azulejo 09.10.05, 23:22 jak to wlasnie jest?czy mozna urodzic zdrowe dziecko nie jedzac miesa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marychna31 Re: ciaza wegetarianki 09.10.05, 23:24 Ja jestem wegetarianką (10 lat) a wyniki mam rewelacyjnewięc pewnie można) Raczej nie polecałabym przechodzenia na wegetarianizm akurat w ciąży. Zapraszam na forum dla mam-wege: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20590 Odpowiedz Link Zgłoś
agulec.majulec Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 11:30 > Raczej nie polecałabym przechodzenia na wegetarianizm akurat w ciąży.> To ja troszke może nie na temat ale odkąd zaszłam w ciążę jestem taką wegetarianką "mimo woli" ))).Mięso zawsze jadłam a od początku tej ciąży odrzuca mnie od niego.Przez to morfologia chyba tak na granicy dolnej normy.Myśle ze niedługo wszystko wróci do normy chociaz póki co nie zanosi sie na to (18 tydz))) , pozdrawiam agulec Odpowiedz Link Zgłoś
atk2001 Re: ciaza wegetarianki 09.10.05, 23:47 a dlaczego nie??? trochę dziwne pytanie przyznam. Odpowiedz Link Zgłoś
marianka_pod_choinke Re: ciaza wegetarianki 10.10.05, 00:32 jestem w 30 tc, wegwtarianka od 20-tu. Wyniki rewelacyjne- tak ostatnio stwierdził gin (pogratulował). Pytałam go kiedyś o nie jedzenia mięsa podczas ciązy- spytał, a co to ma do rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
marcia74 Re: ciaza wegetarianki 10.10.05, 11:25 Czesc! ja tez jestem wegetarianka od 2 lat, jestem w 22 tc.Moj lekarz rowniez nie ma nic przeciwko temu, powiedzial wrecz, ze nie musi mi przynajmniej powtarzac, zebym jadla duzo owocow i warzyw. Wyniki tez mam dobre. Biore Materne od poczatku ciazy, tzn. od kiedy wiem (6tc) Odpowiedz Link Zgłoś
psychogirl Re: ciaza wegetarianki 10.10.05, 12:51 Dołączam do głosów dziewczyn. Wszystko jest ok, trochę mi spadło żelazo, ale to się dzieje także u kobiet na normalnej diecie czasem. Poza tym wyniki w normie, ja się czuję świetnie, dzidziuś rośnie zdrowo i kopie aż miło. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: ciaza wegetarianki 10.10.05, 12:57 laktowegetarianka - 10 lat, całą ciążę wyniki super, żelazo też, urodziłam zdrowego synka 4290 wagi Odpowiedz Link Zgłoś
smoczek5 urodziłam zdrową Lenkę 10.10.05, 12:57 4 września urodziłam zdrowiutką córeczkę. Ważyła całe 3590. Nie jem mięsa od 6 roku życia. Omijam także jajka (jakoś mnie obrzydzają). NIe stosuję jakiejś specjalnej suplementacji. W ciąży wyniki miałam wzorcowe. Moja gin stwierdziła, że nigdy po wynikach by nie powiedziała, że prowadzi ciąże wegetarianki. Głowa do góry. Też się tym martwiłam i to pewnie było dopiero szkodliwe Odpowiedz Link Zgłoś
azulejo Re: dziwne pytanie, 10.10.05, 18:54 wiem; mam 26 lat, wegetarianka jestem od 11 roku zycia, wiec dla mnie nie ma problemu, tylko po prostu sprawy ciazy i macierzynstwa sa mi zupelnie obce, a ze planujemy moze w nowym roku sprobowac sie "rozmnozyc", chcialabym miec pewnosc, ze wszystko bedzie ok, bo jakos nie wyobrazam sobie siebie przy kotlecie...na razie jestem zdrowa, zelazo, cisnienie itp. w porzadku, nigdy zreszta nie mialam zadnych problemow zdrowotnych zwiazanych z niejedzeniem miesa (ani ryb, to przeciez tez mieso), no ale lepiej znac opinie doswiadczonych... dzieki za reakcje!teraz to moze smielej sprobujemy Odpowiedz Link Zgłoś
karma_tsondry_palmo Re: dziwne pytanie, 10.10.05, 21:02 oczywiscie, ze mozna urodzic zdrowe dziecko. Ja mialam rewelacyjne wyniki krwi w ciazy, a moje kolezanki - miesozerne mialy anemie. Tu nie ma reguly. A dziecko urodzilo sie zdrowe )) Czego i Tobie zycze Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: dziwne pytanie, 14.12.05, 23:12 jestem zdziwiona, ale oczywiście uradowana. Słyszałam nie jedną opinie , że w czasie ciąży należy jeść mięso, juz nawet byłam na to przygotowana psychicznie bo przeciez zdrowie dziecka najważniejsze, a tu... taka niespodzianka. Super sie cieszę . Jednak mimo wszystko prosiłabym jakiegoś lekarza jesli takowy na forum jest o wypowiedx w tej sprawie. Nie jem mięsa od 9 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilla77 Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 00:38 nien wiem jak to jest, ale na oddziale ze mna lezala dziewczyna, wegetarianka. szczuplutka b ardzo, brzuszek tez bardzo maly. Urodzila zdrowego chlopca, ale on wazyl 2800. Widzialam sie potem z nia na zdjeciu szwow, tydzien po porodzie i mowila, ze synek zdrowy i wszytsko z nim ok. pewnie szybko nabral pozniej masy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamakszi Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 08:26 jestem wege od ok 7-8lat (nie wiem dokładnie, nie liczę..). ciąża jest nieplanowana,więc nie miałam okazji przemysleć sprawy - czy przed zajściem zmienić dietę. i właściwie się cieszę. przechozenie na wege w ciąży to oczywiście kompletna bzdura. natomiast jeśli nie jesz mięsa już od dłuższego czasu, Twój organizm jest do tego przyzwyczajony - to nie poleca się takich drastycznych zmain jak nagłe wprowadzanie mięcha do jadłospisu. nie ma tu co popadać w huraoptymizm - wbrew temu, co twierdzi wiele wege-matek, wcale nie uważam, że "to nie ma żadnegoznaczenia". owszem, ma. chociaż jestem wege z długim stażem, jestem daleka od poglądów typu: że człowiek jest z natury gatunkiem roślinożernym itp. Jeśli decydujesz się prowadzić wege-ciążę, musisz z jeszcze bardziej wzmożoną uwagą przyjrzeć się temu, co jesz. naczytać się o tym, jak zapewnić sobie odpowiednią ilość żelaza, witamin z grupy B, białka itd. Mozna też udać sie do dietetyka z listy wege-friendly (jest trochę namiarów np. na stronce "Wegetariańskiego świata"). Codo wyników - top zależy już od jdnostki.. Ja miałam sporą anemię, właśnie z niej wychodzę dzięki odpowiedniemu leczeniu (i czas najwyższy, bo kończę 8.miesiąc. Wcale nie jest powiedziane oczywiście, że miałabym mniejsze problemy z krwią, gdybym jadła mięso, ale jest to prawdopodobne. Cóż - mój wybór. Tak więc można, jasne, i nie pierwsze my, nie ostatnie, ale z uwagą i rozwagą. I jeszcze jedno: radziłabym sporo poczytac na temat późniejszego żywienia dziecka. Bardzo głeboko zastanów się, czy na pewno chcesz (jeśli w ogóle o tym myślisz ocywiście), by i ono było od urodzenia wege. Więcej nie napiszę, bo zaraz ktoś tu na mnie napadnie powodzenia PS a 2800 to porządna średnia wagaurodzenioa dziecka. też mam bardzo mały brzuszek, a dziecko rozwija się super, anemia też mu raczej nie zaszkodziła, sądząc z KTG i innych badań (uff). przewidywaną masę urodzeniową ma 2700 - to oczywiśćie żaden pewnik, ale bardzo byłabym zadowolona z takiego dzieciaka. Bardzodobrze, jaksię rodzą nie za duże i potem nabierają masy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mag_75 Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 08:43 Też jestem wegetarianką od 16 lat. Mam dwie wspaniałe, zdrowe córki i teraz jestem w ciąży- nie mam, ani nie miałam żadnych problemów z morfologią. Odpowiedz Link Zgłoś
mijanka Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 11:00 Jak wam zazdroszczę. Przed ciążą nie jadłam mięsa przez 7 lat. I pierwsze wyniki były rewelacyjne - niestety - do 18 tygodnia. Okazało sie, że witaminki i żelazo w formie suplementów i z roślinek nie są przez mój organizm przyswajane. I mięcho wróciło do jadłospisu - w postaci cząstkowej, ale jednak. W przyszłym tygodniu powtarzam badania i zobaczymy, czy kiepska morfologia była wynikiem braku mięcha, czy nie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
omn3 Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 11:03 Wegetarianka od 10 lat do tego nie jadam nabialu i wyniki ok,pierwsza ciaza spoko synek 3950,teraz tez ok.Mysle ze nie masz sie czym martwic. Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 12:31 ja nie jadlam przed, w trakcie, po ciazy tez nie jadlam zadnej padliny, jajek ani ryb. dzieciaka urodzilam 3770, anemii nie mialam, corka a cycku pedzona juz 3 miesiac i wazy ponad 7kg. i dobrze jest Odpowiedz Link Zgłoś
nina78 Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 12:49 To i ja sie przylacze Jestem laktoowowegetarianka od ponad 10 lat. Wyniki mam bardzo dobre. Teraz, w 31 tc troche spadla mi hemoglobina (12,0), ale to i tak jest niezle. Moj lekarz nie wysylal mnie na zadne dodatkowe badania, tylko podstawowa morfologia. Z suplementow biore Materne. Zajadam sie owocami i orzechami. Kazdemu polecam taka diete, ale jak juz pisaly moje poprzedniczki - nie radze przechodzic na nia w trakcie ciazy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 18:56 Nie jadłam mięsa i ryb w ciązy, urodziłam zdrowe dziecko, teraz ma 7 lat. W odróżnieniu od mojej mamy, która miała przez całą ciążę ze mną i z bratem anemię, ja nie miałam ani przez moment (a mamy tę samą grupę krwi, tę samą budowę itp.). Ktoś, kto w tym wątku pisał, że biedne sa nasze dzieci, sam jest biedny. Intelektualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: ciaza wegetarianki 15.12.05, 20:23 laktowege od ponad 10 lat, oczywiście nie jadłam ni mięsa ni ryb, wyniki całą ciążę miałam świetne, urodziłam synka 4300 wagi a na wegetariańskim cycu tyje że hej Odpowiedz Link Zgłoś