Dodaj do ulubionych

Czy taki wybór ma sens?

18.11.08, 14:53
Zależy mi na używaniu pieluszek wielorazowych, ale w możliwie
najprostrzej wersji. Chciałabym mieć coś, co kupię raz i będę używać
przez cały okres pieluchowania (bez zmieniania rozmiarów, typów,
firm,...). Wymyśliłam więc sobie, że kupię 15 BG V3 i tetrę.
Skoro kieszonek BG można (?) używać jako otulaczy, to na początku
(tuż po urodzeniu) mogę stosować tetrę + BG jako otulacz. A potem
normalnie jako kieszonkę + ewentualnie wkładki jednorazowe.
Czy mój pomysł ma sens? Proszę o Wasze zdanie.
Obserwuj wątek
    • uccello1 Re: Czy taki wybór ma sens? 18.11.08, 15:18
      15 BG chcesz kupić? Moim zdaniem to za dużo. Przy małym dziecku mi się sprawdza
      wełniany otulacz tzn wełniane szorciki robione na drutach i tetra. Na wyjścia
      mam kieszonki ale różnych firm i AIO. mi starcza 4 sztuki kieszonek i AIO razem.
      2 Na noc. Otulaczy odkąd mam wełniane szorciki nie używam. Przy starszym
      używałam otulacza z PUL w domu a na wyjścia kieszonki i AIO tak samo.
      • pieluszkoland Re: Czy taki wybór ma sens? 26.11.08, 11:08
        moim zdaniem warto miec pieluszki roznych firm niz wybierac tylko
        jedna. Zawsze moze byc tak, ze pieluszka X dobra jets teraz potem
        bedzie sie sprawdzac cos innego i vice versa smile
    • ala.81 Re: Czy taki wybór ma sens? 18.11.08, 15:18
      nie wiem czy BG mozna używac jako otulacza bo go nie mam

jednak ja bym unikała kupowania od razu dużej ilości tych samych pieluszek
    • ewa-krystyna Re: Czy taki wybór ma sens? 18.11.08, 16:07
      ja mam 20 BG + 12 prefolds +kilka otulaczy dla 4 miesiecznej duzo i czesto
      siusiajacej dziewczynki smile + ostatnio jednorazowki na noc...
      zaczelam uzywac BG jak mala miala ok 5 tygodni z dwoma malymi wkladkami - BG
      maja dwie wkladki : mala tzw. newborn,ktora najpierw sie uzywa przy najmniejszym
      rozmiarze,aby pielucha byla mniejsza,a pozniej mozna ja uzywac jako dodatkowy
      wklad; i normalna z mozliwoscia regulowania jej w zaleznosci od rozmiaru BG - ja
      tej zaczelam uzywac dopiero odkad zapinam BG na srodkowe napy smile... poniewaz
      moja mala siusiala duzo i jedna wkladka newborn nie wystarczala, dokupilam 20
      dodatkowych i wkladalam dwie smile ; oprocz BG mialam rowniez 24 prefold w
      rozmiarze newborn, 8 AIO i 16 formowanych + otulacze ( AIO i formowane sama
      uszylam) i wszystkie pieluchy byly w uzyciu smile mam rowniez tetre,ale uzywam jej
      wylacznie do buzi - na poczatku kilka razy uzylam na pupe,ale ze wzgledu na
      barzdzo delikatna skore malej musialam zrezygnowac z niej,choc wygladala
      slicznie w otulaczu...
      gdybym miala kupowac jeszcze raz i miala bardzo ograniczony budzet to bym chyba
      kupila 24 BG i 24 prefolds ( tych uzywam rowniez a la recznikow do wycierania
      pupy po umyciu przy zmianie pieluchy)- one sa w dwoch rozmiarach...
      ilosc pieluch zalezy od czestosci prania, wieku dziecka i jego "jakosci"
      siusiania i robienia kupy - im czestsze i duze objetosciowo tym wiecej pieluch
      potrzeba... ja piore co dwa - trzy dni teraz,ale na poczatku zdazalo mi sie
      nawet codziennie,bo mala zmienialam nawet po kilka razy na godzine,bo prykala z
      kupka... pieluchy zwykle piore oddzielnie i "zbieram" na wsad,bo pralke mam
      olbrzymia ...
      na pewno 15 BG nie bedzie za duzo smile i jesli twoj maluch bedzie duzy, to
      spokojnie bedziesz mogla uzywac BG juz od poczatku jako pieluch smile jesli masz
      zamiar uzywac rowniez tetry to bardzo polecam ci dokupienie choc jednego
      otulacza na poczatku w rozmiarze newborn, zebys zobaczyla jak tobie i dziecku
      ten system pieluchowania odpowiada smile lub zrob na drutach sama lub popros kogos smile

]https://b1.lilypie.com/N2lLm4/.png[/url]
      • scharon Re: Czy taki wybór ma sens? 19.11.08, 07:25
        Kieszoki maja swoje plusy i minusy .Jesli bedziesz nimi zachwycona na poczatku
        Waszej przygody mozesz sie nimi zrazic jak dziec bedzie raczkowal czy chodzil.
        Chodzi mi o to ze czesto wkladka wewnatrz BG zmienia swoje polozenie i sie zwija
        (normalne zreszta).

Ja bym nie kupila od samego poczatku pieluch tylko jednej firmy ,sa tez inne
        bardzo dobre kieszonki nie tylko BG-to raz .
        Kieszonka na otulacz sie nie nadaje.....

Duzo bardziej przydatne i wygodniejsze dla nowordka sa prefoldy lub pieluchy do
        skladania typu tetra czy frotowe + dobry otulacz szt 2-3.
        Czesto sie przebiera,dziecko robi kupe za kupa .
        Oczywiscie na noc czy na wysjcia BG sie przydadza.Tylko ja bym kupila kilka
        roznych firm i potestowa .Potem dokupila tej firmy ktore najbardziej nam
        odpowiadaja.

Ciezko jest wybrac jeden zestaw jednej marki i na nim poprzestac.Kazde dziecko
        jest inne i z innymi wymaganiami.Pieluszki tez sa rozne i problem polega na tym
        aby je dobrze dobrac zebyscie byli zadowoleni.
        • magliano Re: Czy taki wybór ma sens? 19.11.08, 11:46
          > Kieszonka na otulacz sie nie nadaje.....
          dlaczego? po wyjęciu wkładu wygląda dosyć podobnie do otulacza... - ?

> Duzo bardziej przydatne i wygodniejsze dla nowordka sa prefoldy
          lub pieluchy do
          > skladania typu tetra czy frotowe + dobry otulacz szt 2-3.
          jaki otulacz jest dobry?

> Ciezko jest wybrac jeden zestaw jednej marki i na nim poprzestac.
          no właśnie miałam nadzieję, że nie będę musiała dobierać, testować,
          zmieniać rozmiary, ... troche mnie to zniechęca uncertain jak dla mnie, to
          za dużo informacji, za duży wybór, ... gubię się zwyczajnie
          • pacynka27 Re: Czy taki wybór ma sens? 19.11.08, 12:07
            Otulacze Imse Vimse mają najlepsze opinie. Ja mam 3 szt i są super smile
            www.pieluszkarnia.pl/index.php?k1,otulacze-na-pieluszke
          • scharon Re: Czy taki wybór ma sens? 19.11.08, 15:57
            magliano napisała:

> > Kieszonka na otulacz sie nie nadaje.....
            > dlaczego? po wyjęciu wkładu wygląda dosyć podobnie do otulacza... - ?
            >
            Podobnie ale jednak nie tak samo.BG jest waska pieluszka z polarem w
            srodku.Otulacz jest dosc szeroki ,posiada falbanki (zabezpieczenia)po bokach
            przed wyciekiem.Jelsi do otulacza damy pieluche do skladania to otulacz swietnie
            ja podtrzymuje i pieluszka z niego nie wychodzi.Inaczej jest jesli na pieluszke
            np.tetre dasz BG (bez wladki) ,pielucha wystaje po bokach,z wlozeniem formowanej
            jest jeszcze wiekszy problem.

> > Duzo bardziej przydatne i wygodniejsze dla nowordka sa prefoldy
            > lub pieluchy do
            > > skladania typu tetra czy frotowe + dobry otulacz szt 2-3.
            > jaki otulacz jest dobry?
            >

Chodzi mi dokladnie o otulacze z PUL,polaru lub welniane,wszystkie te sa bardzo
            dobrej jakosci.Odradzam z ceratka gdzie cena jest ok 10zl a dobrego otulacza od
            30zl.

> > Ciezko jest wybrac jeden zestaw jednej marki i na nim poprzestac.
            > no właśnie miałam nadzieję, że nie będę musiała dobierać, testować,
            > zmieniać rozmiary, ... troche mnie to zniechęca uncertain jak dla mnie, to
            > za dużo informacji, za duży wybór, ... gubię się zwyczajnie

Ja sie tez gubilam na poczatku ,troche zajelo mi odroznianie co jest co smile
            Z czasem jednak zaczelam widziec roznice .
            Najlepiej jest wiec kupic kilka pieluszek na poczatek i dokupywac z czasem
            .Gorzej by bylo jakbys kupila caly zestaw jednej firmy i by Wam nie podeszly
            ,dopiero bys sie zrazila.

To naprawde nie takie trudne smile))powodzenia
            • magliano Re: Czy taki wybór ma sens? 21.11.08, 10:53
              no więc jeśli na początek kupię 20-30 pieluch tetrowych, 3-4
              otulacze w rozmiarze NB (czy PUL szybciej schnie niż te bawełniane?)
              i 3 BG, to wystarczy?
              Tylko czy BG na noc dla noworodka będzie dobrą pieluchą?
              Czy używanie tetry jest o wiele bardziej skomplikowane w obsłudze
              niz np. formowanych?
              • ala.81 Re: Czy taki wybór ma sens? 21.11.08, 11:43
                tetrową musisz złożyć, formowana od razu zakładasz
                z moich doswiadczen wynika ze noworodkowi w nocy 2-3 razy zmienia sie pieluszke,
                wiec chyba jeden BumGe nie wystarczy na noc - chodzi głownie o kupki smile
                zamiast tetry polecam reczniczki z ikkea, sa bardziej chłonne
                • magliano Re: Czy taki wybór ma sens? 21.11.08, 11:57
                  > zamiast tetry polecam reczniczki z ikkea, sa bardziej chłonne

reczniczki zamiast tetry czy dodatkowo? i jakie dokładnie te
                  ręczniczki, bo nie wiem ...
                  ach, no i jak składać i czy bokami taki ręczniczek nie przecieka? Bo
                  tetrę mozna wokół pupci owinąć, a taki ręczniczek?
                  • pacynka27 Re: Czy taki wybór ma sens? 21.11.08, 12:51
                    Ręczniczki z ikei:
                    www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20075966
                    Ja upiłam 15 szt ale przy noworodku mi się nie sprawdzają. Jak wsadzę małej
                    ręczniczek do otulacza to ma strasznie wielką pupę. No i chyba jej w tym nie za
                    wygodnie bo miała na skórze odciśniętą fakturę ręcznika.
                    Wczoraj doszła do mnie przesyłka z pieluszkami bambino mio, o takimi:
                    www.allegro.pl/item487771796_bambino_mio_pieluchy_bawelniane_8szt_2_7_kg.html
                    Użytkuję je dopiero 1 dzień ale już się polubiliśmy smile
                    • magliano do pacynka27 30.11.08, 16:12
                      No i jak się Wam te bambino mio sprawdzają?
                      Czy one pasują do otulacza Imse Wimse/PULa? Czy trzeba mieć do nich
                      majteczki bambino mio?
                      Czy długo schną?
                      Z góry dzięki za odpowiedź smile
                      • pacynka27 Re: do pacynka27 30.11.08, 17:31
                        Bambino mio są super. Schną szybko, są miękkie (dużo milsze niż tetra czy
                        kilkakrotnie prany bambus), można je składać na kilka sposobów zależnie od płci,
                        jest też sposób składania na rzadką kupkę. Pieluszki szybko się składa,
                        błyskawicznie rozwiesza po praniu bo są małe. Używam otulaczy Imse Vimse (innych
                        nie mam a te są rzeczywiście rewelacyjne). Najbardziej podoba mi się to, że
                        bambino mio nie powiększają pupy dziecka. Córci jest w nich wygodnie (tzn. tak
                        sądzę smile). Od kąt mam bambino mio żałuję, że kupiłam małe formowane tots bots'y.
                        Pupa dziecka jest w nich ogroooomna i córcia nie bardzo może machać nóżkami sad

A majteczki bambino mio maja kiepskie opinie. Nie będę ich kupować. Pozostanę
                        wierna imse vimse.
    • magliano Muślinowe Imse Wimse a tetra? 30.11.08, 16:29
      Czy między tymi pieluchami jest jakaś wielka różnica?
      Które sprawują się lepiej w użytkowaniu?
      • stokrotka.a Re: Muślinowe Imse Wimse a tetra? 30.11.08, 18:37
        Muliny o niebo lepsze,nawet ich nie prasuję bo są takie mięciusie a do tego
        niebielone chlorem...Z chłonnością to tylko troszkę lepiej ale porównywalnie...
        Jeśli chcesz bardziej chłonne to polecam:
        * Frota Lenya:
        ekobaby.pl/sklep.php?cat=6&id=7&ec=0
        * Unbleached Preemie Prefolds:
        ababyconnection.com/index.php?main_page=product_info&cPath=9_83&products_id=107
        Te drugie są bardziej chłonne i kupuje się je wg. rozmiaru
        Pozdrawiam!
        smile
    • magliano Dzięki :) 30.11.08, 19:09
      Dzięki wielkie za Waszą pomoc, sama bym chyba nie zaczęła.
      Im więcej wiem i się zastanawiam, tym bardziej przyznaję Wam rację i
      chyba się boję, że nie skończy się na jednym rodzaju pieluch ... :o
      smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka