Dodaj do ulubionych

czy to ruchy...?

04.05.06, 10:07
Witam! 2 dni temu (2 maja) kiedy położyłam się już do łóżka, czułam (
Obserwuj wątek
    • claudia84 Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:10
      sorry, wcisnęłam enter. smile
      ...czułam (PIERWSZY RAZ) jakby takie miarowe wypychanie w jednym miejscu, jakby
      coś chciało wydostać się z brzuszka. Trwało to może minutkę i ustało. (17t4d)
      Czy to mogły być pierwsze ruchy? Martwię się tylko bo od tego czasu nic już nie
      czułam, wczoraj wieczorem też na to liczyłam, a tu spokój...
      • marta_st1 Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:17
        Mogły być pierwsze ruchy, ale nie martw się, bo pierwsze ruchy nie są tak
        częste. Czasem może być nawet 3 dni przerwy i to jest normalne na tym etapie
        ciąży. A dzieci różnią się temperamantami. Mój brzdąc np. nie jest zbyt
        ruchliwy, ale czuję go od czasu do czasu.
      • demarta Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:18
        trudno stwierdzić, wypychanie to ja czuję i widzę teraz, w 9 miesiącu, ale
        pierwsze ruchy nie były dla mnie wypychaniem tylko mówiłam, że połknęłam karpia
        w całości i on mi się w brzuchu przelewa. trudno żeby cie takie maleństwo
        wypychało, bo ono i za małe i siły tyle nie a, żeby rozpychać ścianki macicy...
        • claudia84 Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:28
          Pewnie źle to określiłam. To było takie uczucie, jakby w brzuchu pękł mi
          malutki bąbelek i doleciał do ścianki brzucha, nic mi tam nie "wypychało" smile
          żadna rączka ani nóżka. smile
          • sara-monika Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 13:06
            Pierwsze ruchy poczułam dokładnie w 17 tc, tak jakbym miała w brzuchu maleńką
            rybkę ktora delikatnie faluje ogonkiem, wspaniałe uczucie smile nie czułam tego
            zbyt czesto, zazwyczaj wieczorem gdy lezałam płasko na plecach. Od tamtej pory
            minęło juz kilkanaście tygodni (jestem w 35tc)a moj maluch wypycha sie tak ze
            mogę połaskotać go po stopie. Nieraz gdy mąz całuje moj brzucholek, dostaje
            niezłego kopniaka w nos smileod naszej córuni.
            POZDRAWIAM
      • gosia.sos Re: czy to ruchy...? 04.05.06, 10:34
        Ja poczułam takie jakby pukanie w dole brzucha - bardzo nisko. Wcześniej też mi
        się wydawało, że czuję ruchy, ale to było przelewanie w żołądku. Teraz jak
        poczuję kopniaka w żebra, to skęcam się w pół wink
        • ola_75 ja tez !! ;-)) 04.05.06, 11:51
          ... wlasnie w dole brzucha ... trudno okreslic dokladnie co. Tak, jakies takie
          jak babel by mi sie utworzyl i pekal przy scianie brzucha. Juz zdawalo mi sie
          wczesniej kilka razy, ze cos takiego czulam ale tlumaczylam sobie, ze to chyba
          nie to - bo ja talie niby "motyle" w brzuchu to czuje od poczatku ciazy. Ale to
          byly motyle wink teraz to co innego chyba. Przez ostatnich kilka dni czulam to
          raz, dwa razy na dzien i zapominalam. Ale dzisiaj rano poczulam: raz, dwa,
          trzy, cztery ... nie regularnie ale dosyc konsekwentnie.
          Czy to moze byc moj Babelek? Jak myslicie?
          Zaczynam 5ty miesiac, mam date na 4/10/06 wink
          • deela Re: ja tez !! ;-)) 04.05.06, 12:52
            ja tam sama nie wiem czy to mi sie w jelitach uklada czy malec sie rusza.....
            a wiesz ze ja mam date na 6.10? bardzo podobnie!
            • roksi23 Re: ja tez !! ;-)) 04.05.06, 13:51
              Moje pierwsze ruchy były bardzo delikatne,tak jakby motylek dotykał mnie w
              środku swoimi skrzydełkamismile)
            • ola_75 do deel-ki ;-) 05.05.06, 09:16
              no to trzymaj sie!!
              a czy wiesz juz czy to chlopiec czy dziewczynka?
              Bo ja jeszcze nie - mam wizyte u ginka 9/05 ... mam nadzieje , ze juz bedzie mi
              mogl powiedziec wink
              • deela Re: do deel-ki ;-) 05.05.06, 11:15
                jeszcze nie wiem, ale nastepne usg bedzie dopiero po 25 maja, ja bym chciala chlopca ale jak bedzie dziewczynka to tez sie nie zmartwie big_grin
      • scorpio771 Re: czy to ruchy...? 05.05.06, 12:24
        U mnie takie objawy występują gdzieś od 18 tc. i z całą pewnością mogę
        stwierdzić, że to mój mały rozbójnik. Teraz też już czuje jak kopie, ale na
        samym początku, szczególnie jak leżałam na plecach (zresztą teraz też tak jest)
        na dole brzucha pojawiała się gulka... no teraz ma już o wiele większe
        rozmiary smile)) Jak będziesz dużo leżała na plecach (z wyprostowanymi nogami) to
        częściej będziesz go czuć, mój lubi mi robić takie wybryki szczególnie
        wiczorami i w nocy, wtedy aby zasnąć nie mam wyjścia - musze połozyć się na
        bok. smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka