Dodaj do ulubionych

Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w ciąży!

15.12.12, 22:49
Mój post to apel. Apel do wszystkich przyszłych mam, by nie potwierdzały stereotypów. Jestem w ciąży, ale to nie zmienia faktu, że nadal jestem kobietą, która chce się podobać. Gdy idę ulicą, czekam w przychodni, czy robię zakupy - często obserwuję ciężarne i jest mi przykro. Większość z nich wygląda podobnie - za duże, sportowe i wyciągnięte ciuchy, nieułożone włosy, brak makijażu i chód cierpiętnicy. Dziewczyny, czy nie można inaczej? Dlaczego odbieracie sobie atrakcyjność, gdy tylko dowiadujecie się, że będziecie mamami? Dlaczego przestajecie dbać o siebie, a tym samym zaniedbujecie swoich facetów? Drażni mnie to, że potem narzekacie - czuję się źle, nieatrakcyjnie itd. A przecież wystarczy niewiele. Wystarczy nie zapominać, że nadal drzemią w Was fajne i ładne kobiety. Zamiast dresowych spodni, kupcie sobie ładną sukienkę, pójdźcie do fryzjera, pomalujcie paznokcie. Inaczej do końca świata większości ludzi (szczególnie facetom) ciąża i macierzyństwo będą się kojarzyły z utratą atrakcyjności...
Obserwuj wątek
    • sharzan-ka Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 00:34
      hmmm....
      może dlatego, że część tych kobiet ma mdłości 24h/dobę, wymiotuje nawet po wodzie, ma krwawienia, zgagę, omdlenia, hgb równą 8, nadciśnienie itp itd...

idź stąd trollu
      • iwona_woz Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 11:18
        Dokladnie, co za brednie piszesz. Ja wymiotuje cala ciaze, mam straszna anemie, bardzo zle sie czuje, nigdy w zyciu tak zle sie nie czulam. Bylam hospitalizowana. Ubrania maja byc wygodne, wiekszosc dnia spedzam w lozku, wiec chodze w legginsach bo tak wygodnie. Na prawde brednie wypisujesz, niedojrzala jestes emocjonalnie.
        • godad Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 11:44
          ja też się z Tobą nie zgadzam... może to kwestia tego, że mieszkam w Warszawie, ale wszystkie ciężarne które znam i które widuje na ulicach i przychodniach są raczej zadbane i wyglądają super... tak, że aż chce się być w ciąży.
          a to, że domu zakładają dresy - to co z tegosmile nawet nie będąc w ciąży lubię w domu wygodęsmile

• malgosiek2 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 16:25
      A Ty w ciąży byłaś ZAWSZE ślicznie/elegancko ubrana i w pełnym makijażu?
      Nie odpuściłaś sobie ani jednego dnia?
      Całe 9 m-cy super dbałaś o siebie i męża?
    • oregano29 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 16:35
      a nie pomyślałaś, że nie każdą Mamę stać na kupno nowej kiecki, czy innych ciążowych ubrań, ktore będą nosic góra 4-5 miesięcy? Skoro Ciebie stać na to,to super. Ale są takie kobiety, które zamiast wydac 500 zl na komplet nowych kiecek czy fryzjera, wolą odłożyć pieniążki na wyprawkę. Wg mnie ważny jest uśmiech, i pogoda ducha. W swim miejscu pracy mam kontakt z wieloma cięzarnymi,i zadna z nich nie wyglądala mało atrakcyjnie
      • malgosiek2 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 16:43
        Oregano świetnie to napisałaś, popieram.
        Sama jestem położną rodzinną i mam do czynienia z wieloma rodzinami naprawdę liczącymi się z każdym groszem.
        Myślą o czym innym niż eleganckim ciążowym ubiorze i siedzeniu co m-c u kosmetyczki czy fryzjera.
        A rodziny są różne i mimo skromnego życia żyją lepiej i bogaciej.
        Ba, nawet nie kupią szczepionek skojarzonych.
        W ciązy byłam 2 razy i tylko w pierwszej ciąży kupowałam typowo ciążowe ubrania w sklepach i wydałam sporo.
        Druga ciąża zagrożona i spędzona w domowym zaciszu, więc i piękny ubiór zbyteczny był.
        • twitti Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 17:18
          Troszke przesadzacie.. Nie trzeba wydawac kupy kasy zeby w ciazy wygladac ladnie. Mozna miec umyte wlosy, makijaz na twarzy. Ciuchy mozna kupic albo uzywane albo w ciucholandach i wcale nie trzeba miec ciazowych. Wystarczy kupic dobre dzinsy ciazowe i kilka zwyklych tunik.
          Ja nie mialam problemu w ciazy zeby ladnie wygladac, nawet wszyscy mi mowili ze ciaza mi sluzy. Ale nie mialam miesiecy mdlosci i wiekszych problemow w ciazy. Bo pewnie jedynie te czynniki moga sprawic, ze przyszla matka martwi sie tylko o dziecko a nie mysli o tym jak ladnie wygladac.
        • godad Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 17:21
          zgadzam się z Wami dziewczynysmile nie każdego stać, ale uważam też że zadbanie to nie tylko nowy ciuch, makijaż i fryzura z salonu. O to głównie mi chodziło gdy odpowiadałam na post iguany. znam wiele kobiet, które ubraniami ciążowymi się wymieniają. sama tak będę robić smile nawet w szmateksach można kupić coś fajnegosmile i uważam, że kobiety naprawdę potrafią o siebie zadbać i wyglądać w ciąży super i zachęcająco. szczerze mówiąc nawet moja bratowa, która przeleżała w dresie całą ciąże wyglądała fajnie - ale to chyba to co mamy w sobie nas "upiększa"
          • twitti Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 17:29
            a ja tak na dokladke dodam ze nigdy w zyciu nie mialam tak pieknej cery i wlosow jakie mialam w ciazysmile ale to jedyna rzecz za ktora tesknie z czasow ciazysmile inne rzeczy na prawde moga dac w koscsmile mysle tez ze wazne jest czy kobieta pracuje czy siedzi na zwolnieniu. Jak idziesz do pracy to starasz sie zmobilizowac zeby sie ubrac, ladnie wygladac. Jak sie siedzi caly dzien w domu, polowe dnia przesypia, to nic czlowiekowi sie nie chcesmile
    • dextera.m Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 18:50
      Czy nie mozna inaczej? Pewnie mozna, ale ze wzgledu na dolegliwosci niektore przyszle mamy nie maja sily czy ochoty. Poza tym, nie wszyscy sie przejmuja co inni o nich pomysla. Wiedza kim sa i wiedza, ze partner zyciowy nie bedzie ocenial ich po braku makijazu czy rozciagnietych dresach. Co do atrakcyjnosci... dla jednych kojarzy sie z powierzchownoscia, dla innych to cos bardziej glebszego.
      • agusia_kolonia_35 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 19:20
        Ja w pierwszej ciazy czulam sie swietnie i znajomi mi mowili ze kwitne, wiec wystarczyl mi usmiech na twarzy a nie makijaz. Osobiscie nie podoba mi sie jak ciezarna ma tzw. tapete na twarzy. Wlosy wystarczy umyc i samemu ulozyc, a ciuchy no coz mi wystarczyly dwie pary spodni ciazowych a bluzki czy tuniczki to mozna juz normalnie kupic. Wiecej uwagi zwracalam na bielizne aby mnie nie gniotla i byla wygodna. Bylam w ciazy od lutego do listopada wiec potrzebowalam ciuchow na zimniejsze dni i na cieple, wiec nawet te dresy sie przydaly i naprawde mozna dobrze w nich wygladac, a musze podkreslic ze nie jestem szczupla wiec bylo mi ciezko cos ladnego kupic. Zakladalam leginsy do tego sukienke nie koniecznie ciazowa i tez OK bylo. Naprawde mozna sie tanio i ladnie ubrac i nie treba po fryzjerkach i kosmetyczkach latac, no i zgadzam sie z dziewczynami lepiej te pieniadze przeznaczyc na wyprawke albo sobie cos ladnego kupic. Pozdrawiam smile
        • monika8630 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 20:21
          Ja jestem zawsze zadbana gdy gdzies wychodze-makijaz,fryz,ładne ubrania. W domu wygodnie ale zawsze lekko umalowana. Na ciuchy nie wydaje duzo kasy-kupilam 3 pary leginsow w roznych kolorach i pare tunik w zwyklych sklepach i lumpeksach,zawsze zestawiam je tak by wygladac elegancko.
          • iguana100 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 22:33
            Ach ten ciążowe hormony smile Dziewczyny, relax! Pisząc mój post nie miałam zamiaru napadać na kobiety, które mają mdłości czy inne przykre ciążowe dolegliwości. Chodziło mi tylko o to, by niewielkim wysiłkiem starać się pozostawać atrakcyjną kobietą. Nie trzeba kupować nie wiadomo jak drogich ciuchów, by ubierać się ładnie. Na Allegro można kupić sporo fajnych używanych ciuchów, jeśli komuś szkoda kasy na fryzjera - to wystarczy ładnie się uczesać, ufarbować odrosty i tyle. Ja po prostu czasem mam wrażenie, że ciąża dla niektórych to jakaś kara. Z doświadczenia wiem, że czasami po prostu Wam się nie chce o siebie zadbać i tego już nie rozumiem. Nikt nei każe nakładać Wam jakiejś tapety przed wyjściem do sklepu albo paradować w szpilkach. Niewielkim kosztem i przede wszystkim chęciami można nadal starać się być atrakcyjną. To według mnie bardzo poprawia samopoczucie, więc choćby z tego powodu warto się odrobinę postarać. Dla waszej wiadomości - jestem w ciąży i nie jestem bogata, a jednak nie wyobrażam sobie pójścia w publiczne miejsce z tłustymi włosami, nieumalowana, w wyciągniętych ubraniach... Ciąża to nie choroba i powinna dodawać uroku, a nie go odbierać. Pozdrawiam smile
            • malgosiek2 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 16.12.12, 22:56
              Ja osobiście nie znam kobiet w ciąży czy też nie wychodzą z domu z tłustymi włosami, nieumalowane z powyciąganymi ubraniami.
              Ale ja np w weekendy nie zawsze się maluję w domu jak nigdzie nie wychodzę, bo daję odpocząć cerze od makijażu i innej "tapety"
              Owszem ciuchy można nabyć różnymi drogami.
              No cóż, nie zawsze mam ochotę być atrakcyjną kobietą we wszystkich przypadkachtongue_out
              Czasami się lenię na bycie pięknąwink
              W ciąży czy też nie po prostu należy o siebie dbać.
              A każdy dba jak umie i potrafi.
              • iwona_woz Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 17.12.12, 21:05
                Bardzo mnie denerwuje powiedzenie ciaza to nie choroba. To zalezy od przypadku, ja nigdy nie czulam sie tak zle jak teraz. Dla mnie to choroba i mam stany chorobowe w ciazy.
            • joaska1986 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 09.01.13, 22:46
              Iguana szkoda ciebie, pewnie musisz byc potwornie brzydka skoro nie wychylasz z domu nosa bez tapety... Jedne kobiety o siebie dbaja, inne maja to gdzies, a przezywanie tego ze ktoras tam sie nie umalowala to juz chyba jakas choroba psychiczna... Ja mam fajne ciuchy, tez sie maluje i raczej codzien jestem pomalowana chyba ze nie mam ochoty, zle sie czuje albo nie mam czasu bo mam juz synka i wole z nim posiedziec niz sie wdzieczyc przed lustrem. Oszczedzac?? Wole nie farbowac wlosow jesli mam uzyc jakiejs taniej lipnej farby, wole sie nie malowac jesli mialabym uzywac tanich kosmetykow. A jak zaczne rodzic a przypadkiem mialabym zrobiony makijaz to zrobie wszystko, aby go zmyc i nie wygladac jak debilka w pelnym makijazu na sali porodowej. Szkoda ze masz tak zle zdanie o sobie i swojej kobiecosci.... Makijaz i kiecka nie czynia z ciebie kobiety, takie poglady moglas glosic 50 lat temu kiedy baby siedzialy w domach bo nie wypadalo pracowac. Teraz to wolna wola. Strasznie to glupie, to co napisalas...
    • dekala Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 18.12.12, 18:48
      Mnie się wydaje, że jeżeli kobieta dbała o siebie przed ciążą, to w ciąży również o tym nie zapomina. Ja również jestem w ciąży (niebawem zaczynam 6 miesiąc) i mimo iż widuję wiele ciężarnych kobiet nie zauważyłam, żeby były zaniedbane, niechlujne, czy chodziły jak cierpiętnice. Sama przed ciążą chodziłam w spódnicach i wysokich obcasach, teraz jednak stawiam na wygodne spodnie i płaskie obuwie. Nie oznacza to, że wyglądam jak żul czy dresiara. Trudno mi sobie wyobrazić, że z rosnącym brzuchem, mdłościami i innymi dolegliwościami, których przecież żadna ciężarna sobie nie wybiera, pomykam niczym rącza gazela w szpilkach i mini, zwłaszcza zimą. Poruszam się w dresach, płaskich butach i w dodatku dużo wolniej i ostrożniej, ale nie wydaje mi się, żebym była szczególnie odrażającym, niechlujnym przypadkiem kobiety. Brak mini wynagradzam sobie szerokim uśmiechem, a w domu mam przecież prawo do absolutnego luzu i dowolnego stroju smile
      Nie bardzo rozumiem dlaczego jest Tobie przykro na widok kogoś kto wygląda w Twojej opinii niechlujnie? Czy to grzech wyglądać "podobnie" do innych ciężarnych? Przecież siłą rzeczy wszystkie jesteśmy do siebie w pewnych elementach podobne- nie zarzucimy sobie dla odmiany brzucha na plecy prawda?
      Jeśli Twój post to apel to w odpowiedzi na niego ja apeluję o więcej tolerancji. Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba- nieprawdaż? Dla mnie "odbieraniem sobie atrakcyjności" jest grymas zniesmaczenia na twarzy, lub niepochlebne komentarze na temat innych osób, które mają prawo wyglądać tak, a nie inaczej.
      Pozdrawiam smile
    • kerri31 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 22.12.12, 20:07
      Masz rację, też to zauważyłam u innych. Sama dbam o siebie i nie wyjdę w życiu bez makijażu na ulicę smile a w ciąży pindruję się i stroję jeszcze bardziej big_grin
      • aniaidaniel [...] 27.12.12, 12:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • hania290305 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 01.01.13, 19:20
        Ja też "apeluję" do kobiet w ciąży, aby dbały o siebie, swoje ciało oraz o swój wygląd zewnętrzny. Jestem stylistką i każdego dnia zgłaszają się do mnie kobiety, które w ciąży się zaniedbały, straciły pewność siebie. Ubiór i dbanie o takie detale jak makijaż, zadbane paznokcie, ładne, zadbane włosy są ważne dla naszego dobrego samopoczucia. Wiele kobiet, zachodząc w ciążę przestaje zwracać uwagę na wygląd zewnętrzny. Nie mówię o mocnym makijażu i ubraniach za duże pieniądze. Można ubrać się za drobne pieniądze, zadbać o dodatki i ładny wygląd gotowy bez większego wysiłku. Zachęcam wszystkie przyszłe mamusiesmile. Piękna i zadbana mama, to szczęśliwa mamasmile.
        • prosiaczek.futrzaczek Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 03.01.13, 20:29
          Mi się trochę włosy zniszczyły od częstego moczenia ich w toalecie podczas wymiotowania tongue_out. A tak bardziej serio to popieram ideę dbania o wygląd na tyle, ile samopoczucie pozwala, widzę w tym wiele plusów. Tylko właśnie osobiście w pierwszym trymestrze widzę to maaaaarnie wink.
          • aasiam23 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 04.01.13, 01:23
            Też jestem w ciąży. Dla mnie szczęśliwa mama to zdrowe dziecko, a dbanie o siebie to myślę, że jeżeli kobieta ma na to siły i pieniądze to na pewno o siebie zadba, myślę tu o fryzjerze, czy kosmetyczce, ale nie wierzę, żeby jakaś normalna kobieta w ciąży zaniedbywała higienę osobistą... I też się nie zgadzam z powiedzeniem, że ciąża to nie choroba! Pozdrawiam mamusie smile
            • hania290305 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 04.01.13, 09:15
              Bo ciąża nie jest chorobą. I przestańmy wiecznie mówić o pieniądzach. Każda wymówka jest dobrasuspicious.. Jest mnóstwo kobiet, które podczas ciąży objadają się, nie ćwiczą, nie dbają o siebie, a po porodzie nie mogą patrzeć na siebie w lustrze. Ale to nie wina ciąży, tylko tej kobiety, która nie dopilnowała swojego wyglądu podczas ciąży. Tutaj nie chodzi o chodzenie do kosmetyczki czy fryzjera, albo kupowanie ubrań za wielkie pieniądze. Jest wiele sposobów na to, aby wyglądać ładnie każdego dnia bez wydawania wielkich kwot. Po prostu miło się patrzy, jak się widzi fajną, dbającą o siebie przyszłą mamę, która potrafi ładnie się ubrać.
              • prosiaczek.futrzaczek Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 04.01.13, 11:15
                Haniu, a Ty byłaś w ciąży? Ciąża nie jest chorobą, ale to, co przechodziłam w pierwszym trymestrze było gorsze od wszystkich chorób jakie przeszłam do tej pory, to takie wielotygodniowe zatrucie pokarmowe w moim przypadku... Też myślę, że nie zawsze jest to kwestią pieniędzy, a bardziej chęci i potrzeby. Ja się objadam nadal, bo pomaga mi to na mdłości. W pierwszej ciąży też. Uważam, że to niezdrowe nie tylko ze względu na nadmierny wzrost wagi. Ja szybko to zużywam wspólnie z dzieckiem, po porodzie schudłam za szybko i za bardzo, ale nie z własnej woli. Też lubię patrzeć na zadbane ciężarne i popieram dbanie o wygląd, ale mam dużo wyrozumiałości dla dziewczyn, które np. muszą w ciąży leżeć albo nie jadły od kilku dni z powodu mdłości i wymiotów.
        • joaska1986 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 11.01.13, 16:53
          A ja apeluje o to aby kobiety przestaly sie ogladac na innych, bo zyja dla siebie a nie dla panny stylistki niby, aby jej sie dobrze na nas patrzylo. Okropnieprozne jestescie. Jak smiecie oceniac ludzi po wygladzie? Swoja durna postawa krzywdzicie inne kobiety. I przestan opowiadac bzdury ze da sie fajnie ubrac bez wkladu finansowego. Pokarz jeden lumpeks gdzie kupisz bardzo tanio za kilka a nie kilkanascie zl fajnie ciuchy, ktore nie wygladaja jak z poprzedniej epoki. Daj linka do kosmetykow ktore sprawia ze wlosy beda wygladac pieknie a za ktore nie trzeba zaplacic zbyt wiele. Nie ma takich. Ze co 20 zl to malo? Chyba dla pani stylistki. Pokarz mi tani tusz ktory nie zniszczy rzes, tani puder po ktorym nie zniszczy sie cera i tania farbe ktora nie popali wlosow. I teraz dodaj sobie to wszystko, ocen zurzycie(przy codziennym malowaniu), i policz ile trzeba wydac aby ladnie wygladac i ni zniszczyc sie przy okazji. I teraz zestaw to z dochodami. Jak kogos nie stac, to nie stac. I policz jeszcze ile pozniej trzeba wydac pieniedzy zeby naprawic skutki dzialania tych tanich kosmetykow.Dlaczego kobiety nie maja wyzszych stawek za prace skoro sa zobowiazane "dbac o siebie"... Pani stylistka zdaje sie woli napedzac sobie klientele. Co wy macie takie parcie na kobiety? Co was to obchodzi jak jedna z druga sie ubiera czy maluje? Nie pitraficie nawiazywac kontaktu z takimi dziewczynami? Sa glupsze czy co? Naprawde tylko tyle widzicie w ludziach? Nie chcialabym miec takich znajomych,mimo ze sama o siebie "dbam" czyli maluje sie po waszemu to uwazam to za moje widzimisie a nie powszechny obowiazek. Mi to jakos umyka nawet w rozmowie z drugim czlowiekiem czy ma puder na twarzy czy nie, jaka bluzke ma dzis, jego sprawa nie mi to oceniac. Zacznijcie patrzec na siebie bardziej moze?
          • twitti joaska1986 11.01.13, 18:02
            Ale glupoty piszesz..Wlasnie ze da sie fajnie ubrac. Wiesz ja poluje na fajne ciuchy na allegro i to za takie, ktorych kwota nie przekroczy 10 zl z przesylka. Nie liczy sie kasa tylko umiejetnosci wyszukiwania okazji. Moja tesciowa ubiera sie glownie w lumpeksach. stawia na klasyke. Jakbys ja spotkala to bys powiedziala - jaka elegancka kobieta, pewnie kupe kasy wydaje na ciuchy. I wyglada na prawde z klasa, mimo ze wydaje malo kasy na siebie, nie chodzi non stop do fryzjera, maluje sie lekko.

ja kupuje tanie tusze, kupuje tanie pudry. KUpowalam tez drozsze, nie widze roznicy poza reklama ,ktora dziala na podswiadomosc ludzi. Farby dobre kosztuja 20 zl. Sorry, wystarczy raz na 2 miesiace polozyc. Do fryzjera chodze takiego za 30 zl. Znam dziewczyny, ktore dobrze strzyga i nie biora za to nie wiadomo jakich pieniedzy.

Wszystko zalezy kto co wybiera. chodzi o organizacje, wiedze, a nie pieniadze.
            Uwazam, ze mozna dbac o siebie malymi pieniedzmi. Tylko trzeba chciec.
            Ale uwazam ze nie powinno sie dbac o siebie obsesyjnie.
            • joaska1986 Re: joaska1986 11.01.13, 21:14
              Widzisz i tu pojawia sie pierwszy zgrzyt. Ja widze ogromna roznice miedzy tanimi kosmetykami, a tymi drozszymi. Widze bo uzywalam takich jakis czas i wiem jak wygla.dala moja cera, albo wlosy czy rzesy. To dlatego przerzucilam sie na te lepsze, a co za tym idzie i drozsze. Wiesz nie kazda kobieta z dzieckiem ma czas przesiadywac w lumpeksie za ta jedna jedyna perelka. W moim miescie byljeden taki lepszy lumpeks, ale ceny byly takie jak w sklepie z nowymi ciuchami wiec ja podziekuje. To samo na allegro. Wole isc do normalnego fryzjera niz dac sie opitolic w jakims lewym domowym zakladziku. Moj wybor. W moim miescie tez byla taka opcja, wlosy robily dziewczyny z zawodowki w ramach praktyki czy jakos tak. I niektore moje kolezanki tam chodzily. Ja bym nie poszla bo brzydko ciely, bylo widac ze to takie kanciaste, pod jedna forme. Nie, nie, nie... Ps. Daj linka do fajnego ciucha na allegro, ktory nie wyglada jak ostatnia szmata i nie kosztuje wiecej jak 5 zl. I zapytaj kosmetyczki ale takiej prawdziwej a nie osiedlowej szarlatanki, czym roznia sie najtansze pudry i tusze od tym wzbogaconych i czym skutkuje ich dlozsze uzywanie. I dziewczyny malowanie sie to nie jest dbanie o siebie. To maskowanie jakis niedoskonalosci, zmarszczek, przebarwien. Ktos kto o siebie dba bedzie wolal zamiast tandetnego pudru kupic dobry kremnawilzajacy czyjakos tak. Albo zamiast farby za 5 zl fajny szampon odzywczy. I to jest zadbana babka. A reszta to ozdoba i nie wolno karcic kobiety za to ze sie nie maluje. Bo to wymysl jest.
              • twitti Re: joaska1986 12.01.13, 18:19
                Niestety mamy inne pojecie eleganckiej i zadbanej kobiety.. Bo o tym piszemy, a nie o tym co Tobie pasuje. Uzywalam kosmetykow za 15, 50 i 100 zl i nie widze znaczacej roznicy. Bylam u fryzjera za 100 zl i za 30 zl i poza reklama szamponow nie zauwazylam roznicy. Moze zle trafilam, a moze ktos tu patrzy tylko na ceny i metki. I nie chodze do kosmetyczki, bo mnie na to nie stac. Za pewne cere ma sie po takiej wizycie, jak pupa niemowlaka, ale nie swiadczy to pieknie kobiety.
                Ja nie jestem kasiasta, nie wydaje fortuny na fryzjera, kosmetyki i ciuchy. Wygladam ladnie, zadbanie i dobrze sie czuje. NIkt mi nie powie ze jestem zaniedbana i niechlujna. Bo chyba o to chodzi w tym watku, a nie o licytacje czy szampon za 200 zl jest lepszy niz za 10zl.
                Rozumiem, ze w Twoim mniemaniu dziewczyny biedne lub srednio zamozne sa brzydkie, byle jak ubrane, z fryzura cieta jak spod garnka i najlepiej niech z domu nie wychodza, bo przeciez nie da sie zadbac o siebie za nedzne pieniadze...
    • ochra Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 07.01.13, 13:49
      Przecież wszystko zależy od samopoczucia. jeśli się wymiotuje do 16 tygodnia, albo ma inne dolegliwości, to nie ma się ochoty latać po sklepach i dobierać dodatki, a czasem wyjść z domu trzeba, czy to tak ciężko zrozumieć? A najbardziej rozwaliłaś mnie chodem cierpiętnicy, masz ty tupet dziewczyno! Słyszałaś o rozchodzeniu spojenia łonowego?
    • memphis90 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 08.01.13, 18:02
      Możesz starać się do woli "być atrakcyjną". W momencie pojawienia się widocznego brzucha i tak znikasz z męskich radarów... Stajesz się niewidzialna...

A ja potrafię czuć się po prostu dobrze bez makijażu i bez pomalowanych pazurów. Ładna jestem, więc wiele mi nie trzeba big_grin
      • kerri31 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 09.01.13, 12:06
        Memphis90 : ponoć faceci oglądają się za każdą dziewczyną a później stwierdzają, czy było warto .... big_grin
        Dbanie o siebie to niekoniecznie wizyty u fryzjerów i kosmetyczek. Chyba, że ktoś nie potrafi o siebie sam zadbać - to w takim przypadku szczerze współczuję ...
    • princesswhitewolf Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 09.01.13, 13:52
      A ja apeluje do wszystkich mam aby nie karmily w ciazy dzieci parabenami i woskami ze szminek ( a idzie to w kg rocznie), nie narazaly swojej ciazy zmywaczami do paznokci i toksycznymi lakierami do pazurow.
      Farba do wlosow jesli juz to bez amoniaku. Nie radze szpilek ani wysokich obcasow tez bo to sie bardzo zle moze skonczyc w kolejnych miesiacach

Moje drogie czas pomyslec by Wasz chlop zaczal O WAS DBAC a nie wy o niego tylko. Facet to ni dziecko jaki trzeba nianczyc.
      Maz to osoba na dobre i na zle i taka ma nas znac -a nie ktos do kogo trzeba sie podlizywac ciagle i przypodobowywac. Podczas bolu porodowego bez makijazu ma cie znac i gdy idziecie na bal wystrojone.

Drażni mnie to, że pote
      > m narzekacie - czuję się źle, nieatrakcyjnie

Czuje sie super atrakcyjnie. Atrakcyjnosc to nie tylko wymalowane szpony.
      • trusia29 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 10.01.13, 16:00
        princesswhitewolf napisała:

> A ja apeluje do wszystkich mam aby nie karmily w ciazy dzieci parabenami i wosk
        > ami ze szminek ( a idzie to w kg rocznie), nie narazaly swojej ciazy zmywaczami
        > do paznokci i toksycznymi lakierami do pazurow.

Ale farby do włosów się nie zjada, a zmywaczy do paznokci nie wypija

Moje drogie czas pomyslec by Wasz chlop zaczal O WAS DBAC a nie wy o niego tylk
        > o. Facet to ni dziecko jaki trzeba nianczyc.

Zgoda - facet powinien dbac ale kobieta też.

Maz to osoba na dobre i na zle i taka ma nas znac -a nie ktos do kogo trzeba s
        > ie podlizywac ciagle i przypodobowywac.

Tez prawda. Tylko że mąz to nie jedyny człowiek na świecie. A każdy kto podoba się innym (nie musi byc piękny wystarczy zadbany) na wyższą samoocenę ji est szczęśliwszy. Poza tym nawet mąż nie musi patrzeć zawsze na zaniedbaną babę w wyciągniętym dresie. Na marginiesie - do porodu przez cc stawiłam sie w szpitalu o 7.30 rano, umalowana delikatnie jak codzień (nie w wieczorowej tapecie), o 9.11 syn byl na świecie, mój lekki makijaż nie przeszkodził nikomu a ja czułam sie normalnie.

Nie wierzę tym które piszą że w ciąży nie muszą sie podobac bo dziecko najważniejsze. Dziecku zadbana matka nie przeszkadza, a wręcz jej spokój i radość (jako kobiety z wysoką samooceną i spełnionej na każdym polu) dobrze wpływają na ciążę.
        • princesswhitewolf Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 10.01.13, 16:20
          > Ale farby do włosów się nie zjada, a zmywaczy do paznokci nie wypija

ale wdycha: amoniak jest toksyczny ( farby tylko bez amoniaku), a toulen w lakierach BARDZO toskyczny. toluen (=metylobenzen, fenylometan) Inne tez:
          - formaldehyd (=aldehyd mrówkowy, metanal, formalina)
          - ftalan dwubutylu
          - akrylany oznaczone skrótem MMA (sol kwasu akrylowego)

a zmywaczu nie wspomne bo to epopeja bedzie.

Ilosc wosku jaka zjadaja kobiety rocznie w szminkach jest ogromna. no ale to pol biedy z woskiem Najgorsze to te te opalizujace, perlowe kolory to OLOW. Unikaj tego jak ognia.

Wielkie koncerny kosmetyczne maja sporo tajemnic tego typu o jakich smiertelnicy przecietni nie wiedza- pracuje w galezi przemyslu diagnostyki laboratoryjnej.

Nie radze truc dziecka w ciazy.

Poza tym nawet mąż nie musi patrzeć zawsze na zaniedbaną babę w wyc
          > iągniętym dresie.

A kto mowi o chodzeniu w dresie wyciagnietym? Chodzi o zdrowie a ciaza to nie okres kiedy nalezy naduzywac sztucznych srodkow- a wlasnie pewne elementy makijazu sie z tym sie wiaza

Na marginiesie - do porodu przez cc stawiłam sie w szpitalu
          > o 7.30 rano, umalowana delikatnie jak codzień (nie w wieczorowej tapecie), o 9.
          > 11 syn byl na świecie, mój lekki makijaż nie przeszkodził nikomu a ja czułam si
          > e normalnie.

makijaz nie przeszkadza w samym porodzie, ale w wiekszosci splynie przy innym nic cesarka na zimno. Zreszta po cesarce tez bol, lezenie nie sprzyjaja utrzymaniu makijazu. Uwazam ze nie nalezy z niczym na sile.

a wręcz jej spokój i radość (jako
          > kobiety z wysoką samooceną i spełnionej na każdym polu) dobrze wpływają na cią
          > żę.

Mam 40 lat i bardzo dobra samoocene- moje zdjecia sa tu na moim koncie. Maluje sie bardzo umiarkowanie, a w trakcie ciazy moze z 3 razy w ogole.
        • joaska1986 Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 11.01.13, 15:23
          Jak lekarze mogli cie w ogole wpuscic na sale operacyjna z jakas niezidentyfikowana mazia na. Twarzy? Dziewczyno jak piszesz ze czulas sie normalnie bo bylas umalowana to uwlaczasz sama sobie. Przeciez mKijaz to wymysl ludzi, nie ma nic wspolnego z normalnoscia, ewentualnie z nienormalnoscia, kiedy to kobieta nie jest w stanie isc rodzic nieumalowana, czy wyjsc z domu w ogole, w tedy to juz choroba. Malujac sie nie dbasz o siebie. Tylko zdobisz. Kosmetyki najczesciej niszcza cere, wlosy. Kosmetykamistarasz sie zamaskowac to, ze o siebie nie dbasz wlasnie. Mylisz pojecia...
          Szlag mnie trafiasmile ja sie maluje, mam fajne kosmetyki, zawsze te lepsze, nie uznaje tuszy i pudrow za 10 zl. Farbuje wlosy, lepszymi farbami. Mam fajne ciuchy i buty. Ale gdybym szla rodzic umalowana to czulabym sie predzej tak jakbym poszla do kosciola w szpilkach 10 cm i mini. Mam nadzieje ze np przed porodem bede mogla wejsc pod prysznic, zeby czuc sieswiezo, ze mnie nie zaskoczy... Ale po tym prysznicu nie bede prostowac wlosow i nakladac tapete.
          Te baby uwlaczaja same sobie... I co to za faceci na ktorych ma wplyw to czy kobieta jest umalowana czy nie? Jak sie im nie podoba to niech sami sie maluja dzien w dzien a pozniej jeszcze jecza zekobieta ma 30 lat a wyglada na 10 wiecej. Patologia.
          Co zlego w dresach?
          Nieraz kiedy np musialamwyskoczyc do sklepu to jechalam w tym w czym stalam ni i co? Co kobieta jest skazana na zycie w niewygodzie? Jakie to wszystkoglupie!
          • twitti Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 11.01.13, 15:35
            Zgodze sie z joaska. NIe powinno sie przeginac w zadna strone. NIe wiem jak mialas psychicznie sile myslec w dniu porodu zeby sie umalowac. Tak wiem , ze to tylko operacja, ale nerwy sa ogromne. Ja po operacji przespalam caly dzien, bo ruszac sie nie moglam, cewnik uwieral. Juz nie mowiac ze nie bylo szans zmyc makijazu, bo przeciez wstac moglam dopiero dnia nastepnego o 5 rano. Wtedy pielegniarka pomogla mi sie obmyc. Tak wiec fajnie jest dbac o siebie, ale nie obsesyjnie. Swiat sie nie zawali jak maz nas zobaczy rano bez makijazu (znam takie osoby, ktore maluja sie na noc, albo tuz po wstaniu, zeby przypadkiem facet nie zobaczyl ich bez makijazu).
            • princesswhitewolf Re: Dziewczyny, zachowujcie kobiecość także w cią 11.01.13, 22:00
              Swiat sie nie zawali jak maz nas zobaczy rano bez makijazu (znam takie osoby, ktore maluja sie na noc, albo tuz po wstaniu, zeby przypadkiem facet nie zobaczyl ich bez makijazu)

ahahahaha. dobre! Kiedys zobaczy i wtedy sie wystraszy roznicy. O niebo lepiej by znal nas takie jakimi naprawde jestesmy jak i takie jak wygladamy umalowane gdy wychodzimy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka