Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza

12.08.11, 20:20
Witam. Jestem w 13 tyg ciąży. Moje wyniki toksoplazmozy:
IgM- ujemne,
IgG -1340
Awidność- 54% graniczna, od 60 % byłaby wysoka.
Lekarz uspokaja i mówi, że za trzy tyg. powtórzymy badania. Co robić? odchodzę od zmysłów. Na usg dzidziuś rozwija się bardzo dobrze.
Obserwuj wątek
    • pikaczu.0 Re: Toksoplazmoza 12.08.11, 21:43
      Jak lekarz uspokaja to nie stresować się, bo to dziecku na pewno zaszkodzi. jeśli miałoby Cię to uspokoić to skonsultuj wyniki, ale u lekarza - nie na forum
    • ewka1_2 Re: Toksoplazmoza 12.08.11, 22:22
      Może jeszcze ktoś pomoże? dziękuję
      • johanka79 Re: Toksoplazmoza 12.08.11, 22:59
        raczej chorowałaś na toxo przed ciążą, powtórz badania za jakiś czas.
        • easyblue Re: Toksoplazmoza 13.08.11, 10:21
          Wolalabym jak najszybciej powtórzyć awidność, a w międzyczasie brać Rovamycynę. Odstawić możńa zawsze, a nadrobić kuracji się nie da.
          Po prostu mam inne doświadczenia od dziewczyn z forum.
          • ewka1_2 Re: Toksoplazmoza 13.08.11, 10:48
            We wtorek mam wizytę w poradni chorób zakaźnych. Ani ginekolog ani lekarz rodzinny nie chce przepisać Rovamecyny. Czyli uważa Pani, że te wyniki są złe.
            • easyblue Re: Toksoplazmoza 14.08.11, 18:01
              Wyniki są... nie do końca wiadomo jakie. Z jednej strony ewidentne stare zakażenie, z drugiej niska awidność. Przy podobnych doc przepisal profilaktycznie antybiotyk. Awidność wyszłą wysoka i gin z ulgą kazał odstawić. Gina mam przewrażliwionego na punkcie toxo, ale nie dziwię mu się, tez bym była.
          • natchniuza86 Re: Toksoplazmoza 13.08.11, 11:46
            Na czym polega problem? Masz ujemne IgM, nie zdazyloby tak szybko spasc, wiec pewnie chorowalas przed ciaza.
            • easyblue Re: Toksoplazmoza 14.08.11, 18:02
              Gdyby bylo to tak oczywiste, nie trzeba by było robić awidności.
    • hanusina_mama Re: Toksoplazmoza 13.08.11, 13:24
      Wyniki wskazują na przebycie toksoplazmozy w przeszłości - nie teraz. Ok. 50% ciężarnych w Polsce ma dodatnie IgG. Gdyby zakażenie było z okresu ciąży, to utrzymywałoby się jeszcze dodatnie IgM.
      • semijo Re: Toksoplazmoza 15.08.11, 15:59
        Nie martw się, IGG lubi sobie w ciąży sztucznie skakać. Najważniejsze to że IGm ujemne. Moja kuzynka urodziła niedawno synka. Toxo robiła dopiero po ciązy, bo mały miał przedłużającą żółtaczkę i jej IGm wyszło niewysoko dodatnie. Mały jednak zdrowy. Miana u niektórych osób długo spadają, ona też musiała się zarazić przed ciążą. Tak więc nie martw się i głowa do góry.
        • ewka1_2 Re: Toksoplazmoza 26.08.11, 09:46
          Witam. Powtórzyłam badania po trzech tyg.
          IgM- 0,41 ujemne,
          IgG- 630 dodatnie.

IgG spadło z 1300 na 630. Czy to znaczy, że maluszkowi nic nie grozi.
          Czy takie wyniki badań wskazują, że po porodzie dzidzia musi mieć wykonane badania na toksoplazmozę czy nie ma takiej potrzeby.

Awidność- 54%.
          • pepparkakor Re: Toksoplazmoza 26.08.11, 11:30
            A nie lepiej skonsultować się z lekarzem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka