Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza

03.08.06, 14:19
Witam!!! Jestem w 22 tc i prowadzę jednoosobową działalnośc gospodarczą.
Chciałam się dowiedziec czy w związku z tym przysługuje mi płatny urlop
macierzyński? Dodam że opłacam wraz z składkami ZUS dobrowolne ubezpieczenie
chorobowe. No i jak to jest ze składkami podczas urlopu macierzyńskiego? czy
nadal będę musiała je opłacac w pełnym wymiarze? Z góry dziękuję za odpowiedź
i pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • niva78 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 14:29
      niedawno ktoś rozpoczął taki wątek dla mam z własną firmą, ale nie mogę go
      odnaleźć, śledzenie go zakonczyłam na obietnicy jednej z dziewczyn, że dowie
      się wszystkiego i opisze...
      • piechluk Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 14:34
        Wielkie dzięki!!!!
    • kania_kania Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 14:55
      Nie przysluguja Ci praktycznie swiadczenia z tytulu urodzenia dziecka. na czas
      planowanej opieki nad dzieckiem mozesz zawiesic dzialanosc, bo inaczej bedziesz
      musiala odprowadzac skladki.

Kilka miesiecy temu byla wielka afera z tego powodu, jakas kobieta poszla do
      mediow z opisem swojej sytuacji, ale z tego co mi wiadomo nasz rzad do tej pory
      nic z tym nie zrobil.

Kania
      • iza3108 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 14:59
        ja prowadze działalność jednoosobową, obecnie jestem na zasiłku macierzyńskim,
        dostaję pieniążki co miesiąc, ale powiem szczerze ze niewiem czy tata opłaca
        składki bo w zasadzie to on prowadzi firmę a ja tylko jestem na papierku
        właścicielem, ale chyba tylko płaci chorobowe albo nic w czasie trwania
        zasiłku, składki płaciłam zawsze ok 700 zł i dotaje teraz prawie 1000 zl
        zasiłku byłam tym mile zaskoczona.
        • kania_kania Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 15:03
          Ha!

To jednak cos sie zmienilo smile

Kania
        • agattka5 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 16:21
          Czy mogłabyś napisac jak to zrobiłaś, to znaczy gdzie i z czym trzeba się
          zgłosić?
          Agata
    • magi91 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 15:00
      Nie wiem jak jest teraz ale nie sądzę by coś się zmieniło.
      Ja 3 lata temu urodziłam synka prowadząc działalność gospodarczą, przez prawie
      całą ciążę byłam na zwolnieniu, nie płaciałm więc składki ZUS, za to Zus płacił
      mi, później wypłacono mi macierzyński. Tylko wychwawczy mi nie przysługiwał.
      • kaczka81 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 15:17
        no a jak to jest jak się prowadzi własną firmę i do tego pracuje na umowę o
        pracę??
        Z działalności płaci się tylko składkę zdrowotną, a po urodzeniu pełny zus...
        to czy jak opłacę sobie za jeden miesiąc wszystkie składki to czy moge potem
        jeszcze dostawać chorobowe z zusu??
        Czytałam ze jeśli nie mam przerwanego 30 dniowego okresu obowiązującego przy
        chorobowym to mogę tak zrobić, tylko jak to jest w praktyce.....
        • kaczka81 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 15:19
          był już wątek o tym, ale z tego jak sledziłam wtedy to forum to ktoś chyba
          skasował too.
          • martala3 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 03.08.06, 15:28
            magi91 jesli mozesz napisz w jakiej kwocie ZUS wypłacał Tobie kasę na
            zwolnieniu i na macierzyńskim.
    • lisabette Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 08.08.06, 14:01
      Prawie całą ciążę byłam na zwolnieniu, potem jak się zwolnienie "wyczerpało" -
      182 dni, wystąpiłam do ZUSu o świadczenie rehabilitacyjne, przyznano mi je, a
      po porodzie dostałam macierzyński - przez 16 tyg. W tym czasie płaciłam tylko
      zdrowotne.'
      O wszystkim można przeczytać na stonie internetowej ZUSu.
    • db19 Re: urlop macierzyński a działalnośc gospodarcza 08.08.06, 20:02
      Ja mam taką sytuację ale już jestem 7 mies. po porodzie - i wszystko wiem! A
      więc po porodzie musisz dostarczyć do ZUS-u wypełniony druk - nie pamiętam
      numerku, ale jest na pewno na ich stronie www albo zadzwoń do ZUS-u - plus akt
      urodzenia i jakieś tam oświadczenie, że to Twoje pierwsze/drugie itp. dziecko.
      Masz na to chyba 6 mies., ale lepiej to zrobić jak najszybciej (trzeba
      zatrudnić tatę do tego). Sorry że nie pamiętam tych formalności dokładnie, ale
      przez telefon na pewno powiedzą. Potem oni mają bodajże miesiąc na decyzję.
      Podczas tego miesiąca sprawdzają jak płaciłaś składki - bo zasiłek idzie z
      chorobowego. jeżeli nie daj Boże uchybiłaś jakiemuś terminowi to te dziunie w
      ZUS-ie na pewno to znajdą i wyślą decyzję odmowną (która brzmi jak jakiś
      wyrok). Wtedy trzeba do nich zadzwonić i dowiedzieć się o co chodzi i
      najczęściej napisać "czynny żal" czy o przywrócenie terminu lub tym podobne.
      jeśli nieczego się n ie doszukają - gratulacje! Otrzymujesz chyba niecałe 900
      PLN. Ile dokładnie to musisz sobie sama policzyć, bo żadnej decyzji nie
      przyślą, a zasiłek zwykle pierwszą ratę wypłacają za parę tygodni, więc trudno
      to sobie policzyć. Z tego musisz płacić skłądkę zdrowotną - ile to teraz jest -
      z 170 PLN? Więc zostajesz przez 16 tyg. (tyle ile trwa macierzyński dla
      pracownicy) z ok. 600 PLN miesięcznie zasiłku. Innych składek przez ten okres
      nie płacisz. Aha, te wyliczenia są przy założeniu, ze płaciłaś najniższą
      chorobową. Jak kończy się macierzyński - zaczynasz bulić całość składek. No
      chyba że zawiesisz lub wyrejestrujesz działalnść. WYCHOWAWCZEGO KOBIETY
      PRZEDSIĘBIORCZE NIE MAJĄ. Czemu? To pytanie do rządu. Tak więc np. ja
      wyrejestrowałam z ZUS-u działalność (nie likwidując jej w urzędzie skarbowym i
      w ewidencji i regonie), a ponieważ są sprzeczne opinie na ten temat, to cały
      czas zastanawiam się, czy mi nie każą płacić. Ponieważ siedzę z dzieckiem w
      domu i nie prowadzę działalności, to jestem ubezpieczona tylko zdrowotnie - na
      książeczkę męża. Emerytalne, rentowe - jestem w "czarnej dziurze". Ale nie stać
      mni teraz na płacenie haraczu 800 PLN co miesiąc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka