mona_111 19.10.06, 10:53 Witam, podobno ma być zmiana dotycząca urlopu macierzyńskiego. Mąż wysłychał, że na pierwsze dziecko również ma być 18 tygodni. Czy Wy wiecie coś na ten temat? Podzielcie się ze mną tymi informacjami. Pozdrawiam mona_111 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annatom2 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 10:56 witaj, też słyszałam o tym dzisiaj w radio, informacja jest pewna tylko nie wiem od kiedy ten przepis wchodzi. trzebaby pogrzebać w internecie, np. w gazecie prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 11:14 prawda. prosze link do artykułu. firma.onet.pl/1420051,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
annalalik Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 11:17 orka.sejm.gov.pl/Druki5ka.nsf/0/BF74D612FEFCFD11C12571EA0026EF18/$file/610.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 13:09 Ciekawe czy ojciec nadal może wykorzystać tylko 2 tygodnie macierzyńskiego, a kobieta MUSI resztę. Wygląda na to, że tak. Wiem, że mnie nie zrozumiecie (mam specyficzną sytuację zawodową), ale ja jestem przeciwna szlachetnemu przymuszaniu kobiet do siedzenia w domu. Niech macierzyński będzie nawet roczny ale DOBROWOLNY. Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 13:25 Nie zgadzam sie z Tobą co do urlopu dobrowolnego - mogą zacząć sie naciski pracodawców, zeby kobiety wczesniej wracały i zatraci się sens przedłużania urlopu mecierzyńskiego. Już lepszym rozwiazaniem jest bardziej równomierne rozłożenie urlopu na oboje rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 13:28 Wiesz, w deklaracji praw człowieka, która jest ważniejsza niż wszelkie ustawy państwowe zapisano prawo człowieka do pracy. Ja rodząc dziecko czuję się pozbawiona jednego z podstawowych praw człowieka.Rozumiem oczywiście, że większość matek z radością przyjmuje dłuższy macierzyński. Tyle na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnanocka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:30 Zwykle jest tak, ze kobiety pracjące u kogos, na etat cieszą sie na maxa z przedłużenia macierzynskiego. Pokrzywdzone są te co prowadzą działalnosc. I ja to rozumiem... Mimo iz ja etatowa jestem Odpowiedz Link Zgłoś
angelika666 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:33 z tego co mi wiadomo, urlop macieżyński nie jest obowiązkowy, ja sama szybciutko wybieram się do pracy i niewyobrażam sobie żeby ktokolwiek mówił mi ile mam siedzieć w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:38 no to się rozczarujesz... wg. Kodeksu Pracy 14 tygodni po porodzie kobieta musi zostać na macierzyńskim ojciec może 2 tygodnie po wykorzystaniu tych 14 Sprawdzałam to z kadrową dwa razy,ale jeśli się mylę, to popraw mnie, proszę! Będę bardzo wdzięczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ineze Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 17:08 smocza.matka napisała: > Wiesz, w deklaracji praw człowieka, która jest ważniejsza niż wszelkie ustawy > państwowe zapisano prawo człowieka do pracy. Ja rodząc dziecko czuję się > pozbawiona jednego z podstawowych praw człowieka.Rozumiem oczywiście, że > większość matek z radością przyjmuje dłuższy macierzyński. Tyle na ten temat. Ależ ja tego nie kwestionuję tyle tylko, ze w praktyce na dobrowolnych urlopach macierzyńskich dużo kobiet by straciło. Też mam dziecko, pracę dość elastyczną czasowo-pracuję na uczelni i również pracuję w domu bez względu czy jestem na urlopie czy nie, tyle tylko, że w czasie urlopu nie prowadzę zajęć. Taką mam sytuację, że to przedłuzenie akurat dla mnie w tej chwili nie ma większego znaczenia ale rozumiem, że kogos mogą cieszyć te dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
karina127 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:45 smocza.matka napisała: > Ciekawe czy ojciec nadal może wykorzystać tylko 2 tygodnie macierzyńskiego, a > kobieta MUSI resztę. Wygląda na to, że tak. Wiem, że mnie nie zrozumiecie (mam > specyficzną sytuację zawodową), ale ja jestem przeciwna szlachetnemu > przymuszaniu kobiet do siedzenia w domu. Niech macierzyński będzie nawet roczny > > ale DOBROWOLNY. Dziewczyno Ty chyba nie masz jeszcze dzieci. Zobaczysz jak się urodzi. Wtedy do będziesz myśleć jak go sobie przedłużyć. Pozdrawiam. www.bobasy.pl/igorek1 Odpowiedz Link Zgłoś
smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 15:26 Mam Mam też pracę, która pozwala mi spędzać z synem więcej czasu niż "ustawa przewiduje". Nie chcę wchodzić w szczegóły, ale dla mnie przedłużenie macierzyńskiego jest bardzo niedogodne zawodowo. A po pierwszym porodzie do pracy (w domu oczywiście) wróciłam po 4 dniach. Tylko gdy synek spał, ale i tak z 7 godzin na dobę udawało mi się wygospodarować. Odpowiedz Link Zgłoś
dorr Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 18:26 Ale to już teraz tak jest, że jakiś okres jest obowiązkowy, ale po iluś tygodniach (nie pamiętam ilu) możesz wcześniej wrócić do pracy. A ja niebawem urodzę i się bardzo cieszę z tego wydłużenia. Dobre i 2 tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś