Dodaj do ulubionych

Skurcze Braxton Hicks

IP: *.* 22.06.02, 05:34
Od jakiegos czasu odczuwam dosc mocne bole podbrzusza. Czy moga to byc skurcze Braxton Hicks? W zadnym z podrecznikow nie znalazlam informacji zeby tego typu skurcze byly bolesne. Az boje sie pomyslec jak bolesne musza byc prawdziwe skurcze porodowe. Czy ktos moze opisac swoje skurcze BH abym miala pewnosc ze to na pewno to? Czy one maja zwiazek z natezeniem pozniejszych boli porodowych?Edyta
Obserwuj wątek
    • Gość: Pyrtol Re: Skurcze Braxton Hicks IP: *.* 23.06.02, 17:14
      Czesc. Chyba moga byc bolesne, bo moje tez takie sa. Gdyby to byla akcja porodowa musialy by byc coraz bardziej bolesne i czestsze. Najlepiej w takcie nastepnej wizyty u lekarza powiedz o tym, lekarz moze sprawdzic czy masz rozwarcie szyjki. Jesli bedziesz miala 5 skurczy w ciagu godziny, albo takie wystepujece co 5 min to idz do szpitala. Ja mam takie bole juz od tyg, szczegolnie w nocy, wczesniej tez mialam , ale nie tak czesto. Lekarka powiedziala ze to jednak cwiczenia macicy ,choc wg niej do mojego porodu juz niedaleko. Takze nic sie nie martw, te skurcze przepwiadajace tez moga byc bolesne, mimo ze w ksiazkach twierdza ze nie sa. My jestesmy wyjatkami potwierdzajacymi regule. Zreszta kazda ciaza jest inna. :)Ola i 36 tyg Brzusio
      • Gość: piesek Re: Skurcze Braxton Hicks IP: *.* 24.06.02, 10:48
        U mnie (jestem w 28 tyg. ciazy) te skurcze sa bezbolesne, choc troche nieprzyjemne - polegaja na takim jakby chwilowym zesztywnieniu macicy, a zarazem brzuch robi sie twardy. Mysle, ze jesli odczuwasz silne bole, to koniecznie powinnas skonsultowac sie z lekarzem.Agnieszka31
    • Gość: E.T. Re: Skurcze Braxton Hicks IP: *.* 24.06.02, 17:17
      No wiec ja mowilam lekarzowi o moich bolach i wg niej nie ma innego wyjasnienia oprocz skurczy Braxton Hicks. Problem polega na tym ze one nie przypominaja mi skurczy nawet z nazwy (i w ogole nie zgadzaja sie z opisami w ksiazkach). No chyba ze nie znam znaczenia slowa skurcz. Ale ostatnio mi troche przeszlo: moze to byl tylko wstep? Dzieki za odpowiedzi.
    • Gość: Monika13 Re: Skurcze Braxton Hicks IP: *.* 24.06.02, 17:38
      Ja też od pewnego czasu mam bóle podbrzusza - jestem w 29 tygodniu ciąży. Mój lekarz trochę się tym zaniepokoił i mimo iż badanie ginekologiczne nie wskazuje na przyczyny takiego bólu przepisał mi NO-SPĘ Forte (to jest podwójna dawka). Mam ją brać 3 razy dziennie przez tydzień. Trochę się przestraszyłam, że coś jest nie tak, bo wiem że NO-SPA jest rozkurczowa, ale lekarz powiedział że jeszcze nikomu nie zaszkodziła i lepiej na wszelki wypadek wziąść.PozdrawiamMonika
      • Gość: 1402 Re: Skurcze Braxton Hicks IP: *.* 27.06.02, 22:08
        Droda Moniko,Moje bóle podbrzusza skończyły się ok. 3tyg. temu. Teraz jestem w 27 tyg. Najlepszym lekiem na to całe zło okazał się wypoczynek i totalne nic-nie-robienie. Na początku brałam no-spę, ale okazała się b.dyskusyjna, bo przy okazji rozkurcza szyjkę macicy, potem dostałam diprophilinę, ale różne rzeczy o niej piszą, więc sama ją sobie odstawiłam i bóle też same przeszły, na szczęście. W moim przypadku najlepsze okazało się być leniuchowanie.
    • Gość: MelaBlonda Re: Braxton Hicks IP: *.* 25.06.02, 17:55
      U mnie (20 tydzień) skurcze nie są bolesne, ale na pewno nie przyjemne. Brzuch (u mnie jego dół) ściska się po prostu w super twardą kulkę - po pewnym czasie przechodzi. Ponoć nie powinno się to zdarzać zbyt często (czyli chyba częściej niż 3 razy na godzinę, czy coś w tym guście). Tak to macica "sobie ćwiczy".
      • Gość: AnetaLelonek Re: Braxton Hicks IP: *.* 27.06.02, 12:01
        Hej ja jestem w 29 tyg i mam własnie te skurcze, tez czasem bolesne- nagle brzuszek sie zaciska tak jakby ktos zwiazał mi go mocno- staje sie twardy. Trzeba liczyc uwaznei te skurcze wiecej niz 3 na h trzeba skonsultować z lekarzemDodam że miałam skurcze od 16 tyg nawet 6 na dobę i brałam wtedy nospę, po paru dniach oszczędnego trybu przeszłypapp- na wszelki wypadek spytaj lekarza :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka