Dodaj do ulubionych

pokój dla dziecka

02.04.14, 13:18
nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam ten wątek ale jako że już w lipcu zostanę mamą - po raz pierwszy - mam tysiąc pytań wątpliwości etc... to akurat nie należy do tych najgorszych a do tych przyjemniejszych - zastanawia mnie co powinno znaleźć się na komodzie gdzie będę przewijać dziecko. komoda jest duża więc oprócz przwijaka zmieszczą się na niej kosmetyki - no tak ale jakie? i czy trzymać to w jakiś pudełeczkach czy luzem? na pewno opakowanie z chusteczkami a co poza tym? jak wy trzymacie te kosmetyki przy przewijaku? ja lubię jak rzeczy są poukładane w łądnych pudełkach etc...ale nie wiem sama co powinno sie tak znaleźć - czy pojemnik na brudne chusteczki tez? jeśli tak gdzie taki kupić albo czego wy używacie? wiem że może głupie pytania ale na prawdę nie mam zielonego pojęciauncertain
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: pokój dla dziecka 02.04.14, 14:29
      Powiem Ci, że w praktyce wszystko Ci się i tak przestawi inaczej niż zrobisz smile Jako mama bliźniąt podpowiem, że tylko i wyłącznie jak najbardziej praktyczne rozwiązania są potrzebne - czyli żadnego szarpania się z otwieraniem pudełka, gdy dziecko wierzga na przewijaku smile
      Ja miałam komodę kąpielową z przewijakiem i do tego z boku były pojemne schowki i półki.
      Co do brudnych chusteczek i pieluch - miałam zwykle małe wiaderko z przykrywką na podłodze i tam wyrzucałam wszystko. Jak przewinęłam dwójkę, to szłam z tym wiaderkiem do kosza na śmiecie po prostu smile
      Jakoś nie widzę miejsca dla brudnych rzeczy koło dziecka smile Tym bardziej, że za chwilę rączkami zacznie wkoło grzebać.
      Na przewijaku były mi potrzebne dwie rzeczy - chusteczki i krem do posmarowania plus czysta pielucha. A jakieś tam patyczki czy waciki, czyste pieluchy tetrowe i jednorazowe miałam w bocznych szufladach od komody. Jesli już upierasz się przy opakowaniach, to chyba bardziej sprawdzi się koszyczek niż opakowanie, z otwarciem którego będziesz walczyć jedną reką smile
      • sh_ee Re: pokój dla dziecka 02.04.14, 14:42
        dziękuję ślicznie za odpowiedź - już coś się rozjaśniasmile
        • marygirl Re: pokój dla dziecka 02.04.14, 15:04
          O tak najlepiej w koszyczku albo po prostu na półce pod ręka powinny byc pieluszki czyste wyciagniete z paczki,mokre chusteczki i krem lub puder do pupy co kto preferuje.tyle.reszte kosmetykow w szafce,wyciagałam w miare potrzeb np do kąpieli.u nas kąpiel na duzym łóżku w wanience i dało rade smile nie nakupuj za dużo gratow bo to do niczego nie potrzebne.brudy od razu do kosza,my mamy taki metalowy z pokrywa w łazience
    • jusiakr Re: pokój dla dziecka 03.04.14, 19:24
      na komodzie jak najmniej. u mnie stały tylko mokre chusteczki. pieluchy w szufladzie komody, kremy na półce obok (tak żeby można było sięgnąć bez odchodzenia od dziecka).
      Dziecko bardzo szybko zmieni się z leżącego nieboraka z wijącego się rozrabiakę i zacznie zrzucać albo brać do buzi wszystko co znajdzie się w zasięgu jego dłoni.
      • sh_ee Re: pokój dla dziecka 03.04.14, 19:47
        Hm no tak tylko komoda bedzie miała ok 100vm przewijak max 70-75 i reszta komody musi byc jakos zorganizowana bo to jedyny mebel bedzie w pokoju gdzie mogłabym cos postawić wiec mysle ze pomysł z koszyczkami jest dobry bo niestety tego najmniej nie da rady...sad
    • jw.ow Re: pokój dla dziecka 03.04.14, 20:11
      ja lubie mieć wszytsko pochowane. Po co wystawka z kosmetyków ? smile Do koszyczka i do komody smile
      • sh_ee Re: pokój dla dziecka 03.04.14, 20:34
        No tak tylko ja w komodęusze rownież pochować ciuszki no i nie jestem w stanie teraz powiedzieć czy na kosmetyki bedzie jeszcze miejsce w szufladzie - tez nie lubie jak cos stoi na widoku i na pewno nie bedzie stało wszystko tylko to co potrzebne...
      • az-82 Re: pokój dla dziecka 04.04.14, 09:26
        A jak wygodnie się wyciąga z koszyczka z komody trzymając jednocześnie jedną ręką brykające dziecko, żeby nie spadło z przewijaka. Bo nie oszukujmy się, zdarzy się nie raz, że zapomnisz czegoś wyjąć zanim zaczniesz przewijać, zwłaszcza jeżeli to będzie na przykład o 3 w nocy, albo przygotujesz jedną pieluchę, a zanim zdążysz ją zapiąć już będzie pełna i zaczynasz przewijanie od nowa.

Pieluchy, sprzęt do mycia i smarowania powinien być zawsze na wyciągnięcie ręki od przewijaka, na wierzchu. Dla komfortu i bezpieczeństwa.
        • sh_ee Re: pokój dla dziecka 04.04.14, 09:48
          Niestety nie mam innego wyjścia bo nie mam po prostu miejsca na kolejna szafeczke na np kosmetyki...i tak juz komoda cudem weszła..wiec nie jest to zależne ode mnie a od możliwości pokoju..
          • chyba.ze Najlepiej nic 05.04.14, 17:20
            Noworodek szybko staje się niemowlakiem i wszystko co znajduje się w zasięgu jego rączek ląduje natychmiast w buzi/ na podłodze/ na ścianie/ na przewijającym. Zatem najlepiej jak nic tam się nie wprowadzi na stałe, a komoda pozostanie pusta smile
            • sh_ee Re: Najlepiej nic 05.04.14, 18:52
              "Niestety nie mam innego wyjścia bo nie mam po prostu miejsca na kolejna szafeczke na np kosmetyki...i tak juz komoda cudem weszła..wiec nie jest to zależne ode mnie a od możliwości pokoju..."
              • Gość: oregano29 Re: Najlepiej nic IP: 89.191.152.* 05.04.14, 20:18
                u nas stał zwykły, plastikowy koszyczek. a w nim: krem na pupę, sól do przemywania oczu, jałowe gaziki, octeniscept/spir.do pępuszka, oliwka. obok koszyczka były nawilżane chusteczki i ze 2-3 pampersy, resztę pieluszek i np.nozyczki, szczotkę do włosków, patyczki do uszu trzymaliśmy w najwyższej szufladzie komody, żeby mieć wszystko pod ręką. Co się świetnie sprawdziło, to wiklinowy kosz, do którego wrzucaliśmy brudne ubranka .
                • Gość: sh_ee Re: Najlepiej nic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.14, 20:36
                  Wlasnie tez tak myslalam zeby koszyczek postawić taki wiklinowy czy tez plastykowy i tam te najpotrzebniejsze kosmetyki ze 2-3 czyste pieluszki ew jakis pojemniczek na brudne chusteczki zeby gdzies je włożyć po użyciu - a pozniej dop do kosza wynieść jak juz dzidzia czysta i przebrana, a reszta gdzies w komodzie - mam nadzieje ze w dwóch szufladach zmieszczą jakos te pierwsze ciuszki a ew obok moze sie zmieści jakos większy koszyk...
    • lidek0 Re: pokój dla dziecka 06.04.14, 14:51
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70103207/ możesz przymocować do łóżeczka dziecka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka