Dodaj do ulubionych

Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ?

13.12.11, 20:03
Witajcie,
staramy się z mężem o dziecko i mam w związku z tym pytanie. Po ilu dniach od zbliżenia prawidłowo wykonać badanie beta hcg z krwi? Cykle mam regularne 31 dni, owulację kontrolowałam i wyszło, że jajeczkowanie miałam 5 grudnia, 4-5 grudnia współżyliśmy. Dzisiaj robiłam badanie z krwi-wynik ujemny poziom 1,2. Podobno wykonałam go za wcześnie, laborantka sugeruje powtórzyć test najwcześniej za 5 dni. Nie mogę znaleźć precyzyjnej informacji odnośnie tego ile trwa zapłodnienie i wędrówka zapłodnionego jaja do macicy+ zagnieżdżenie się zarodka iwreszcie wytworzenie się hormonu HCG. Czy ktoś może mi pomóc? Czy ten wynik mam przyjąc za pewnik, że się nie udało, czy faktycznie pospieszyłam się smile?
Będę wdzięczna za info.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • vedderka Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 13.12.11, 20:34
      Mi pierwsza Beta wyszła w 12 dniu po potencjalnym zapłodnieniu. Wynik to wartość 60mlU/ml.
      A dziś odebrałam kolejną...2024mlU/ml smile
      czego i Tobie życzę smile
      • vedderka *2402mlU/ml 13.12.11, 20:35
        błąd się wkradł smile
        • mamadream Re: *2402mlU/ml 13.12.11, 20:40
          Dziękuję Vedderka, bardzo potrzebowałam otuchy! Czyli wpadnę w wir porządków przedświątecznych i jakoś przeczekam te kilka dni.
          Gratuluję Ci serdecznie z całego, póki co jednego serduszka!
      • 4pearl Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 09.04.15, 18:50
        Cz może bardzo poskoczyć beta, tak, że 10dpo jest<5, a w 13dpo np.9?czyli wtedy w laboratorium byłaby wykrywalna?mam na myśli laboratorium, które ma normę do 5ml dla nieciężarnych
        • 4pearl Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 11.04.15, 13:42
          11dpo to wiarygodna beta hcg,nadzieja matką GŁUPICH...
    • artdesign84 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 14.12.11, 02:50
      zrób w dniu w którym powinnaś dostać okres
      wcześniej to zupełnie bezsensu
      • lidek0 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 14.12.11, 07:33
        10 dni po owulacji wychodzi i nie jest to bezsens. Chodzi o test z krwi nie sikany.
        • artdesign84 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 15.12.11, 15:29
          nie chodzi o to, że nie wyjdzie, tylko o to, że bardzo dużo ciąży kończy się poronieniem w dniu spodziewanej miesiączki.
          • lidek0 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 16.12.11, 07:46
            A poronienie sugeruje, że coś jest nie tak /więc ja bym wolała wiedzieć, jak są jakieś problemy/
            • artdesign84 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 16.12.11, 14:56
              poczytaj najpierw zanim zaczniesz pisać bzdury
              • lidek0 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 03.01.12, 18:28
                no cóż widzę, że dla niektórych wiedza o tym co się znimi dzieje to bzdura, bywa i tak.
                • sofi75 lidek, ja chyba 04.01.12, 20:06

zaloze Twoj fun-club?

Ty na serio chcesz badac przyczyny poronien wystepujacych przed dniem @? smile Przeciez musialabys kazda kobiete poddac badaniu!

Dla Twojej informacji: poronienie przed spodziewana @ sugeruje ze jak najbardziej wszystko jest tak - po prostu natura nie dopuszcza do powolywania do zycia dzieci do niego niezdolnych. Ot i tyle.

• artdesign84 Re: lidek, ja chyba 05.01.12, 02:48
                    hehe big_grin
                    dokładnie smile
                    • kotkowa Re: lidek, ja chyba 05.01.12, 14:10
                      No ja bym sie z tym nie zgodzila do konca. Tylko czesciowo mozna powiedziec, ze ciaze biochemiczne po prostu sie zdarzaja. I na pewno nie zdarzaja sie kazdej kobiecie. Moga swiadczyc o wadzie zarodka, ktora czasem tez ma swoja przyczyne - np. kiepskiej jakosci nasienie albo wadliwe komorki jajowe, stany zapalne itd, a moga tez swiadczyc o problemach hormonalnych, skoro nie mozna utrzymac wczesnej ciazy. Ja na pewno bym sie przebadala wzdluz i wszerz gdybym miala ciaze biochemiczne, a nie chodzila z usmiechem na twarzy, ze wszystko ok, to normalne.
                      • sofi75 Re: lidek, ja chyba 05.01.12, 20:27

Moga swiadczyc o wadzie zarodka, ktora czasem tez ma swoja przyczyne
                        > - np. kiepskiej jakosci nasienie
                        - na co nie ma recepty i jedynym rozwiazaniem jest czekanie na tego prawidlowego

albo wadliwe komorki jajowe,
                        - podobnie jak wyzej
                        stany zapalne itd
                        - no tu pewnie cos sie da zrobic
                        > , a moga tez swiadczyc o problemach hormonalnych,
                        - tu tez - chociaz nie zawsze

Ja na pewno bym sie przebadala wzdluz i wszerz gdybym miala ciaze b
                        > iochemiczne
                        - no i git! Zauwaz jednak, ze tylko mocno zeschizowane laski wiedza, ze maja ciaze biovchemiczne. Ja np. nigdy nie wpadlam na pomysl robienia testu przed 35 dc. Po co mi to?
                        • malinkaaaaaaaaaa Re: lidek, ja chyba 06.01.12, 06:11
                          A ja doskonale rozumiem lidek0. I też obsikuję kawałek plastiku, nawet jak jest ciut za wcześnie na dwie kreski. Do lab nie chce biegać, bo już mąż i rodziną widzą, że z lekka schizuje. A wiesz czemu? bo się boję... I nie o dziecko, ale o siebie. Jakbyście miały jakiekolwiek kłopoty (ja miałam cp) to byście zrozumiały o co się lidek0 rozchodzi. Strach jest silniejszy niż zdrowy rozsądek. I gdyby nie pomoc znajomych, znajomości (tak - niestety), trochę szczęścia to bym może w święcie zmarłych brała udział osobiście;/
                          • sofi75 he, he 06.01.12, 09:42

Jakbyście miały jakiekolwiek kłopoty (ja miałam cp) to byście zrozumiały o co się lidek0 rozchodzi.

- a wiesz, ze w necie nigdy nie wiesz z kim dyskutujesz? Moge Ci wyliczyc moje klopoty: 2 poronienia, potem prawie 4 lata starania sie o kolejna ciaze (a w tym czasie: tysiace badan, 5 IUI, 3 in vitro - pelne protokoly) i na koniec spontaniczna wpadka.
                            - i co? Nadal nie rozumiem podejscia lidek0. Co wiecej - te 4 lata nauczyly mnie, ze im mniej ingerencji, tym lepiej - natura nie jest glupia i wie co robi. I jak Ci trzech lekarzy powtarza, zes zdrowa jak ryba, to nie upieraj sie i nielataj po labach, bo szkoda nerwow.

Takze 'mind your step' wink
                            • lidek0 Re: he, he 07.01.12, 17:13
                              Dla jednych z problemami im mniej ingerencji tym lepiej inne po przejściach / 5 lat starań, poronienie i 2 cp to ja/ im więcej wiedzy tym lepiej, to akurat trudno Ci zrozumieć i co Ciekawe z uporem godnym lepszej sprawy śledziś moje wpisy i odpowiadasz na nie /nie w formie wyrażania swojej opini/ jakbyś mnie tępiła. Ciekawe z czym masz problem? Bo rozumiem odpowiedź autorce wątku i wyrażenie swojego zdania /nawet innego od pozostałych/ ale Twoje postępownia wygląda dość dziwnie.
                              • sofi75 Re: he, he 07.01.12, 19:15

Ciekawe z czym masz problem?

> z tym, ze Twoje postepowanie mozna okreslic jako niepotrzebne sianie paniki wsrod osob, ktorych organizmy dzialaja prawdopodobnie w sposob najbardziej fizjologiczny w swiecie. Kobietom, ktore jeszcze nie zaczely staran proponujesz sterte badan 'bo warto' albo 'bo a nuz sie cos znajdzie'. Tym, ktore staraja sie ledwie kilka miesiecy - obserwowanie wlasnego organizmu (tak jakby kazdy organizm byl taki sam i dawal sie zamknac w utarty algorytm - swiat bylby nudny, jakby wszyscy byli tacy sami). na zalozonym przez Ciebie forum srednio po 3-4 miesiacach laski popadaja w paranoje, bo JESZCZE im sie nie udalo, a lidek przeciez pisze, ze 'nie warto czekac rok aby sprawdzic, co jest nie tak' (a nie tak jest prawdopodobnie jedynie to, ze siedza we wlasnym gronie, w ktorym popadaja w coraz wieksza monotematycznosc). I bynajmniej nie tylko ja zauwazylam, ze niepotrzebnie siejesz panike i straszysz opowiesciami rodem z krypty. Jakby sie chcialo w zyciu uniknac wszystkiego, co negatywne, trzeba by bylo dac sie zahibernowac chyba.
                                > wyluzuj! Albo badz control freakiem jedynie na wlasne potrzeby - po co to innym?
                                • lidek0 Re: he, he 08.01.12, 16:59
                                  No cóćż gdybyś uważniej czytała moje wypowiedzi wiedziałabyś, że nie szukam problemu a jedynie potwierdzenia, że wszystko jest ok /ale tego lepiej unikać/ a nie żyć w stanie nieświadomości. Pomijajać fakt starań się o dziecko sama robię badania kontrolne, bo słowo profilaktyka nie jest mi obce /niektórym zdaje się jest wręcz nieznane/. A tak przy okazji są jeszcze nawet na tych forach kobiety, kóre przed rozpoczęciem starań wolą wiedzieć co nieco o swoim organiżmie bo warto, ale nie musisz, nie chcesz, nie rób nic.
    • farfale Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 16.12.11, 18:43
      Podlacze sie pod watek, bo moje pytanie bedzie troche w temacie. Dzis mam 26 dc, cykle ok 28. Do wczoraj bralam Duph (przez 10 dni) dzis zdobilam HCG, tak kazal lekarz, zeby ocenic czy nadal brac jesli + czy przerwac jesli ujemny. WYnik to 2,4, normy dla tego lab to 1 tydz - 5-50, kobiety <2. Myslicie ze sa szanse, ze to wczesna ciaza?
      • artdesign84 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 17.12.11, 04:33
        a co za różnica co myślimy - powtórz po 48h to będziesz wiedziała
        • hortensja_1 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 17.12.11, 20:01
          to raczej nie ciąża sad tez tak miałam 2 razy... Raz wynik był 3,8 a drugi raz 4,5... oba były w 11 dniu cyklu (bo tez nie wiedziałam co z progesteronem). Normy takie jak u Ciebie, czyli nie cięzarne <2 mlU/ml.
    • kotkowa Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 29.12.11, 12:45
      Sporo ostatnio czytalam o zagniezdzeniu itd. No wiec tak:
      Komorka jajowa jest zdolna do zaplodnienia ok 6 godzin. Potem wedruje przez jajowod do macicy i zaleznie od tego jak dlugo znajdowala sie juz w jajowodzie, implantacja zaczyna sie od 4 do 12 dnia po zaplodnieniu - to jest duzy rozstrzal czasowy, dlatego jednym beta wyjdzie szybciej, innym pozniej. Implantacja trwa ok 2 dni. Dopiero po implantacji zaczyna sie produkcja bety.
      • ulcia08 Re: Kiedy wykonać badanie na obecność HCG ? 02.01.12, 23:14
        Ja robiłam badanie z krwi w 25dc i wyszło 1 z kawałkiem (nie pamiętam jakim ) bo wynik wyrzuciłam uznając , za negatywny. A dziś tj 42dc zrobiłam test sikany i zobaczyłam 2 kreski jutro powtórzę HCG.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka