Dodaj do ulubionych

Kwas foliowy

22.06.04, 22:43
WItam wszystkie mamy!
Dzisiaj zrobiłam test i pokazały się 2 kreseczki.POnieważ dzidiza jest
nieplanowana więc i mój organizm też nie jest przygotowany.Szybko pobiegłam
do apteki po kwas foliowy ale nie wiem ile go zażywać.Jakie są Wasze
doświadczenia i wskazówki? Aha,nie napisałam,że to będzie moja 2-ga
dzidzia.Przy pierwszej kupiłam od razu Materne ale teraz poczekam z tym do
wizyty u lekarza a kwas foliowy jest jak najbardziej wskazany.
Czekam na porady i pozdrawiam

Kasia
Obserwuj wątek
    • eewa6 Re: Kwas foliowy 22.06.04, 23:08
      Mi lekarka zaleciła brać kwas foliowy raz dziennie, byłam wtedy w 4-5 tygodniu
      ciąży.
    • magdalenax Re: Kwas foliowy 24.06.04, 10:13
      Mozesz spokojnie zaczac brac kwas foliowy. Mi lekarz zalecil zazywanie go
      jeszcze zanim zaszlam w ciaze w trakcie staran. Bierze sie raz dziennie.

Magda
      • franula Re: Kwas foliowy 24.06.04, 11:00
        kwas dziennie tak jak dziewczyny napisaly - zacznij od razu nie czekajac na
        lekarza

a teraz Materny bys nie kupila bo od jakiegos czasu jest na receptesmile
    • czekaczka Re: Kwas foliowy 24.06.04, 11:06
      A ja mam pytanie jaką dawkę tego kwasu należy zażywać?
      • jagasz Re: Kwas foliowy 24.06.04, 11:18
        Jedna tabletka 1x dziennie.

aga
        • czekaczka Re: Kwas foliowy 24.06.04, 11:34
          OK smile))) To wiem, ale jaka masa tabletki??? Są różne 0,15 mg ,005 mg i chyba 4
          mg czy cuś takiego. Popatrzcie proszę na swoje tableteczki i napiszcie mi jakie
          macie smile
          • fenka Re: Kwas foliowy 24.06.04, 12:13
            Wiesz, co lekarz, to opinia - jedni przypisują kwas foliowy, inni folik. Ja
            brałam Folik (czyli mniejszą dawkę), ale skoro masz kwasa to go bierz, bo tego
            nie można przedawkować. 1 tabletka dziennie to idealne dawkowanie.
            Z innymi witaminami i lekami należy się wstrzymać do ukonczenia 1 trymestru -
            chyba, że lekarz zarządzi inaczej.
            A tak w ogóle to GRATULACJE!!
            • jagasz Re: Kwas foliowy 24.06.04, 13:09
              Czekaczka - kwas foliowy czyli Folik 0,4 mg 1 tabletka 1x dziennie.
              Pozdrawiam

aga
    • czekaczka Re: Kwas foliowy 24.06.04, 13:24
      Wielkie dzieki smile To ja spadam na Marzec 2005 smile
      • jagasz Re: Kwas foliowy 24.06.04, 14:22
        Czekaczka jeszcze raz gratuluję, łykaj folik, zdrowo się odżywiaj, dbakj o
        siebie, ozwól aby mąż i dziecko ci pomagali.
        Mam nadzieję, że rozsiałaś wirusy plusowe.

Pozdrawiam

aga
    • pandziksa Re: Kwas foliowy 24.06.04, 15:26
      Folik jest bardzo drogi - kosztuje 6,9 za 30 tabletek 0,4 mg. Ta sama dawka
      jest w kwasie foliowym firmy puritans pride. Tabletek 250 za 14,50.Duża różnica
      a jakość ta sama. Puritans pride wypuścił chyba tabletki dla kobiet w ciązy
      prenatal czy coś takiego ale nie wiem po ile. pozdrowienia Ania
      • fenka Re: Kwas foliowy 24.06.04, 16:18
        Zgadza się, ale zasadniczo kwas foliowy jest potrzebny tylko w I trymestrze,
        czyli ponad połowa opakowania 250 szt. może iśc do kosza wink
        Choć z tym dawkowaniem bywa różnie - niektórzy lekarze sugerują, aby brać kwas
        przez całą ciążę, pomimo, że cewa tworzy się w I trymestrze. Na dodatek kaws
        foliowy jest standardowo zawarty w preparatach witaminowych dla kobiet - a
        takie preparaty przyjmuje większość kobiet od II trymestru.
        Niemniej jednak zawsze warto szukać tańszych zamienników - ja Folik łykałam na
        długo przed ciążą i gdybym wiedziała, ze jest coś tańszego, to pewne bym sie
        skusiła.
        Pozdrawiam.
        • mowi32 Re: Kwas foliowy 24.06.04, 17:20
          Oprócz foliku, który rzeczywiście jest stosunkowo drogi, jest "acidum folicum.
          Zawiera 5 mg kwasu foliowego i kosztuje niewiele ponad 2 złote za 30 tabletek.
          Z tym, że chyba niestety jest na receptę. Najpierw brałam folik, ale lekarka
          powiedziała, że większa dawka jeszcze nikomu nie zaszkodziła i przepisała mi to
          drugie.
        • pandziksa Re: Kwas foliowy 25.06.04, 15:12
          Kwas foliowy dopiero teraz zaczyna być doceniany, warto go brać bo działa
          przeciw miażdżycowo i jeszcze parę powodów by się znalazło. ja dopiero staram
          się - duże opakowanie jest o.o. Pozdrowienia Ania
          • pandziksa Re: Kwas foliowy 25.06.04, 15:12
            Miało być oczywiście o.k.
    • kasinka75 Re: Kwas foliowy 24.06.04, 20:13
      Właśnie nie jest na receptę.Kiedy poprosiłam o kwas foliowy w aptece dostałam
      właśnie acidum folicum 15mg-30 tabletek -u mnie za 3,08 zł.
      Dziękuję za Wasze wskazówki.
      Kasinka
      • tupelo Re: Kwas foliowy 26.06.04, 09:31
        Folik 0,4 mg nie jest na recepte, kosztuje okolo 6 zl. Acidum folicum 5 mg i 15
        mg sa na recepte i jezeli farmaceuta wydal je bez, to sie bardzo pomylil. Dawka
        0,4 mg jest profilaktyczna i wystarczajaca. Dawka 5 mg jest lecznicza, zwykle
        przepisuje sie ja kobietom, ktore urodzily juz dzieci z wada cewy nerwowej lub
        tym, ktore maja zagrazajace poronienie. Uwaga, 15 mg to za duzo dla kobiety w
        ciazy, nie ma sensu brac takiej duzej dawki!!!
      • martaa855 [...] 17.03.14, 13:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • malgosiek2 martaa855, prosze usunąć komercję z sygnaturki 17.03.14, 17:24

• piastka Re: Kwas foliowy 25.06.04, 09:03
      Przynajmniej do 12 tygodnia cąży trzeba brać kwas foliowy; u mnie to była dawka
      4mg dziennie acidum folicum (najtańszy i bez recepty)- najlepiej z jakimś
      sokiem pomarańczowym itp, który ułatwia wchłanianie. Powodzenia
      • piastka Re: Kwas foliowy 25.06.04, 09:05
        piastka napisała:

> Przynajmniej do 12 tygodnia cąży trzeba brać kwas foliowy; u mnie to była
        dawka
        >
        > 4mg dziennie acidum folicum (najtańszy i bez recepty)- najlepiej z jakimś
        > sokiem pomarańczowym itp, który ułatwia wchłanianie. Powodzenia

Przepraszam, dawka 5mg , a nie 4mg
        • gabbia56 Re: Kwas foliowy 25.02.14, 22:45
          Bez recepty można kupić folik 0,4 mg, taka dawka dla starających się, by uzupełnić niedobory. W dawce 5 mg można kupić na receptę, jak lekarz zleci.
    • gabbia56 Re: Kwas foliowy 26.02.14, 20:50
      Powiem szczerze, że oprócz foliku nie brałam innych preparatów. Nie było takiej potrzeby.
    • gabbia56 Re: Kwas foliowy 28.02.14, 15:43
      Co to jest to DHA, co powoduje w organizmie, bo nie bardzo wiem. Wiem właściwie tyle, że niedobór kwasu foliowego prowadzi do anemii, depresji i wad rozwojowych u noworodków.
    • olimp.ia Re: Kwas foliowy 28.02.14, 16:26
      Mnie przede wszystkim przekonuje to, że nie jest z ryb, a co za tym idzie jest dobre dla wegetarianek, bo nie ukrywam, że przerażał mnie fakt, że w ciąży będę musiała brać/ jeść coś, co nie do końca zgadza się z moją dietą smile
      • gabbia56 Re: Kwas foliowy 07.03.14, 19:57
        Wegetarianki muszą jeszcze pamiętać o suplementacji wit B12, bo bez niej słabo wchłania się właśnie kwas foliowy
    • gabbia56 Re: Kwas foliowy 12.03.14, 00:30
      Ostatnio zainteresował mnie ten temat i trochę poczytałam. Wiele źródeł podaje, że kwas foliowy wpływa na nasze naczynia krwionośne, jego niedobór prowadzi do odkładania się blaszki miażdżycowej a co za ty idzie do zawału. Poprawia nasze samopoczucie, więc nie ma co się zastanawiać...
      • Gość: Maritta Re: Kwas foliowy IP: *.cdma.centertel.pl 30.06.14, 23:10
        Ja biorę folik, który zawiera zalecaną dawkę kwasu foliowego. Staram się o dziecko i mam nadzieję, że dzięki folikowi nie będzie miało żadnych wad rozwojowych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka