Dodaj do ulubionych

Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja....

23.05.06, 11:18
Przyjechałam do pracy w odwiedziny i pozałatwiać pare spraw bo jestem na
kierowniczym stanowisku i mój podpis jest b.potrzebny (przecież nikt nie
zamknie firmy z mojego powodu) a zastąpić mnie też nikt nie może.
I przyjechali z kontroli z ZUSu nie zastali mnie w domu to przyjechali do
pracy, nieprzedstawili się więc sekretarka mnie zawołała że pani jakas mnie
szuka a ona do mnie "Co pani tu robi" "Przebywa pani na terenie zakładu jak
ma pani zwolnienie i jest odsunięta od pracy nie wygląda pani na chorą"
(jakby ciąża była chorobą). Kazali napiać oświadczenie. Ale jaja.

Pozdrowienia i uważajcie
Obserwuj wątek
    • patipomoz Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 11:29
      ja też słyszałam, że ostatnio zus "poluje" na kobiety w ciąży, choć we
      wczorajszej Wyborczej napisano, że kobiet ciężarnych Zus nie wzywa, że by nie
      narażać ich na dodatkowy stres. jasne.... a na zwolnieniu miałaś zaznaczone, że
      musisz leżeć??
      • joasia81 Nie muszę leżeć..!! 23.05.06, 11:34
        NIe nie mam zaznaczone że mam leżeć, mam zaznaczone że chory może chodzić, ale
        po terenie pracy widocznie nie moge heheh
        Nie interesowało kobiete że na początku ciąży leżałam w szpitalu potem
        walczyłam o życie dziecka na tabletkach podtrzymujących przez długie tygodnie a
        teraz jak sie lepiej poczułam to przyleźli i właśnie w ten dzień co ja.

Pozdrowienia

• patipomoz Re: Nie muszę leżeć..!! 23.05.06, 11:37
          kurczę, nie zazdroszczę, takie instytucje są wyjątkowo bezduszne. ale jeśli
          jesteś na zwolnieniu naprawdę ze wskazań medycznych, to chyba nic nie mogą ci
          zrobić. oby!!
    • edyta.23 Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 11:43

współczuję
      czy nic nie mogą zrobić? ...na pewno zasiłek mogą wstrzymać do czasu
      wyjaśnienia sprawy
    • korlewna Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 11:56
      w takiej sytuacji zawsze można powiedziec, ze przyszlo sie ze zwolnieniem
      lekarskim, albo, ze przyszlo sie w celu uzyskania informacji od
      księgowych/kadrowych. Natomiast fakt... nie na stanowisku pracy.
      Kurcze.... niebezpiecznie zaczyna sie robićsad(
    • joana.mz Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 12:39
      Ja zawsze miałam strasznago stresa jak byłam w ciąży. Na zwolnieniu byłam od
      końca 7 miesiąca, a że jestem właścicielką firmy musiałam co jakiś czas tam
      przyjechać i parę rzeczy załatwiać. Jeździłam w niedziele lub popołudniami ale
      czasem się nie dało i w środku dnia też. Co się strachu najadłam to się
      najadłam. CHORE jest to wszystko, nigdzie się nie doszukałam jakichś przepisów
      regulujących tę kwestię. Najlepiej by było jakbym zamknęła firmę, 9 osób
      wysłała na bruk, tylko po macierzyńskim już bym nie miała do czego wracać.
      Współczuję, mam nadzieję, że jakoś wybrniesz z tej sytuacji. Mogłaś przecież
      przyjść ze zwolnieniem czy chociażby w odwiedziny na kawę (czy ktoś tego
      zabrania???)
      pozdr
      • agattka5 Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 18:49
        Joana, ja też jestem właścicielką firmy w 6 miesiącu. Ja się zalatwia takie
        sprawy (zwolnienie) jak się ma firmę? Czy przysługują mi jakieś świadczenia?
        Prosze napisz.Pozdrawiam
    • aintha Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 12:50
      Joasiu - a przepraszam skąd mieli Twój adres?? smile Bo u mnie stałego zameldowania
      znajduje się 600km od zamieszkania i nikt nawet w pracy adresu nie zna big_grin no bo
      i po co... To nie te czasy, żeby trzeba było przebywać w miejscu zameldowania...
      Tak z ciekawości, bo ja też na zwolnieniu już jestem smile i jeszcze dłuuugo będę smile
      ------------------------------
      Nasza Fasolka
      Fasolkowo-Filmowo
      • joasia81 Do Aintha.. 23.05.06, 13:07
        Mieszkam i pracuje w tej samej miejscowości i mam tam stały pobyt zam. A ci z
        Zusu to maja moje dokumenty i o zameldowaniu i o miejscu pracy przecież, chyba
        nie dokońca Cię zrozumiałam.

Pozdrowienia
        • goosiaa3 Re: Do Aintha.. 23.05.06, 13:16
          adres zakladu pracy i adres zamieszkania lekarz musi wpisac na zwolnieniu..
          • aintha Re: Do Aintha.. 23.05.06, 13:24
            Wiem o tym przecież, ale jeszcze raz Wam powtórze smile. Mój adres ZAMELDOWANIA nie
            równa się miejscu gdzie mieszkam, ani też mniejscowości w której pracuję. Więc
            np. wizyta ZUSu u mnie w domu nie ma najmniejszego sensu smile, bo ja w domu nie
            przebywam na stałe, a tylko mam wpis w dowodzie o nim smile. Oto mi chodziło...
            Nasza Fasolka
            Fasolkowo-Filmowo
            • ona39 Re: Do Aintha.. 23.05.06, 13:43
              >bo ja w domu nie
              > przebywam na stałe, a tylko mam wpis w dowodzie o nim smile. Oto mi chodziło...
              A zabrzmialo w Twoim pierwszym poscie, jakby wszyscy byli z daleka, a Joasia
              podala prawde i teraz cierpi...;-DDD
              Smieszne to bylowink))
              pzdr.
            • joolanta Re: Do Aintha.. 24.05.06, 14:23
              masz OBOWIĄZEK poinformowac pracodawce o miejscu przebywania gdy jestes na
              zwolnieniu!
    • amwaw Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 13:42
      Bo sama ciąża nie jest wskazaniem do zwolnienia-dlatego kobieta zaznaczyła, ze
      nie wyglądasz na chorą.Jeżeli nie ma komplikacji, ciąża nie jest zagrożona
      komisja może podważyć zwolnienie.Inna sprawą jest to, że ten nalot jest dość
      dziwny- szczególnie z tym odwiedzeniem w mscu pracy( no bo niby na jakiej
      podstwie stwierdzili, ze skoro nie ma Cię w domu to jesteś w pracy- jest to mało
      logiczne)..może ktoś dopomógł ZUSowi?
      • azzure1 Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 16:35
        No właśnie... skąd niby wiedzieli, że mają Cię szukać w pracy? Ja też mam własną
        firmę i czasem po prostu TRZEBA się pojawić, bo ktos musi podejmować decyzje,
        itp. Nie zdarza się to często (chyba ze 3 razy w ciągu ciąży), ale moja siostra
        też miała pecha i ją przyłapali, co prawda nie w pracy, ale że jej nie bylo w
        domu, to miała potem nieprzyjemności. Od tamtej pory mamy ustalone w domu, że
        gdyby mnie nie było, a zdarzyła się kontrola, to mają powiedzieć, że się źle
        poczułam i pojechałam do szpitala, potem zadzwonić do mnie i ja wtedy jadę do
        szpitala, żeby mieć papier choćby z izby przyjęć, że się zgłosiłam. Bo przecież
        ciąża zagrożona nie zawsze musi oznaczać leżenie plackiem, często chodzi o
        ograniczenie niepotrzebnego wysiłku i stresu, o który przecież najłatwiej w pracy!
    • nana261 Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 13:43
      Jeżeli jesteś na zwolnieniu to możesz przebywac w innym miejscu niż adres
      zameldowania (np. u cioci, babci, siostry itd ),nawet w innej miejscowości ale
      powinnaś o tym fakcie poinformować ZUS. W innym przypadku jeżeli będzie
      kontrola to niestety argument o innym miejscu zamieszkania nie jest brany pod
      uwagę.
      Pozdrawiam.
      • aintha Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 13:48
        ooo.. to ciekawe... Czy jest na to jakiś "paragraf"?
        Nasza Fasolka
        Fasolkowo-Filmowo
      • margonik Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 16:42
        Też mnie to interesuje. Czy to poinformowanie ZUS musi mieć jakiś charakter
        formalny? Jest na to jakiś druczek, czy wystarczy, że wysyłając wniosek o
        zasiłek rehabilitacyjny dołączę list z informacją o adresie pod którym będę
        przebywać? (mam zamiar być w innym mieście)
        • agam1980 Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 17:20
          A jak to jest z kontrolą w przypadku L4 leżącego?
          Jestem od początku maja na zwolnieniu a termin mam na początek sierpnia,więc
          jeszcze troche czasu.
          Boję się strasznie,po jakim czasie mogą skontrolować?
          • zuziucha Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 17:22
            aintha, joasie zus przylapal w PRACY a nie w domu no a zus ma adres zakladu
            pracy.
            • aintha Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 24.05.06, 16:44
              wiem, że w pracy, ale zauważ, żę napisała iż nie znalezli jej w domu...
              Nasza Fasolka
              Fasolkowo-Filmowo
    • inka1812 Re: Przyłapał mnie ZUS jak byłam w pracy ale jaja 23.05.06, 19:02
      Dziewczyny, obowiązkiem płatnika składek (zakładu pracy) jest powiadomić ZUS o
      adresie zameldowania, a także zamieszkania i do orespondencji, jeśli nie
      pokrywają się z tym pierwszym. I teoretycznie w interesie ubezpieczionej jest
      podać w zakładzie pracy wszystkie te dane.
      Moja znajoma, do której Zus zawitał do mieszkania, które dawno wynajęła
      wybroniła się w ZUS-ie, przedstawiajac dokument zgłaszający pracodawcy zmianę
      miejsca zamieszkania sprzed dwóch dni przed kontrolą. A pracodawca teoretycznie
      winien zrobić to niezwłocznie. Utruli ją i pracodawcę, ale zasiłek chorobowy
      utrzymała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka