ad0 27.10.08, 12:36 jak ZUS placi chorobowe?ile kasy na czym to polega Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
artdesign84 Re: ??????? 27.10.08, 13:01 to jest forum o ciąży i porodzie a nie o tym jak zus płaci chorobowe... Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: ??????? 27.10.08, 14:28 A w ciąży bywa się na L4, tak? Super odpowiedzi udzieliłaś. Przy zwolnieniu do 33 dni płaci zakład pracy 100% wynagrodzenia (pod warunkiem, że L4 oznaczone jest symbolem B) liczonego ze średniej z ostatnich 12 miesięcy. Po tym okresie płaci zus ta sama kwotę, jeśli firma liczy mniej niż 20 osób, jeśli wiecej, nadal płaci parcodawca. Pieniądze z zusu nie zawsze przychodzą w terminie,nie stety Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.zych do klubgogo 30.10.08, 07:53 > . Po tym okresie płaci zus ta sama kwotę, jeśli firma liczy mniej niż 20 osób, > jeśli wiecej, nadal płaci parcodawca. Możesz mi powiedzieć dlaczego co miesiąc dostaję różne pensje? Rozbieżność wynosi nawet 300 zł? Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: ??????? 30.10.08, 16:36 no właśnie! Wszędzie jest napisane, że w czasie ciąży i macierzyńskiego przysługuje 100% wynagrodzenia To dlaczego ZUS obcinał mi od mojej wtedy miernej pensji(650 zł na rękę) ponad 100 zł?? Odpowiedz Link Zgłoś
cobia Re: ??????? 31.10.08, 09:59 dlatego ze to srednia z 12 ostatnich miesiecy, dlatego ze nie wlicza sie kosztow uzyskania przychodu, dlatego, ze od 34 dnia zasilek placi ZUS (przez pracodawce) i wylicza to na podstawie sredniej dziennej - w miesiacach 30 dniowych pensja bedzie nizsza niz w 31 dniowych i tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
utunia Re: ??????? 31.10.08, 14:15 wysokość pensji nie zmieniła się, więc średnia z 12 mies. jest taka sama. Zastanawia mnie to duża różnica, skoro miało być 100%, czemu tak mi płacono... I ciekawa jestem czy w takim razie przysługuje mi to osławione już wyrównanie. Odpowiedz Link Zgłoś