Dodaj do ulubionych

3 dzień brązowego śluzu...

12.04.13, 17:15
Dziewczyny - jak wiecie, nie wytrzymałam i poszłam w 23 dc (11 dpo) na betę.
Wyszła < 0,10 mlU/ml.

Załamałam się, ale trudno...
Następnego dnia - 24 dc (12 dpo- w sumie to po pozytywnym teście owulacyjnym) pojawił się brązowy śluz - jest do teraz...

Miałam tak tylko raz - w cyklu w którym byłam bardzo chora - miałam anginę. Wtedy 4 dni przed @ miałam brązowy śluz...

Teraz byłam zdrowa, wszystko się ładnie toczyło... aż do negatywnej bety...?

Czy po tym jednym nieudanym cyklu powinnam pędzić do gin?
Dociekać co z tym śluzem?
Czy to początek krwawienia (taki długi?)?

Sama nie wiem co mam myśleć...?

Wiem, że się jeszcze łudzę...
Obserwuj wątek
    • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 12.04.13, 17:15
      okres mam dostać w poniedziałek, a od środy jest ten śluz...
      • kozica111 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 08:06
        Ale do gina po co?
        Stres może zrobić takie cuda w cyklu.
        • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 08:21
          Dzięki smile

Dziś przyszła @.

To mój pierwszy w życiu 26 dniowy cykl sad

Zaczynam się zastanawiać, że skoro 4 cykle po odstawieniu tabletek anty zaczęły mi się brązowe plamienia na dwa dni przed @, a dwa razy (sierpień i kwiecień) 4 dni przed @, to może mam za niski progesteron???

Wczoraj naczytałam się o tym i wyczytałam że za niski progesteron ma też wpływ na niemożność donoszenia ciąży.... a ja nie donosiłam obu moich ciąż... miało to miejsce wiele lat temu, ale nie znaleziono przyczyn moich problemów (sekcja łożyska), więc może rzeczywiście chodzi o progesteron... szkoda, że nikt go nigdy mi nie badał...

Co o tym myślicie?

Mogę w środę iść do gin. Pewnie już wtedy będzie po @, więc poprosiłabym o badania i może tym razem się uda...

Muszę jakoś się rozluźnić, bo spięłam się nie udaną próbą (myślałam, że jak poprzednie dwie ciąże uda się za pierwszym razem)... a zostały mi tylko DWA CYKLE STARAŃ... i potem muszę przerwać na prawie rok.... a tego nie zniosę sad

• kozica111 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 08:54
            A dlaczego musisz rok zaczekać jeśli to nie tajemnica?

Taka presja nie pomaga, może krótki cykl bo w ogóle nie było owulacji przez stres? My się staramy już prawie rok, w 1 ciąże zaszłam po 9 cyklach.
            • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 09:10
              Mam bardzo ważne zobowiązania, których realizacja rozpoczyna się na przełomie kwietnia - maja 2014 roku i trwać będzie do końca października. Nie mogę wtedy być w końcówce ciąży, ani w połogu, bo sobie nie poradzę... Więc zakładam, że mogę mieć termin na styczeń lub luty, a potem niestety będę musiała poczekać aż do marca 2014 ze staraniami, tak żeby mieć termin już po zakończeniu realizacji tego projektu...

Projekt ten nie oderwie mnie bardzo od maluszka, ale jest bardzo obciążający fizycznie i wiem że nie dam rady inaczej....
              • panirogalik Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 11:36
                brzdąc, a robiłaś wstępne badania takie przed ciążowe? Czasami taki drobiazg jak lekko podwyższone tsh uniemożliwia zajście w ciążę a wystarczy w takiej sytuacji przyjmować rano hormon tarczycy. Jak podniesiesz sobie tyroksynę w organizmie to wyregulują się też inne hormony. Pamiętam też ze miałaś lekkie krwawienie w cyklu ale już po owulacji, może masz jakąś infekcję, może pęcherza? Z tego co wiem, plamienie na kilka dni przed @ nie jest dobrym objawem. Mi się kiedyś cykl skrócił i miałam bardzo skąpy okres gdy zmieniłam sposób odżywiania (na mniej mięsny) i intensywniej zaczęłam ćwiczyć, potem organizm się przyzwyczaił. Jakbym miała presję, że tylko dwa cykle mi zostały to ja bym pewnie nie wytrzymała i porobiła badania.
                • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 12:08
                  masz rację

w środę pojadę do mojego gina i postaram się wszystko wywalczyć smile
                  • panirogalik Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 12:22
                    tsh możesz zrobić bez skierowania, kosztuje ok 20 zł. ja bym od razu zrobiła ft4 dla pełniejszego obrazu. Potem z wynikiem na forum i ewentualnie potem do endokrynologa od razu. Jak coś będzie nie tak to endokrynolog powie ci jakie jeszcze badania musisz zrobić, tsh i ft4 pewnie będzie trzeba powtórzyć. Ale, ja bym tak czy siak zaczęła od tego podstawowego, tsh. Możesz je zrobić w trakcie okresu czyli w poniedziałek- szkoda czekać do środy.
                    • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 12:53
                      dzięki za info... rzeczywiście, jak się pobadam wcześniej, to w środę będę miała więcej do powiedzenia gince smile

tylko, że ja w poniedziałek nie dam rady na pobranie iść... bo przed pracą się nie wyrobię...

we wtorek pójdę... wtedy mam czas
                      • lidek0 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 19:22
                        Po antykach możesz mieć rozregulowane hormony, i z tego co czytałam po poprzednich niepowodzeniach tak na prawdę nie badałaś się i pewnie dlatego nie znaleziono przyczyny Brązowy śluz może sugerować niedomogę lutealną.
                        • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 21:55
                          niepowodzeniach?

dwoje dzieci z dwóch ciąż są po tej stronie smile zdrowe...

chociaż za wcześnie urodzone...

ale żeby zaraz niepowodzeniach ? smile
                          • courrare Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 22:05
                            Może tak to zostało odebrane, bo napisałaś: "Wczoraj naczytałam się o tym i wyczytałam że za niski progesteron ma też wpływ na niemożność donoszenia ciąży.... a ja nie donosiłam obu moich ciąż... " smile

brzdac22 napisała:

> niepowodzeniach?
                            >
                            > dwoje dzieci z dwóch ciąż są po tej stronie smile zdrowe...
                            >
                            > chociaż za wcześnie urodzone...
                            >
                            > ale żeby zaraz niepowodzeniach ? smile
                            • brzdac22 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 13.04.13, 22:17
                              nie donosiłam...

pierwsza ciąża zakończyła się w 28 tc
                              o drugą walczyliśmy od 19 tc, udało się do 36 tc

faktycznie, zbyt mało dokładnie opisałam sytuację...
                              co nie zmienia faktu, że mogę mieć problem z progesteronem, o czym wcześniej nie miałam pojęcia...

Pomimo za wcześnie zakończonej pierwszej ciąży, moja ginka nie specjalnie przejęła się sytuacją przy drugiej ciąży i nie zleciła mi żadnych dodatkowych badań...

a ja myślałam że taka moja uroda...
                              • lidek0 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 14.04.13, 13:04
                                Ciążą to jednak na tyle duże zmiany dla organizmu kobiety, że warto się do niej przygotować.
                        • sofi75 Re: 3 dzień brązowego śluzu... 16.04.13, 11:51
                          lidek0 napisała:

> Po antykach możesz mieć rozregulowane hormony, i z tego co czytałam po poprzedn
                          > ich niepowodzeniach tak na prawdę nie badałaś się i pewnie dlatego nie znalezio
                          > no przyczyny

- tja ... bo jakby sie badala, to na 100% by te przyczyne znaleziono. Nie czaruj lidek kolejnej klientki - przyczyne znajduje sie tylko w 30-40% przypadkow
                    • brzdac22 Tsh i FT4 16.04.13, 21:18
                      Odebrałam wyniki:
                      Tyreotropina (TSH) 0,722 IU/mL
                      FT4 1,34 ng/dl

Czy coś można po tych wynikach powiedzieć?

Co teraz?
                      • panirogalik Re: Tsh i FT4 16.04.13, 21:44
                        Jeszcze normy laboratorium musisz podać. To jest przy wyniku w nawiasie napisane. Na pierwszy rzut oka wygląda, że to są dobre wyniki
                        • panirogalik Re: Tsh i FT4 16.04.13, 21:46
                          ale koniecznie te normy podaj
                        • brzdac22 Re: Tsh i FT4 16.04.13, 22:09
                          normy laboratorium
                          Tsh 0,27-4,20
                          FT4 0,93-1,71
                          • panirogalik Re: Tsh i FT4 16.04.13, 22:37
                            Z tego co wiem do ciąży tsh powinno być<2 a ty masz jeszcze mniej więc wydaje się, że jest ok. Do tego Ft4 masz na 53% bo: (1,34-0,93)/(1,71-0,93)*100=52,56
                            więc ft4 też wydaje mi się ok. Pamiętaj tylko, ze to co ja piszę to taka luźna uwaga bo nie jestem lekarzem i tylko od niedawna coś tam wiem o tsh z powodu własnej lekkiej niedoczynności. Jeszcze proponuje poszukać informacji na forum o chorobach tarczycy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka