17.10.05, 08:04
Sprzedający ma (wg. KC) maksymalnie 14 dni na rozpatrzenie reklamacji,
inaczej uważa się ze została ona przyjęta. Co zrobić jeśli odpowiedz odmowna
przyszła dzień po tym terminie?
Obserwuj wątek
    • aniask_mama Re: Rękojmia 17.10.05, 09:46
      Przeczytaj ustaw z 27 lipca 2002 o odpowiedzialnosci sprzedawcy za zgodnosc
      towaru z umowa - bo to Cie obowiazuje, po 14 dniach braku odp. uwaza sie, ze
      zgadza sie z Twoimi roszczeniami
      • ircias Re: Rękojmia 17.10.05, 12:43
        Ja bym poszła do nich i im powiedziała,że niestety muszą uznać twoją reklamację
        i potwierdziła to odpowiednią ustawą. (Czy pismo przyszło listem poleconym? -
        tam musiałaś potwierdzić odbiór i musi być data). A jeżeli się nie zgodzą
        możesz spróbować przez Federacje konsumentów, Urząd ochrony Konkurencji i
        konsumentów- www.uokik.gov.pl. Trzeba do nich napisać pismo (zrobić xero
        wszystkich dokumentów) - nieodpłatnie.
    • aniask_mama Re: Rękojmia 17.10.05, 13:17
      To ja jeszcze doprecyzuję: jak składałaś reklamację? Pisemnie? Powołując sie na
      gwarancję, czy wymienioną przeze mnie ustawę? Bo jeśli na gwarancję, to
      obowiązują Cię paragrafy z gwarancji - przeczytaj kartę gwarancyjną dokładnie,
      ile tam jest dni na odpowiedź?
      • joolanta Re: Rękojmia 17.10.05, 13:51
        za porada prawnika z federacji konsumentów składałam na ich ręce osobiście w
        dniu 24.09.2005 oczywiście za potwierdzeniem, pismo od nich (z odmową) wysłane
        było 11.10.2005, ja dostałam 14,10.2005, a powiedziane jest ze maksymalny okres
        rozpatrzenia to 14 dni kalendarzowych i to w ciężkich przypadkach (powołanie
        rzeczoznawców, czy sprowadzenie nowego towaru).
        Już szlag mnie trafia bo od sierpnie nie mogę używać DVD- a było tak: włączając
        przycisk sieciowy wpadł on do środka, oddalam do serwisu (jest gwarancja) ...
        po 14 dniach zadzwonił pan z serwisu i powiedział sprzęt naprawiony tylko
        trzeba zapłacić 100 zł (cały zestaw kina domowego tej firmy kosztuje 699 zł!!!)
        • aniask_mama Re: Rękojmia 17.10.05, 14:35
          tu masz szczegółowe dane co do 14 dni:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=553&w=19690212&a=19704458
          • joolanta Re: Rękojmia 18.10.05, 09:56
            cudnie dziekuje, ale nie wiem i tak co mam zrobic?!?!?! napisac im kolejne
            pismio czy isc do nich i powiedzic o tym? a jak nie beda chcieli zreperowac, to
            sąd?
            • aniask_mama Re: Rękojmia 18.10.05, 11:20
              Ja bym napisała, że w związku z brakiem odp. w terminie ustawowym oczekuję
              naprawy w terminie do...(tu jakiś logiczny termin). Potem niestety, sąd (mozesz
              wybrać polubowny o ile druga strona się zgodzi)
              • joolanta Re: Rękojmia 18.10.05, 15:08
                jeszcze raz dzieki
    • m77bart Re: Rękojmia 13.12.16, 22:34
      Tu jest wszystko na temat rękojmi i to z przykładem. Generalnie fajna strona i darmowy poradnik prawny dla konsumentów gwaranter.com/poradnik/START__uprawnienia_kupujacego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka