Dodaj do ulubionych

L4-proszę o radę

05.03.07, 09:24
Do piątku jestem na zwolnieniu od internisty, ponieważ jestem mocno
przeziębiona, a w środę mam wizytę u ginekologa, na której miałam prosić o
zwolnienie już do końca ciąży (jestem w 34 tyg.)Czy w związku z tym mogą mi
się pokrywać dwa zwolnienia (przez dwa dni)? Czy też ginekolog nie wypisze mi
zwolnienia i każe przyjść w innym terminiem, a może wypisze zwolnienie do
przodu dopiero od poniedziałku? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • sierpniowa_mama1 Re: L4-proszę o radę 05.03.07, 11:54
      Wg mnie mogą się pokrywać (mogę się mylić) ale napewno nie wypisze Ci ginekolog
      zwolnienia z wyprzedzeniem. A najlepiej to zapytaj go sama co w takiej sytuacji
      zrobić. On napewno będzie wiedział najlepiej.
      • dalloway Re: L4-proszę o radę 05.03.07, 11:57
        Odwrotnie. Masz obowiązek poinformować że jesteś na zwolnieniu, żeby uniknąc
        pokrywania się zaświadczeń. Za to przepisy pozwalają wypisac zwolnienie do
        przodu w syt. gdy jest poprzedzone innym, które jeszcze się nie skończyło - 2
        dni się mieszczą.
    • kamilliaa Re: L4-proszę o radę 05.03.07, 16:57
      Nie moga ci sie pokrywac zwolnienia i lekarz ci nie wypisze zwolnienia póżniej
      niz od nastepnego dnia (bo mają problem z rozliczeniem z zus - tak twierdzą
      lekarze)-Jak masz wątpliwości zadzwoń do zus.
      • dalloway Re: L4-proszę o radę 05.03.07, 17:23
        Jeśli lekarz ma jakiś problem z rozliczaniem zusu to jest jego problem, a nie
        pacjenta. Lekarz ma przy wystawianiu zwolnień stosować przepisy, a nie
        dyskutować o swoich trudnościach. A swoje prawa należy egzekwować, a nie być
        potulną szarą myszką i jeszcze namawiać do tego innych.

Oto fragment rozporządzenia:
        § 3. 1. Zaświadczenie lekarskie wystawia się na okres od dnia, w którym
        przeprowadzono badanie, lub od dnia bezpośrednio następującego po dniu badania.
        1a. (2) Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres rozpoczynający się
        po dniu badania, nie później jednak niż czwartego dnia po dniu badania, jeżeli:
        1) bezpośrednio po dniu badania przypadają dni wolne od pracy,
        2) badanie jest przeprowadzane w okresie wcześniej orzeczonej niezdolności do
        pracy.
        2. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione na okres nie dłuższy niż 3 dni
        poprzedzające dzień, w którym przeprowadzono badanie, jeżeli jego wyniki
        wykazują, że ubezpieczony w tym okresie niewątpliwie był niezdolny do pracy.
        3. Zaświadczenie lekarskie może być wystawione przez lekarza psychiatrę na okres
        wcześniejszy niż określony w ust. 2, w razie stwierdzenia lub podejrzenia
        zaburzeń psychicznych ograniczających zdolność ubezpieczonego do oceny własnego
        postępowania.
        • karolinkap1 Re: L4-proszę o radę 05.03.07, 19:35
          Czy mogę prosić o wytłumaczenie jak to by wyglądało w mojej sytuacji bo ja nie
          potrafię interpretować rozporządzeń i paragrafów/blondynka niestety/.
          Do niedzieli czyli 11 marca mam zwolnienie od internisty. W czwartek 8 marca
          idę do ginekologa. Czy może mi on wystawić zwolnienie od 12-ego czyli z 4-o
          dniowym wyprzedzeniem?
          Z góry dziękuję za odpowiedź.
          • dalloway Re: L4-proszę o radę 05.03.07, 19:38
            może, to maksymalne wyprzedzenie, na jakie może sobie pozwolić
          • katrem Re: L4-proszę o radę 06.03.07, 12:20
            jeżeli w czwartek wypisze ci zwolnienie z datą wystawienia piątkową, to śmiało
            może być to zwolnienie rozpoczynające się od poniedziałku (po dniach wolnych)

ja tak właśnie miałam, wszystko ok
    • monia19849 Re: L4-proszę o radę 06.03.07, 10:10
      pewnie ginekolog kaze ci przyjsc w dniu w krorym konczy ci sie zwolnienie bo
      nie moze ci wypisac z wyprzedzeniem tak bylo
    • monia19849 Re: L4-proszę o radę 06.03.07, 10:12
      pewnie kaze ci przyjsc w dniu w ktorym konczy ci sie zwolnienie niemoze ci
      wypisac zwolnienia z wyprzedzeniem tak bylo w moim wypadku
      • karolinkap1 Re: L4-proszę o radę 06.03.07, 12:43
        Ale mi się kończy zwolnienie w niedzielę!!!
        • katrem Re: L4-proszę o radę 06.03.07, 13:02
          napisałam przecież, że nowe zwolnienie może rozpocząć się od poniedziałku, o ile
          datą wystawienia będzie piątek
          • karolinkap1 Re: L4-proszę o radę 06.03.07, 18:53
            To było do monia19849, która napisała
            "pewnie kaze ci przyjsc w dniu w ktorym konczy ci sie zwolnienie"
            A Tobie katrem dziękuję za pomoc smile.
            Pozdrawiam.
            • katrem Re: L4-proszę o radę 07.03.07, 19:42
              smile
    • gosiakf Re: L4-proszę o radę 07.03.07, 17:20
      Dzięki za Wasze rady. Byłam już dzisiaj u ginekologa. Zwolnienia nie dostałam,
      bo do poniedziałku jest za duża przerwa, ale jeżeli nie przedłuży mi zwolnienia
      internista, a jej zdaniem powinien, ponieważ nadal jestem chora, to mam przyjść
      w poniedziałek po samo zwolnienie, bo już mnie do rozwiązania nie chce puścić
      do pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka