Dodaj do ulubionych

31 tydzień

31.03.11, 13:08
czy wasze maleństwa tez sa tak bardzo ruchliwe jak moje w tym 31 tyg,mówie wam to normalnie az dziwne,wierci sie strasznie,oczywiscie mnie to cieszy,ale czy to normalne?i jeszcze jedno od ktorego tygodnia mozna juz bezpiecznie urodzic,mam rozwarcie na ciasnego palca i jestem na luteinie dopochwowej i asparginie,wiec podejrzewam ze moze tak sie zdarzyc ze urodze wczesniej,termin mam na 6 czerwca.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bibi_online Re: 31 tydzień 31.03.11, 13:15
      W 32 tc dzieci rodzą się już zdrowe na 99%. Co prawda wcześniaki, ale już bezpieczne. Ja jak na zbawienie czekam na 32tc, bo leżę od 15tc, a już po tym 32 lekarz powiedział,ze daje mi wolne od leżeniasmile
      • szczesliwa_0 Re: 31 tydzień 31.03.11, 13:20
        wspołczuje ci ze tyle lezysz,ale jestes w domu czy szpital? ja tez powinna sie oszczedzac i 80% lezenia,ale wiesz jak to jest w domusmileczy to pewne ze w 32 tyg jest juz malusze bezpieczny?a oddychac bedzie juz potrafił sam?duzo zdrowka tobie i maleństwu zycze
        • bibi_online Re: 31 tydzień 31.03.11, 13:31
          Leże w domu, a leczenie mam szpitalne. Wszystko robi mąż. Nie wiem dokładnie jak funkcjonuje dziecko-wcześniak, ale jest bezpieczny. Nie zakładaj, że urodzisz wcześniej,oszczędzaj się, szyjka to lubi.
      • dominikanj1 Re: 31 tydzień 31.03.11, 14:58
        co za bzdury, jaki lekarz sprzedał Ci t rewelację?
        32 tyg to nadal bardzo niebezpieczny czas!
        nie wdaję się w szczegóły, ale śmiertelność wcześniaków z 32 tyg to na pewno nie 1 %...
        o innych konsekwencjach zdrowotnych nie wspomnę
        przeżycie nie równa się pełni zdrowia.
        może wypowiedzą się mamy, które rodziły w tym terminie.
        względnie bezpieczny czas to ukończenie 36 tygodni-w tedy nie zatrzymuje się już przedwczesnej akcji porodowej.
        leżeć bezpiecznie też do tego czasu.
        polecam poczytać

forum.gazeta.pl/forum/w,585,123030665,,od_ktorego_tyg_ciazy_dziecko_ma_sznse_.html?v=2

www.wczesniak.pl/component/content/article/42
        • magdalena6911 Re: 31 tydzień 01.04.11, 12:29
          Na luteinie jestem od 28 tygodnia ciąży. szyjka bardzo się skróciła i pojawiło się rozwarcie na 2 palce. Oczywiście w zaleceniach jest leżenie. Do powrotu starszego szkraba z przedszkola leżę, a później różnie to bywa. A co do 32 tyg to faktycznie nie jest to najlepszy czas na rodzenie. Maluch potrzebuje jeszcze przynajmniej pełnych 3 tygodni brzuchowania. Dużo zależy też od płci. Chłopcy są słabsi i lepiej niech siedzą u mamy jak najdłużej.
          Pozdrawiam
          • kiri77 Re: 31 tydzień 02.04.11, 09:21
            Co za bzdury. Wczesniak jestbezpieczny moze juz ok 34 tc ale czy nie bedzie mial powiklan to juz sprawa indywidualna. Znam dzieci z 32 tc co maja wylewy dokomowe i mase innych wczesiaczych dolegliwosci, fakt ze jest duza szansa ze dziecko bedzie zdrowe ale..... Moja znajoma ur w 34 tc i mala byla miesiac w szpitalu, poczatek pod respiratorem takze nie wiem czy to nawet jest bezpieczny termin. takze trzymaj sie jak najdluzej do konca wczesniak nigdy nie jest bezpieczny,a to czy bedzie oddychal zalezy od pluc a te mogly ale nie musialy sie juz w 32 tc rozwinac no chyba ze byly podane sterydy. takze oszczedz sobie wczesniaka i tego widoku a lez do samego konca.
    • aga.1975 Re: 31 tydzień 02.04.11, 12:53
      Sokojnie pewnie dziewczyn do konca lekarza nie zrozumiala.
      Do 26tc rokownia sa beznadziejne-przezywaja wyjatki.
      W 26tc srednio okolo polowa przezyje, z tego okolo polowa nie bedzie mila uposledzenia umyslowego.
      Po 31tc szanse na przezycie ale i zdrowe dziecko znacznie wzrastaja-to taki wczesniak co sie go ratuje z mysla ze bedzie zdowo sie rozijal a nie z watpliw nadzieja. Po za tym to juz konkretny wczesniak okolo 1600g i nie urodzi sie w kwadrans jak te 500g przy niewydolnosci szyjki. Musi byc akcja skurczowa niebylejaka lub pekniecie pecherza plodowego z powodu np infekcji.
      Jednak ani nie bedzie samodzielnie oddychal ani polykal.
      W 34tc -m ale dzieci hipotroficzne z racji stresu jakie maja wewnatrzmacicznie maj wieksze szanse na samodzielne oddychanie niz ich dobrze odzywieni rowiesnicy-jeszcze zazwyczaj podaje siesterydy na rozwoj pneumocytow II typu i surfaktant w pluckach.
      Po 36 tc -nie zatrzymuje sie akcji porodowej-bo sama w sobie przygotowuje maluszka. I do tego czasu wiekszosc lekarzy zaleca leki i /lub lezenie. Od 31tc ja moge polegiwac -a nie lezec plackiem tzn pochodzic po domu. Ulga wielka.
      Obecnie np planowe cc wykonuje sie po zaczeciu porodu lub w 39 tc skonczonym. Bo nawet 37-38 tc dzieci -czyli donoszone-nie stresowane niczym w macicy -potrafily miec niedobor surfaktantu i mokre pluca. Dlatego terminy planowych cc przesunieto.
      • madziab83 Re: 31 tydzień 02.04.11, 18:21
        Zgadzam się z powyższym, ale należy tu dodać, że to również zależy od sytuacji, bo u niektórych kobiet ciąża trwa 42 tc i wówczas nawet w 38 tc dziecko może wykazywać cechy wcześniacze, a u innych ciąża trwa 37 t i wówczas w 35 tc dziecko będzie sobie świetnie radziło. Urodziłam dwoje dzieci w 37t3dc i 37t4dc, oboje donoszeni, bez oznak wcześniactwa, synek miał skórę nawet jak przenoszony, z przyzwoitą wagą 3350/58cm, 3805/64 cm. Niestety tego nie wiesz ile u Ciebie faktycznie trwa ciąża i kiedy dziecko będzie donoszone, więc najlepiej dla dziecka będzie, jak posiedzi w brzuchu jak najdłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka