Dodaj do ulubionych

łożysko przodujące

15.01.07, 18:18
Jestem w 22 tyg ciąży. Dziś na usg połówkowym lekarka stwierdziła łożysko
przodujące (chyba brzeżnie czy jakos tak dodała;/). Kazała na siebie uważać,
nie dźwigać itp. Mam pytanie, czy w takiej sytuacji (bez plamień) są szanse że
się podniesie?? Wiem że powinnam odpoczywać itp, ale zwolnienia nie mam nawet
sie nie zapytałam czy powinnam mieć, więc póki co chyba moge chodzić do pracy??
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: łożysko przodujące 15.01.07, 18:22
      Szanse są zawszesmile
      Jednak mimo wszystko słuchaj lekarki.
      Powinnaś mieć L-4 na razie,dopóki nie wyjaśni się sprawa łożyska.
      Udaj się do swojego ginekologa.
      Pzdr.Gosia
    • lomre Re: łożysko przodujące 15.01.07, 20:51
      Koleżanka miała przodujące. U niej się nie podniosło a w dodatku kazali jej
      leżeć. Aha i miała w związku z tym cc
      • malgosiek2 Re: łożysko przodujące 15.01.07, 21:08
        Jeśli miała łożysko przodujące centralnie to faktycznie były nikłe szanse.
        Przy ł.p.b są jeszcze szanse.
        Pzdr.Gosia
    • akul78 Re: łożysko przodujące 15.01.07, 22:01
      Miałam łożysko brzeżnie przodujące bez plamień, krwawień. Zalecono dużo
      odpoczynku, żadnego wysiłku, dźwigania itp. Ok. 30-32 t.c łożysko troszke sie
      podniosło, na tyle, że lekarze mówili że mozna próbować rodzić naturalnie.
    • amelka63 Re: łożysko przodujące 16.01.07, 09:27
      Ja też w 22tyg c. miałam łóżysko przodujące w dodatku prawie centralnie.
      Dostałam z marszu l-4 bez pytania o zgodę. W 30 tyg na kontrolnym usg okazało
      się ,że łożysko jest 8 cm od ujścia wewnętrznego szyjki. Będę rodzić naturalnie
      Hurra!!!Lekarz wykonujący to usg powiedział, że w 22 tyg to zawcześnie by mówić
      ołożysku przodującym, ale lepiej dmuchać na zimne i oszczędzać się.
    • melka_x Re: łożysko przodujące 16.01.07, 09:56
      Miałam brzeżnie przodujące łożysko w 22 tc, lekarze od początku mówili, że jest
      bardzo prawdopodobne, że łożysko wraz ze wzrostem macicy podniesie się. Macica
      na tym etapie ciąży jeszcze bardzo się rozciąga. I rzeczywiście w 2 - 3
      tygodnie później nie było już śladu po przodującym łożysku. No ale ja wtedy i
      tak leżałam w szpitalu (z innych powodów), więc nie wiem jakie są zalecenia.
      Także o zwolnienie koniecznie zapytaj lekarza.
      • joasija Re: łożysko przodujące 17.01.07, 08:48
        dzieki wielkie za odpowiedzi..Mam jeszcze jedno pytanie...czy odpoczywani eto
        jedyna metoda by cokolwiek sie zmieniło?? Może macie jeszcze jakieś cenne wskazówki?
        • darka71 Re: łożysko przodujące 25.02.07, 07:33
          Moje łożysko przodowalo centralnie. Do 32 tygodnia nie podniosło się, Lekarz
          połozył mnie na patologię ciąży. Leżałam 4 tygodnie. W pierwszym dniu 37
          tygodnia łożysko odkleiło się. Tylko natychmiastowe cięcie uratowało mnie i
          córeczkę przed tragicznymi konsekwencjami.
          Tylko leżeniem możesz wydłużyć ciąże. Jeżeli po 32 drugim tygodniu ciąży nie
          podniesie sie, to juz raczej bedzie przodowało i odklejenie sie go raczej
          pewne. Wtedy lepiej byc w szpitalu.
    • lenazk75 Re: łożysko przodujące 18.01.07, 08:37
      też miałam takie ułożenie łożyska, miałam zalecenie uważania na siebie i w
      wypadku najdrobniejszego śladu krwi- biegiem do lekarza! dopiero po 29 tygodniu
      mi się zaczęła podnosić! niby dosyć poźno, ale udało się - miałam naturalny
      porod i zdrowego synka, czego i Tobię życzę smile
    • patyk.od.zosi Re: łożysko przodujące 18.01.07, 08:48
      tez mialam lozysko przodujace od 22 tyg.
      odpoczywalam
      lezalam
      prawie nie chodzilam
      i tak sie odkleilo
      w 38tyg. jechalam karetka do szpitala
      _______
      pozdr.,
      patyk
      • joasija Re: łożysko przodujące 25.02.07, 09:08
        a moje łożysko się prawie zupełnie podniosło...czekam oczywiście co bedzie
        dalej, ale lekarka mowi ze teraz powinno juz byc ok...
        • aga.knobel Re: łożysko przodujące 25.02.07, 11:51
          Joasija jesli masz stresujaca prace to radzilabym isc na zwolnienie. W takiej
          sytuacji jest ono w pelni uzasadnione i powinnas je dostac bez problemow.
          lepiej na siebie uwazac i duuuzo lezec.
    • anita.sz Re: łożysko przodujące 25.02.07, 17:04
      na usg połówkowym miałam takie same wyniki jak Ty. Dostałam L4, polecenie
      oszczędzania się, częstego leżania i bardzo ważne-zakaz seksu. Też minie
      poinformowano, że łożysko może się podnieść i możliwy będzie poród sn.
      Dbaj o siebie, nie warto ryzykować.
    • metanira Re: łożysko przodujące 25.02.07, 19:24
      Moja koleżanka miała łożysko przodujące w 7 miesiącu i w związku z tym miała
      mieć cc. Ale się podniosło i urodziła mniej więcej w terminie sn. Z tego co
      wiem, leżeć trzeba nie po to żeby się podniosło, ale po to, żeby się nie
      odkleiło. Mała aktywność zmniejsza prawdopodobieństwo odklejenia się. Natomiast
      podniesienie się następuje w wyniku powiększania się macicy. Nie martw się, tak
      jak piszą tu dziewczyny: masz jeszcze dużo czasu i w związku z tym duże szanse
      na podniesienie łożyska. Tylko się oszczędzaj, L4 jest dobrym rozwiązaniem.
      • gitka5 podnoszę wątek 06.07.07, 17:00
        jestem w 15 tc, po 2 poronieniach i na kazdym usg wychodzi mi łozysko brzeżnie
        przodujące. strasznie sie martwie bo moja dr powiedziala, ze po poronieniach,
        zabiegach w macicy i na szyjce łozysko czesto nie ma ochoty wedrowac ku gorze.
        zatem wywiad moj jest nieciekawie obciazony.
        za 3 tyg. kontrolne usg, do tego czasu zw. lek i oszczedny tryb zycia. lezec
        nie moge bo mnie brzuch boli - co wszystkich pewnie zdziwi.
        jestem podlamana, bo poza tym problemem mam tez zdiagnozowana trombofilie i
        szprycuje sie Clexanem, aspiryna i nospa.

mam koszmarnego dola. strasznie mi ciezko.
        pozdrawiam
        Aga
    • asia19813 Re: łożysko przodujące 06.07.07, 17:07
      mi się podniosło, dużo leżałam i trzeba sie oszczędzać.
      • gitka5 Re: łożysko przodujące 06.07.07, 17:08
        a w którym tyg. Ci sie podniosło?
        boje sie ze u mnie siedzi na bliznach po łyzeczkowaniu po przebytych
        poronieniach, a wtedy to juz raczej sie nie podniesie sad
        • asia19813 Re: łożysko przodujące 06.07.07, 20:31
          w dwudziestym czwartym chyba nie pamiętam już, może trochę później
    • musam Re: łożysko przodujące 08.07.07, 23:38
      U mnie sie nie podnioslo sad
      Lezalam w szpitalu od 25 tc do porodu 32 tc (cc).
      To bardzo niebezpieczne, jezeli jak w moim wypadku jest tzw. Placenta praevia
      totalis (centralnie). Chodzi o to, ze przy najmniejszym wysilku lub skorczu
      przepowiadajacym,rozrywa sie lozysko (ktore sklada sie z zyl)czyli mowiac w
      prost, mozna sie bardzo (i to w kilka minut) wykrwawic. W pokoju obok , lezala
      matka ktora dostala konserwe krwi w karetce , bo by ja nie dowiezli na czas do
      szpitala.
      Ja pomimo lezenia w szpitalu krwawilam 3 x, wiec zdecydowalismy wyciagnac mala
      w 32 tc, bo bylo niebezpiecznie dla jej stanu. Oczywiscie cesarka z lozyskien
      przodujacym robi u nas tylko Chefarzt (ordynator). Pod calkowita narkoza, ja
      stracilam ok. 2 l. krwi podczas cesarki, musialm brac kilka dni zelazo dozylnie.
      Jezeli lozysko sie nie podniesie to od 25 powinnas naprawde lezec, o pracy
      zapomnij. Ale to chyba zaden temat, lekarz napewno obserwuje sytuacje i bedzie
      reagowal jak sie nalezy.
      Zycze zeby sie ci zeby lozysko sie podnioslo, jeszcze wszystko jest otwarte.
      Jedno jest pewne , jezeli sie podniesie to bedziesz musiala bardzo na siebie
      uwazac. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka