Dodaj do ulubionych

na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu?

30.12.03, 12:48
dziewczyny, pierwsze ruchy plodu czuc 18-22 tydzien.dzidzius jest na
okreslonej wysokosci, no i jak rusza raczkami/nozkami to gdzie to czuc?
czy na wysokosci pepka, czy wyzej, a moze nizej?
napiszcie !!!
Obserwuj wątek
    • ida12 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 12:53
      U mnie to bylo w dolnej czesci brzucha. ale z tego co wiem to roznie bywa, w
      zaleznosci od tego jak malenstwo jest ulozone.
      • joasiiik24 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 12:58
        u mnie pierwsze ruchy czula w prawym boku -nisko...teraz moja mala "tanczy w
        calym brzuszku"raz w prawym raz w lewnym boku, raz nisko raz na wysokosci
        pepka...to zalezy od ulozenia dziecka.pozdrawiam

ps:wlasnie dzisiejszej nocy moja mala "tanczyla"prawie do 2 w nocy...nie
        pomagaly slowa taty ani to ze trzymal reke na brzuszku.cudowne uczucie
        asia i 24 tyg Kamilka
        • la_lunia Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 14:11
          ja czuje ruchy tak w polowie pomiedzy wzgorkiem lonowym a pepkiem
          mam nadzieje to TAM wlasnie w chwili obecnej powinien znajdowac sie dzidzius
          • joasiiik24 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 14:17
            fajnie i prawidlowo....w ktorym jestes tyg?
            • la_lunia Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 31.12.03, 12:36
              dzis zaczyna sie 18 tydzien smile
              musze przyznac ze starsznie dziwne jest TO uczucie, siedze a tu cos
              delikatnie "bach" i za chwile znowu "bach", az sie boje pomyslec jak to bedzie
              w 9 miesiacu smile)
    • meg241 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 15:42
      witaj!!!!!
      Ja na poczatku czułam ruchy po prawej stronie tak na dole. potem przenosiły
      sie co raz wyżej. Teraz Dzidzia kopie po całym brzuszku ale i tak najbardziej
      lubi prawa stronę. Jak ja byłam w brzuchu u mojej mamy to też głównie
      baraszkowałam po prawej stronie smile)))) Wczoraj po raz pierwszy widziałam jak
      Dzidzia kopie bo przedtem tylko czułam. A jak położyłam rekę to aż mi
      odskakiwała. Tylko moj biedny małżonek coś ma pecha i ani razu nie udało mu
      się jeszcze pozuć kopniaczków. Zawsze jak kładzie rękę to Maluszek się
      uspakaja. Mąż się śmieje że Maluch od początku czuje respkt przed tata.
      Serdeczne pozdrowionka
      Magda i Dzidziuś ( 22 tydzień)
      • joasiiik24 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 16:26
        meg241 napisała:

> witaj!!!!!
        > Ja na poczatku czułam ruchy po prawej stronie tak na dole. potem przenosiły
        > sie co raz wyżej. Teraz Dzidzia kopie po całym brzuszku ale i tak
        najbardziej
        > lubi prawa stronę. Jak ja byłam w brzuchu u mojej mamy to też głównie
        > baraszkowałam po prawej stronie smile)))) Wczoraj po raz pierwszy widziałam jak
        > Dzidzia kopie bo przedtem tylko czułam. A jak położyłam rekę to aż mi
        > odskakiwała. Tylko moj biedny małżonek coś ma pecha i ani razu nie udało mu
        > się jeszcze pozuć kopniaczków. Zawsze jak kładzie rękę to Maluszek się
        > uspakaja. Mąż się śmieje że Maluch od początku czuje respkt przed tata.
        > Serdeczne pozdrowionka
        > Magda i Dzidziuś ( 22 tydzień)

ja podobnie czulam od poczatku ruchy po prawej stronie ....
        asia i 24 tyg Kamilka

ps:poczekaj cierpliwie maz juz niebawem poczuje ruchy mozecie razem obserwowac
        brzuszek musi byc nagi fajnie drga i podskakuje...to teraz jest moim ulubionym
        zajeciem widac wtedy gdzie dzidzia siedzi
        • nervusmama Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 30.12.03, 23:05
          ja centralnie na pepku w pierwszej ciazy w 18tyg a w drugiej... nadal czekam
          narazie zaczynam 16tydz
          pappapap
          ale tak a propos to nie wyczekuj ich tak bardzo jeszcze bedziesz nieraz blagac
          zeby przestal...
        • meg241 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 31.12.03, 12:28
          witaj!!!!!!
          wczoraj wieczorkiem położyłam sie na kanapie i odsłoniłam brzuch. Mąż usiadł i
          pilnie obserwował. Długo nie musiał czekac bo Maluch się zaraz rozbrykał i
          widac było jak brzuch co chwilke sie tu czy ówdzie podnosi. Ale jak kładł reke
          to Maluch sie uspakajał. Wreszcie położył rękę tam gdzie Maluch najwięcej
          dokazuje i lekko nacisnął a wtedy otrzymał takiego kopniaka ze Mu ręka
          odskoczyła.Teraz chodzi zadowolony i wszystkim opowiada ze Maluch Go
          kopnąłsmile)))Ciesze sie ze się w końcu doczekał.

Serdeczne pozdrowionka i wszystkiego naj w Nowym Roku

Magda i Dzidziuś ( 22 tydznień)
          • walizkaplus1 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 31.12.03, 13:18
            a u mnie jutro zaczyna sie 18 tydz i jeszcze nic nie czuje sad(((( kladziemy
            rece codziennie macamy, czekamy i nic sad(((
            • meg241 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 31.12.03, 13:56
              Wiem ze to trudne ale musisz być cierpliwa. Ja tez czekałam na to bardzo
              mocno. Kładłam sie wieczorem do łóżka i wsłuchiwałam się w brzuch az pewnego
              wieczoru własnie w 18 tyg. poczułam bardzo delikatne babelki. A pierwszego
              kopniaczka poczułam w ostatnim dniu 18 tyg. i to całkiem niespodziewanie.
              Teraz maluch wierci się jak tylko usiądę lub sie położę. Teraz też buszuje po
              całym brzuszku.
              Życze mocnych kopniaków jak najszybciej i wszystkiego naj w Nowym Roku

Magda i Dzidziuś ( 22 tydzień)
              • maminka1 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 31.12.03, 16:05
                Ja długo nie czułam maluszka i bardzo się tym martwilam, bo mijał 20,21
                tydzień...
                Dopiero gin wyjaśnila mi, gdzie powinnam go poczuć i okazało się,
                ze to, co brałam za "przewalanie flaków" czyli bąblowanie w jelitach
                było właśnie fikołkami maluszka smile) Ależ się ucieszyłam, gdy już świadomie
                to poczułam smile) I też: prawa strona, w dole brzucha. A teraz już trochę
                wyżej i właściwie wszędzie. Śmieszne uczucie - mam w brzuchu małą żywą
                istotkę smile) A jeśli się martwisz, idź do lekarza - w razie czego skieruje
                cię na usg i wszystko się wyjaśni.
                Pozdrawiam
                • la_lunia Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 01.01.04, 12:45
                  a dis rano lezac w lozecku czulam kopniaki
                  poloylam reka mea na brzuchu i mowie "czekaj" smile
                  troche sie zeszlo ale POCZUL
                  myslalam, ze bede musiala dluuugo cekac (conajmniej 2 tygodnie zeby i on mogl
                  poczuc) a to nastapilo tak szybko

1 ruchy - 17 tydzien i 1 dzien!
    • haribo Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 01.01.04, 02:20
      Pierwsze ruchy możesz poczuć nawet dopiero w 26 tygodniu. To są słowa mojego
      gina. Zależy to m.in. od tego jak szybko rośnie dziecko. Ja pierwsze ruchy
      poczułam w 21 tygodniu. Było to ciut poniżej pępka. Wspaniałe uczucie. Leżałam
      już, czytałam ksiązkę, godzina 01.32, a tu nagle jakby coś mnie w brzuch
      uderzyło, aż podskoczyłam na łózku. Miałam ochotę wszystkich obudzić i im
      powiedzieć, no ale poczekałam z tym do rana. Później nie mogłam doczekac się
      kiedy poczuję kolejne ruchy, a kiedy nadszedł 31-35 tydzień - czasami miałam
      dość. Nie mogłam nawet na chwilkę spokojnie uściąść czy się położyć wink

Pozdrawiam.
      Kasia - 9 dni przed porodem.
      • maminka1 haribo-9 dni??? 01.01.04, 10:36
        9 dni??? Kasiu, to trzymam kciuki! Koniecznie odezwij się,
        jak będziesz juz prawdziwą mamusią smile) Ja mam co prawda jeszcze
        sporo czasu (mam nadzieję, to 24 t.) ale już wybiegam
        w przyszłość. Pozdrawiam
        • haribo Re: haribo-9 dni??? 01.01.04, 14:32
          Odezwę się. Więcej piszę na forum emama - wielkie odliczanie. Jestem już
          spokojna, bo stary rok minął (a nie chciałam rodzić na końcówce). A teraz
          czekam kiedy pojawią się te wszystkie skurcze, bóle krzyża, wody odejdą, czop
          również i nie wiem co tam jeszcze. Ale mam nadzieję, że moje Szczęście zacznie
          pchac sie w moje ramiona już w ciągu nabliżych powiedzmy 5 dni wink
    • katiuszka78 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 01.01.04, 16:00
      ja pierwsze ruchy poczułam w 16 tygodniu, to były takie kłucia w dole brzucha
      po obu stronach, jakby małe się odbijało rękami i nogami w pozycji
      horyzontalnej, i było to dość nisko, bo jak mówię leżało sobie (tak
      podejrzewam), ale jak akurat jest w pionie to czuję wyżej trochę (to
      oczywiste smile), ale pod pępkiem , bo to 17 tydzień się kończy, pozdrowionka
      • walizkaplus1 Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 04.01.04, 21:47
        sa, sa! poczulam w sylwestra. to chyba to. takie stuk, stuk.podobno poczul tez
        moj maz / albo mowil tak zeby mi zrobic przyjemnosc/. teraz zdarza mi sie cos
        poczuc w nocy wiec niecierpliwie czekam az male zacznie dawac znac o sobie
        takze w dzien.pozdrawiamsmile
        • sznoberka Re: na jakiej wysokosci czuc ruchy plodu? 06.01.04, 11:28
          No ja też już w końcu poczulam dzidzię!!!!! W przedostatnim dniu 18 tygodnia
          dostałam kuksańca z lewej strony mniej więcej na wysokości pępka. Ale
          bajasmile)))))) Poza tym odczuwam drgania, przelewania, coś tam się dzieje w
          brzuszku, ale to radocha. Na razie ruchy są jednak mało liczne, na dzień zdarza
          mi się poczuć takie prawdziwe kopniaczki raz albo dwa razy. Chyba nie muszę się
          martwić? A może powinnam się cieszyć chwilami spokoju przd wielkim natarciem
          mojego dzidziuśka? HIHIHI Pozdrawiam wszystkie obkopane mamy
          Magda z 19 tyg. maluszkiem
          • katiuszka78 no widzicie? 06.01.04, 17:18

sama radość taki kopniaczek prawda? pozdrowionka
            • la_lunia a mnie teraz zastanawia... 07.01.04, 09:37
              ....jak czesto powinno czuc sie te ruchy
              bo ja czasami nie czuje nic dluzej niz pol dnia (plus wieczor no i noc
              oczywiscie ale wtedy spie wiec nie wiem - moze sie rusza)
              • katiuszka78 Re: a mnie teraz zastanawia... 07.01.04, 12:00
                hej, ja mam dokładnie to samo, czasem czuję w ciągu dnia a czasem nie, ale w
                uczonych książkach piszą że największa aktywność jest chyba pomiędzy 24 i 28
                tygodniem, więc mamy jeszcze czas na całodzienne atrakcje smile, poza tym na
                pewno nie czujemy jeszcze wszsytkich ruchów, na pewno wszystko jest ok,
                pozdrowionka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka