Dodaj do ulubionych

toxo badac czy nie

22.11.06, 14:52
zawsze milam koty jednak od 3 lat mieszkam za granica i nie mam dostepu smile
do kotow czy jest sens robic badania...bo moge miec problem z ich wykonaniem
tu gdzie mieszkam a do Pl nie wybieram sie niestety :_(
Obserwuj wątek
    • dan155 Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 14:56
      O matko! koniecznie zrób badania! Do zakażenia może dojść nawet gdy nie ma się
      kontaktu z kotami. Ja nie mam kota ani żadnych nie dotykałam a jestem chora. Są
      różne drogi zakażenia - np. niedopieczone mięso, nawet niedomyte owoce czy
      warzywa. Gdyby nie badania i leczenie moje dziecko najpewniej zaraziłoby się...
    • cannella Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 14:56
      Ale jadałaś te koty na surowo, czy dobrze wypieczone? Toxo można się zarazić
      przede wszystkim jedząc zakażone mięso, a nie przez manie kotów. Badania zrób,
      dowiesz się, czy masz przeciwciała, zawsze to jeden stres mniej.
    • m-jak-magi Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 15:00
      badanie toxo jest niemalze podstawa przy prowadzeniu ciazy wiec jesli nie
      mieszasz w szalasie na syberyjskiej gluszy to nie ma takiej opcji abyc takich
      badan nie mogla wykonac.
      z duzym prawdopodobienstwem masz juz przeciwciala, chociazby z racji kontaktu z
      kotem - nie musisz go jesc na surowo - wystarzcy ze osobiscie czyscilas po nich
      kuwete. toxoplazmoza u ludzi doroslych przebiega bezobjawowo a dla plodu jest
      bardzo niebezpieczna dlatego nawet sie nie zastanawiaj tylko zrob badanie na
      obcenosc przeciwcial.
    • mimim12 Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 15:12
      przepraszam ze nie dopisalam nie jestem jeszcze w ciazy...kuwet nigdy nie
      czyscilam bo mieszkalam w Pl w domu i kot wychodzil sam " za potrzeba"
      czy to faktycznie taki "muS" to badanie?jesli tak dlazcego nie ma wsrod
      podstawowych w PL w NFZ?
      • m-jak-magi Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 15:22
        ja np mialam psa ktoremu tez nie czyscilam kuwety i nie jadlam go na surowo a
        musialam chorowac na toxo bo mialam przeciwciala. dzieki temu moglam byc
        spokojna ze nie ma zagrozenia dla ciazy.
        moja koleznaka przeszla toxoplazmoze we wczesnej fazie ciazy i urodzila
        niewidome dziecko - lekarze jednoznacznie stwierdzili ze slepota byla wynikiem
        toxoplazmozy.
        jesli znasz zasady dzialania NFZ to powinnas wiedziec ze wielu obowiazkowych -
        wydawaloby sie badan- nie ma na liscie, co nie oznacza ze sa niepotrzebne.
        nie ma oczywsicie musu - jesli uznasz ze nie chcesz to nikt ci nie kaze (
        chociaz z reguly polscy ginekolodzy standardowo zlecaja takie badania ) musisz
        byc jednak swiadoma ryzyka jakie niesie dla ciazy toksoplazmoza.
        • mimim12 Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 15:46
          no wlasnie ale tak jak napisalam nie mieszkam w Polsce...
          • m-jak-magi Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 16:00
            miejsce zamieszkania nie ma tutaj znaczenia. choroba nie atakuje inaczej w
            zaleznosci od szerokosci geograficznej. nawet jesli lekarz w kraju w kotrym
            mieszkasz nie zleca standardowo takich badan to ja osobiscie namawialabym, bo
            niestety wiem jak moze wplywnac na ciaze. jesli badanie potwierdzi ze masz
            przeciwciala mozesz byc pewna ze choroba ta nie zagrozi ciazy.
            badanie na obecnosc przeciwcial toxo nie jest skomplikowane i skor w polsce nie
            stanowi wielkiego problemu to w wiekszosci krajow europejskich, czy w stanach i
            kanadzie nie jest rowniez problemem.
          • ola33333 Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 16:08
            nie wiem w jakim kraju mieszkasz, ale na pewno da sie prywatnie takie badanie
            zrobic i warto. Nie powinno byc drogie. Np. w Niemczech kosztuje ok. 20 EUR,
            trzeba samemu zaplacic, bo tego nie refunduje kasa chorych.
      • kocio-kocio Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 16:13
        Ależ oczywiście, że badanie na toxo jest w ciąży zalecane!
        Zobacz tu:
        www.gpsk.am.poznan.pl/ptg/rekomendacjaopiekaprzedporodowa.htm
        • mimim12 Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 16:19
          wiesz ..."zalecane"...moze byc np badanie psychologiczne takze smile
          • dorotka.k1 Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 17:19
            No to po co pytasz jak i tak wiesz lepiej? Żadna z nas Cię do tego badania nie
            zmusi. To Twój wybór. Tylko potem nie miej do nas pretensji, że coś poszło nie
            tak jak chciałaś, bo Ci się nie chciało pojechać, albo kasy pożałowałaś. Lepiej
            zapytaj, która z nas tego badania nie robiła? Wiesz - są i takie co w ciąży w
            ogóle do lekarza nie chodzą, piją alkohol i palą. I też dzieci rodzą. Zdarzy
            sie nawet czasem, że zdrowe. Jak już będziesz w ciąży to może poczujesz co to
            jest strach o nienarodzone dziecko i zastanawianie się, czy się zrobiło
            absolutnie wszystko, żeby było zdrowe. I wtedy zrobisz wszystkie badania, o
            których tylko usłyszysz.
            • mimim12 [...] 22.11.06, 17:44
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • dorotka.k1 [...] 22.11.06, 17:48
                • dosia55 [...] 22.11.06, 17:55
                  • mimim12 [...] 22.11.06, 18:04
                    • dosia55 [...] 22.11.06, 18:11
                      • mimim12 [...] 22.11.06, 18:36
          • magda_wojciechowska Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 22:40
            Niektorym wystarczy slowo "zalecane" i troche wiedzy o przebiegu ciazy, by
            zadbac o swoje dziecko. Tobie chyba i slowo "konieczne" nie robiloby roznicy.
    • kasjach Re: toxo badac czy nie 22.11.06, 17:32
      ja myślę, że warto, bo konsekwencje choroby są poważne, a można ją zwalczać,
      jeśli się o niej wie (antybiotyk), w przeciwienstwie do np. cytomegalowirusa
    • mariken badać n/t 22.11.06, 19:26

• miki1972 Re: badać n/t 22.11.06, 22:29
        A ja nie badalam i nie uwazam sie za przyglupa.
        • mariken Re: badać n/t 23.11.06, 09:13
          hehe
          przecież nie napisałam, że trzeba wink
          ale jeśli ktoś zadaje takie pytanie, to odpowiadam, że wg mnie warto się
          przebadać, zwłaszcza, jeśli istniała minimalna szansa zarażenia
          ja zrobiłam, i jestem spokojna o tyle, że wiem, że mam przeciwciała i moje
          dziecko jest bezpieczne
          nie wiem co bym zrobiła, gdyby okazało się, że przez brak tego badania moje
          dziecko urodziłoby się chore/niewidome itd - przecież niewiele trzeba, żeby
          zapobiec skutkom zarażenia, ale trzeba o tym wiedzieć!

i tyle

j.
        • wjw2 Re: badać n/t 23.11.06, 12:22
          Nikt ne twierdzi, że jesteś przygłupemsmile
          Ja chodziłam do lekarz prywatnie i on też nie zlecił mi tych badań, a sama nie
          wiedziałam, że są takie wskazania. Dopiero na miesiąc przed porodem, w klinice
          gdzie rodziłam zlecono mi wykonanie. Tam zlecają je każdej ciężarnej.
          • adamari1 Re: badać n/t 23.11.06, 14:28
            a miesiac przed porodem takie badanie ma w ogole sens?
            Pytam nie zlosliwie, tylko w ramach zdziwienia.
            Wydawalo mi sie, ze nalezy je wykryc jak najszybciej, by jak najszybciej podac
            ewentualny antybiotyk matce, a co za tym idzie - jak najwczesniej zapobiec
            zagrozeniu, jakie toxo stanowi dla dziecka.
            Miesiac przed porodem chyba wszystko juz dawno rozstzygniete?
            • mariken Re: badać n/t 23.11.06, 16:32
              ma sens o tyle, że mogłaś się zarazić nawet miesiąc przed porodem
              wtedy też podaje się leki

poczytaj:
              Szanse na zarażenie płodu rosną wraz z wiekiem ciąży. Prawdopodobieństwo
              zakażenia zależy od: przepuszczalności łożyska, zjadliwości pierwotniaka oraz od
              stanu układu immunologicznego matki i dziecka.
              Ryzyko zakażenia płodu w:
              I trymestrze: 17-25%,
              II trymestrze: 25-54%,
              III trymestrze: 60-90%.
              Od momentu zarażenia się matki do zakażenia płodu upływa kilka tygodni. W im
              późniejszym tygodniu ciąży zarazi się matka, tym krótszego czasu trzeba do
              zakażenia dziecka. Im młodsza ciąża, tym choroba jest cięższa. To, czy matka
              przeszła toksoplazmozę bezobjawowo, czy nie, nie ma wpływu na jej przebieg u
              dziecka.
              Zakażenie w drugim i trzecim trymestrze może dawać objawy o różnym stopniu
              nasilenia: od postaci bezobjawowej, przez symptomy średnio nasilone, po ciężką
              postać choroby. Podobnie jak u dorosłych, także u noworodków toksoplazmoza
              często przebiega bezobjawowo, szacuje się, że może to dotyczyć od 75 do 85
              procent noworodków. W ich przypadku skutki przebycia choroby (głównie związane z
              oczami, tzw. toksoplazmoza oczna - zaburzenia widzenia w postaci podwójnego
              widzenia, zwiększonej wrażliwości na światło, a nawet światłowstrętu, obniżenia
              lub utraty ostrości widzenia, ale też upośledzenie słuchu, objawy ze strony
              układu nerwowego) ujawnią się w późniejszym czasie - w ciągu miesięcy, lat, a
              nawet później. Około 10% przypadków objawowej postaci toksoplazmozy to przypadki
              ciężkie.

źródło: www.urwis.pl/m-news+article+storyid-29.html
              • adamari1 Re: badać n/t 23.11.06, 16:39
                dziekuje smile W tym zakresie bylam niewyedukowana wystarczajaco.
                • mariken Re: badać n/t 23.11.06, 16:41
                  smile
                  ja się tego dowiedziałam dopiero kiedy odebrałam wyniki smile

j.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka