02.06.16, 20:19
Kobitki, jak radzicie sobie z pękającymi naczynkami na nogach? Ja od kilku dni mam dziwne uczucie w nogach, zwłaszcza w lewej, jakby mrowienie, wibracje? Tak mniej więcej na wysokości piszczela i zauważyłam, że właśnie tam wyszły mi cienkie, fioletowe żyłki. Nogi mi nie puchną, ogólnie mało chodzę. Czy jest jakaś maść lub krem na pękające naczynka? A może jakieś domowe sposoby? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Naczynka 03.06.16, 19:33
      Maść z kasztanowca lub inne bez recepty. Profilaktyka czyli jak tylko odpoczywasz nogi wyżej, zamiast kąpieli prysznic i polewaj nogi wodą letnią i zimną naprzemiennie, czesto chodź na palcach, ćwicz miesnie łydek.
      Zero opalania, zero gorących kąpieli. Po porodzie wszystko wróci do normy o ile nie zaniedbasz tego.
    • ekspert_ginekolog Re: Naczynka 04.06.16, 01:00
      Witaj! Wszystkie metody, o których pisze Iziula1 są jak najbardziej bezpieczne i zalecane w celu usprawnienia krążenia w kończynach dolnych. Od siebie dodam, że ciąża niestety sprzyja powstawaniu pajączków, żylaków kończyn dolnych czy hemoroidów! Powiększająca się macica uciska duże naczynia krwionośne, przez co utrudnia przepływ krwi w stronę serca i powoduje zastój krwi w dolnych partiach ciała. Pamiętaj żeby nie przebywać długo w pozycji stojącej/siedzącej, dla usprawnienia krążenia mozna wykonywać delikatne ćwiczenia nóg, jak najbardziej smarować je maścią z wyciągiem z kasztanowca czy z heparyną, dodatkowo zastosować witaminę C i/lub rutynę, ktore wpływają pozytywnie na uszczelnienie naczyń krwionośnych. Ważny jest także strój, ktory nie krępuje ruchów i nie uciska na kończyny dolne. Zatem w upały lepiej wybierać przewiewne spódnice niż obcisłe rurki. Przed zastosowaniem leku/preparatu aptecznego skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym! Pozdrawiam
    • kamilaw123 Re: Naczynka 04.06.16, 21:18
      A ja mam pytanie o zylaki. Jestem w 25 tc i od kilku tyg mam na jednej lydce a dzis odjrylam,ze chyba pojawil mi sie na wardze sromowej. Jest to takie podluzne zgrubiebie w kolirze skory,jak nacisne to widac jakby niebieska zyle,miekkie i nie boli. Czy to zniknie? uncertain mizna to czyms smarowac? Wizyte u gin mam za 2,5 tyg
      • ekspert_ginekolog Re: Naczynka 06.06.16, 23:42
        Witaj. Możesz stosować wszystko o czym napisałyśmy powyżej. Zmiana na sromie to nic innego jak żylak sromu. Niestety podobnie jak hemoroidy to dość częsta przypadłość u ciężarnych. Żylaki sromu mają tendencję do znikania po połogu, lecz niektóre z nich mogą pozostać na dłużej. W przypadku żylaków kończyn dolnych świetnym rozwiązaniem jest stosowanie specjalnie i prawidłowo dobranych pończoch o stopniowanym ucisku. Porozmawiaj na ten temat z lekarzem prowadzącym, pozdrawiam
    • detramax Re: Naczynka 15.06.16, 22:55
      Aby utrzymać dobrą cyrkulację krwi w mikronaczyniach i zachować szczelność naczyń, zażywać można preparaty, które zawierają ekstrakt z nasion kasztanowca zwyczajnego i pestek winogron, a także witaminę C.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka