty pracy przez męża.
      Dochód na 1 os. musi być niższy niż dokładnie 504 zł, czy wzięłaś pod uwagę w swoich obliczeniach dziecko jako członka rodziny?
      Najlepiej zgłoś się już teraz po dokładne informacje, bo może będzie należał ci się również jednorazowy zasiłek z tyt. urodzenia dziecka (500zł) i zasiłek rodzinny na dziecko 43 zł miesięcznie.
      Z tego co wiem ZUS nie zajmuje się już zasiłkami.
      A odnośnie pracodawcy po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego na twój wniosek musi dać ci cały urlop wypoczynkowy (zaległy i bieżący) a następnie wychowawczy.
      Pozdrawiam
      W razie pytań pisz na priv
    • barb42 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 10.12.04, 21:04
      Twoje zarobki za rok 2002 nie będą brane pod uwagę przy składaniu wniosku, aby
      przejść na wychowawczy musiałaś być zatrudniona minimum 6 miesięcy. Zapytaj na
      forum prawo i pieniądze,ba mnie tam udało się uzyskać wyczerpującą odpowiedź
      wraz z przepisami prawnymi od Rakijki. Udanego rozwiązania i pozdrawiam!
      • bjh_74 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 10.12.04, 22:52
        dzięki Wszystkim za podpowiedzi w mojej sprawie. Wasze uwagi są o wiele
        bardziej konkretne niż odpowiedzi w urzędach - tam tylko odsyłają od "okienka
        do okienka" i człowiek wychodzi tak skołowany, jakby miał IQ 0 - przynajmniej
        ja się tak czuję.
    • e.stragiewska Re: URLOP WYCHOWAWCZY 11.12.04, 10:23
      licza sie zarobki za 2003rok ale jest tez taka mozliwosc aby do dokumentow ktore
      bedziesz skladac o przyznanie zasilku podczas urlopu wychowawczego dołączyc
      dokument o utraconym dochodzie.My zlozylismy cos takiego i mimo ze wg naszych
      zarobkow kiedy jeszcze dziecka nie bylo na swiecie nie dostalibysmy takiego
      zasilku,otrzymalismy go.Nalezy napisac,ze poniewaz jestes na urlopie
      wychowawczym nie pobierasz zadnego wynagrodzenia i uznac Twoje zarobki w 2003
      wlasnie za dochod utracony
      .Zycze powodzenia
    • aga1309 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 11.12.04, 21:24
      Niedawno składałam podanie o zasiłek wychowawczy (400zł+43 rodzinnego) i
      najważniejsze było zaświadczenie o zarobkach męża z zeszłego miesiąca a nie za
      2002r. Myślę że spokojnie możesz skorzystać z wychowawczego i nie będą Ci
      robili problemów z przyznaniem zasiłku.
    • madzesa Re: URLOP WYCHOWAWCZY 11.12.04, 22:16
      Jak pisały poprzedniczki. Musisz mieć , składająć papiery do Ośrodka Pomocy
      społecznej w swojej miejscowośi: zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2002 rok
      (jeszcze do 31 sierpnia obowiązuje za 2002 rok, potem czeka znowu zbieranie
      papierów, bo taka jest ustawa), chociaż nie będą go brać pod uwagę musi być,
      dalej, zaświadczenie z TWOJEJ pracy, że jesteś na wychowawczym od kiedy do kiedy
      (więc musisz przed końcem macierzyńskiego napisać podanie do dyrektora w firmie
      o udzielenie wychowawczego, a on MUSI ci go udzielić) i że zatrudniali ciebie 6
      miesięcy przed porodem(taka ustawa) , a treść taka mniej więcej."Pani X
      zatrudniona od ...na czas... przebywa na urlopie wychow udziel na dziecko
      (imię , nazwisko)urodzone .....od ... do..."potem, musisz mieć świadectwo pracy
      męża z firmy w której pracował w 2002 roku, akt urodzenia dziecka, ode mnie
      zażyczyli sobie jeszcze zaświadczenia , że wcześniej nie pobierałam zasiłku z
      zakładu pracy(bo byłam na urlopie i myślałam , że mi się nie należy
      wychpwawczy, ale na szczęście dowiedziałam się, zę jest coś takiego jak dochody
      utracone)no i podanie , że mąż stracił pracę a ty jesteś na wychowawczym i
      wasza sytuacja się pogorszyła, więcej nie pamiętam, bo załatwiałam to we
      wrześniu i okazało się, że znam lepiej treść ustawy niż SZANOWNE panie z OPS-u,
      i dopiełam swego mam 443 zł, na razie do 31.08.2005.Życzę miłego załatwiania i
      na pewno się uda.Pa. Jak będziesz miała jakieś pytania to tu podaję ci link do
      super forum tam są sosby z OPS-ów i ci odpowiedzą, doradzą jak mi.
      www.ops.pl/forum.php?page=0&category=8
      • bjh_74 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 12.12.04, 14:58
        Idę w poniedziałek do OPS-u i zobaczymy co szanowne panie mi tam powiedzą. Na
        pewno podzielę się z Wami na forum, bo teraz po przeczytaniu Waszych listów
        jestem o wiele mądrzejsza niż na początku.
        Pozdr.
        • furia32 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 12.12.04, 21:06
          to znaczy rozumiem ze jezeli jestem matką samotną a pracując zarabialam 1300 zł
          i chce isc na wychowawczy to moge sobie pająków do du.....nadmuchac i zostaje
          bez grosza a dziecku juz teraz musze utrzec tynku ze scian do jedzenia????????
          • bjh_74 Re: URLOP WYCHOWAWCZY 15.12.04, 10:52
            Byłam u zanownych pań w MOPS. Oczywiście gdybym nie miałam wiedzy zgromadzonej
            na forum, na pewno dałabym się naciągnąć na ograniczoną wiedze Pani
            odpowiadającej na moje pytanie. Ona starała się mnie przekonać, że
            zaświadczenie z US za 2002 rok jest niepodważalne i niestety tylko ono jest
            brane pod uwagę. Nie ma znaczenia, że moja i męża sytuacja w 2005 roku
            diametralnei się zmienia i nie będziemy mieli dochodu.
            Na moje szczęście zapytałam jeszcze inną kobitkę pracującą w MOPS (w tym samym
            dziale) i ona już wyjaśniła mi, że po wykorzystaniu urlopu macierzyńskiego,
            muszę wykorzystać urlop wypoczynkowy, a po miesiącu zgłosić się do nich z
            zaświadczeniem o utracie dochodu i będzie mi się należał zasiłek wychowawczy.
            Dodatkowo po porodzie (jak najszybciej po zarejsetrowaniu dziecka) należy
            złożyć stosowne dokumenty i zostanie przyznany jednorazowy dodatek porodowy w
            wysokości 500 zł.
            Czyli trzeba walczyć o swoje, bo inaczej to w Urzędach zatają wszystko przed
            Tobą i zrobią wszystko aby nic nie powiedzieć.

Pozdr.,
            • gosiat Re: URLOP WYCHOWAWCZY 15.12.04, 11:15
              Zasiłek porodowy można odebrać w ciągu roku od urodzenia dziecka, czyli nie
              trzeba się bardzo śpieszyć.
              Do wszystkich dokumentów do MOPR-u trzeba jeszcze dołączyć zaświadczenie z
              ZUS-u, że jesteś zgłoszona do ubezpieczeń społecznych i były za ciebie
              odprowadzane składki (trochę się na to czeka).
              Ja byłam w podobnej sytuacji: dochody za 2002 rok bardzo wysokie, ale utracone,
              więc ja pisałam oświadczenie, że jestem na wychowawczym i nie mam żadnych
              dochodów, zaś mąż przedstawił zaświadczenie z pracy za ubiegły miesiąc i
              oświadczenie, że nie ma żadnych innych dochodów, a te z 2002r są utracone.

Nie poddawaj się i walcz o swoje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka