08.02.08, 11:55
Dzis zaczynam 12 tc, od 7-8 tc towarzyszy mi swiad skory za wyjatkiem twarzy (nawet na plecach czasmi mnie swedzi, jednak najbardziej na dekoldzie, bo to dla mnie najwrazliwsze m-ce)

Lekarz obejrzal m-ca swedzace, galki oczne (objawiaja sie jako czerwone krostki, swedza najbardziej o 3-5 nad ranem, w dzien czasmi tez mnie cos tam zaswedzi, a najgorzej jak zaczne drapac to przestac nie moge, az do krwi... wrrrrrrrr). Z uwagi na brak problemow w przeszlosci z watroba i alergiami lekarz zaleci mi spozywac calcium. Powiedzial, ze bedziemy obsrwowac dalsza reakcje organizmu.
Zauwazylam, ze moge go zazywac jedynie godzine po posilku, bo podczas posilku powoduje u mnie reakcje wymiotna...

wiem, ze w ciazy moze sie przytrafic choroba - cholestaza (nie wiem czy poprawnie pamietam nazwe) jednek ona pojawia sie ewentualnie pozniej a nie od 7 tc? i czy tez wystepuja krosty bardzo swedzace?
Obserwuj wątek
    • miacasa Re: Swiad 08.02.08, 14:40
      Miałam 2 x cholestazę, pojawiła się sporo po 20-tym tygodniu ciąży, zrób badania
      krwi (alat, aspat, bilirubina), nie miałam żadnych krostek a świąd był potworny.
      Możesz dodatkowo sprawdzić przez usg jamy brzusznej czy nie masz kamieni w
      drogach żółciowych.
      • zuzka2004 Re: Swiad 08.02.08, 21:38
        Tak koniecznie zrób badanie w kierunku transaminaz wątrąbowych tym bardziej ze w
        przeszłości miałaś problemy z wątrobą. A świąd właśnie często świadczy o
        powiększonych wartościach wątrobowych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka