Dodaj do ulubionych

Ciąża - praca przy komputerze 8h

17.07.07, 13:21
Istnieje przepis, że zabroniona jest praca przy komputerze powyżej 4h na dobę
kobietom w ciąży (jest taki?). Czyli że co? Jak pracuję 8h przy komputerze to
mam iść na zwolnienie? Czy wychodzić po 4h? Zmiana stanowiska jest
niemożliwa. Jak wyegzekwować swoje prawa?
Obserwuj wątek
    • anika305 Re: Ciąża - praca przy komputerze 8h 17.07.07, 14:29
      jest taki przepis.chodzi o prace przy monitorze- w skrajnych wypadkach mozna
      podciągnąć też wyświetlacz LCD na kasiesmile
      pracodawca ma obowiązek przenieść na inne stanowisko na 4 h. Jeśli nie ma takiej
      możliwości powinien zwolnić Cie z obowiązku świadczenia pracy z zachowaniem
      wynagrodzenia. to tak w skróciesmile
    • mynia_pynia Re: Ciąża - praca przy komputerze 8h 17.07.07, 15:41
      A czy jesteś pewna że tego chcesz??
      Bo moja koleżanka bez problemu wyegzekwowała ten przepis - -tylko że "nowa"
      praca jej się całkowicie nie podobała - układała jakieś papierki - znudziło jej
      się to po 2 dniach.
      Poszła do lekarza a ten powiedział że on nie widzi przeciwskazań żeby siedziała
      6-7h przy LCD i poszła znowu do szefa i ten ją przywrócił do pracy i mieli
      układ że pracuje przez 8h ale ma robić to w tempie 6h wink czyli 2h dziennie na
      śniadankio i ploty smile.
      • tolka3 Re: Ciąża - praca przy komputerze 8h 18.07.07, 10:11
        Na inne stanowisko pracodawca z pewnością mnie nie przeniesie, bo nie ma takiej
        możliwości. Nie da się mojej pracy wykonywać bez komputera. Byłam ciekawa, jak
        to wygląda w praktyce, w poprzedniej ciąży nie wiedziałam, że taki przepis
        istnieje. No nic, będę o tym pamiętać. Czy noteooki też się łapią? smile
    • anika305 Re: Ciąża - praca przy komputerze 8h 18.07.07, 12:18
      Ja próbowałam wymusić zaświadczenie od lekarza że moge pracować 8 h przy kompie-
      taka praca ze bez sie nie da- nie dał. napisał brak przeciwskazań do pracy przy
      kompie co oznacza ze nie musza mnie przenosić na całe 8 h a tylko na 4hsmile
      powiedział mi ze nie moze zmieniać przepisów.
      Zakład pracy nie chce sie podkładać.
      Po przeniesieniu robota faktycznie gorsza......ale tylko 4h.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka