Dodaj do ulubionych

Czy macie wielkie nastawienie na okreslona plec?

07.05.11, 09:33
Ja jestem w 20 tyg ciazy. tak sie zlozylo, ze jeszcze nie znam. mam juz syna, 5, 5 letniego. ciesze sie, ze mam syna, plec drugiego dziecka jest mi obojetna. mam z mezem tyle samo za "dziwczynka"co za "chlopcem".
przyznam, ze ja jestem z tych, ktorzy zgadzaja sie z teoria ,ze istnieje plec mozgu i nie da sie tak samo wychowywac dziewczynki i chlopca choc mozna stawiac granice identycznie i kochac podobnie.
a wy wiedzac,ze macie okreslonej plci dziecko nastawiacie sie jakos szczegolnie? czujecie sie rozczarowane tym,ze nie jest taka plec jaka sobie wymarzylyscie?

ja jak na razie najbardziej jestem rozczarowana niewiedza!!
Obserwuj wątek
    • dorotatop Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 09:46
      ja mam pierwszą córkę drugą też chciałam córkę ale jest syn nie byłam rozczarowana jest parka, teraz chcę znowu córkę ale znając moje szczęście będzie znowu syn wink będę się cieszyć obojętnie co będzie big_grin oby zdrowe i donoszone. a niewiedza faktycznie jest dobijająca marzę o poznaniu płci za tydzień usg
      • lilka69 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 09:48
        taka niewiedza jest gleboko frustrujaca! wink
        • iwonagos Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 10:17
          Mam dwie córki i chciałam 3. Tak bardzo nastawiłam się na dziewczynkę, że jak lekarz mi powiedział na usg: "no wreszcie mąż się postarał - jajka jak dzwony...", to ..... Nie da się opisać mojej reakcji. Przez dwa tyg byłam wściekła jak diabli. Wiem, że najważniejsze, żeby zdrowe, ale co miałam poradzić na takie odczucia? Gdy byłam w pierwszej ciąży płeć była mi obojętna, w drugiej - również, a teraz mi jakaś palma odbiła... Nie potrafię tego wytłumaczyć. W każdym bądź razie, minęły 3 tygodnie od "diagnozy" i wszyscy czekamy na Szymonasmile Zła nie jestem ani trochęsmile Jest chłopak i koniec kropka. Ostatnio, gdy byłam na usg, z gabinetu wyszła dziewczyna ze łzami w oczach: mam 3 chłopców w domu, teraz bedzie 4.... a tak chciałam dziewczynkę. I tak bywa.
          • 18_lipcowa1 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 13:41
            iwonagos napisała:

> Mam dwie córki i chciałam 3. Tak bardzo nastawiłam się na dziewczynkę, że jak l
            > ekarz mi powiedział na usg: "no wreszcie mąż się postarał - jajka jak dzwony...
            > ", to .....

ale buc
            • lazurja1 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 11.05.11, 01:07
              Ja mażyłam o chlopu ale od początku czułam ze to będzie dziewynka ,więc kiedy usg wykało ze miałam rację
              to nie bylam rozczarowana tylko naszła mnie jakas wielka chęc na papierosa ,oczywiscie nie spełniłam tej zachcianki . Bardzo kocham moja córeczkę mam tylko cichą nadzieje że drugi będzie syn
        • angelka.1988 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 10:18
          Ja jestem w 30tyg ciąży i nie wiem jaka płeć wink Na USG wychodziło najpierw chłopiec, potem dziewczynka, znowu chłopiec a teraz wielka niewiadoma wink
    • asiulka_pl Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 10:35
      hmm ja w pierwszej ciazy chcialam chlopca, a tu dziewczynka na poczatku opczulam takie male uklucie zalu ale zaraz mi przeszlo i sie cieszylamsmile teraz w drugiej ciazy kompletnie sie nie przejmuje jaka bedzie plec co bedzie to bedzie... byc moze wychodzi to z tego ze i tak nie mam wplywu i najbardziej zalezy mi na tym aby to drugie upragnione bylo zdrowewink
    • pepparkakor Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 11:09
      Ja niestety nie znam jeszcze płci, ale jeśli się okaże, że chłopak, to pewnie będę sobie musiała na początku trochę światopogląd poprzestawiać, bo mimo wszystko (nawet jakoś podświadomie) zawsze marzyłam o dziewczynce... ;P
    • panna.w.drodze Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 12:07
      chciałam chłopaka, jest dziewczynka - przez kilka godzin byłam rozczarowana bo nie wiem czy ja jestem jakaś głupia czy jak, ale widziałam oczyma wyobraźni jak się z nim bawię samochodzikami, jak biega po domu i jak mu włoski podskakują ...

a tu dziewucha smile

no i teraz sobie wyobrażam małą dziewczynkę i ... nie wiem czy nie będę dla niej surowsza niż dla synka, jakoś tak inaczej do niej podchodzę, nie rozumiem tego
    • 18_lipcowa1 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 13:39
      ja wprawdzie nie w ciązy ale gdybym byla marzylabym o drugiej corce
      • lilka69 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 14:07
        no! ja rozumiem, ze to marzenie bo juz myslalam, ze w ciazy jestes...
    • leneczkaz Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 15:07
      Wszyscy mi mówią, że do mnie 'pasują' synkowie i jestem rewelacyjną mamą chłopców (w sumie to sama miałam być chłopcem wink). Mam lekkie 'adhd' i rewelacyjnie odnajduję się w byciu mamą urwisa.
      Jak mi się trafi dziewczę z charakterem męża to cóż.. jest jeszcze allegro wink
      Płeć żeńska mi odpowiada aby była mojej urody i charakteru. O!
      • babyfever2 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 15:37
        Wlasnie mialam napisac o tym jak wielkie mam nastawienie na okreslona plec, jak nie daje mi to spokoju i jak siebie za to nie cierpie ale przeczytalam sygnature w poscie wyzej:

Aleksander (*02.05.10-19.08.10)

i, przynajmniej tymczasowo, przeszlo mi "wielkie nastawienie na okreslona plec"
        • leneczkaz Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 19:36
          sad No.. Lepiej mieć jakiejkolwiek płci żywe. Niż synka na cmentarzu sad
      • lilka69 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 17:59
        to suma sumarum laneczka nie wiadomo czego ci zyczyc! smile

moze ZDROWIA DLA WSZYTSKICH. to sie zawsze przyda.
        • leneczkaz Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 19:38
          I mniejszej schizy. Po po takich 'atrakcjach' w drugiej ciąży to ciężko nie wariować.
    • miska_malcova Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 07.05.11, 15:50
      chciałam mieć dziecko - urodziło się dziecko big_grin Jestem spełniona smile
      • kiri77 [...] 07.05.11, 19:25
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • iwonagos Re: kiri:) 07.05.11, 20:14
          A to ci numersmile CHŁOPAK jednak...
    • minuta76 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 08.05.11, 10:26
      A ja w pierwszej ciąży czułam i chciałam, że chłopak i mamy teraz 8-letniego łobuziaka smile
      Teraz natomiast czuję i chcę dziewuszkę -
      jak będzie???
      Poczekamy, zobaczymy ...
    • ewcia1980 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 08.05.11, 21:46
      za pierwszym razem było mi to obojętne.
      urodziłam córke.
      za drugim ... chciałam chłopca.
      i ... mam synka smile
      gdyby była druga dziewczyna rozczarowana nie byłabym
      cieszyłabym sie nie mniej niz z synka.
      tyle, ze pewne zdecydowałabym, sie jeszcze na trzecie dziecko.
      a tak ... to trudno mi podjac decyzje o trzecim.
      i chciałabym i .. nie chce mi sie.
      • yvona73pol Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 10:22
        Ja to nie, choc tak cos czuje, ze dziewczynka. Mama moja wiem ze marzy po cichu o wnusi, bo juz 3 chlopakow jest, 2 u brata i 1 u mnie. No to chcialabym jej przyjemnosc sprawic smile
        • hopsa.hola Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 11:33
          nam wychodzi z usg chłopiec, ale od początku było nam bez różnicy, aby było zdrowe, rozumiem jednak pewną "tęsknotę" za dziewczynką
          ale wiecie co mnie dziwi... ze komu nie powiem ze będzie chłopiec, to wszyscy mówią: "to mąż musi być zadowolony" kurcze... facet musi miec syna? tylko syn daje "satysfakcję ze spełnienia obowiązku"? jakieś ograniczone myślenie,
          a najbardziej rozśmieszyła mnie koleżanka, która dwa miesiace temu urodziła córeczkę i powtórzyła to co większość: mąż musi być zadowolony, szkoda że nie zapytałam : a co twój niezadowolony z córki? smile
          Zdrowia wszystkim życzę
          • pepparkakor Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 15.05.11, 11:38
            hopsa.hola napisał:

> nam wychodzi z usg chłopiec, ale od początku było nam bez różnicy, aby było zdr
            > owe, rozumiem jednak pewną "tęsknotę" za dziewczynką
            > ale wiecie co mnie dziwi... ze komu nie powiem ze będzie chłopiec, to wszyscy m
            > ówią: "to mąż musi być zadowolony" kurcze... facet musi miec syna? tylko syn d
            > aje "satysfakcję ze spełnienia obowiązku"? jakieś ograniczone myślenie,
            Ja też tego nie rozumiem, a co ciekawe np. mój mąż bardzo chciałby córkę smile
    • kotkowa Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 11:58
      Ja mam synka, płeć drugiego dziecka jest mi generalnie obojętna, choć fajnie byłoby mieć też córeczkę. Na razie to abstrakcja, nie wiem jak to jest mieć córeczkę, a w synusiu jestem zakochana, więc cieszyłabym się tak samo na jedno i drugie.
    • reneta.szara Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 12:01
      Tyle się naczekaliśmy, że wszystko nam jedno. Mogą być nawet trojaczki jednej płci smile
    • zabulin Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 13:34
      Mam syna.
      Upragnionego, wyczekanego od zawsze chlopca.

Dziewczynkę kochałabym tak samo. Jestem w 100% pewna.

Jednak jeszcze nie bedąc w ciąży, gdy zamykalam oczy i marzylam o dziecku, widzialam siebie tzrymająca chlopca za rękę.
      Ale nawet w snach nie spodziewalam się ze będzie taki ladny i fajnysmile

Strasznie chcialabym drugie dziecko, ale nie wiadomo czy będzie i strasznie sie denerwuję jak ktos mówi, zebyśmy się postarali o siostrzyczkę dla M.
      czemu akurat o siostzryczkę??
    • pokusa84 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 13:43
      Ja myślę, że płeć ma znaczenie tylko w momencie kiedy się o niej dowiadujemy. Może pojawić się delikatne rozczarowanie, ale trwa krótko, bo wiadomo, że najważniejsze, że to nasze dziecko i bez względu na płeć będzie tak samo kochanesmilesmile
    • kiniox Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 09.05.11, 15:26
      Mam dwuletniego synka, a teraz spodziewamy się córki. Nie miałam i nie mam żadnych preferencji i nie rozumiem, dlaczego ludzie nam gratulują, że się "postaraliśmy" (wtf?!), że "będzie parka" itp. Uważam, że fajnie jest mieć dziecko, po prostu i każda konfiguracja rodzeństwa (a także jedynactwo i bezdzietność) ma swoje plusy i minusy. Przez ułamek sekundy, po USG, w którym dowiedzieliśmy się o chłopcu, miałam napad paniki, że nic nie wiem o wychowywaniu chłopców. Zaraz się jednak pocieszyłam w moim stylu, tzn. że przecież o wychowaniu dziewczynki też nic nie wiem. Nie wierzę w teorię o płci mózgu w tym zakresie, który się dla mnie liczy, a liczy się to, czy dziecko będzie dobrym człowiekiem, czy będzie sobie umiało radzić ze sobą i ze światem, czy będzie szczęśliwe. Sądzę, że ludzie rodzą się z pewnymi cechami charakteru niezależnie od płci i wychowanie może tylko pewne cechy podkreślić lub wyciszyć. Sama jestem zaprzeczeniem wielu stereotypów o płci, więc z mojego punktu widzenia płeć dziecka jest absolutnie trzeciorzędna.
      • yvona73pol Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 10.05.11, 05:56
        Zawsze mnie troche irytowala ta idea "parki", co to kurka, hodowla papuzek, czy chomikow?
        Dziecko to dziecko smile
    • naana26 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 12.05.11, 14:57
      wczoraj karmiłam mojego synka jak siedział w wózku i podeszła do mnie taka mała, może z 2 lata miała i przytuliła mi się do nogi. Słodka jak paczka cukierków, blond włoski, różowe usteczka, śliczna sukienka, oczy niebieskie, no cud-miód jeszcze wtulona w moją nogę. Pierwsza myśl - a jakbym tak do tego mojego malucha miała taką własnie dziewczynkę?

I w tej samej chwili - nieeeeee, lepiej drugiego chłopaka smile albo nawet 3.

Nic mnie bardziej nie chwyta za serce niż mały fanatyk autek skaczący po drzewach. Po prostu nadaję sie na matkę chłopca i tyle.
      • pamplemousse1 Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 15.05.11, 00:25
        przed ciążą chciałam dziewczynkę... mam dwóch chłopcówsmile wspaniałych, najlepszych!
        myślę, że to wszystko jest dobrze zaplanowane, bo ja chyba jestem jednak stworzona bardziej do wychowywania synów, też strasznie mnie cieszy zabawa kolejką, oglądanie traktorów, koparek, i oglądanie pociągów na dworcu a lalki barbie i księżniczki przyprawiają o mdłoścismile
        • ktat Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 18.05.11, 15:45
          my mamy dziewczynkę zaraz skończy 5 lat , teraz obojętne
          ale... moja dziewczynka nie chodzi w kucykach , nie uznaje spinek , spódnic , koloru różowego
          bawi się żołnierzykami , mieczami ,samochodzikami , kolejkami
          raz na miesiąc weźmie barbie w obieg
          czasem mnie to zastanawia taka opcja paranormalna , czy to przez fakt, że do 7 miesiąca myśleliśmy ,że będzie chłopak (3 lekarzy potwierdziło na usg) później niespodzianka
    • yamot Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 31.05.11, 11:50
      chcemy chlopaka, ale wiadomo - co ma byc to bedzie smile
      • purple.pain Re: Czy macie wielkie nastawienie na okreslona pl 01.06.11, 21:04
        zapraszam do mojego watku "plec dziecka - problem dla matki", chetnie sie dowiem jakie macie zdanie na temat tego kiedy wasza "wymyslona" plec dzieciatka okazuje sie byc ciagle w sferze waszych marzen
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka