Dodaj do ulubionych

dodatek wychowawczy

31.07.05, 21:18
Witam,
wiem, że dodatek wychowawczy do zasiłku rodzinnego wypłacany jest przez dwa
lata, nie wiem jednak, jak będzie to wyglądało w mojej sytuacji:
na urlopie wychowawczym jestem od 01 lutego b.r., ale dodatek mam płacony
dopiero od lipca (wcześniej dorabiałam). Czy będę otrzymywać pieniądze przez
2 lata licząc od lutego, czy licząc od lipca?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam - Olga
Obserwuj wątek
    • emma_euro_emma Re: dodatek wychowawczy 06.08.05, 13:46
      Urlop wychowawczy trwa 2 lata , czyli w Twoim przypadku do lutego 2007. A jak już nie będziesz na urlopie wychowawczym, to nie masz prawa do zasiłku wychowawczego. Czyli - pieniążki będziesz otrzymywać do lutego.
    • adamed Re: dodatek wychowawczy 06.08.05, 13:50
      do lipca, bo jak sama piszesz zasiłek przysługuje przez 2 lata czyli
      jakiekolwiek 24 m-ce spośród 36 urlopu
      • emma_euro_emma Re: dodatek wychowawczy 06.08.05, 18:05
        Ale urlop wychowawczy trwa (w "normalnej" sytuacji) 24 m-ce.
        • adamed Re: dodatek wychowawczy 07.08.05, 14:16
          Ciekawe...

ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie urlopów i
          zasiłków wychowawczych Dz. U. Nr 60, poz. 277 (od 01.01.1999 nieobowiązuje
          tylko w temacie zasiłków)
          § 1. 1. Pracownica zatrudniona co najmniej 6 miesięcy może skorzystać z urlopu
          wychowawczego w wymiarze do 3 (słownie: trzech) lat w celu sprawowania
          osobistej opieki nad dzieckiem, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez
          dziecko 4 lat życia.

Weszłam na to forum ostatnio bo szukałam pewnej informacji, i od razu natknęłam
          się na Twoją nie jedną błędną "radę". Jak nie jesteś czegoś pewna to nie pisz,
          bo czytający odpowiedzi liczą że to co czytają jest prawdziwe.
          • emma_euro_emma Re: dodatek wychowawczy 07.08.05, 18:27
            Ok, mój błąd; przyznaję i zwracam honor. Nie ma się co denerwować. Przecież celowo nie wprowadzam nikogo w błąd - chciałam dobrze, ale się pomyliłamsad

P.S. Adamed - fajnego masz synkasmile
            • adamed Re: dodatek wychowawczy 09.08.05, 17:55
              dziękismile
              Po prostu zawsze szukam konkretnych przepisów bo już nie raz "panienki w
              okienku" wprowadziły mnie w błąd. Ale to kwestia mojej pracy-jestem księgową,
              jak coś robię to muszę widzieć dlaczego, a jak przyjdzie kontrola to nie powiem
              że pani Zosia z urzędu 3 lata temu tak mi powiedziała, tylko muszę mieć
              podstawy prawne
              • emma_euro_emma Re: dodatek wychowawczy 09.08.05, 18:08
                Aż wstyd się przyznać, ale ja też jestem księgową... Może usprawiedliwia mnie to, że nie zajmuję się kadramismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka