Dodaj do ulubionych

Czy dostanę trzynastkę..?

28.12.06, 18:19
Witam serdecznie!
Jestem zatrudniona na czas określony od 10.05.2006 do 09.02.2007.
W styczniu ma być wypłacana trzynastka dla pracowników.
Czy ja też powinnam dostać?
Czy przepis dotyczący wypłacania trzynastek jest "ogólny" czy narzucony przez
zakład pracy.
pytam ,ponieważ nie przyznano mi talonów świątecznych, twierdząc że muszę
przepracować rok.

Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Czy dostanę trzynastkę..? 28.12.06, 19:30
      Takie sprawy reguluje zakład pracy (chyba, że pracujesz w szkole na przykład,
      wtedy są ogólne regulacje). Zazwyczaj trzeba przepracować rok, żeby dostać 13-stke.
      • bacha67 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 28.12.06, 19:37
        Dzieki za odp.
        Pracuję w państwowej instytucji w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej.

bacha
        • mynia0 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 28.12.06, 22:16
          co do funduszu socjalnego, to reguluje to zakładowy regulamin.

a jeśli chodzi o trzynastkę - nie wiem, jak jest teraz, ale kilka lat temu
          dostałam trzynastkę stosownie do okresu , w którym pracowałam - a pracowałam
          tylko 4 miesiące.
          • kaka73 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 29.12.06, 08:23
            Aby dostać 13 musisz przepracować co najmniej 0,5 roku, więc dostaniesz.
            A talony powinnaś dostać, bo ZFŚS nie może ograniczac praw osób krócej
            pracujących. MOPS nalicza na Ciebie odpis na zfss, więc masz prawo z niego
            korzystać. Mają nieprawidłowy, niezgodny z ustawą zapis w regulaminie - wiem,
            bo siedzę w tym temacie - to częsty przypadek.Dopytaj się na jakiej podstawie
            nie dostałaś?
            • bacha67 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 30.12.06, 09:51
              Bardzo dziękuję za odpowiedz.
              talonów nie dostałm bo powinnam przepracować rok i mi się nie nalezą - tak
              usłyszłam.
              było mi bardzo przykro, nie zarabiam dużo.. jestem opiekunką. Jestem sama z
              synem. Wszyscy dostali.
              Nie walczyłam może powinnam, bałam się ponieważ mam umowę do 9.02 07. i boję
              się że mogli by mi jej nie przedłużyć.
              • aga2811 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 02.01.07, 01:06
                Może orientujecie się czy w moim przypadku dostanę trzynastkę? Od lutego do 16
                lipca byłam na L4 (ciąża zagrożona), od 29 sierpnia do 18 grudnia na urlopie
                macierzyńskim. Czy do trzynastki liczy sie tylko faktycznie przepracowany okres
                czy również urlopy i L4. Pracuję w szkole. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
                • mynia0 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 02.01.07, 10:31
                  do trzynastki liczy się okres zatrudnienia, nieważne, czy byłaś na L4 czy na
                  maicerzyńskim.
    • kaka73 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 03.01.07, 08:17
      Aby otrzymacz 13 musisz przepracować co najmniej pół roku (L4 nie wlicza się do
      tego okresu). Taki był wyrok Sądu - chyba, że od zeszłego roku coś się
      zmieniło. U nas na tym opierali się prawnicy - ja przepracowałam tylko 5 mcy i
      nie dostałam, bo reszta to macierzyński i L4. Prawnicy radzili iśc z tym do
      sądu i podobno to wygrana sprawa, ale dla 1000zł mnie chciałam sie babrać w
      sądy.
      • kaka73 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 03.01.07, 08:17
        wg wyroku sądu macierzyński tez nie wchodzi w te wymagane pół roku, wczesniej,
        gdy nie było wyroku wchodził.
    • aga2811 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 06.01.07, 19:13
      Dziękuję za odpowiedzi. Czy pół roku trzeba przepracować w danym roku za który
      wypłacana jest trzynastka czy w ogóle w tym zakładzie pracy? Ja pracuję w tej
      samej szkole od 2002 roku.
      • kaka73 Re: Czy dostanę trzynastkę..? 07.01.07, 08:53
        Musisz przepracować pół roku w roku, za który masz dostać 13. To musi byc czas
        efektywnie przepracowany. Była o tym mowa w rzeczpospolitej w zeszłym tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka