Dodaj do ulubionych

paszport dla niemowlaka

11.05.06, 18:07
czy zeby wyjechac za granice, chodzi o kraje uni i o szwajcarie musze wyrobic
dzidzi paszport? No i cyz ktos lecial z klilkumiesieczynm dzieckiem
samolotem? bo mamy zaproszenie do szwajcarii, mala bedyie wtedz miala 4,5
miesiaca
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 18:25
      mogą dziecko tobie wpisać do paszportu np.
      • farja Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 19:15
        Juz teraz nie wpisują do paszportu. Ostatnio robiłam paszport mojemu 6-mies
        synkowi. Kosztuje 30zł i przy składaniu muszą być obydwoje rodzice (że sie
        obydwoje zgadzają). Jak juz dziecko nie będzie podobne do etapu na foto -
        trzeba wyienic paszport.
        Pozdro!
        • ju_lenka Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 20:45
          a skąd ty jesteś farja? własniewczoraj odebrałam paszport z wpisanym do niego
          maleństwem. przy składaniu wniosku potrzebny był akt urodzenia, znak opłaty
          skarbowej za 5PLN, i ja wraz z mężem. na wpis czekaliśmy 10 dni. i już jedziemy
          na wakacjesmile no, prawie już. myślę, że z wpisem jest łatwiej niż z paszportem
          dla malucha: jest tańszy, krócej się czeka no i nie trzeba go wymieniac kiedy
          tyko maluch podrośniesmile
          • mobiadek Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 21:56
            ju_lenka napisała:

> myślę, że z wpisem jest łatwiej niż z paszportem
            > dla malucha: jest tańszy, krócej się czeka no i nie trzeba go wymieniac kiedy
            > tyko maluch podrośniesmile

Może i łatwiej, ale nie wszystkie państwa respektują taki wpis. Aby się dostać
            np na Wyspy Brytyjskie maleństwo musi mieć osobny paszport (info z urzędu
            paszportowego w Łodzi).
          • nataliaostrowska Re: paszport dla niemowlaka 13.05.06, 20:51
            a jak to zrobic? ja mam wazny paszport, co teraz trzeba z nim zrobic? zeby mi
            mala wpisali?
    • aleks32 Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 19:55
      Ja załatwiałam całkiem niedawno paszport dla mojego synka w konsulacie
      (mieszkam za granicą) i tam pani zajmująca się tym odradziła mi wyrabianie
      dziecku w tym wieku paszportu, ponieważ dziecko bardzo szybko się zmienia i
      paszport trzeba uaktualniać, a wiążą się z tym koszty. Bez problemu wpisano
      synka do mojego paszportu nawet bez mojej obecności, musiałam tylko napisać
      oświadczenie, że ja i mąż się na to zgadzamy.
      • siostrakrwi Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 21:02
        NIe wiem czy to prawda ale słyszałam ,że z tym wpisanym dzieckiem do paszportu
        jest tak, że zawsze musisz jeżdzić z dzieckiem, nie można wyjeżdzać samemu.
        NIe wiem czy to prawda.
        • alpepe Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 21:28
          nonsens, raczej zawsze dziecku musi towarzyszyć osoba, która ma je w paszporcie.
          • ju_lenka Re: paszport dla niemowlaka 13.05.06, 19:54
            musze przyznać, że siostrakrwi ma rację - wyjeżdżając za granice trzeba
            poinformowac służy na granicy, że się wjedzie bez dziecka - wtedy zostaje ono
            wykreślone z paszportu. przecież wracając z wycieczki bez dziecka, które
            figuruje w twoim paszporcie jest podejrzenie, że wyjechałaś z wracasz bez smile
    • gabriela302 Re: paszport dla niemowlaka 11.05.06, 22:13
      Witaj, własnie wróciłam z Irlandii z moją 2 miesięczną córeczką. Na pokład
      wpuszczają zazwyczaj od 8 dnia życia. Wazne jest to, aby podac dziecku w
      trakcie startu i lądowania butelkę lub pierś do ssania. Dziecko podróż zniosło
      super, bez żadnych problemów.
      Jesli chodzi o paszport, u mnie wyglądało to tak,ze wpisano mi córcie do
      paszportu ale w takiej sytuacji dziecko moze latac tylko ze mną. Na wpisanie
      Jej do paszportu zgode musiał wyrazic równiez ojciec dziecka. Było potrzebne
      zdjęcie, akt urodzenia i znaczek za 5 zł. Czekałam na wpis 3 dni (poprosiłam,
      że zalezy mi na czasie).Lepiej nie wyrabiac paszportu narazie gdyż dziecko
      zmienia przeciez wygląd. Do 2 roku życia chyba wystarczy wpis w paszporcie
      rodziców.
    • asia06 Re: paszport dla niemowlaka 12.05.06, 00:39
      Wpisanie do paszportu jest zdecydowanie mniej wygodne w praktyce. Wtedy z
      dzieckiem musio jeździć ten rodzic, który ma dziecko wypisane w paszporcie.
      Jeśli więc np. okaże się, że z dzieckiem chce jechać tata, a ty masz dziecko
      wpisane w paszporcie, to sam tata nigdzie nie pojedzie.

Leciałam z 4,5 - miesięcznym dzieckiem do Stanów Zjednoczonych. Nie było
      żadnych problemów poza zmęczeniem dziecka, bo wybudzała się w czasi przesiadek.
      Ale to był lot, który trwał ok. 15 godzin; były dwie przesiadki. Myślę, że przy
      locie do Szwajcarii dziecko nawet nie poczuje, że gdiześ leci.
    • ptaszynka79 Re: paszport dla niemowlaka 12.05.06, 09:00
      mam pytanie do mam juz latających- może banalne, ale nie mam żadnego
      doświadczenia w lataniu, a szykujemy się na lot do Grecji. Otóż czy takie małe
      dziecko siedzi na samodzielnym miejsu w foteliku samochodowym? czy u mamy na
      kolanach? Czy bilet dla nimowlaka jest płatny? co z wózkiem- jest traktowany
      jako "standardowy " bagaż czy trzeba za niego zapłacić? Pozdrawiam i z góry
      dziekuje za odpowiedzi
    • malwanka1977 Re: paszport dla niemowlaka 12.05.06, 10:00
      Witaj!
      Ja wpisalam moja corke do paszportu.Zalezalo mi na czasie a na paszport czeka
      sie miesiac.Na wpis 10 dni.Fakt, ze dziecko nie moze podrozowac bez Ciebie, ale
      i Ty nie mozes podrozowac bez dziecka.To dziala w dwie strony.Poprostu dwie
      osoby sa wpisane pod jeden numer paszportu.To nie prawda, ze nie mozna wjechac
      na wyspy brytyjskie z dzieckiem wpisanym do paszportu. Ja lecialam z moja
      dwumiesieczna corka do Londynu i bez problemu nas wpuscili.Mala zniosla lot
      znakomicie.Wlasciwie caly przespala.Dalam jej piers przy starcie i ladowaniu, i
      wszystko bylo ok.Teraz czeka nas powrot za dwa tygodnie.Zobaczymy jak bedzie tym
      razemwink
      Odp.dla Ptaszynki79:Niemowlak leci na kolanach, wozek zabieraja jako bagaz bez
      dodatkowych oplat, bilet dla niemowlaka musisz kupic.To Cie upowaznia miedzy
      innymi do zabrania wozka.
      Pozdrawiam wszystkie podrozujace mamy!
    • pampeliszka Re: paszport dla niemowlaka 13.05.06, 20:30
      My mamy córke wpisana do paszportów i ja i mój maz. Poki co podrozujemy tylko
      miedzy Polska i Czechami i jeszcze nigdy nikt nie sprawdzal wpisu. Ale we
      wakacje planujemy jechac do Wloch i chyba wyrobimy małej osobny paszport.
      • nadia_24 Re: paszport dla niemowlaka 13.05.06, 21:34
        Qrcze a co w sytuacji takiej ze jestem samotna matka... ojciec moje corki w
        ogole jej nie widzial bo jej po prostu nie chce :o( ?
    • kajtanka Re: nadia_24 13.05.06, 22:33
      Jeśli ją uznał to niestety musi byc przy składaniu podania o paszport, chyba że
      uzyskasz z sadu oświadczenie o barku zainteresowania dzieckiem i o odebraniu
      praw psełdo tatusiowi
      Pozdrawiam i trzymam kciuki smile))
      • nadia_24 Re: nadia_24 14.05.06, 11:40
        Ojciec mojego dziecka od poczatku jej nie chcial, tak wiec tym samym jej nie
        uznal... on jest obywatelem Niemiec i chce tam z corka poleciec i zalatwiac
        alimenty... ciekawe czy bede miala jakies utrudnienia z tym paszportem dla
        niej sad
    • majkimama Re: paszport dla niemowlaka 13.05.06, 22:45
      Jeśli chodzi o niemowlaka w samolocie, to nie płaci się za osobny bilet,
      natomiast niestety dziecko całą drogę spędza u rodziców na kolanach (chyba, że
      są jakieś wolne miejsca). Wózek nie wlicza się do wagi bagażu oddajesz go
      dopiero przed wejściem do samolotu. Jeśli chodzi o bagaż na dziecko to
      przysługuje najczęściej 10 kg (w niektórych liniach tylko 5 kg). Dobrze jest
      zabrać jakieś przekąski dla dziecka i picie.
    • agasasin1 Re: paszport dla niemowlaka 14.05.06, 14:02
      tak sie zastanawiam i szczerze nie wiem po co wam paszport???ja mieszkam za
      szwajcawia i jakos przekraczalam granice bez paszportu,a dokladnie dziecko
      urodzilo sie za granica i tu nie wyrabia sie paszportow.Dzwonilam do Polski o
      porade,czy mam wyrabiac paszport,a pani w urzedzie powiedziala mi,ze teraz
      wystarczy Dowod Osobisty Tymczasowy,i tak tez zrobilam,ale jak narazie to
      czekam na jego odbior a teraz jezdze na dokument z kraju ktorego urodzila sie
      moja corka.(jest to kartka ze zdjeciem i pieczatka wiarygodnosci)Granice
      przekraczalam bez zadnych problemow.
      Dodam,ze mala miala 3 mies,a obecnie ma 5 mies i znowy jedziemy do Polski po
      odbior dowodu,i jeszcze raz bez zadnych problemow przekraczam granice
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka