Dodaj do ulubionych

ciaza i farbowanie wlosow?????

24.01.05, 13:34
wczoraj powiedziala mi siostra a pare godzin pozniej kumpela, ze nie mam
farbowac wlosow w ciazy, bo to trucizna dla dziecka. czy to prawda? czy musze
przez nastepny czas chodzic z wielkim odrostem moich blond pasemek...o zgrozo!
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 13:35
      pitolenie glupot.
      • ade1 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 14:54
        sprawa wyglada tak: jeden lekarz mowi ze mozna, drugi ze nie mozna, trzeci ze
        mozna, czwarty ze nie mozna itd... chodzi o to ze nie ma zadnych dowodow
        naukowych na to ze farbowanie szkodzi ani zadnych dowodow ze nie szkodzi, wobec
        tego moim skro,mnym zdaniem nalezy zachowac zdrowy rozsadek dlatego tez w
        sobote walnelam sobie super pasemka i zafarbowalam podstawe wlosow- musze ci
        powiedziec ze wygladm cudownie

• muuunia Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 25.01.05, 11:22
          i zapewne cudownie sie czujesz! a tego przede wszystkim trzeba dziecku - nie
          matki w depresji powodowanej jej wyglądem - nie dość, że zmienia się całkowicie
          nasze ciało to jeszcze musimy sobie wciąż czegoś odmawiać.
          jak zapytalam o to kiedys lekarza to popatrzyl na mnie i powiedzial - po pani
          sie takiego pytania nie spodziewalem.
    • fifinka2 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 14:02
      Jakby kazda z nas nie farbowala wlosow 9 mieisecy to bysmy dopiero
      wygladaly.....smile
      • kurdkowa1 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 14:44
        ja nie farbowałam tylko w pierwszym trymestrze, a potem bez problemu. W ciąży
        trzeba przede wszystkim pięknie wyglądać, to polepsza samopoczucie mamy a tym
        samym dzidzi. poza tym taki były zalecenia mojego gina. Pozdrawiam
        • mycha1979 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 14:49
          Ten wątek już występował na forum. Polecam poczytać po wyszukaniu w
          przeglądarce. Napisze wam tylko iż ja też często farbowałm włosy, na początku
          ciąży już kupiłam farbę, ale jak sobie poczytałam to ta farba stoi do tej pory.
          Niby to jak niektórzy twierdzą "ciemnogród" itp ale ja przynajmniej nie
          chciałam ryzykować zdrowia i życia maleństwa zwłaszcza w pierwszym trymestrze.
          M. 35tc
      • edyssia_k Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 15:01
        A co mają powiedzieć ciążarne fryzjerki juz od pierwszego miesiąca ciązy
        powinny iść na chorobowe ja regularnie co 1,5-2 miesiące farbuje co prawda
        zakrwam nos żeby nie wąchać tego zapachu ale naprawdę nie ma to prawie żadnego
        wpływu na rozwój naszego maluszka
    • aba001 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 14:50
      Co za bzdury!!! Farba mogłaby zaszodzić dziecku jakbyś ją zjadła ale na pewno
      nie przeniknie do płodu przez włosy. Spokojnie możesz farbować! Rób to jednak
      preparatem który już stosowałaś bo nieznany może cię uczulić.
      Pozdrawiam!
    • magdek2 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 15:03
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=19776447
      podrzucam link do wątku sprzed kilku dni
      • moniek76 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 24.01.05, 15:09
        Ja zrobiłam sobie balejage w 8 miesiącu ciąży. I prawda jest taka, że poprzez
        szlające hormonki kolor może nie wyjść taki, jakiegobyśmy oczekiwały. Ja
        zrobiłam sobie balejage dwukolorowy - bardzo jasny blond (niezbyt wyszedł, bo
        włosy za chińy nie chciały się rozjaśnić - a jestem z natury średnią
        blondynką); drugi kolor do jasny brąz - wyszedł......czarny!!!! Efekt końcowy
        nie był zły,ale daleki od oczekiwańsmile)
    • ese1 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 25.01.05, 11:53
      Farbowalam w 1-szej ciazy i farbuje teraz. Nie mam innego wyjscia, inaczej
      musialabym przerwac prace (no trzeba jakos wygladac). Kazdy fryzjer przyzna, ze
      farby teraz sa bardziej "nowoczesne", a procent jaki przenika do krwi, a
      pozniej przez lozysko jest prawie lub zupelnie zaden.
    • iwka901 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 25.01.05, 12:30
      Hej,
      Rozjaśniam odrosty co ok 5-6 tyg , zakrywam tylko nos, żeby nie wdychać zapachu
      i w ogóle w ciąży staram sie wyglądać jak przed - chodzi o pielęgnację ciała i
      wygląd ( pomijająć brzuszek). Znajomi twierdzą, że wyglądam świetnie, co
      oczywiście też ma wpływ na moje dobre samopoczucie.
      A tak na marginesie dodam, że wczoraj czekając na wizytę u lekarza widziałam 3
      babki w ciąży z partnerami. Każda bez śladu makijażu ( no dobra, nie każda
      lubi), blade, z odrostami na pół głowy ( lub strąkami zamiast włosów- pewnie
      szampon szkodzi dziecku! ha!)jakichś burych worach zamiast ubrań,w związku z tym
      wiek nieokreślony (20?-40? lat)Przypuszczam, że to były właśnie ofiary głupich
      kosmetycznych przesądów.

• jagodasoft2 Do iwka 27.01.05, 21:36
        W zupelnosci sie z toba zgadzam. Nigdy nie potrafilam zrozumiec czewmu niktore
        kobiety w ciazy przestaja o siebie dbac. Ja postanowilam ze ze mna tak nie
        bedzie. Jestem w 34tc i dbam o siebie wiecej niz przed ciaza, wszyscy mi mowia
        jak ladnie wygladam co budzi we mnie radosc i przez to maluszek tez szczesliwy.
    • maldinista Nie farbuje wlosow 27.01.05, 21:10
      Hej. Mam super lekarza, swietnego w swoim fachu i serdecznego jako osoba, do
      ktorego chodzi niemalze cale miasto (mieszkam zagranica). Przed ciaza
      farbowalam wlosy, rozjasnialam je ostatnim odcieniem bez amoniaku, aby nie
      zniszczyc za bardzo wlosow. Kiedy zaszlam w ciaze i pojawily sie odrosty,
      zapytalam lekarza czy moge znowu pofarbowac wlosy. Powiedzial, ze NIE i ze nie
      chodzi tu tak bardzo o zapach farby, ktory wdychamy, tylko o to, ze szkodliwe
      substancje przenikaja przez skore glowy i moga zaszkodzic dziecku. Jedyna
      metoda farbowania wlosow wg niego to farbowanie owszem, ale z takim czepkiem,
      wiecie, z dziurkami, aby farba nie miala kontaktu ze skora. Ufam mojemu
      lekarzowi, przeczytalam identyczne porady na roznych stronach internetowych,
      wiec po prostu boje sie farbowac wlosow, nie jestem tak odwazna i po prostu nie
      warto ryzykowac, za duze ryzyko a chce byc spokojna. Mysle o farbowaniu z
      czepkiem smile, powinno byc OK. Pozdrawiam.
      • anielka25 Re: Nie farbuje wlosow 27.01.05, 21:20
        A ja farbuję szamponami koloryzującymi, wystarcza mi na około 1,5 miesiąca.
        Podobno w takiej częstotliwości nie szkodzi. Właśnie siedzę z farbą na głowie!
        Pozdrawiam!
    • jagodasoft2 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 27.01.05, 21:22
      Samo farbowanie nie szkodzi. Chodzi o opary jakie sie z farb wydobywaj. Po
      prosty powiedz fryzjerce ze jestes w ciazy, to uzyje lagodniejszej farby. Moje
      znajome farbowaly i maja cudowne maluszki
      • chokie Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 27.01.05, 22:30
        moim zdaniem nic w nadmiarze i stosowane z rozsadkiem nie zaszkodzi. inna
        sprawa jest podatnosc wlosów ciezarnej na farbowanie i tym podobne zabiegi.
        przed ciażą nigdy nie mialam z tym problemów,a gdy zafundowalam sobie
        farbowanie w 25tc efekt nie byl zniewalający - szczerze mówiąc najchetniej
        chodzilabym caly czas w czapce wink)
    • pistacja_zielona Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 28.01.05, 10:50
      Ja farbuje i mój lekarz tez pozwala. Wiem , że czasem moze yśc nieco inny
      odcień od planowanego. Ja farbuje na czarno i mam czarne.
    • olga3025 Re: ciaza i farbowanie wlosow????? 28.01.05, 11:38
      Farbowanie wlosów nie zaszkodzi dziecku. Jest to raz, że udowodnione a dwa, że
      wystarczy spojrzeć na te kobiety, które farbowaly w ciąży i urodziy zdrowe
      dzieci. Nic się nie stanie.
      Chodzi o coś innego. Nie należy w trakcie ciąży zmieniać rodzaju farby, jej
      producenta, bo zwiększa się możliwość alergii na farbę. A to jest trudne do
      leczenia ze względu na ograniczoną ilość leków, jakie można przyjmować w ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka