joolanta 17.10.05, 08:04 Sprzedający ma (wg. KC) maksymalnie 14 dni na rozpatrzenie reklamacji, inaczej uważa się ze została ona przyjęta. Co zrobić jeśli odpowiedz odmowna przyszła dzień po tym terminie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniask_mama Re: Rękojmia 17.10.05, 09:46 Przeczytaj ustaw z 27 lipca 2002 o odpowiedzialnosci sprzedawcy za zgodnosc towaru z umowa - bo to Cie obowiazuje, po 14 dniach braku odp. uwaza sie, ze zgadza sie z Twoimi roszczeniami Odpowiedz Link Zgłoś
ircias Re: Rękojmia 17.10.05, 12:43 Ja bym poszła do nich i im powiedziała,że niestety muszą uznać twoją reklamację i potwierdziła to odpowiednią ustawą. (Czy pismo przyszło listem poleconym? - tam musiałaś potwierdzić odbiór i musi być data). A jeżeli się nie zgodzą możesz spróbować przez Federacje konsumentów, Urząd ochrony Konkurencji i konsumentów- www.uokik.gov.pl. Trzeba do nich napisać pismo (zrobić xero wszystkich dokumentów) - nieodpłatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Rękojmia 17.10.05, 13:17 To ja jeszcze doprecyzuję: jak składałaś reklamację? Pisemnie? Powołując sie na gwarancję, czy wymienioną przeze mnie ustawę? Bo jeśli na gwarancję, to obowiązują Cię paragrafy z gwarancji - przeczytaj kartę gwarancyjną dokładnie, ile tam jest dni na odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Rękojmia 17.10.05, 13:51 za porada prawnika z federacji konsumentów składałam na ich ręce osobiście w dniu 24.09.2005 oczywiście za potwierdzeniem, pismo od nich (z odmową) wysłane było 11.10.2005, ja dostałam 14,10.2005, a powiedziane jest ze maksymalny okres rozpatrzenia to 14 dni kalendarzowych i to w ciężkich przypadkach (powołanie rzeczoznawców, czy sprowadzenie nowego towaru). Już szlag mnie trafia bo od sierpnie nie mogę używać DVD- a było tak: włączając przycisk sieciowy wpadł on do środka, oddalam do serwisu (jest gwarancja) ... po 14 dniach zadzwonił pan z serwisu i powiedział sprzęt naprawiony tylko trzeba zapłacić 100 zł (cały zestaw kina domowego tej firmy kosztuje 699 zł!!!) Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Rękojmia 17.10.05, 14:35 tu masz szczegółowe dane co do 14 dni: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=553&w=19690212&a=19704458 Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: Rękojmia 18.10.05, 09:56 cudnie dziekuje, ale nie wiem i tak co mam zrobic?!?!?! napisac im kolejne pismio czy isc do nich i powiedzic o tym? a jak nie beda chcieli zreperowac, to sąd? Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: Rękojmia 18.10.05, 11:20 Ja bym napisała, że w związku z brakiem odp. w terminie ustawowym oczekuję naprawy w terminie do...(tu jakiś logiczny termin). Potem niestety, sąd (mozesz wybrać polubowny o ile druga strona się zgodzi) Odpowiedz Link Zgłoś
m77bart Re: Rękojmia 13.12.16, 22:34 Tu jest wszystko na temat rękojmi i to z przykładem. Generalnie fajna strona i darmowy poradnik prawny dla konsumentów gwaranter.com/poradnik/START__uprawnienia_kupujacego Odpowiedz Link Zgłoś