Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie w ciąży

24.06.07, 19:44
Dziewczyny gdzie mogę poczytać o ubezpieczeniach jeśli chodzi o ciążę, dzieci?
Słyszałam o możliwości ubezpieczenia się i w przypadku narodzin dziecka
szczęśliwi rodzice dostają dodatkowy zastrzyk finansowy, która z was wie coś
więcej albo korzysta?
Obserwuj wątek
    • olina27 Re: ubezpieczenie w ciąży 24.06.07, 20:55
      Jeżeli masz na myśli dodatkowe ubezpieczenie co by dostać kaskę za poród to w
      ubezpieczeniu zbiorowym ( praca) musisz być ubezpieczona chyba minimum miesiąc
      przed zajściem w ciążę ( dokładnie nie pamiętam) a jeżeli zakładasz sobie
      indywidualną polisę to ubezpieczyciele z reguły wymagają posiadania co najmniej
      2 letniej polisy!!
      • joko5 Re: ubezpieczenie w ciąży 24.06.07, 21:36
        Dowiadywałam sie w PZU. Wustarczy ubezpieczyć się m-c przed zajściem, płacisz
        ok. 60zł i z tyt. urodzenia dostajesz ok. 600zł. Tak więc sama możesz sobie
        odłożyć przez 10 m-cy.
        • lukrecja34 Re: ubezpieczenie w ciąży 25.06.07, 08:54
          ja płacę w pracy dodatkowe ubezpieczenie w pzu,w tym medyczne.składka wynosi 52
          zł,po urodzeniu dziecka dostanę 900zł.płacę to już od dwóch lat.
          • kotek766 Re: ubezpieczenie w ciąży 25.06.07, 10:36
            jest wyjątek od tej reguły i ja z niej skoerzystałam. Jezlei w zakładzie pracy
            dopiero tworzy sie grupa do ubezpieczenia grupowego to nie obowiązuja karencje
            ( i mimo ze jestes w ciązy mozesz liczyc na wypłate swiadczenia z tytułu
            urodzenia dziecka - tak jest w PZU). Jezeli grupa juz istnieje to niestety w
            przypadku ciązy jest karencja 9 m-cy
    • agnrek Re: ubezpieczenie w ciąży 25.06.07, 10:39
      Najkorzystniejsze jest ubezpieczenie grupowe w zakładzie pracy. Składka jest o
      wiele niższa niż przy indywidualnym. Co do karencji i warunków to nie ma co
      gdybać, bo każdy zakład pracy wynegocjował co innego. Ja mam akurat w Signal
      Iduna, przez pierwsze 3 m-ce nie było karencji, składka ponad 40 pln, za
      urodzenie dziecka 1560 pln. Urodzę bliźnięta, więc dostanę podwójnie smile
      • kkk_k Re: ubezpieczenie w ciąży 25.06.07, 16:58
        A nie wiecie czy ojciec dostaje w pzu jakaś kasa gdy urodzi mu się dziecko?
        k.
        • joko5 Re: ubezpieczenie w ciąży 25.06.07, 17:45
          dostaje
        • binkaa Re: ubezpieczenie w ciąży 26.06.07, 11:59
          jesli ma ubezpieczenie to tak
          • binkaa Re: ubezpieczenie w ciąży 26.06.07, 12:00
            i oczywiscie o ile opcja obejmuje takowa wypłate
            zawsze trzeba poczytac warunki ubezpieczenia
            sa bardzo rożne i nikt nie odpowie na forum na 100%: dostanie czy nie
            moj mąz ma ubezpieczenie w PZU ale bez tej opcji
            ubezpieczenie z taka opcja byłoby droższe o wiele a dziecie rodzi sie nie co
            rokwink wiec po co mu przepłacać
            • lisek_chytrusek2 staż, ciąża co potem? 27.06.07, 14:46
              ostatniego dnia lipca kończy mi się staż na który byłam skierowana z UP, jestem
              prawie od początku na zwolnieniu lekarskim. Nie jestem mężatką ale mieszkam
              razem z narzeczonym. Ja dostanę jeszcze w sierpniu zaległe pieniądze za lipiec.
              Czy potem mogę iść do gminy i dostanę jakieś pieniążki jako osoba bezrobotna bo
              jestem w ciąży? aha i nie wiecie jakie są wymagania w szpitalu odnośnie
              ubezpieczenia? bo nadal się uczę ale jestem zarejestrowana jako bezrobotna.
              Teraz chodzę do lekarza na NFZ i nie ma żadnego problemu, a przy porodzie to
              pewnie żądają jakiejś legitymacji ubezpieczeniowej i czy UP wystawi mi taką
              legitymację jeżeli nadal sie uczę? Bardzo zależy mi na odpowiedzi, pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka