Dodaj do ulubionych

23tc dziwne dolegliwości mam...

25.02.05, 09:30
Z poprzedniej ciąży sobie czegoś takiego nie przypominam.
Boli mnie brzuch na dole, po bokach, aż po kręgosłup. Mam wrażenie, że zaraz
pęknę, że mi ten brzuch rozsadzi. Wydaje się być taki ciężki jakby chciał się
zaraz urwać (nie jest duży). Najbardziej boli przy pełnym pęcherzu - ledwo da
się wtedy wytrzymać, no i w nocy jak za długo leżę na jednym boku, przekręcam
sie i na jakis czas mam spokój a potem znów boli. I teraz nie wiem - czy to
wzdęcia? czy te nieszczęsne więzadła? Dziwnie to odczuwam - jakbym miała w
brzuchu wielki balon z wodą (no bo mam hihi) i miałby on zaraz pęknąć. Jak
wstaję to czuję, że muszę przytrzymac brzuch.
Brzuch nie jest wtedy napięty (skórcze swoją drogą kilka razy dziennie). To
tyle bo już nie wiem jak to opisywać.
To dopiero 23tc a co będzie w 9 miesiącu?
Cierpicie na coś podobnego?
Obserwuj wątek
    • coronella Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 09:49
      hej koleandra! Ja tez mam z brzuchem jakies dziwne dolegliwosci, ktorych nie
      mialam wczesniej.
      Wiem o czym mowisz, mi dokucza soc podobnego! Czasem czuje, jakby mnie cos
      rozpieralo, wlasnie tam na dole! Takie giga wzdęcie smile) i tez boli az po
      kregoslup.
      Nie wiem, czy to od żoładka, czy od stresów, czy od zabaw i noszenia małej...
      mówiłam lekarzowi, ale on nie widzi powodów do obaw.
      • koleandra Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 09:53
        ooo właśnie! Może to od żołądka a raczej od jelit... nie wiem...
        Stresów nie miewam, Ady nie noszę i żadko sie z nia bawię tak żeby szaleć bo
        jak już to tylko jej książki czytam albo lalki ubieram, albo klocki układam...
        więc to na pewno nie od tego.
        Ja lekarzowi powiem za dwa tygodnie, wtedy mam wizytę.
      • mmm191 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 09:56
        ja jestem w 20tc i mój brzuszek jest już dość widoczny, 79cm w obwodzie, i
        najlepiej jest rano, wtedy z brzuszkiem ok, tzn. nie jest jakiś wzdęty i
        twardy, ale w ciągu dnia staje się coraz twarszy i czuję czasami jakby od
        wewnątrz chciał się rozrastać i jakby walczył z rozciąganiem skóry, czy wy też
        tak macie?
        noramalnie przed ciążą byłam/jestem bardzo drobna bo przy wzroście 156cm
        ważyłam 40 w porywach do 41,42 kg, i czasami mam obawy czy aby starczy mi skóry
        na ten rosnący brzuszek...?
        • koleandra Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 10:04
          Mój brzuch jest spory ale nie ogromny. Skóra nie jest napięta za bardzo.
          Właśnie mnie wstawac rano też jest bardzo ciężko bo mi się wydaje, że mi ten
          brzuch z pomiędzy nóg zaraz wyleci. Taki ucisk dziwny. No a w nocy to koszmar,
          kręcę się, budzę non stop. Jak dłużej poleżę to mi wszystko zdrętwieje razem z
          brzuchem i kręgosłupem i ruszyc się nie mogę.
          A jak idę na spacer to juz całkiem ciężko, toczyc sie musze bardzo powoli.
        • nenius Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 03.03.05, 11:54
          Hej, hej!
          Mam identycznie! Jestem w 21t, rano jest ok brzuszek wydaje się mniejszy ale
          wieczorem czuję, że pękam. Sądzę jednak, że to zupełnie normalne. Skóra się
          rozciąga i tyle... smile
    • mamalgosia koleandro 25.02.05, 11:03
      Oprócz tych skurczy to ja mam podobnie jak Ty. Własnie od kilku dni mam
      warżenie, że brzuch mam strasznie ciężki (jetsem w 25 tc). Ale niepokoją mnie te
      bóle w dole brzucha. Te po bokach to na pewno więzadła - znam to z pierwszej
      ciąży. Ale te na środku mnie niepokoją - jak myślisz, czy może się dziać coś
      złego z szyjką?
      • ja1975 Re: MAMLGOSIU 27.02.05, 13:38
        w POSIE Z 25 LUTEGO NAPISAŁAŚ:Ale niepokoją mnie te bóle w dole brzucha. Te po
        bokach to na pewno więzadła - znam to z pierwszej ciąży. Ale te na środku mnie
        niepokoją - jak myślisz, czy może się dziać coś złego z szyjką?" Możesz mi
        powiedzieć jakie są te bóle na bokach - wiązadła. Czy to ostry, tępy ból? Boki
        czy niżej około pachwin. U mnie pojawia się taki, na moment, ostry ból w
        boku,ale niżej około pachwin,po obu stronach bez reguły? No bo o dlnych
        napięciach nie wspomnę? ( to 21 tc). Pozdrawiam

• annjan Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 11:09
      Hello

ja bym obstawiała wzdęcia - wtedy pomoże ci syrop homeopatyczny na zaparcia -
      nazwa na A ale zapomniałam ( z tej serii co jest na kaszel syrop Malia)..

Ja bym jeszcze wykluczyła stan zapalny robiąc posiew z kanału szyjki macicy
      tlenowo i beztlenowo.

No i jeżeli wg. usg łożysko jest na tylnej ścianie - a ciebie bolą plecy - to
      warto zobaczyć czy to nie jest coś niepokojącego z łożyskiem.

Na tym etapie ciąży - jak wszystko jest ok - nie powinno być takich bóli i
      dolegliwości.
      • koleandra Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 11:17
        No to już się trochę przestraszyłam.... bo łożysko rzeczywiście na tylnej
        ścianie mam. No ale wtedy to bym chyba plamiła albo coś...
        tak mi sie wydaje.
        Może to są te wzdęcia, albo jakis ucisk na jelita i inne organy? Bo jak pęcherz
        mam pełny to jest o wiele gorzej. Ale nie mam zaparć!
        Ostatnio byłam u lekarza 10 lutego i szyjka była wtedy długa i zamknięta na
        cztery spusty.
        A jak byłby jakis stan zapalny to chyba upławy bym jakieś miała.... nie?
        Oj, już sama nie wiem... może dziecko szybko rośnie, duzo waży i to mi
        tak "ciąży"?
        • annjan Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 11:59
          Koleandra, ja straciłam pierwszą ciażę w 23 tc...zero plamień, łożysko się
          odkleiło...było na tylnej ścianie a ja zgłaszałam od 2 m-cy bóle lędźwiowe,
          brzuch twardy - jakby wzdęty... do tego stan zapalny - bez specjalnych
          upławów...
          Któregoś dnia córcia przestała się ruszać...przez tydzień przekonywano mnie że
          wszytko ok, bo szyjka piękna, zamknięta, ktg ok. Małej nie czułam tydzień, po
          tygodniu na usg wyszło że już nie żyje...

Uważajcie na swoje Maleństwa... takie jak u mnie tragedie są rzadkie ale
          są...teraz jestem mądra ..ale już za późno...
          • koleandra Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 12:07
            O matko kochana! Nie wiem co powiedzieć, to straszna tragedia....

Ja czuję jak mały kopie mocno... ale jak mam uważać? leżeć? leciec do lekarza?
            Czegoś takiego chyba nie da się uniknąć, co ma byc to będzie - szczególnie jak
            niepokojących objawów brak.
            Te Twoje bóle lędźwiowe były silne?
            • romilka Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 12:13
              Moj Boze ja mam te wszystkie dolegliwosci co wy,brzuch czuje jakbym nosiłam
              cegły,uciska mi na dole,ciezko mi sie chodzi.Teraz to juz sie strazsnie
              przestraszyłam!!
              • koleandra Romilko 25.02.05, 12:19
                Ja to sobie tłumaczyłam raczej w ten sposób, że dziecko szybko rośnie i
                wszystko się musi szybko rozciągać. Jak siedzę to czuję, że dziecko juz mnie
                zaczyna kopac po żebrach więc ucisk musi byc ogromny na wszystkie moje organy.
                Nic mnie mocno nie boli, jedynie to rozpieranie takie od wewnątrz....
                Jakoś się nie martwię.... raczej czuję, że wszystko w porządku.
    • ada122 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 13:20
      Ja taz mam dziwne dolegliwosci- boli mnie brzuch raz po bokach, raz w srodku.
      Mam wrazenie ze to pochodzi od jelit, bo albo mam zaparcie, albo rozwolnienie.
      Do tego wczoraj wieczorem poszlo mi w pachwiny, tak ze ledwo umialam po
      schodach isc. Rano dzisiaj mialam spokuj, teraz znowu sie zaczyna. Do tego
      zawsze po poludniu mam wrazenie ze mi skory na brzuchu braknie i peke. Wizyte u
      lekarza mam dopiero 10 marca, a termin porodu 27 czerwiec. Przeciez ja zwariuje
      do tego czasu.
      • koral777 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 13:28
        JA tez mam takie objawy rozpychania napięcia i czasami pokłuwania po bokach,
        szczególnie pod koniec dnia. jak dłużej polerzę to np w nocy mam trudności z
        przekręceniem się na drugi bok, jakby jakas rana się zastajała??? Byłam z tym
        pokłuwaniem u lekarza, usg nie wykazało skracajacej ani rozwartej szyjki,
        dostałam profilaktycznie nospe i magnez ale nie biorę ich regularnie. Ale pod
        wieczór mamam wrażenie że pekne i wtedy łykam i rano (jak nie zapomne)
        • koral777 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 13:29
          ale to też może być związane że nam te brzuszki wywaliło na takie sporawe w
          ostatnim czasie ...... i nie jestesmy przyzwyczajone tzn skóra macica do takich
          rozmiarów????
          • edyurb Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 13:32
            no tak, tylko że jestem po raz drugi w ciąży, a poprzednio mogłam do końca
            biegać jak dzika, a teraz, aż dziwne że aż tak inaczej może być
    • dziewczynka_bez_zapalek Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 13:32
      hej!
      mam podobne dolegliwości, brzuszek twardy, zwłaszcza wieczorem i boli mnie po
      bokach jak chodzę
      po wczorajszej wizycie dostałam fenoterol i no-spe (oba 3 razy dziennie) i mam
      leżakować jak najwięcej
      więc Wam też polecam odwiedzenie lekarza i poinformowanie go o tym ...

no i leżakować trzeba jak najwięcej !!!

Asia i dzidziusiek 20t
      • ada122 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 25.02.05, 13:38
        > więc Wam też polecam odwiedzenie lekarza i poinformowanie go o tym ...
        >
        > no i leżakować trzeba jak najwięcej !!!

No tak, tylko do tego lekarza sie dostac! Tu u mnie (Niemcy)to nie takie
        proste. Ostnio jak przez 2 dni mialam skurcze, wprawdzie bezbolesne, ale 2-3
        razy na godz. to tylko pani z rejestracji poszla sie zapytac, czy ma mnie
        zapisac na wizyte. ale lekarz stwierdzil, ze to normalne, wiec cierpiwie czekam
        do 10 marca. Oczywiscie, jak bedzie sie dzialo cos powaznego, to moge jechac do
        szpitala, ale mam nadzieje, ze tego unikne.
        Staram sie lezec i nie myslec
        • mc_dortmund Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 27.02.05, 13:58
          Ada122 - Matko Boska do jakiego Ty lekarza chodzisz ????
          Ja takze mieszkam w Niemczech i jestem w ciazy..moj lekarz na kazdej wizycie mi
          powtarza,ze w razie jakichkolwiek pytan i watpliwosci(nie objawow!) mam do
          niego przyjsc! Niedawno zauwazylam u siebie zarozowiny sluz 2 dni przed
          zaplanowana wizyta,zatelefonowalalm do niego (podal mi nr telefonu "na swoje
          biurko")i kazal natychmiast przyjechac do sprawdzenia - chociaz mial komplet
          pacjentek.. zbadal mnie i usg zrobil,chociaz plamienie wystapilo w terminie
          miesiaczki i co podobno jest czestym zjawiskiem...wiedzial o tym,poniewaz
          zapytal mnie o to w czasie rozmowy telefonicznej..2 dni pozniej mialam normalna
          wizyte z pelnym badaniem i sprawdzeniem na usg,czy wszystko jest ok...na Twoim
          miejscu chyba zastanowilabym sie nad zmiana lekarza..
          Pozdrawiam
          • ada122 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 28.02.05, 11:06
            Podobno do jednego z lepszych w miescie. Do tych najlepszych w ogole nie ma
            szans sie dostac. Na poczatku ciazy tez mialam plamienia i wtedy jechalam
            bezposrednio na praxis i od razu mnie przyjmowal. Wiec moze tweraz naprawde nie
            bylo potrzeby? Sama juz nie wiem. W kazdym razie od paru dni czuje sie dosknale.
            Acha, jeszcze dodam ze osobiscie dzwonil dwa razy do nefrologa, zeby zalatwic
            mi wizyte, bo pierwszy wolny termin mieli za dwa miesiace, a po interwencji
            znalazl sie za tydzien.
            Pozdrawiam Dortmund
            • mc_dortmund Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 28.02.05, 12:44
              Witaj,
              to zmienia postac rzeczy smile
              Z poprzedniego Twojego postu wywnioskowalam,ze lekarz jest malo zainteresowany
              (moze to zle okreslenie,ale wiesz co mam na mysli)
              Najwazniejsze,ze to ja pochopnie wysnulam bledne wnioski i ze czujesz sie
              dobrze..
              pozdrawiam cieplutko smile
              • ada122 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 01.03.05, 09:40
                Wcale sie nie gniewam, on jest tak zainteresowany, ze nawet zauwazyl ze mam
                nowe okulary, co nie wszyscy z rodziny zauwazyli. Moze nawiazemy blizszy
                kontakt?
                Pozdrawiam
                • mc_dortmund Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 01.03.05, 10:19
                  W takim razie spokojnie mozemy stwierdzic,ze prawdopodobnie nie bylo potrzeby
                  konsultacji przy Twoich problemach z brzuszkiem. Mi moj doktorek na pierwszej
                  wizycie pokazal na modelu co i dlaczego bedzie mi sie rozciagac i ze to bedzie
                  pobolewac.Zreszta moja ciaza jest "troszeczke" mlodsza wiec ewentualne atrakcje
                  chyba jeszcze przede mna sad
                  Bardzo chetnie nawiaze z Toba kontakt smile dziekuje za zaproszenie smile
                  Pozdrawiam
                  • ada122 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 03.03.05, 09:49
                    Czesc! Powinnas miec na priv moja wiadomosc, choc nie bardzo wiem jak korzystac
                    z poczty bo jak wysylam na mc_dortmund@gazeta.pl to pisze mi ze adresat nieznany
                    Pozdrawiam
    • j04nn4 Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 28.02.05, 11:29
      ja tez mm t akie cos zwlaszcza przy zaltwianiu sie i jak mm pelny pecherz jakby
      mialo mi rozsadzic brzusio widocznie tak musi byc smile asi i 21 tyg brzusio
      • mamipi Re: 23tc dziwne dolegliwości mam... 01.03.05, 12:52
        Jestem w 24 tc i od ładnych paru tygodni też mam bóle w dole brzucha. Bóle są
        tak silne, że czasami nie mogę spać w nocy. W 22tc byłam przez 3 dni w szpitalu
        na obserwacji, ale na szczęście nic się nie działo. Szyjka długa i zamknięta,
        usg - ok. Dostałam nospę (dużą) 3 razy 1 tabletkę. W szpitalu mówili, że to
        skurcze, ale mocno się nie przejmowali. Podobno są dziewczyny, które tak
        przechodzą całą ciążę.
        Ale co z tego, kiedy ból brzuszka nadal budzi w nocy, chodzić ciężko - wciąż
        się denerwuję i najchętniej codziennie byłabym u lekarza, żeby sprawdził czy
        wszystko w porządku.
        Jest to moja 3 ciąża, dwie pierwsze przeszłam bez żadnych bóli.
        Mam nadzieję dotrwać przynajmniej do 38 tc.
        POzdrawiam. Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka