Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński - dłuższy?

19.10.06, 10:53
Witam,

podobno ma być zmiana dotycząca urlopu macierzyńskiego. Mąż wysłychał, że na
pierwsze dziecko również ma być 18 tygodni. Czy Wy wiecie coś na ten temat?
Podzielcie się ze mną tymi informacjami.

Pozdrawiam
mona_111
Obserwuj wątek
    • eyes69 Prawda n/t 19.10.06, 10:54
    • annatom2 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 10:56
      witaj,
      też słyszałam o tym dzisiaj w radio, informacja jest pewna tylko nie wiem od
      kiedy ten przepis wchodzi. trzebaby pogrzebać w internecie, np. w gazecie
      prawnej.
    • mynia0 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 11:14
      prawda. prosze link do artykułu.

firma.onet.pl/1420051,wiadomosci.html
      • annalalik Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 11:17
        orka.sejm.gov.pl/Druki5ka.nsf/0/BF74D612FEFCFD11C12571EA0026EF18/$file/610.pdf
    • smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 13:09
      Ciekawe czy ojciec nadal może wykorzystać tylko 2 tygodnie macierzyńskiego, a
      kobieta MUSI resztę. Wygląda na to, że tak. Wiem, że mnie nie zrozumiecie (mam
      specyficzną sytuację zawodową), ale ja jestem przeciwna szlachetnemu
      przymuszaniu kobiet do siedzenia w domu. Niech macierzyński będzie nawet roczny
      ale DOBROWOLNY.
      • ineze Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 13:25
        Nie zgadzam sie z Tobą co do urlopu dobrowolnego - mogą zacząć sie naciski
        pracodawców, zeby kobiety wczesniej wracały i zatraci się sens przedłużania
        urlopu mecierzyńskiego. Już lepszym rozwiazaniem jest bardziej równomierne
        rozłożenie urlopu na oboje rodziców.
        • smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 13:28
          Wiesz, w deklaracji praw człowieka, która jest ważniejsza niż wszelkie ustawy
          państwowe zapisano prawo człowieka do pracy. Ja rodząc dziecko czuję się
          pozbawiona jednego z podstawowych praw człowieka.Rozumiem oczywiście, że
          większość matek z radością przyjmuje dłuższy macierzyński. Tyle na ten temat.
          • ciemnanocka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:30
            Zwykle jest tak, ze kobiety pracjące u kogos, na etat cieszą sie na maxa z
            przedłużenia macierzynskiego. Pokrzywdzone są te co prowadzą działalnosc. I ja
            to rozumiem... Mimo iz ja etatowa jestemsmile
            • angelika666 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:33
              z tego co mi wiadomo, urlop macieżyński nie jest obowiązkowy, ja sama
              szybciutko wybieram się do pracy i niewyobrażam sobie żeby ktokolwiek mówił mi
              ile mam siedzieć w domu.
              • smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:38
                no to się rozczarujesz... sad
                wg. Kodeksu Pracy 14 tygodni po porodzie kobieta musi zostać na macierzyńskim
                ojciec może 2 tygodnie po wykorzystaniu tych 14
                Sprawdzałam to z kadrową dwa razy,ale jeśli się mylę, to popraw mnie, proszę!
                Będę bardzo wdzięczna.
          • ineze Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 17:08
            smocza.matka napisała:

> Wiesz, w deklaracji praw człowieka, która jest ważniejsza niż wszelkie ustawy
            > państwowe zapisano prawo człowieka do pracy. Ja rodząc dziecko czuję się
            > pozbawiona jednego z podstawowych praw człowieka.Rozumiem oczywiście, że
            > większość matek z radością przyjmuje dłuższy macierzyński. Tyle na ten temat.

Ależ ja tego nie kwestionuję tyle tylko, ze w praktyce na dobrowolnych urlopach
            macierzyńskich dużo kobiet by straciło.
            Też mam dziecko, pracę dość elastyczną czasowo-pracuję na uczelni i również
            pracuję w domu bez względu czy jestem na urlopie czy nie, tyle tylko, że w
            czasie urlopu nie prowadzę zajęć. Taką mam sytuację, że to przedłuzenie akurat
            dla mnie w tej chwili nie ma większego znaczenia ale rozumiem, że kogos mogą
            cieszyć te dwa tygodnie.
      • karina127 Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 14:45
        smocza.matka napisała:

> Ciekawe czy ojciec nadal może wykorzystać tylko 2 tygodnie macierzyńskiego, a
        > kobieta MUSI resztę. Wygląda na to, że tak. Wiem, że mnie nie zrozumiecie
        (mam
        > specyficzną sytuację zawodową), ale ja jestem przeciwna szlachetnemu
        > przymuszaniu kobiet do siedzenia w domu. Niech macierzyński będzie nawet
        roczny
        >
        > ale DOBROWOLNY.

Dziewczyno Ty chyba nie masz jeszcze dzieci. Zobaczysz jak się urodzi. Wtedy do
        będziesz myśleć jak go sobie przedłużyć.
        Pozdrawiam.

www.bobasy.pl/igorek1
        • smocza.matka Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 15:26
          Mam smile
          Mam też pracę, która pozwala mi spędzać z synem więcej czasu niż "ustawa
          przewiduje". Nie chcę wchodzić w szczegóły, ale dla mnie przedłużenie
          macierzyńskiego jest bardzo niedogodne zawodowo.
          A po pierwszym porodzie do pracy (w domu oczywiście) wróciłam po 4 dniach.
          Tylko gdy synek spał, ale i tak z 7 godzin na dobę udawało mi się
          wygospodarować.
      • dorr Re: Urlop macierzyński - dłuższy? 19.10.06, 18:26
        Ale to już teraz tak jest, że jakiś okres jest obowiązkowy, ale po iluś
        tygodniach (nie pamiętam ilu) możesz wcześniej wrócić do pracy. A ja niebawem
        urodzę i się bardzo cieszę z tego wydłużenia. Dobre i 2 tygodnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka