Dodaj do ulubionych

za duze dziecko?

03.03.06, 10:55
Ostatnio niestety nasluchalam sie prawdziwych, smutnych opowiesci o dzieciach,
ktore z powodu tego ze byly zbyt duze utknely w drogach rodnych podczas
porodu. Teraz sie martwie ze i moj dzidzius moze byc za duzy (moj maz jest
wysoki a ja raczej drobna) Czy da sie przewidziec jak duzy bobas urosnie? CZy
jesli moj szkrab w 24 tygodniu wazy 668g to da sie ustalic jak mniej wiecej
urosnie do porodu?
Obserwuj wątek
    • moreno500 Re: za duze dziecko? 03.03.06, 10:57
      a lekarz Ci nie wyliczał, ile będzie ważyć? bo przewaznie podają szacowaną wagę
      porodową. duże znaczenie ma waga matki przy porodzie. mój mąż też jest duży ale
      urodził się zupełnie w normie, także spokojnie.
      • h.kunze Re: za duze dziecko? 03.03.06, 14:08
        Myślę że zdaża się to niezwylke rzadko, a wtedy robią cesarkę ja urodziłam duże
        dzieci bez problemów syn ważył 3920 a córka 3820 i ją urodziłam nawet bez
        nacięcia krocza, tak więc na pewno u Ciebie też będzie ok myśl poztywnie i nie
        zamartwiaj się pozdrawiam Hania
    • simonkapl Re: za duze dziecko? 03.03.06, 10:59
      Tez sie wlasnie nasluchalam opowiesci tego typu, ale moja kuzynka urodzila
      niedawno szkraba 4 kg, oczywiscie bez znieczulenia i dala rade.Nasz synek w 22
      tc wazyl 630 g, w 33 tc prawie 2600 g, prawdopodobnie, jesli urodze w terminie,
      bedzie wazyl minimum 4 kg i ma strasznie duza glowke.Twoje dziecko wiec tez moze
      byc duze.Ale te pomiary prawdopodobnie nie sa az takie pewne.A na pocieszenie
      pwoiem ci,ze moja tesciowa urodzila 3 dzieci ponad 4 kg, a moja mama 2, tez
      blisko 4 kg.Pozdrawiam
    • kotka22 Re: za duze dziecko? 03.03.06, 11:05
      Moja Zuzka to w 21 tygodniu wazyła 668 gruncertain.A teraz w 31 to tez kawał
      dziewuchy smile, rozpycha sie niemiłosiernie smile, a ja tez raczej drobna jestem,
      ale co tam ważne, że zdrowa!
    • aska_ou Re: za duze dziecko? 03.03.06, 11:12
      Nie wcześniej jak w 34 tyg ciąży lekarz może ocenić z dużym prawdopodobieństwem
      jak się mają wymiary dziecka do wymiarów wewnętrzych miednicy mamusi, czy do
      siebie pasują jak "klucz do dziurki" no i jaki rodzaj porodu przewiduje.
      Wcześniej niemal wszystkie maluszki ważą tyle samo a w ostatnim okresie ciąży
      ich waga zaczyna się kształtować indywidualnie. To fakt że jeśli ojciec jest
      wysoki to trzeba się liczyć z wysokim dzieckiem, ale przecież to nie reguła bo
      do tego dochodzi waga dziecka, które może być szczuplutkie smile)

Pozdrawiam!
    • agless Re: za duze dziecko? 03.03.06, 11:28
      Lekarz wlasnie powiedzial, ze jest jeszcze za wczesnie na szacowanie. Problem w
      tym, ze to bylo juz ostatnie usg w ciazy jakie mialam (mieszkam za granica i oni
      tu oferuja tylko jedno, a to wczorajsze bylo prywatne, na nast mnie nie stac)
      Wiec pozostalo miec nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze. No skoro Zuzia w 21 tyg
      wazyla tyle co moje w 24? To moze nie jest zle?
      • aska_ou Re: za duze dziecko? 03.03.06, 11:31
        Przeżegnać się przed i z ufnością do Bozi gnać do szpitala jak już się zacznie
        poród smile)))

Mam nadzieję że wszystko pójdzie dobrze!

Pozdrawiam!
      • moreno500 Re: za duze dziecko? 03.03.06, 12:39
        no proszę, a ja w 22 tc dostałam taki wydruk z USG, na którym jest wykres, jak
        będzie wzrastała waga mojego dziecka i w 36 tc mniej więcej się pokrywa
      • mka16 Re: za duze dziecko? 06.03.06, 05:55
        Agless, ja tez mieszkam za granica i tuutaj robia USG tylko polowkowe, ale
        lekarz moze w przyblizeniu okreslic wage dziecka na poczatku 9 miesiaca bez
        USG, a przez powloki brzuszne. Moze nie jest to bardzo dokladne, ale pomiary z
        USG tez nie sa dokladne i w razie watpliwosci czy obaw ze jest duze zawsze moga
        zrobic USG tuz przed porodem (choc nie robi sie tego rutynowo) , moze u Ciebie
        jest podobnie?
    • miska77 Re: za duze dziecko? 03.03.06, 12:37
      waga dziecka zblizona jest do wagi urodzeniowej rodzicow - gdzies to przeczytalam.
      Ja jestem wysoka i przy kosci, moj maz tak samo. Grzesiek urodzil sie i wazyl
      3000g/54 cm, ja jak sie urodzilam wazylam 2700 a moj maz 3400.
      Mialam cukrzyce ciezarnych, wiec lekarka wmawiala mi, ze urodze muntanta ponad 5
      kg. i co ? i niec.
      grzes na usg w 22 tyg wazyl 524g a 28 tyg wazyl 1014g. Tuz przed porodem usg
      wyliczalo ok 3400 a urodzil sie 3000g.

Pozdrawiam,
      Ewa
    • simonkapl Re: za duze dziecko? 03.03.06, 14:13
      Agless, przede wszystkim, to kto powiedzial, ze duzego dziecka nie mozna urodzic
      silami natury? Naprawde duzo jest 4 kg dzieci i wiekszych, ktore sa rodzone
      normalnie i szybko.Nie zamartwiaj sie na zapas!
    • wana Re: za duze dziecko? 03.03.06, 14:28
      Nie martw się, mój Julenio miał 4800, 63 cm i urodził sie w 2 h 20 min
      naturalną metodą. Nie było źle, chłopak ja ta lala i nigdzie nie utknął.
      Relaksuj się, a jak przyjdzie co do czego, to sama zobaczysz, że będzie dobrze!
      Pozdrawiam
      wana
      • simonkapl Re: za duze dziecko? 03.03.06, 14:29
        Ale chlop z twojego synka!
    • karolinazajac Re: za duze dziecko? 06.03.06, 08:01
      Nie martw się. To że mąż wysoki jeszcze o niczym nie świadczy. Mój ma teraz 194
      cm, a jak się urodził to 51 cm, 2800 g. U mnie maleństwo zapowiada się ok. 3500
      g, może trochę więcej. Ale bardzo dużo zależy od szerokości spojenia łonowego i
      nawet potężna baba, która ma ze spojeniem problem czasem musi mieć cesarkę.
      • demarta Re: za duze dziecko? 06.03.06, 08:39
        ja też z jednej strony bardzo się stresuję, bo mój mąż rodził się w trudach z
        powodu rozmiarów i ogromnej wagi, ważył 4800 i był wielkoludem jako noworodek
        (dzisiaj nie ma nawet cienia tej jego "ogromnościwink)))) kleszcze próżnociągi,
        niedotlenienie 1 w skali apgar itd..... no i mój syn w brzuchu ważył tydzień
        temu (28 tc) 1900!!!!!! ta informacja zmroziła mi krew w żyłach, myślałam, że
        zemdleję z wrażenia...... no ale z drugiej strony uśmiecham się do tych "złych"
        myśli, bo to przecież oznacza, że ten chłop we mnie wcina jak najęty, zdrowy
        jest jak rydz i spieszy mu się na ten świat skoro tak się spiął i zabrał za
        rośnięcie, no a skoro mu się tak spieszy, to i z brzucha wyjdzie najsprytniej
        jak potrafi, żeby dać się wessać przez nasz pozabrzuszny świat zewnętrzny, a ja
        mu w tym pomogę jak tylko będę umiała, położne i lekarze też......zakładam
        więc, ze MUSI być dobrze i koniec!
    • dawida25 Re: za duze dziecko? 06.03.06, 08:37
      mój mały w 26 tc ważył 1520g i ginka powiedziała że to normalna waga. Choć
      trzeba brac różnicę, bo nigdy nei wyjdzie idealna na usg
      • karolinazajac Re: za duze dziecko? 06.03.06, 09:00
        Jak będzie naprawdę kolos to może dopuszczą cesarkę - dla bezpieczeństwa mamy i
        dziecka.
    • agless Re: za duze dziecko? 06.03.06, 17:57
      Naprawde dzieki za wasze wyppowiedzi. Przestalam sie bac smile) Moze taki kolos z
      niego nie bedzie...
      A swoja droga to strasznie duzo czekania mi jescze zostalo na ta moja dzidziesmile
      • bondyrka Re: za duze dziecko? 06.03.06, 22:16
        Podtrzymuje temat,jestem w 36tyg.ciazy i moj synus wazy juz 3300g,czy ktoras z
        was miala podobne wymiary dzidziusia w tym tyg.ciazy,oprocz tego mam rozwarcie
        1,5cm,ale skurczy zadnych ani nic nie mam,jak myslicie kiedy sie synus
        urodzil,wg usg termin mam na 26 marzec,a wg om 4 kwiecien,to juz tak blisko,no
        i co z ta waga???
    • agam25 Re: za duze dziecko? 13.03.06, 14:50
      hej,moge podac przyklad mojej kolezanki jesli chodzi o wage noworodków.córcia
      5,3 kg ,a synek 4,8kg.dodam ze obydwoje dzieci urodziła naturalnie,a dziewczyna
      ma 1,60 wzrostu i 58 kg wagi wink))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka