Dodaj do ulubionych

test na glukoze 50g

IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.09, 20:24
niedawno robiłam test obciążeni 50 g glukozy, na czczo wyszło 77 a po
obciążeniu 168. Ginekolog nic nie wyjaśniając od razu dał mi skierowanie do
poradni diabetologicznej ale termin w tej poradni mam dopiero za trzy
tygodnie. Czy to oznacza że mam cukrzyce ciążową? Jestem w 25 tygodniu ciąży.
Obserwuj wątek
    • ela696 Re: test na glukoze 50g 07.11.09, 21:50
      Powinnaś zrobić jeszcze glukozę 75g na czczo, po godzinie i po dwóch. A do
      poradni diabetologicznej spróbuj się wkręcić wcześniej. Warto wejść od gabinetu
      diabetologa i się umówić na wcześniejszy termin. Ciężarnej na pewno nie odmówią,
      bo to ważne aby ustalić dietę jak najwcześniej. Póki co profilaktycznie staraj
      się wyeliminować z jadłospisu słodkie i tłuste.
      • Gość: Mała Re: test na glukoze 50g IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.09, 22:28
        Nie dostałam skierowania na badanie na 75g i sama nie wiem czemu, a w poradni
        nic się nie da zrobić i tak zrobili dla mnie wyjątek bo tak ponad miesiąc bym
        czekała. Dziękuję za radę ze słodkim i tłustymsmile pozdrawiamsmile
    • agnieszka.lojek Re: test na glukoze 50g 09.11.09, 08:14
      To oznacza że powinna Pani wykonac test obciązenia glukozą 75g.
      Pobieramy krew na czczo a następnie po 2 godzinach od wypicia
      glukozy. Glukozę rozpuszczamy w letniej wodzie. Należy ją wypić w
      ciągu 5minut. W czasie badania nie wolno palić papierosów,
      spacerować, należy pozostac w spoczynku. Przed wizytą w Przychodni
      zalecałabym wykonaie tego badania.
      • katty26 Re: test na glukoze 50g 09.11.09, 09:05
        Bez skierowania i pieczątki lekarskiej nie można wykonać takiego badania - nawet prywatnie. Ostatnio odmówiono mi wykonania badania z obciążeniem 50 g z powodu braku skierowania (płaciłam za badanie), chcociaż mąż miał dowieść w ciągu 20 minut. Może idź do internisty i niech Ci zleci badanie z obciążeniem 75 g?
        • zabcia35 Re: test na glukoze 50g 09.11.09, 09:22
          To bez sensu
          Po pierwsze na test 50g nie musisz być na czczo.Po drugie jak test
          przesiewowy 50g wychodzi watpliwie kolejnym krokiem jest test
          diagnostyczny 75g.Wtedy musisz być na czczo, bo bad wykonywane jest
          równiez na czczo i po obciazeniu 75g glukozy po 2 h, czesto jeszcze
          dodatkowo po 1h.
          Twój lekarz prowadzący wykazał kompletny brak kompetencji w tej
          kwestii.
          • Gość: Mała Re: test na glukoze 50g IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.09, 12:38
            też mi się tak wydaje że powinnam mieć jeszcze na 75g, ale gdy zwróciłam uwagę
            na to lekarzowi to stwierdził że w poradni diabetologicznej mi taki zrobią. Więc
            z prowadzącym nic nie wskóram a do pomyłki mało który lekarz się przyzna.
            Pozdrawiam
            • zabcia35 Re: test na glukoze 50g 09.11.09, 12:44
              Nie ma racji ten lekarz.Powinien pacjentke skierowac do diabetologa
              dopiero gdy bedzie miec podstawy do postawienia diagnozy, a na razie
              nie zrobił nawet testu w tym kierunku.

Ale masz racje, zapewne sie nie przyzna.
              Mam nadzieje, ze w innych kwestiach dotyczacych prawidłowo
              przebiegajacej ciąży jest fachowcem wink
              • Gość: Mała Re: test na glukoze 50g IP: *.adsl.inetia.pl 09.11.09, 12:55
                Też mam taką nadzieję. Jak do tej pory twierdzi że z dzidziusiem wszystko Ok i
                to dla mnie najważniejszesmile Nie mam wyjścia pójdę do tej poradni i zobaczę co
                powiedząsmile pozdrawiam
        • Gość: ???? Re: test na glukoze 50g IP: *.sta.asta-net.com.pl 09.11.09, 13:55
          na takie badanie idzie sie z wlasna glukoza, placi za nie, nie pamietam niestety
          ile, i jest zrobione- jak placisz skierowania nie trzeba. poszukaj innego
          laboratorium
        • Gość: ???? Re: test na glukoze 50g IP: *.sta.asta-net.com.pl 09.11.09, 13:58
          Dziwne, jak placisz sama i masz glukoze wlasna- to z wykonaniem badania nie
          powinno byc problemu- proponuje zmienic laboratorium na przyjazne pacjentowi.
          • Gość: ???? Re: test na glukoze 50g IP: *.sta.asta-net.com.pl 09.11.09, 13:59
            ups. wyslalo sie 2 razy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka