Dodaj do ulubionych

Maj/Czerwiec 2011

21.04.11, 09:55
Pierwszy termin porodu jaki miałam ustalony, wynikał z ostatniego krwawienia (po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych) był to 7 czerwiec 2011r. Przez około 5 miesięcy tak właśnie był potwierdzany usg, następnie w 6 miesiącu okazało się że jestem już w 7 miesiącu, że maluszek jest większy niż przewiduje rozmiar przypisany na 6 miesiąc i tak termin przesunął się na 15 maja 2011. Został potwierdzony przez kilku lekarzy. Zastanawia mnie aż tak duża rozbieżność między terminem z ostatniego krwawienia, a wynikami USG.
Teraz czekam, miewam skurcze czasami silne, bóle kręgosłupa i zastanawiam się kiedy tak naprawdę urodzę..
Dodają do tego jeszcze dwa tygodnie wcześniej lub później, mam wrażenie że nie da się dokładnie ustalić terminu, no chyba że wie się kiedy doszło do zapłodnienia.

Czy któraś z Was miała podobne rozbieżności z terminem i jaki był efekt końcowy?
Obserwuj wątek
    • krzysiowa_mama Re: Maj/Czerwiec 2011 21.04.11, 10:07
      Pewnie! Takie rozbieżności to normalka. Ja miałam termin z OM na 24.06. na połówkowym wyszedł mi na 15.06. Na ostatnim USG straszyli, że się baaardzo duży urodzi i że wychodzi im termin na 03.06! A mały urodził się 15.06 i całkiem w normie: 3680g.
      Może to kwestia tego, ze połówkowe miałam robione na 3D... nie wiem. Grunt, że co badanie - to inny termin.
      Nie stresuj się - urodzisz wtedy, kiedy dzidziuś zdecyduje, że jest gotowy. Moja koleżanka ze szkoły rodzenia urodziła prawie 3 tygodnie przez terminem z OM i wszystko było z małym ok. Od razu z mamą ma sali był i zero objawów wcześniactwa. Trzymaj się i myśl pozytywnie!! big_grin
      • karinasw Re: Maj/Czerwiec 2011 21.04.11, 12:05
        Masz racje, jedyne co mnie przytłacza to to czekanie, a tak na prawdę nie wiem czy nie zechce wyjść dopiero w czerwcusmile
        Dzisiaj mam wizytę sprawdzimy czy wszystko ok i czy nie ma jeszcze jakichś objawów które wskazywałyby na to że mały już chce wyjśćsmile

3 tygodnie różnicy mogą wskazywać na to że zaszłam w ciążę biorąc tabletki i małego uratowało tylko to, że odstawiłam je z powodu skoków ciśnienia. Miałam pewne obawy czy wszystko z nim w porządku i nadal trochę się boję, ale staram się być dobrej myśli.
        • artdesign84 [...] 21.04.11, 12:30
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • kasiak37 artdesign84 zmniejsz swoja sygnaturke 21.04.11, 15:11
            do przepisowych 4 linijek tekstu wysokosci.
        • krzysiowa_mama Re: Maj/Czerwiec 2011 21.04.11, 12:31
          To naturalne, że się o niego martwisz - przecież to już Twój synek, prawda? smile Głowa do góry - czerwcowe maluchy są najwspanialsze na świecie! big_grin
    • kasiak37 Re: Maj/Czerwiec 2011 21.04.11, 15:09
      noworodki nie waza jednakowo przy urodzeniu.To ze dziecko w 6 miesiacu ciazy wazy wiecej wcale nie oznacza ze przesuwa sie termin porodu.I tak,moja corka w 31/32 tc wazyla 2670 i nikomu nie przyszlo do glowy wyznaczac nowego terminu porodu bo dziecko wieksze niz wskazywalby wiek ciazy.
      Date porodu z usg wyznacza sie jedynie do 12 tc,potem nie ma to sensu bo dzieci roznie rosna i rozne sie rodza.
      • anika305 Re: Maj/Czerwiec 2011 24.04.11, 21:02
        w 12 t.c. USG potwierdziło termin z OM, w 24 t.c. dzidź wydawał się 2 tyg młodszy czyli termin o 2 tyg późniejszy, w 32 t.c. zbyt duży więc zasugerowano cukrzycę ciążową, ale lekarz nie wyznaczał mi wcześniejszego terminu niż ten z OM. kazał badać cukier i miał rację. został termin z OM i usg z 12 t.c.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka