Dodaj do ulubionych

Tętno płodu

20.05.13, 22:41
Mam pytanie, czy na przełomie 6-7 tygodnia, widziałyście czy słyszałyście tętno płodu? Na wizycie lekarz powiedział, że widzi tętno, coś tam pokazywał, ale wiadomo jak jest człowiek nie wiele na tym widzi, czytałam, że niektórzy już słyszeli, u nas nie było słychać, lekarz mówi, że za wcześnie, teraz zaczynam się denerwować, czy wszystko jest ok? Jak to było u Was?
Obserwuj wątek
    • begonya Re: Tętno płodu 20.05.13, 23:19
      U mnie w 6 tygodniu widać było jedynie bicie serca, ale nie słyszałam go, bo lekarz mówił, że jeszcze za wcześnie, 2 tygodnie później usłyszałam je po raz pierwszy.
      • plumka25 Re: Tętno płodu 21.05.13, 08:56
        uspokoiło mnie tosmile tak, też sobie myślę, że zarodek ma 2mm więc ciężko cokolwiek usłyszećsmile
        • kerri31 Re: Tętno płodu 21.05.13, 11:30
          Nigdy nie słyszałam tętna zarodka na tak wczesnym etapie. Przecież on ma kilka mm. Zawsze słyszałam na badaniu w 13 tc.
    • gromola Re: Tętno płodu 21.05.13, 12:00
      Ja dokładnie tak, jak begonya - tętno usłyszałam w 8 tyg. ciąży, dwa tyg. wcześniej na wizycie jeszcze nie smile
    • nadia1902 Re: Tętno płodu 21.05.13, 21:06
      W 6 tygodniu (i chyba 3 dni) licząc od terminu wg. usg (wg. miesiączki to był 7tydzień) słychać już było serce dziecka.
      • magda820708 Re: Tętno płodu 24.10.13, 11:52
        Witajcie. Podbijam temat. Byłam we wtorek na pierwszym USG w tej ciąży i wg OM był to 6,1 hbd, wg USG 5,5hbd (CRL=2,3mm) tętno wynosiło 90/min. Lekarz powiedział, że jest niskie, ale żeby się tym nie martwić jeszcze. Porównałam wynik z pierwszą ciążą i dokładnie w tym samym czasie ( wg OM 6,1hbd) wynosiło 120/min. Na następną wizytę mam się zgłosić dopiero za miesiąc. Czy mam powody do niepokoju?
        • marygirl Re: Tętno płodu 24.10.13, 14:51
          6t2d widziałam serduszko i słyszałam jak bije,tętno 140.chyba zalezy to od aparatury usg kiedy słychac
          • madziatd Re: Tętno płodu 24.10.13, 20:52
            Ja miałam około 90 -100 i dwa dni później serducho biło już 120. Obecnie kończę 7 mc. smile Niczym się nie martw i rośnij zdrowo.
            • magda820708 Re: Tętno płodu 25.10.13, 09:30
              Dziękuję za odpowiedzi. Trochę się uspokoiłam. Profilaktycznie wyznaczyłam sobie kolejne USG u mojego drugiego ginekologa na wtorek. Jestem już po jednym poronieniu i psychika działa swoje..
              • lenk_a37 Re: Tętno płodu 25.10.13, 10:20
                nie denerwuj sie autorko wątku smile
                u mnie było identycznie, gin tylko pokazał mi graficzny obraz tętna ppowiedzial przy tym , ze na tym etapie ciąży jeszcze nie slychac (pępowina nie jest jeszcze dobrze wyksztalcona) nie chcial tez za dlugo tegto pozazywac mowiac z enie chce kierowac aparatu na serduszko maluszka - podobno wtedy byloby slychac bardziej ale nie chcial narazac dziecka. Dla mnie ten obra byl wystarczający. na przelomie 6/7 tydzien mojemu maluskzowi biło 160 ud na minute to podobno bardzo dobry wskaznik.
                • marygirl Re: Tętno płodu 25.10.13, 15:06
                  Od 12tc moj maz w obu ciazach przykłada ucho do brzucha i mowi ze słyszy to pikajace serduszko smile czasami trudno to od kiszek odroznic ale mowi ze zdecydowanie słychac w co wierze i mnie to uspokaja ze wszystko jest ok tongue_out
    • ziarenko-piasku Re: Tętno płodu 12.12.13, 12:06
      Dokładnie w 6t5d ciąży byłam na usg serduszkowym, widziałam i słyszałam smile Uderzało 131/min smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka