claudia84 04.05.06, 10:07 Witam! 2 dni temu (2 maja) kiedy położyłam się już do łóżka, czułam ( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
claudia84 Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:10 sorry, wcisnęłam enter. ...czułam (PIERWSZY RAZ) jakby takie miarowe wypychanie w jednym miejscu, jakby coś chciało wydostać się z brzuszka. Trwało to może minutkę i ustało. (17t4d) Czy to mogły być pierwsze ruchy? Martwię się tylko bo od tego czasu nic już nie czułam, wczoraj wieczorem też na to liczyłam, a tu spokój... Odpowiedz Link Zgłoś
marta_st1 Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:17 Mogły być pierwsze ruchy, ale nie martw się, bo pierwsze ruchy nie są tak częste. Czasem może być nawet 3 dni przerwy i to jest normalne na tym etapie ciąży. A dzieci różnią się temperamantami. Mój brzdąc np. nie jest zbyt ruchliwy, ale czuję go od czasu do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:18 trudno stwierdzić, wypychanie to ja czuję i widzę teraz, w 9 miesiącu, ale pierwsze ruchy nie były dla mnie wypychaniem tylko mówiłam, że połknęłam karpia w całości i on mi się w brzuchu przelewa. trudno żeby cie takie maleństwo wypychało, bo ono i za małe i siły tyle nie a, żeby rozpychać ścianki macicy... Odpowiedz Link Zgłoś
claudia84 Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:28 Pewnie źle to określiłam. To było takie uczucie, jakby w brzuchu pękł mi malutki bąbelek i doleciał do ścianki brzucha, nic mi tam nie "wypychało" żadna rączka ani nóżka. Odpowiedz Link Zgłoś
sara-monika Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 13:06 Pierwsze ruchy poczułam dokładnie w 17 tc, tak jakbym miała w brzuchu maleńką rybkę ktora delikatnie faluje ogonkiem, wspaniałe uczucie nie czułam tego zbyt czesto, zazwyczaj wieczorem gdy lezałam płasko na plecach. Od tamtej pory minęło juz kilkanaście tygodni (jestem w 35tc)a moj maluch wypycha sie tak ze mogę połaskotać go po stopie. Nieraz gdy mąz całuje moj brzucholek, dostaje niezłego kopniaka w nos od naszej córuni. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
gosia.sos Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:34 Ja poczułam takie jakby pukanie w dole brzucha - bardzo nisko. Wcześniej też mi się wydawało, że czuję ruchy, ale to było przelewanie w żołądku. Teraz jak poczuję kopniaka w żebra, to skęcam się w pół Odpowiedz Link Zgłoś
ola_75 ja tez !! ;-)) 04.05.06, 11:51 ... wlasnie w dole brzucha ... trudno okreslic dokladnie co. Tak, jakies takie jak babel by mi sie utworzyl i pekal przy scianie brzucha. Juz zdawalo mi sie wczesniej kilka razy, ze cos takiego czulam ale tlumaczylam sobie, ze to chyba nie to - bo ja talie niby "motyle" w brzuchu to czuje od poczatku ciazy. Ale to byly motyle teraz to co innego chyba. Przez ostatnich kilka dni czulam to raz, dwa razy na dzien i zapominalam. Ale dzisiaj rano poczulam: raz, dwa, trzy, cztery ... nie regularnie ale dosyc konsekwentnie. Czy to moze byc moj Babelek? Jak myslicie? Zaczynam 5ty miesiac, mam date na 4/10/06 Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: ja tez !! ;-)) 04.05.06, 12:52 ja tam sama nie wiem czy to mi sie w jelitach uklada czy malec sie rusza..... a wiesz ze ja mam date na 6.10? bardzo podobnie! Odpowiedz Link Zgłoś
roksi23 Re: ja tez !! ;-)) 04.05.06, 13:51 Moje pierwsze ruchy były bardzo delikatne,tak jakby motylek dotykał mnie w środku swoimi skrzydełkami) Odpowiedz Link Zgłoś
ola_75 do deel-ki ;-) 05.05.06, 09:16 no to trzymaj sie!! a czy wiesz juz czy to chlopiec czy dziewczynka? Bo ja jeszcze nie - mam wizyte u ginka 9/05 ... mam nadzieje , ze juz bedzie mi mogl powiedziec Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: do deel-ki ;-) 05.05.06, 11:15 jeszcze nie wiem, ale nastepne usg bedzie dopiero po 25 maja, ja bym chciala chlopca ale jak bedzie dziewczynka to tez sie nie zmartwie Odpowiedz Link Zgłoś
scorpio771 Re: czy to ruchy...? 05.05.06, 12:24 U mnie takie objawy występują gdzieś od 18 tc. i z całą pewnością mogę stwierdzić, że to mój mały rozbójnik. Teraz też już czuje jak kopie, ale na samym początku, szczególnie jak leżałam na plecach (zresztą teraz też tak jest) na dole brzucha pojawiała się gulka... no teraz ma już o wiele większe rozmiary )) Jak będziesz dużo leżała na plecach (z wyprostowanymi nogami) to częściej będziesz go czuć, mój lubi mi robić takie wybryki szczególnie wiczorami i w nocy, wtedy aby zasnąć nie mam wyjścia - musze połozyć się na bok. )) Odpowiedz Link Zgłoś