Dodaj do ulubionych

Ból blizny po cc

28.01.10, 12:28
Witam miałam cc w 1999, cięcie poprzeczne. Od kilku dni boli mnie miejsce
blizny, jest to takie kłucie, ale niestety nie mogę wtedy się ruszyć, bo każdy
ruch jest jeszcze boleśniejszy.
Najpierw było z prawej strony blizny (tam się troszkę gorzej goiła i było
wybrzuszenie przez kilka lat) a teraz przeszło na całą długość blizny.
Czy powinnam nalegać, żeby lekarz jakoś tą bliznę ocenił? Jak wygląda takie
badanie?
Dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • mamaix Re: Ból blizny po cc 28.01.10, 12:48
      może dla świętego spokoju idź do ginekologa niech Cię zbada i przyjrzy się
      bliźnie. miałam cc w 2008 r. i też mnie bolała blizna po lewej stronie ( tam
      wcześniej miałam dren bo na rok przed cc miałam laparoskopie i laparotomie)teraz
      już mniej tylko jakby kłuje i ciągnie. Mój gin powiedział mi że to normalne
      niektóre kobiety nic nie odczuwają po cc a inne ciągnie blizna.Poza tym dla
      niego cc w 2008r. to krótki okres więc mówi że może bolećsmile Uspokoił mnie a
      badania nie robił tylko ocenił na oko ale nie mam uciążliwych dolegliwości
      bardzo podobne miałam w 1 ciąży
      • maja281107 Re: Ból blizny po cc 28.01.10, 15:17
        ja nie miałam cc,bo to moja pierwsza ciąza,ale mam takie same dolegliwości,bo we
        wrześniu miałam laparotomie(usuwali torbiel i zrosty,które uniemożliwiały
        zajście w ciążę),od początku ciąży miałam bóle brzucha w okolicy blizny-lekarz
        od razu zakazał pracować i nadwyrężać się przy pracach domowych,od razu też
        dostałam duphaston z no-spa 2*2...niestety nie posłuchałam z tą praca i dostałam
        krwawienia w 8tyg.,dwa tyg przeleżałam w łożku,juz jest dobrze,ale tym razem
        stosuje się do zaleceń no i zamiast duphastonu biorę luteinę 2*2tab dopoch.
        myślę,że jest lepsza,bóle minęły,czasami czuję niewielki dyskomfort,ale na pewno
        jest o niebo lepiej jak wcześniej.myślę,żebyś jak najszybciej skonsultowała ze
        swoim lek.prowadzącym,mój od początku mnie wyczulił na takie pobolewania i od
        razu kazał dzwonić lub przyjezdzać na kontrol.daj znać...
      • ct19 Re: Ból blizny po cc 30.01.10, 19:59
        Mineło sporo lat!
        Moja mama niedawno (27 lat po cc) miala podobny probelm! Poszla do
        hirurga-ten jej powiedzial ze ten bol to zrosty po cc i tak to juz
        jest, ze nic z tym nie zrobi(porażka). Bol byl tak opgromny ze
        nieraz byla wzywana kareta.
        Ostatnim razem bol dopadl ja w pracy. Z tamtad trafila do szpitala
        we wroclawiu.
        Lekarz stwierdzil PRZEPUKLINE, dostala skierowanie na zabieg...
        co sie okazalo zostala zle zszyta po cc... powstaly miejsca w
        ktorych mogla sie ta przepuklina tworzyc.

Dziewczyny, to chore, bo mama meczyla sie tak z ta przepuklina 3
        lata i zaden lekarz nie potrafil stwierdzic ze to przepuklina, kazdy
        mowil ze to zrosty po cc.
    • mampka Re: Ból blizny po cc 28.01.10, 15:52
      Biorę duphaston 3x1 jako podtrzymanie ciąży. Blizna bolała mnie na samym
      początku i teraz od kilku dni. Zastanawiam się, czy czasem łyżeczkowanie, które
      miałam 1,5 roku temu nie zaszkodziło na bliznę? Było zrobione głęboko do tego
      stopnia, ze mi endometrium nie przyrastało przez ponad rok uniemożliwiając
      zajście w ciążę.
      Jutro idę do lekarki i wpisałam już na listę spraw do poruszenia u pani doktor.
      • Gość: gluchoj Re: Ból blizny po cc IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.10, 16:29
        CC miałam w 2003r. Od początku ciąży ciągnęło mnie w miejscu cięcia. Oczywiście
        dostawałam luteinę. Teraz jestem w 23tc. W szpitalu leżałam 11 dni i tam
        stwierdzono, że to zrosty na macicy po poprzednim cięciu i będzie niestety coraz
        gorzej wraz z rosnącym brzuszkiem. Na szczęście z blizną nic na razie się nie
        dzieje ale muszę ciągle leżeć aby dodatkowo nie obciążać. Niestety zrosty po CC
        są bardzo częste i jedyne co można zrobić to leżeć i łagodzić ból. U mnie
        również podjęto decyzję o kolejnym CC ze względu na te zrosty.
        • mampka Re: Ból blizny po cc 28.01.10, 16:41
          jeśli to tylko kwestia rosnącego brzuszka to dam radę. Martwię się bardziej, że
          może blizna nie wytrzymać do końca ciąży.
          • Gość: gluchoj Re: Ból blizny po cc IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.01.10, 16:56
            Jeśli będziesz się oszczędzać to nic nie powinno się stać z blizną ponieważ
            minęło sporo czasu od poprzedniego cięcia. Co do bólu to czasem wszystkiego się
            odechciewa ciężko jest ale innego wyjścia nie ma jak znosić to cierpliwie i
            odliczać dni do końca. Teraz częściej chodzę do ginekologa i za każdym razem mam
            oglądaną bliznę na USG. Oszczędzaj się i dużo wypoczywaj. To pomaga a w czasie
            leżenia blizna nie jest dodatkowo obciążona i tak nie ciągnie.
            • mampka Re: Ból blizny po cc 29.01.10, 20:41
              Blizna jest ok, póki co nie puszcza. Wg pani doktor ból oprócz rosnącej macicy
              mógł być spotęgowany załamaniem pogody. Podobno wiele dziewczyn w tym czasie się
              uskarżało na bóle po cięciu.
              Dzisiaj jak ręką odjął, nic mnie nie boli. Ale rzeczywiście mam się oszczędzaćsmile
            • mampka Re: Ból blizny po cc 29.01.10, 20:45
              Blizna jest ok, póki co nie puszcza. Wg pani doktor ból oprócz rosnącej macicy
              mógł być spotęgowany załamaniem pogody. Podobno wiele dziewczyn w tym czasie się
              uskarżało na bóle po cięciu.
              Dzisiaj jak ręką odjął, nic mnie nie boli. Ale rzeczywiście mam się oszczędzaćsmile
              • Gość: mamuska3 Re: Ból blizny po cc IP: *.public.t-mobile.at 30.01.10, 18:49
                Ja mialam juz dwie cesarki jedna 8 lata temu a druga 2 lata temu,
                teraz jestem w 3 ciazy, i tez mnie ciagnie blizna, moze nie boli ale
                tak troche jakby piecze, swedzi, takie dosc dziwne nieprzyjemne
                uczucie, lekarz mi powiedzial ze blizna wytrzyma, ale nastepna ciaza
                moglaby juz narobic ogromnego zamieszania.......takze ja juz koncze
                kariere, czekam na mojego ostatniego "potworka"smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka