jzabro Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 09.11.04, 17:06 Hej dziewczyny! Pogoda ostatnio jest taka markotna, że moje dziecko, które nigdy nie śpi w dzień, zasnęło pomimo odgłosów remontu nad nami. My też chorowaliśmy na zapalenie oskrzeli i istniała groźba hospitalizacji, ale na szczęście udało nam się wykurować w domku. Niestety domowe sposoby z miodem i cytrynką dla mamy odpadają, bo mały ma AZS. Współczuję wszystkim mamom, które musiały zostawić dzieci w szpitalu. Dla mnie to niewyobrażalne- zostawić takie maleństwo, przecież ono się zapłacze z tęsknoty! Na spacerki też nie chodzimy, bo bałam się, aby infekcja nie przeszła w zapalenie płuc. Podobno z dziećmi poniżej 3 mies nie jest dobrze wychodzić przy temp. poniżej +10 stopni, ze starszymi to już tak. Ale nie wiem, czy to prawda. Mieliśmy już przesunięte szczepienie, więc wolę tylko werandować synusia. Tym bardziej, że powietrze jest chłodne i wilgotne. Teraz walczymy z luźnymi stolcami i nie wiem czy to po polio, czy po nowych produktach, które stopniowo wprowadzam. Dieta bezmleczna, bezjajeczna i w ogóle głodowa mnie dobija, a mam zamiar tak wytrzymać do ukończenia 1 roku przez małego. O, śpioszek już się obudził, no to sobie popisałam . Pozdrawiam. Inez- napisałam Ci na priv Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 09.11.04, 21:35 Cześć Dziewczynki!!! W ciągu dnia nie mam jak dolecieć do komputerka, bo malutka coraz więcej czasu spędza na zabawie z nami, a kiedy już śpi, to muszę albo zrobić obiad, albo pranie i tak w kółko...No i jeszcze praca, popołudniami. Bardzo mi miło ,że dołączyła Zuzka Witam serdecznie! O gronkowcu na Warszawskiej słyszałam juz w czerwcu i z tego powodu m.in. rodziłam na Parkowej, szkoad,że tyle musiałaś wycierpieć... Na spacerki jakoś nie mogę się zmusić w taką pogodę... Odpowiedz Link Zgłoś
ewt80 Re: DO MAM OD PRZYSZŁEJ MAMY- pytanko. 10.11.04, 14:20 Witajcie!Szkoda że uciekłyście z tamtego wątku,niestety ta co najgłośniej krzyczała żebyście sobie poszły sama milczy wiec to chyba była prowokacja.Ale trudno sie stało.Mam do Was pytanie,termin mam juz tuż tuż,no i mam problem.Pierwsze dziecko rodziłam na Warszawskiej,teraz też tam chce ale limity sprawiły ,że szpitale przestrzegają dyżurów.Jestem ciekawa czy któras z Was rodziła w PSK,jak tam jest i co trzeba brać,bo na Warszawskiej np.pampersy dla dziecka.Dzięki za odpowiedź.Pozdrawiam Was i Maleństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka2004 Re: DO MAM OD PRZYSZŁEJ MAMY- pytanko. 11.11.04, 18:22 Witajcie. Wkońcu mogę się odezwać miałam nieczynny internet coś tam z kompem. Moje maleństwo ma ostatnio jakieś brzydkie kupy ( znajomy ostatnio jak tak powiedziałam to stwierdził,że kupy raczej nigdy nie są ładne no to fakt heeeee ) ale oprócz tego że są zielone to jeszcze ze śluzem no i chyba nawet jedna miała drobne niteczki krwi tego nie jestem pewna. Nie wiem trochę mnie to niepokoi, ostatnio jak powiedziałam lekarce o zielonych kupach to kazała podawać lakcid. Ja myślę że to jednak sprawy alergiczne i pewnie będę musiała wyeliminować w piewszej kolejności mleko i jego przetwory. No właśnie: jzabro- ty jesteś na takiej diecie co ty wogóle jesz, bo dla mnie eliminacja mleka wiąże się chyba z głodówką. Na początku karmienia próbowałam nie jeść produktów mlecznych i cały czas chodziłam głodna. Napisz jak to u Ciebie wygląda 78mała-jak Twoja pierś, a czemu możesz mieć cięcie. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale o nacinaniu piersi to słyszałam jak dziewczyny miały tego nieszczęsnego gronkowca to miały nacięcie piersi a co u Ciebie czy wiadomo jak przyczyna. ewt80 to trochę mnie zaskoczyłaś z tym że teraz szpitale przestrzegają dyżurów bo mnie cały czas tłumaczono nawet w szkole rodzenia że ja mam prawo wyboru szpitala że nie muszę tam gdzie jest akurat dyżur. Napewno jest podobnie jeśli chodzi o to co masz wziąć ze sobą do szpitala. Ostanio szpitale są bardzo biedne i wszystkiego brakuje. Jak ja rodziłam na Warszawskie w lipcu to brakowało personelu, pieluch, zasypek itd. wszystko tłumaczono brakiem pieniędzy. Pozdrowionka dla Wszystkich mam i ich pociech. Odpowiedz Link Zgłoś
jzabro Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 11.11.04, 20:46 Cześć dziewczyny! Mój Mały od 2 tyg z upodobaniem puszcza bąbelki ze ślinki. Pyszczuś ma ciągle mokry. Do tego z zapamiętaniem gryzie plastikowe grzechotki. Coś mi się wydaje, że niedługo czeka nas pierwszy ząbekA jak tam Wasze dzieciaczki? Czy któraś z Waszych pociech ma już ząbki? Co do diety bezmlecznej, to rzeczywiście jest to głodówka, tym bardziej, że alergia na białko mleka krowiego często idzie w parze z alergią na jajka. Więc jajek też nie jem. U mojego synka kupy przed zastosowaniem diety były prawidłowe, ale miał zmiany skórne na twarzy. Po 4 tyg diety eliminacyjnej zrobiłam próbę prowokacyjną- zjadłam kawałek białego sera. Przez dwa dni cieszyłam się, że nie było żadnych zmian, a na trzeci dzień miał wysypkę na calym ciele, nasilającą się w zgięciach. A buźkę tarł o prześcieradło. Więc znów dieta. Produkty, które jadam to: szynka lub polędwica (od znajomego producenta), piersi z kurczaka gotowane, mielone wieprzowe, schab gotowany, ziemniaki, ryż, kasza, makaron bezjajeczny, buraki, marchew, jabłka (max 2 dziennie, bo rozluźniają kupki), kompot z czarnych porzeczek z własnej działki, no i te nieszczęsne pomidory (jeden dziennie), których nie wolno, ale nie ma po nich zmian na skórze, więc zagłuszam swoje sumienie. Próbowałam ogórka, ale synek miał wodnistą kupę. Po selerze i dżemie śliwkowym (własnej produkcji) miał wysypkę i śluz w kupie. Gdy skończył 3 mies, zjadłam brokuły, a potem kalafior i oprócz bączków nic nie dolegało. W lodówce czeka już kapusta. Na deser czasem jadam flipsy kukurydziane, a dzisiaj zjadłam paluszki- zobaczymy co się stanie. Próbowałam też banana, ale te luźne kupy od 2 tyg to chyba po bananach. I jeszcze niedawno odkryłam margarynę NOVA (bo serwatki w innych masłach roślinnych i margarynach też nie wolno)-cóż to za radość posmarować kanapkę masłem, chociaż wcześniej masła niewiele używałam. Odpadają oczywiście sery, jogurty ( a zawsze byłam nabiałożercą...), ale też naleśniki (jajko), bułki słodkie, ciasta, ciasteczka (jajko, mleko, często w proszku),kotlety mielone (jajko), schabowe (jajko), nie mówiąc już o tym, że nie miałam w ustach czekolady, orzeszków, miodu, żadnych sztucznych napojów typu cola. Z przypraw tylko sól, min pieprzu czarnego, majeranek w niewielkich ilościach. Z mięsa mielonego robię gałki dodając mąkę ziemniaczaną zamiast jajka, żeby się nie rozpadły. I tak to w skrócie wygląda. Cieszę się, że nie widzę objawów po glutenie, bo chyba przestałabym karmić piersią i przeszła na Nutramigen. Muszę przyznać, że diety przestrzegam ściśle i Mały nie ma żadnych zmian na skórze. Może niedługo z tego wyrośnie. Myślę, że więcej na temat diety dowiecie się od Flowee, ona dłużej boryka się z tym problemem. Życzę udanego długiego weekendu. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka2004 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 12.11.04, 18:12 Witajcie!!! Dziewczyny co się nie odzywacie czyżby ten długi weckend spędzacie w gronie rodziny. Mój mąz dzisiaj niestety pracuje więc dzień jak co dzień. Mam chwilę więc coś tam klikam. Dzięki Jzabro za opis jak wygląda u Ciebie dieta elimnująca mleko. Nie wiem czy uda mi się wytrwać. Ja tak kocham słodycze a tu praktycznie wszystko zabronione a oprócz tego jeszcze wiele innych rzeczy. No ale cóż trzeba przynajmniej spróbować.Dziewczyny mam pytanko gdzie kupujecie pieluchy w naszym mieście tzn. interesuje mnie gdzie najtaniej bo przecież tego to tony idą więc wiązą się z tym i koszty. Oj budzi mi się mój szkrabek, muszę kończyć narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
78mala BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 12.11.04, 19:46 Witam wszystkie mamusie. U nas też nie ma żadnego długiego weekendu bo mąż nawet wczoraj pracował. Jedynie to Kacper zrobił nam święto bo spał od 20 do 8 - oczywiście robił pobudki na cycusia i dalej spał słodko w łóżeczku. Czy Wasze dzieci też są takie ruchliwe podczas snu że znajdujecie je w drugim końcu łóżeczka ? Z moja piersią bez zmian - antybiotyk nie pomaga bo za późno poszłam do ginekologa wcześniej byłam u rodzinnego lekarza - koszmar facet a kiedyś był całkiem do rzeczy Zuzko2004 nie tylko przez gronkowca może być cięcie ale również przez zastuj miestety. Mój 2,5 miesięczny brzdąc nareczcie podnosi główke i ją trzyma w górze leżąc na brzuszku - wcześniej kładł główkę na boczku i tylko gugał, a to że rwie się do siadania to pomijam bo to silny chłopisko i nikt z rodziny nie będzie zdziwiony jak na święta będzie siadał - zaznaczam że my nie robimy nic na siłę a wręcz nic nie robimy nawet go nie stymulujemy sam chce to robi po co katować dzieci. My używamy pampersów 3 nic nam nie przecieka i nic zlego sie nie dzieje a kupujemy je w Auchanie bo tam nawet taniej niż w Macro - sprawdziliśmy. A jakich husteczek do pupy używacie? Kończe bo rozpisałam się jak głupia a to dlatego że Kacper znowu smacznie śpi najedzony po kąpieli Pozdrawiamy wszystkie mamy i ich najkochansze skarby Ania i Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 13.11.04, 11:28 Aniu ale masz fajnie z tym Kacperkiem! Ja uzywam jeszcze pampersow 2 chociaz mala ma juz 6 kg. Mam 3 ogromne opakowania huggisow 3 ale te pieluchy to dla mnie jakies nieporozumienie - moja mala je przesikala, tzn. jak zrobila siusiu to bokami jej to wylecialo. Jednak co pampers, to pampers. Przynajmniej u nas sprawdza sie najlepiej. A pampersy kupuje mi moja mama w hurtowni na Nowym Miescie. 2-ki kosztuja niecale 22 zl, to tanio, bo w auchanie kupowalam po 25. Zapytam dokladnie gdzie jest ta hurtownia. Ogladacie dziewczyny "Zaklinaczke dzieci"???? Jest w soboty rano na dwojce. Polecam!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 13.11.04, 12:32 Cześć Dziewczynki!!! U nas długi weekend na gronie rodziny, tzn. u dziadków na wsi (2 km za Białymstokiem).Na kompiuterkowanie nie ma za bardzo czasu, coraz więcej obowiązków (czyli zabaw). Pieluchy rozmiar 3 niedługo zamienimy na 4+, te nowe Pampers Aciv Baby.Ceny wszędzie są raczej zbliżone, jeslichodzi o Makro i Auszan, żadna rewelacja.Ostatnio porównuję ceny w hurtowni Baby w przedszkolu na Upalnej vis a vis Fartlandii, tam 4+ kosztują za 74 szt. - Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 11:47 Co do tych huggisów to zgadzam się, chociaż z tych nowych pampersów active teżniejestem do końca zadowolona a te poprzednie poznikały. Niby tak samo chłonne a nie tak samo i maluch się budzi nie jeść tylko z powodu zasikania. Pytanie do dziewczyn które karmią piersią i mają dzieci powyżej czwartego miesiąca, wprowadzacie juz coś oprócz własnego mleka? Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 11:43 AWitam wszystkich. Zaglądałam tu od czasu do czasu kiedy byłam w ciąży ale nigdy nie miałam cierpliwości żeby się zalogować. Teraz mi się udało ale ten login jest durnowaty, jednakże wszystkie inne jakie sobie wymyśliłam były zarezerwowane. Mój synek ma cztery miesiące. Pieluchy kupujemy w auchan. Czasem przeciekają jak się pisiorek zawinie pod gumkę.Mój maluszek śpi tak samo jak ja czyli zupełnie bezgłośnie i bezruchowo. Od jakiegoś czasu budzi sie tylko raz w nocy a przez ostatni miesiąc dwa razy w tygodniu przesypia całą noc czyli jakieś 8 - 10 godzin. ja mam same długie weekendy bo moj mąż ma taka pracę,że przeważnie jest w domu Chusteczek używamy też pampersa ale tych zielonych, bo chociaż bardziej rekomendowane są te białe sensitive to jakieś bardziej suche i pudełka do nich nie ma. A te pampers całkiem wydajne, czasem jedna wystarczy do wytarcia pupy. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 13.11.04, 22:54 Cześć dziewczyny! Dawno nie pisałam ,bo mam totalnego doła związanego z jesienną szarugą.Nic mi się nie chce robić i ciągle jestem wkurzonaże w domu bałagan i kupa prasowanie się piętrzy.ale dzisiaj udało mi sie wreszcie wszystko poprasować i odrazu humor mi się poprawił)) ewt80-fajnie że do nas zajrzałaś mam nadziejęże niedługo do nas dołączysz.Ja rodziłam na warszawskiej to nic ci nie podpowiem,ale myślęże wyprawka dla ciebie i dla malucha jest taka sama w każdym szpitalu,pampersy nie są konieczne ale lepiej je wziąc. Zuzka2004-zielone kupki ze śluzem miał mój starszy synek ,był uczulony na mleko.Alergolog kazał w mojej diecie najpierw wyeliminować mleko ,śmietane biały i żółty ser i obserwować czy będzie poprawa.U nas była nie mósiałam wprowadzać bardziej restrykcyjnej diety.Nie wiem jak bym wytrzymała bo jestem strasznym łakomczuchem)) Jeśli chodzi o pieluchy to ja używałam do tej pory pampersów i kupowaliśmy w dużych jumbo paczkach bo tak najtaniej.W fartlandi były po 54zł a z kartą rabatową jeszcze taniej.Teraz wypróbowuje Happy i są całkiem niezłe i niedrogie w Auchan duża paczka 34zł.Hurtownie na Nowym Mieście są dwie jedna na Wiejskiej a druga na Handlowej i rzeczywiście czasem można tam kupić pieluchy troche taniej. Chusteczek używamy nivea albo pampers soft są całkiem niezłe. Jeśli chodzi o postępy w rozwoju to Mateusz przewraca się już na boczki,położony w leżaczku usiłuje "siadać",dużo guga i czasem nawet uda mu się zaśmiać głośno. Najgorsze jest to że chodzi strasznie póżno spać tzn.ok23-24 a nawet pózniej tak więc nie mamy nigdy nawet chwilki wolnej dla siebie(( Gorąco pozdrawiam i piszcie co u was! Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 14.11.04, 10:07 Hej dziewczyny! Oliwka chodzi spac po kapieli i jedzonku (karmie tylko piersia, nie sciagam pokarmu do butelki) i zwykle jest to godz 21-22, a spi do 3-5 rano (wtedy jest karmienie, ktore trwa pol godziny), pozniej zasypia jeszcze na 2 godzinki. Poczatkowo kapalismy z mezem ja o 20, badz 20.30- myslelismy, ze im pozniej tym lepiej i mala przespi cala noc. Teraz jak Lukasz wyjechal, to kapie ja o 19. Tak wiec jak widzicie wyciagam takie same wnioski jak niebieska mama, ze pozniejsza kapiel nie jest gwarantem przespanej nocki. Jak raz wykapalismy mala o 23 to wstala o 1 na jedzenie. Moja mama kupuje pieluchy na ul. Wiejskiej. Jadac z centrum trzeba wysiasc na drugim przystanku za skrzyzowaniem z pogodna, przejsc na druga strone jezdni i skrecic w droge przed budka z kwiatami. Nie wiem jakie sa tam ceny, bo nigdy tam nie bylam, ale jak pisalam wczesniej mama kupowala mi tam pampersy 2-jki i placila za 38 sztuk niecale 22 zl. Ja w marko i w auchanie placilam za nie 25 zl. Musicie sprawdzic po prostu co i jak z innymi rozmiarami pieluch. Pozdrawiam Was w ten w miare sloneczny dzien! Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 11:55 inez21 dlaczego Twój maluch tak późno kładzie się spać? Mój od dziewiętnastej (ma 4 miesiące) jest już nieprzytomny więc go kąpiemy w pośpiechu i juz nawet się za bardzo nie najada pzred snem bo zasypia w trakcie, zdarza się sporadycznie, że nie może zasnąć, kiedy ja jestem zdenerwowana, ale wtedy nic na siłę, nosimy go i gadamy i lulamy aż zaśnie, albo kładziemy na nim ręce i on bawiąc się palcami zasypia. Współczuję. Wprawdzie i moje pożycie też jest w zaniku, ale nie z powodu braku czasu tylko bólu jaki sprawia mi zbliżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 14.11.04, 12:34 Widzę, ze wątek mamus sie rozrasta. Przeczytałąm, że poszukujecie tanich pieluch. my kupujemy pieluchy na giełdzie rolno - spożywczej, na obwodówce, koło kwadratu. Duża paczka trójek Pampersa kosztuje ok. 44 złotych to chyba trochę taniej, niż w innych miejscach. A co do Pampersów tych nowych to moim zdaniem są gorsze. Moja Majka już jeden przesikała, a wcześniej nie było z tym problemu. Wiadomość dla ewt80. Ja rodziłam w sierpniu w PSK i też mi mówiono w szkole rodzenia, że rodzisz gdzie chcesz, chyba że wzywasz karetkę to ona cie zawiezie do szpitala gdzie jest ostry dyżur. Ale może sie zmieniło. Co do wyprawki. nie było problemów z pieluchami, ale byly tylko tetrowe, jak chciałąś takie to dostałaś, czasem dostawalam mała przewiniętą po kąpieli w hagisa (nie jestem pewna czy tak to się zapisuje). Zasypki nie było na sali, ale pewnie mozna było poprosić. Ja miałam ze soba pampersy i paczkę chusteczek nawilżonych, bo nie chciałam za każdym razzem biegać i prosić o te nieszczęsne pieluchy, które i tak za chwilę trzeba było zmieniać. A w pampersie mała miała sucho i sobie spokojnie dużo czasu przesypiała. Nie ma też zazwyczaj koszulek, tylko zawijają maluchy w kokon z pieluch i kocyków. My byłyśmy latem i moja Majka strasznie się ozgrzebywała, bo jej było gorąco, więc ja poprosiłam męża, zeby mi kilka przyniósł i zawijaliśmy ja tak , żeby rączki miała na wierzchu. oczywiście przed kąpielą to jej zdejmowałam tą koszulkę, bo tak zaginęłaby niechybnie w pralini szpitalnej. Co do opieki, to jest znosna i ta od kobiet i ta od dzieci. najlepsza metoda to po prostu chodzić i być męczacym jak chcesz coś uzyskać, bo niestety same do ciebie nie przyjdą żeby zapytać jak sobie radzisz. Ale przynajmniej nie są wredne te panie za bardzo. Jedzenie bylejakie i monotonne, cały czas mleko i ta sama wędlina, ale obiady niezłe, ale jak się lezy kilka dni mozna wytrzymać. Najlepiej to się chyba nie nastawiać na super waruni, to jakoś to będzie. Ważne jest to, ze PSK ma dobrą opiekę medyczną dla noworodkó i jak sie cos dzieje to cie nie wypuszczą póki wszystkiego nie zbadają. tak było w naszym przypadku, dzięki temu wiem, że nasz maluch ma małe problemy z serduszkiem, bo zrobili jej echo serca. Mam nadzieję, że byłam pomocna. Pozdrawiam. Gośka. Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 14.11.04, 14:45 Tak sobie pomyślałam. Może ktoś jest z Wygody, okolice ul. @7 lipca? ja tu mieszkam i strasznie nie lubię chodzić sama na spacery po tych samych uliczkach. może któraś z was ma ochotę na wspólny spacerek? Byłoby fajnie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 14.11.04, 15:04 hej dziewczyny! Vikingowa witam cię na naszym wątku fajnie że tu zajrzałaś!Napisz coś więcej o sobie i swojej malutkiej.Niestety ja jestem z Nowego Miasta,też nie lubię chodzić sama na spacery,ale niestety Wygoda jest bardzo daleko od nas((( Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 14.11.04, 19:07 Cześć dziewczyny! właśnie wróciłyśmy z długiego weekendu i nadrabiamy zaległości w czytaniu. Serdecznie witam Vikingową, zaglądaj do nas często Jeśli chodzi o pieluszki to my zawsze kupujemy pampery w auchan, teraz jesteśmy na 3 (od 6 do 9 kg)Hagisów używałyśmy ale niestety były przesikiwane a innych nie wypróbowywałyśmy. O tym, że Gosia śmiertelnie obraziła się na moje mleczarnie, juz pisałam, strasznie to uciążliwe odciąganie mleka i karmienie jej z butelki, ale teraz jak byłam na wyjeździe moja mama poradziała mi, żeby odrobinkę posmarować piersi miodem i wyobraźcie sobie, że podziałało!nie wiem czy miód dla takiego małego dziecka to dobry pomysł, ale przecież to tylko odrobinka ...a piersi przywrócone do łask Muszę już kończyć bo mąż walczy o komputer. Pozdrawiam Aga i Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 14.11.04, 19:40 Hejka! Właśnie wróciłam z uczelni i jestem wyczerpana.Ale nie tylko ja- Szymuś także ponieważ mąż dowozi mi go na karmienie i maluszek musi cierpieć niewygodę karmienia w samochodzie. Teraz mam chwilę czasu dla siebie ponieważ mąż usypia synka. Szymus od zmiany czasu zasypia o godzinie 19-19.30 i śpi aż do godziny 1 a czasmi nawet do 3.Pierwsze karmienie, odkładam do łóżeczka, gaszę światło i wychodzę do drugiego pokoju spać. I tak przesypia do 5- drugie karmienie a później śpi do ok.6:20. Także nie jest źle. Chociaz z drugiej strony te zasypianie o 19 to też nie jest takie najlepsze ponieważ o 18 musimy byc juz w domku i szykować się do spanka.nO cóz tak to sobie mó Skarb uregulował pory spania.Pozatym od ok 4 dni zaczynam przyzwyczajać synka do mleka modyfikowango-Bebilon Pepti, bo niestety za 4 dni wracam do pracy....buuuuuu. Jak Wy to zniosłyście...bo mi jest teraz tak cieżko na duszy z tego powodu....hlip, hlip, hlip A co do tanich pampersów- to my kupujemy w Stokorotce na Wysokim Stoczku duże paczki( Szymuś używa juz 4- pakowane po 56) kosztuja 38,99. A dzis przejeżdżając przez miasto na bilboardzie zauważyłam reklamę pampersów w Auchanie-jumbopack po 44,99. Także w ogóle taniocha. Pozdrawiamy i buziaki dla Waszych Maluszków Flowee i Szymonek Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 15.11.04, 00:14 hej ja tylko na chwilę! z tym Auchonem to oszustwo tez się nabraliśmy na te bilbordy i byliśmy dzisiaj w Auchan ale te pieluchy kosztują 54zł. Flowee-a ile w ciągu dniaśpi twój maluchże tak wcześnie zasypia wieczorem? bo nasz zasypia o 24 albo jeszcze póżniej ja już niedługo chyba oszaleje,teraz też bujam go jedną ręką((((((((( Dobranoc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 15.11.04, 10:48 Hejka! Szymonek w dzień śpi ok.6 godzin- najwięcej śpi rano, a później od 15 to juz w ogóle nie chce mu się spać i tak do 19. Wcześniej spał jeszcze z 45 minut po 16 ale juz tę dżemkę wyrzucił ze swojej dziennej rutyny. Musze sie pochwalić ze od wczoraj Szymonek potrafi sam się przewrócić z pleców na brzuszek..... pozdrawiam Flowee Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka2004 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 15.11.04, 11:53 Ja tylko na chwilę co do pampersów to od dzisiaj 15.11 do 18.11.2004 jest promocja w Auchan za jumbopack 44,90, tak przynajmniej jest na bilbordach a Ty Inez24 byłaś chyba 14.11 więc jeszcze nie było promocji. Ja dzisiaj chyba przy okazji wizyty u lekarza wpadnę do Auchan to jak coś to dam znać. Narazie lecę rozwieszać pranie. Dzisiaj zdałam mocz Zuzki do badania już nie mogę się doczekać wyniku jak zawsze się boję żeby wszystko tylko było ok. Szkoda że nie mieszkam ani na Wygodzie ani na Nowym Mieście bo też nie lubię sama chodzić na spacery. Bo mieszkam w Wasilkowie. A może któraś z Was też tu mieszka i chce mi czasami potowarzyszyć? Ja bardzo chętnie. Nara Odpowiedz Link Zgłoś
dariaa76 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 15.11.04, 19:08 Witam, Dziewczyny napiszcie prosze czy przechodziłyście "depresyjke poporodową"???Ja przez ostatnie dwa dni chodze i płacze bez powodu, zastanawiam sie czy to nie za późno na baby blues, bo moja córcia ma juz miesiąc, a słyszłam ze nastroje depresyjne pojawiaja sie kilka dni po porodzie.A może tak na mnie działa siedzonko przez cały dzień w domku lub jesienna pogoda. Juz niedługo wybieram sie na pierwsze szczepienie i zastanawiam się nad zakupem tej płatnej szczepionki, bo spotkałam sie z różnymi poglądami i juz sie w tym pogubiłam. Szkoda, ze w Białym nie ma miejsc gdzie mamy z małymi dziecmi mogą spędzić popołudnie w tak pochmurne dni jakie sa teraz!!!Pozdrawiam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 12:15 Aj płakałam jak głupia głównie gdy patrzyłam w lustro, miałam kryzys tożsamości... słyszałam jednak że taka huśtawka nastrojów trwa nawet kilka miesięcy i jest głównie z powodu zmęczenia. Śpij dziewczyno kiedy dziecko śpi wszystko inne może poczekać. Co do tej szczepionki, byłam już dwa razy, kłuli moje dziecko trzykrotnie, po ostatnim miał wielkiego siniaka na ramieniu, gdyby mnie było stać dostałby tylko jedną. I płakał tak straszliwie, że myślałam ze i ja się nie powstrzymam.Więc jeśli masz za co odszczędź swojemu skarbowi stresu, bo te igły są wielkie w porównaniu z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 12:08 Ja sie tak wtrącam z tym niespaniem, bo my (tfu tfu ) nie mamy problemu. Wygląda to tak, że Mały śpi od powiedzmy 20 do conajmniej 3:30 w nocy, coraz rzadziej wstaje w nocy na jedzenia,potem koło 7-8 znów pobudka, jedzenia gadanie zabawa koło 10 znów zasypia i śpi do jakiejś 13 a nawet 14 a potem już nic, troche pzry cycu koło 16 ale to jakieś kilkanaście minut, i od 19tej oczy sie kleją, drze się co chwila i trzeba wszystko szybko szybko, a że ma problemy ze skóra to musimy wodę gotować no i potem śpi, Czasem jak wstanie w nocy później to potrafi potem do 9 lub nawet 10 spać bez pobudki. Dlatego nie moge narzekać na niewyspanie. Bawcie sie z nim dużo żeby się zmęczył, podrzucajcie tarmoście, zagadujcie noście. A może Ty kawę pijesz? Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 12:59 Cześc dziewczyny!ja tylko na chwile bo właśnie wybieramy się na spacer. Witam cie De_profundis fajnie że dołączyłas do nas,napisz coś wiecej o sobie i o swojim maluchu.Kiedy sie urodził? Jeśli chodzi o mojego niespacza to nie wiem czemu nie spi,wstajemy rano ok8 potem zasypia na 20 minut ok 10,a po 12 ide na spacer i mały ś pi aż do 16 albo i dłużej, ale już póżniej nie chce wogóle spać,aż do 24co doprowadza mnie do szału.Zasypia na 10-15 minut i budzi się. Jedna z dziewczyn z forum niemowle przesłała mi książkę z metodą zakilnaczki"Uśnij wreszcie" dzisiaj ją przeczytałam ale nie wiem czy starczy mi konsekwencji i odwagi aby tą metode stosować. pozdrawiam i kończę papapapa! Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 12:53 Cześć. dzięki za miłe przyjęcie. Moja mała ma już trzy miesiące i nazywa się Maja. To jest moje pierwsze dziecko. Urodziła się w sierpniu w PSK. Leżałyśmy strasznie długo w szpitalu, bo mała załapała jakaś infekcję bakteryjną i musiała dostać antybiotyk. Teraz juz nie choruje. Nie licząc nawracajacych pryszczy na buzi, które ponoć są trądzikiem dziecięcym i dodatkowych pieluch noszonych na zlecenie ortopedy. Majka jest leniuszkiem i nie chc się jej odwracać główki na lewą stronę ,więc niestety dostaliśmy skierowanie na rechabilitację. Nie lubi też leżenia na brzuszku. inez21 moja mała też zasypia bardzo późno, ok. 11. pisałam o tym, ale mój post umieścił się nie wiedzieć czemu prawie na początku całego wątku. Poczytaj sobie może ci to pomoże, albo pocieszy. A może ktoś jest w stanie mi pomóc? Wypróbował jakąś metodę, żeby dziecko chodziło trochę wcześniej spać. dariaa76 ja tak miałam, a nawet mam tak teraz czasami. Myślę, że to raczej zmiana sytuacji tak nastraja. Wczeniej człowiek był aktywny, pracował, robił coś dodatkowo w domu , wychodził kiedy chciał i na dobrą sprawę robił co chciał, a teraz wszystko jest podporządkowane dziecku. nawet jak wychodzisz z domu to myślisz co u niego. Daj sobie po prostu czas i porycz sobie czasami. mi trochę pomogło jak wygadałam sie mężowi i siostrze, bo dochodziło do tego, że się wściekałam na córeczkę. ja na przykład mam teraz ogromny problem, bo mój maluch za nic nie chce wziąć butelki z moim mlekiem do buzi, chciaż jak miałą 1 miesiąc to nie bylo problemu. Nie umie też pić z łyżeczki i kieliszka, bo nie wie co ma z tym robić i wszystko jej wycieka bokami. Nie wiem co robić, bo miałam plan pójść z siostrą do kina i pierwszy raz zrobić coś dla siebie. Ale się rozpisała, ale to chyba te siedzenie w domu tak mnie rozgadało. Pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 13:35 Cześć dziewczyny! Właśnie wróciłyśmy ze spacerku, trochę zimno ale i tak nie ma co narzekać bo takie ładne słońce. Jeżeli chodzi o depresje poporodową to ja miałam ją po każdej wizycie położnej środowiskowej wg której wszystko robiłam nie tak, na całe szczęście depresja minęła razem z tymi nieszczęsnymi wizytami. My na kolejne szczepienie idziemy jutro, ale bierzemy to płatne, bo pierwsze też było płatne i Gosia prawie wcale nie płakała a i później nie było żadnych rewelacji. Co będzie jutro -zobaczymy. Witamy de profundis w naszych szeregach. Pozdrawiam Aga i Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 18:07 hej! Vikingowa-przeczytałam twój post na początku wątku faktycznie ja mam to samo i juz jestem u kresu wytrzymałości.dostałam na pcztę zeskanowaną ksiązke "uśnij wreszcie" która opisuje metode stosowaną przez zaklinaczke dzieci.MEtoda jest prosta i ponoć w 96%skuteczna,ale nie wiem czy zdecyduje się ja wypróbować.Polega na codziennie takim samym rutynowym układaniu dziecka do łużeczka zawsze o tej samej porze,bez kołysania noszenia itp.układam i dziecko i wycgodzim jesli płacze wracamy po 3 minutach póżniej po 5minutach,póżniej po 7 itp.Ponoc po7dniach przynosi wspaniałe efekty tylko wumaga konsekwencji i pewności siebie. Daaria76-ja też miałam depresję po pierwszym dziecku,na szczęście minęła,teraz przy drugim na szczeście nie mam,chciaż tez czsem jestem wkurzona i płacze bez powodu.Wiesz co jest najlepszym lekarstwem na to? Towarzystwo innych mam i wogóle innych ludzi szczególnie takich co maja dzieci i częste wychodzenie z domu także z dzieckiem.Jeśli chcesz pogadać to podaję ci swoje gg 6000201 jeśli chcesz to odezwij się możemy wymienić się numerami telefonów i pogadac na żywo.Jeśli nie to pisz tu na forum to zawsze cię pocieszymy. Kończę bo mały płacze! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 18:16 Cześć Dziewczynki!!! 1. Witam serdecznie nową mamusię de_profundis -ale masz pomysły na nicka 2. Ja też dzisiaj byłam na spacerku - może któraś z Was jest z okolic Zielonych Wzgórz??? nudzi mi się samej na spacerkach !... 3. U nas szczepionki przebiegają z gorączką, szczególnie ostatnia ale pomógł nam Panadol Baby - 1 działka 4. Ja pomału wprowadzam jabłuszko i mam zamiar kupić jutro dania w słoiczkach od 4 mca, myślicie,że to nie za wcześnie? oczywiście ciągle walczę o swoje mleczko... 5. wybieram się też po tę promocję pieluch do auszana, napiscie ile szt. jest w tej Jumbo-paczce i po ile (44 zł?) 6. Dodałam nowe zdjęcia mojej Fikolinki, do obejrzenia w linku... Nazywamy ją teraz Naszą Książęca Mość Karolinka Pierwsza 7. Muszę już zwolnić komputerek, bo mąż mówi : Kończ waść , wstydu oszczędź... -- Pozdrawiamy, Niebieska i Karolinka. Karolinka Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 20:31 czesc niebieska ja jestem ze Słonecznego Stoku i przewaznie na spacery chodze w kierunku lesnej doliny, ciagam na nie malzonka ale nie jest zachwycony. Twoja Mała jest moją imienniczką. Ja soki wprowadziłam dwa tygodnie przed końcem czwartego miesiaca a papki ddopiero w dniu konczenia tegoż miesiaca. nie znalazłam nigdzie papki z napisem od 4, wszystkie sa od 5tego. pisze tak brzydko bo mły siedzi mi na kolanach ma czkawke paskudna. pozdrawiam. ps. ja tez walcze o swoje mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 21:01 Cześć Dziewczynki!!! De-profundis - zamawiam wspólny spacer, choćby jutro! Ja maszeruję po ścieżce rowerowej w kierunku od Starosielc po aptekę Izyda, mam szary wózek z Księżniczką Karoliną. Jutro postaram się wybrać na spacerek około południa A co do depresji, to wiem,że nic tak nie pomaga, jak wyjście z domu w celu jakimkolwiek: zakupy, fryzjer (już byłam 4 razy ), spotkanie ze znajomymi,a makijaż to u mnie obowiązek, łącznie z porodem hahahahaa. Hmm, wydawało mi się,że są słoiczki od 4 mca (( Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 21:10 Ja musze wyjść przed 12 ta bo mi wtedy mąż wózek zniesie mój wóżekjest szaro pomarańczowy a ja jestem wysoka i mam czerwona czapke na głowie Odpowiedz Link Zgłoś
de_profundis Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 20:25 o rany jak miło być tak przywitaną. Mój Wiktor urodził sie 15 lipca, w PSK, lezelismy tam cztery dni i wyszlam na wlasne zyczenie po dwoch nieprzespanych dobach, wrocilam do domu, wyspalam sie, po kilku dniach znow zaczelismy sie z mezem do siebie przytu;ac, zaczełam sie malowac sama dla siebie i depresja zostala zazegnana. Nie mamy problemow ze spaniem, czasem mój Cud przesypia cała noc czyli 9-10 godzin, w ogóle nie płacze bez powodu, zawsze okazuje sie ze cos mu jest, a to sie nie odbeklo a to mokro. Spi duzo, zawsze kiedy potrzebuje dla siebie czasu. siedzimy w domu wiec mam duzo dla niego cierpliwosci i czułosci. to moje pierwsze dzieckpo wyczekane i wymarzone chociaz niespodziewane, bo miało nie obyc sie bez leczenia.n Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jzabro Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 22:05 Hej dziewczyny! Właśnie odkryłam, że spośród Was mam już 2 sąsiadki. Ja mieszkam na Leśnej Dolinie. Apteka Izyda to rzut beretem od mojego bloku. Do Fartlandii mam 10 min. Tylko, że od 2tyg nie wychodzę z dzieckiem, bo ciągle jest przeziębiony, a mamy niedługo wizytę w Por. Audiologicznej i nie chcę, żeby znów miał zapalenie ucha środkowego, bo wtedy znów badanie nam nie wyjdzie. Może się kiedys spotkamy, tylko zahartuję trochę swojego maluszka na balkonie. U nas ze spacerami było i jest ciężko. Raz, że wózek mam ciężki, dwa, że synuś bez jedzenia nie wytrzyma dłużej niż godzinę, a póki się ubierzemy i wyjdziemy to zanim minie pół godziny już wrzeszczy, trzy-ma refluks i ulewa podczas spaceru (pomimo pompowanych kół wózek wytrząsa mu zawartość z żołądka), cztery- jak już zaśnie, to zawsze ma otwartą buzię, a smoka nie toleruje. Pieluchy kupuję w Fartlandii, najpierw Pampersy, teraz testujemy Huggisy, bo od tych nowych active baby synuś dostał zmian uczuleniowych na pupie. A swoją drogą, to do sklepu z artykułami dla dzieci mogliby zrobić bardziej funkcjonalny podjazd, a nie "stromą górę". Do Fartlandii nie chodzę z dzieckiem, bo tam jest bardzo gorąco i po wyjściu na zewnątrz spocony maluch mógłby sie rozchorować. Raz byliśmy z dzieckiem w Auchan, a tam jest klimatyzacja i potem leczyłam zapalenie oskrzeli u małego. Moje dziecko w dzień prawie nie śpi, trochę zdrzemnie się przy cycusiu, więc czasu dla siebie mam niewiele. Pozdrawiam wszystkie piszące mamusie forumowe oraz te, które tylko czytają ten watek. Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 16.11.04, 22:47 Hej dziewczyny!!! Moja mala juz spi. Za kazdym razem obiecuje sobie, ze poloze sie razem znia, ale jestem tak uzalezniona od komputera, ze nie moge sie oprzec i korzytstam z wolnych chwil odwiedzajac forum. Bylam dzisiaj w auchanie. Rzeczywiscie pieluchy bardzo tanie. Za 94 szt. 3-ek zaplacilam 44 zl. Kupilam tez laktator. Musze powoli przygotowywac sie do powrotu do pracy i nauczyc sciagac pokarm. A poza tym w nastepnym tygodniu wybieram sie na slub mojej siostry po ktorym bedzie uroczysty obiad i w koncu chce wyrwac sie "do ludzi" Moja Oliwka nie toleruje mleka modyfikowanego, wiec bede sciagac jej swoje. A tak w ogole, to dzieki temu forum poznalam dwie bardzo fajne dziewczyny z ktorymi prawie codziennie rozmawiam na gg. Obie sa z mojego osiedla a z jedna z nich bylam nawet na spacerku. Tak wiec czasami dobrze jest przyznac sie z jakiego osiedla sie jest, bo spacery sa o wiele milsze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 07:38 Hejka! Pampersy w Auchanie są faktycznie tańsze (44,90 za 80 czwórek). A ja mieszkam na Wysokim Stoczku- takze może jest mamusia z tych regionów chętna na spacerki? Pozdrawiam Flowee ps. za dwa dni do pracy.......buuuuuuuuuuu Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 10:31 Hej! To chyba i ja się skuszę na pieluchy z auszana, to faktycznie niedrogo. Dobrze,że mamy dzisiaj słoneczko, bo wybieram się na spacerek. Wysoki stoczek jest nie tak daleko do Zielonych Wzgórz,ścieżką rowerową,więc może któregoś dnia spotkamy się Flowee? Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 12:54 hej a ja jestem z Nowego Miasta czy tu nie ma żadnej mamy chętnej na spacerki??? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka2004 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 13:30 Witajcie!! mam nadzieję że dzisiaj uda mi się coś napisać bo wczoraj chciałam ale coś system mnie wyrzucał po raz pierwszy mi się to zdarzyło. Witam serdzecznie de- pro.... ( no niezłego nicka sobie wybrałaś, ze trudno zapamiętać ). Tutaj na forum jest bardzo cieplutko i przyjemnie. Nie to co na zewnątrz (no chociaż na tą porę roku nie jest tak żle). Właśnie wróciłam ze spacerku. Szkoda że tu w pobliżu żadna z Was nie mieszka. Właśnie brakuje mi kogoś na wspólne spacery i nie tylko. U nas nie za ciekawie. Wynik moczu zły - podwyższone leukocyty, dzisiaj jeszcze raz robiliśmy badanie i zniecierpliwością czekam na wynik. Tak się boję że wylądujemy w szpitalu. Podam swój gg może któraś z Was bedzie chciała ze mną porozmawiać bo ja bardzo chętnie. To mój numer 6773323. A propos dziewczyny Wy przy karmieniu piersią tak wcześnie wprowadzałiście inne pokarmy. Bo moje maleństwo skończyło 4 miesiące ale w dalszym ciągu jest tylko na cycu.Nie wiem czy już zacząć coś wprowadzać ale wszystkie mądre książki mówią że od 6 miesiąca, więc jak to jest. Muszę kończyć Serdeczne pozdrowionka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 18:49 Hejka! DO Niebieskiej mamy: Z checią bym poszła na spacerek na Zielone Wzgórza, ale mój synek ostatnio nie toleruje długich spacerów w wietrzna pogodę. Mam wózek z nieprzekładana rączką i jak idziemy pod wiatr to sie synek denerwuje. Tak było dzisiaj. Także narazie taka daleka wyprawa odpada, ale kto wie jak dalej będziemy utrzymywac znajomość to niewylkuczone że na taki spacerek sobie pójdziemy. Niech dzieciaczki zawiązują znajomości juz w tak młodym wieku.O mamach juz nie wspomnę Pozdrawionka Flowee Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 19:17 Hej! Na spacerku byłam i nikogo nie spotkałam A chodziłam jak szpieg z krainy deszczowców,kołnierz nastawiony po uszy, szalik fruwający, a ja ciagle się rozglądałam... Pieluchy zakupione, słoiczki też, były Hippa od 4 mca! Pogoga byle jaka,nieprzyjemna Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 20:15 Cześć dziewczyny. Niebieska masz śliczną córeczkę, własnie widziałam najnowsze zdjęcia. Ile miesięcy ma twój szkrabek. A wiesz, że ja chciałam też kiedyś nazwać córeczkę Karolina. piękne imię. inez21 mam wielką prośbę. wyślij mi proszę tą książkę, bo ja jej jakoś nie dostałam. Moje namiary: vikingowa1@gazeta.pl albo vikingowa@op.pl Będę bardzo wdzięczna. Czy ty będziesz stosować tą metodę? A jak duży jest twój maluszek? Bo u nas małą jak za długo leży w łózeczku to uspokaja się dopiero na rękach. To że ją uspokajamy i gładzimy po główce nic nie daje. Więc nie wiem czy to sie uda, ale może jednak. Musze kończyć bo mója Majka jest dziś strasznie niespokojna i wciąż marudzi. Ponawiam pytanie o mamy z Wgody? Samotne spacery są strasznie nudne!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 17.11.04, 21:42 Cześć dziewczynki!!! Jak ktoś mówi,do mojego męża,że ma śliczną córeczkę, to on odpowiada "No pewnie, nie da się ukryć!" hihihihhi.Karolka skończy w niedzielę 4 mce. Z tym wprowadzaniem nowości do jedzenia, to jest tak,że osobiście wolałabym karmić tylko i wyłącznie piersią do 6 mca,ale życie weryfikuje moje zachcianki na opak. Tak było z porodem (chciałam rodzić sama i to bez znieczulenia, a wyszła cesarka planowana), teraz z karmieniem problemy. Trzeba było dokarmiać butelką,a teraz stałam się więźniem swojego systemu, pokarmu nie mam aż tyle ile bym chciała i chyba dlatego wprowadzam coś nowego na zapchanie żołądka dla głodomorka. Chociaż jak ja byłam malutka, to moja mamusia karmiła mnie od 3 tyg nowościami!!! i jakoś przeżyłam!!! O jakich metodach i książkach piszecie? Dobranoc, spokojnej nocy wszystkim "nocnym Markom" życzę... Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 18.11.04, 09:18 Hejka! Paskudna pogoda...leje i leje.A ja dzisiaj mam jazdę po mieście(bo robie prawo jazdy)brrrrr..... A tak w ogóle to mój Syneczek kończy dzisiaj 5 MIESIĘCY- Sto lat Szymonku... Pozdrawiam Flowee forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=16561045 Odpowiedz Link Zgłoś
monika340 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 18.11.04, 14:54 Witajcie ! Nie wiedziałam ze tu istnieje takie forum niewiem czy mnie przyjmiecie chociaz tez jestem niewyspaną mamą z tym że moja pociecha ma 17 miesiecy czyli jest już dużą panną Ja mam na imie Monika mam 28 lat jestem na urlopie wych i chyba juz tak pozostanie ( w pracy już mnie nie chcą ) mieszkam na Dzisiecinsch Pozdrawiam A to Paulinka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17098037 Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka2004 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 18.11.04, 17:05 Witajcie!!! Monika340-witam Cię szczególnie serdecznie na naszym watku dobrze że zajrzałaś bo jesteś już doświadczoną mamą więc będziesz mogła dzielić się z nami swoimi wiadomościami i spstrzeżeniami masz napewną rozleglejszą wiedzę bo jesteś mamą ze stażem. Jzabro- jak ty wytrwałaś w tej diecie bezmlecznej i bezbiałkowej. Bo ja już wymiękam. Ciągle jestem głodna taka ograniczona dieta mnie wykończy. A pozatym jakoś żle się czuję,wiecznie kręci mi się w głowie i wogóle. Muszę chyba zrobić jakieś badania krwi. Naszczęście badanie moczu Zuzki okazało się prawidłowe choć robione w innym laboratorium niż to wcześniejsze więc chyba jeszcze raz powtórzymy.Pogoda za oknem fatalna, jest tak szaro fuuuu. Jak tam wasze dziciaczki jedzą bo moja Zuzka ostatnio fatalnie najpierw wogóle nie chce piersi, potem jak już uda mi się na siłę włożyć to ssie tylko ok.5 min. Nie wiem czy się najada bo tak krótko ssie.A jeszcze coś dzisiaj moja siostra cioteczna urodziła trojaczki: dwóch chłopaków i dziewczynkę. Ponoć wszystko jest ok! i oby tak dalej. Ale jak ona sobie później poradzi ojej pomyślcie sobie trzy bobasy naraz. Muszę kończyć bo mój bobas domaga się bliższego kontaktu. Pozdrowionka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 18.11.04, 17:36 Cześć dziewczyny! Aż miło popatrzeć jak się ten nasz watek rozrasta. Przede wszystkim witam monikę340, cieszę się niezmiernie,ze zasiliłaś nasze prężne grono, ja tez mieszkam na dziesięcinach, a na jakiej ulicy ty mieszkasz, może się mijamy na spacerach? Flowee-najlepsze życzenia dla Szymona, buziaki od Gosi Wczoraj byłyśmy na szczepieniu i jakoś Gosia nie zniosła go najlepiej(w przeciwieństwie do tego pierwszego)już przy ukłuciu się wystraszyła a potem temperatury wprawdzie nie było ale cały wieczór była jak to mój mąż mówi ręczną terrorystką tzn. jak mnie położysz to będę wyć, tak więc wczoraj nawet nie mogłam do was zajrzeć bo cały dzień nabijałam kilometry po mieszkaniu. A dzisiaj jesteśmy po spotkaniu z Inez i Mateuszkiem, super takie spotkanie w cztery oczy a właściwie to w osiem, można obgadać swoje bardzo podobne przecież problemy.Na poczatku nasze dzieciaczki z zainteresowaniem poprzyglądały się sobie a potem poszły spać, moja Gosia wprawdzie tylko na pół godziny ale też dobrze. I tak sobie pomyślałyśmy,że można by się spotkać w większym gronie niewyspanych mamuś, u mnie zawsze znajdzie się kubek gorącej herbaty. Pozdrawiam Aga i Małgosia Odpowiedz Link Zgłoś
monika340 Do Agrestki 1 18.11.04, 17:49 Witam witam i tak to prawda.. jestem juz bardziej doswiadczona mamą i uczę sie na swoich błędach ewentaulnie służe pomocą Agrestko ja mieszkam na ul Zagórnej a TY??? Pozdrwaiwm Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: Do Agrestki 1 18.11.04, 18:22 Moniko, ja mieszkam na Berlinga i na spacekach robimy duże kółka czasem też przez Zagórną Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Witamy witamy! 18.11.04, 20:10 Cześć!!! Witamy nowe mamusie - Monikę! Sto lat dla Szymusia!!! Nic więcej nie napiszę, bo dostałam "pozwolenie" tylko na 2 minuty, otrzymałam dzisiaj nowy numer "Twojego dziecka", idę się zatopić w lekturze, bo moja malutka Królewna już śpi, a pranie się robi... Odpowiedz Link Zgłoś
jzabro Witam nowe Mamy 18.11.04, 21:01 Hejka! Witam wszystkie nowe Mamusie:Flowee, Vikingową, De profundis i Monikę. Mój synuś też już śpi. Zawsze zasypia przy cycu, więc ja, wyrodna matka, postanowiłam go tego oduczyć. Stosowałam przez 2 dni metode zaklinaczki podnieś- połóż. Marudził przez jakies 10min i zasnął, a ja miałam wyrzuty sumienia, że nie daję mu pociągać cycy (jadł 10min wcześniej i opróżnił całe cycuchy). No i jaki rezultat? Poprzednio zasypiał koło 20 i budził sie koło 1 w nocy, a teraz obudził się przez 2 kolejne dni przed 22 i dawał znaki głosowe pt. mama chodź tu. Wzięłam go na ręce i momentalnie zasnął. Mogłam go znów odłożyć do łóżeczka. Na jedzenie obudził sie już o 12 w nocy. Więc nie wiem, czy ta metoda jest dobra dla takich małych dzieci. On po prostu chce na rączki i poczuć swoją mamę. Dziś znów spał przy cycu i mam nadzieję, że pośpi min do 1 w nocy. Zresztą to nie jest problem wstać do karmienia 2-3 czy 4 razy w nocy (tego karmienia po 6 rano nie zaliczam już do nocnego). Metoda z "uśnij wreszcie" wydaje mi się jeszcze bardziej sadystyczna. Zresztą to jest stara książka. Tam zalecają karmienie na godziny, nawet co 4godz. To są już przestarzałe poglądy. Moje dziecko dawno by już padło z głodu (przez pierwsze 2 mies jadł co godzinę . Dlatego do metody usypiania też podchodzę sceptycznie. Może to jest dobre, ale dla większych dzieci. Co do diety bezmlecznej, to ja już nawet śnię o normalnym jedzeniu, a potem we śnie przypominam sobie, że muszę stosować dietę. Biorę Prenatal i preparat wapnia (Calperos 1000mg dziennie), żeby uzupełnić niedobory. Dzisiaj testuję kapustę kiszoną. Dzieciom karmionym mlekiem matki powinno sie poszerzać dietę dopiero w 6 mies, a tym bardziej alergikom. Ja nie jestem alergiczką, ani mój mąż, ale w mojej rodzinie jest skłonność do atopii. Siostra ma pyłkowicę a brat cioteczny astmę. Oboje mieli skazę białkową w dzieciństwie, ale wtedy o diecie nikt nie słyszał, a nawet mama wcześnie karmiła nas jajecznicą i bułeczką, oczywiście w dobrej wierze. Dzisiaj wspiera mnie w mojej diecie. Dlatego wolę teraz wyeliminować pewne produkty niż żeby potem moje dziecko nigdy nie mogło jeść czekolady czy orzeszków. Albo żeby było uczulone na pyłki czy roztocza kurzu domowego. A to, że do 4 mies nie ma objawów alergii nie daje pewności, że dziecko jest w 100% niealergiczne. A poza tym w Fartlandii jest promocja na mega paczki Huggisów, których teraz używamy. Buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 19.11.04, 14:57 Witam. Jesteśmy już po spacerku i wizycie u lekarza. Mała ma zapalenie dróg moczowych. Na razie furagin dostałyśmy i w poniedziałek do zrobienia posiew moczu. Zuzka2004, jak tam wyniki u ciebie? Jzabro zazdroszczę ci, ze twój maluch chodzi tak wcześnie spać. Moja Majka zasypia dopiero o 11,a kąpiemy ją o 20.30. Karmię ją po kąpieli, zje, zaśnie przy cycu i budzi się po 10 min. Nawet nie zdąże jej odłożyć. A wtedy się zaczyna marudzenie. gadamy, nosimy na rękach, śpiewamy kołysanki, wkładamy do łóżeczka, wyjmujemy, przewijamy i tak do najwcześneij 11 w nocy. Czasem zaśnie wcześniej, ale tylko w moim łóżku, kiedy ją trzymam przy cycu ze smoczkiem w buzi i gładzę po głowie. Niestety, gdy tylko próbuję wstać z łóżka od razu się budzi.budzi się co trzy godziny w nocy i wstaje ok. 8 rano stuprocentowo wyspana. A jak dokładnie wygląda ta metoda usypiania, którą stosujesz? może ona coś pomoże i moja mała zacznie zasypiać normalnie. Teraz też leży w leżaczku w rozpiętym kombinezonie, a ja ją bujam noga inaczej od razu by się zbudziła i nie mogłabym nawet zajrzeć dziś do komputera. Więc nie dziw się zdesperowanym mamom. ja sama wiem, ze to okrutna metoda, ale co zrobić. Moj pulpet waży już ponad 6 kilo i tak ją codziennie nosić po dwie godziny to ja dziękuję. A co będzie jak jeszcze przybierze na wadze i sie przyzwyczai do noszenia? na razie musze lecieć, bo mója córcia właśnie się budzi. pozdrawiam serdecznie wszystkie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 19.11.04, 16:31 hej vikingowa1 wysłałam ci na gazetową skrzynke 'uśnij wreszcie" sprawdz czy doszło.ja nie mam nawet chwilki spokoju bomateusz dzis nie spi cały dzien a macek jest chory i tez jest w domu i ciągle marudzi(( Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 19.11.04, 17:15 Inez21. Dzięki za książkę. Dostałam. Dostalam tez od kogoś wersję komputerową, ale jescze nie widziałam czy czymś się różnią. Jak chcesz to ci wyślę, bo ta komputerowa jest o wiele czytewlniejsza. Jak tam twój maluch nadal chodzi tak późno spać? A może stosujesz już metodę z książki? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka2004 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 19.11.04, 18:13 Witam wszystkich. Wikingowa1 pytałaś jak u nas wyniki moczu, naszczęście wszystko ok! A jak u Was lekarz stwierdził zum bez badania? Ale nie martw się napewno wszystko będzie ok! o jej muszę już kończyć a tylko co zdążyłam usiąść przed kompem bo już tak marudzi i coraz mniej spi w dzień a póżniej przed kąpielą tak marudzi, że musimy się streszczać albo wcześniej ją kąpać. już zmykam, pozdrowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 20.11.04, 18:05 Hejka! No to przeżylismy z Szymonkiem mój pierwszy dzień w pracy i juz jestem spokojna o następne, poniewaz Szymus był grzeczniutki i nie dokuczał zbytnio babci. Jedyny problem polegał na tym, że nie chciał pić z butli mojego mleczka i jeść marcheweczki. Czekał na mnie i dopiero jak wróciłam to się dobrze najadł. Za to ja tuz przed pójściem do pracy to prawie przez 2 dni popłakiwałam sobie hlip...hlip...A jeszcze te nieszczęsne ściąganie pokarmu w toalecie na jedynej wolnej 20 minutowej przerwie i martwienie sie czy chociaz nie mam plam od mleka na ubraniu. (To by dzieci miały radośc gdyby zobaczyły panią z plamami na biuście...hi hi hi)jedyna dobrą strona mojego powrotu do pracy było to, że faktycznie sobie troszeczkę odpoczełam i oderwałam od tej maminej codzienności. A do domu to wracałam jak na skrzydłach...A jak Wy i Wasze Maluszki przeżyliście swoje pierwsze dni w pracy? POzdrawiamy Flowee I Szymonek Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 21.11.04, 10:15 Hej Dziewczyny! Moja Oliwka tez ma problemy z samodzielnym zasypianiem. Zasypia przy piersi albo jak jest noszona- nigdy jeszcze nie zasnela sama w swoim lozeczku. Tak wiec jezeli ktoras z Was moze to bardzo prosze o przeslanie mi na maila ksiazki o ktorej piszecie- madzik777@poczta.onet.pl Bede bardzo wdzieczna! Juz teraz kiedy wazy troszke ponad 6 kg po jakims czasie rece mi omdlewaja od noszenia, a co bedzie jak bedzie wazyc wiecej???? Nawet myslec o tym nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 22.11.04, 12:16 Cześć dziewczyny. Najpierw odpowiem na pytania. Zuzka 2004 lekarz wykryła problemy z układem moczowym, bo powiedziałam jej, że mała ma problemy z zaśnięciem i jest niespokojna.Dowiedziałam sie, ze może to być bezobjawowy ZUM. Dzis dałyśmy mocz na na posiew. Jak na złość musiałam obudzić mała o 6, żeby jej go pobrać, a tak smacznie spała. Wyniki w środę. Madzik777 wysłałam ci książkę. Przeczytałam i nie wiem czy się odważę ja stosowac. na razie i tak nie będę, bo chcę wyleczyć małą, a potem może wszystko samo się unormuje. Ja natomiast chyba znalazłam sposób na długi sen mojego maluszka. Co prawda nie śpi jeszcze w łóżeczku i muszę obok niej długo leżeć, ale zasypia ok. 20 i śpi o dziwo do 9, a przy okazji nadrabiam zaległości w czytelnictwie. ZObaczymy, może to będzie wstęp do samodzielnego zasypiania. Kłądę się z nią po kapieli, małym karmieniu i chwili zabawy do swojego łozka , daje cyckę lub smoczka jeśli mała nie jest głodna, przytulam, gładze ją po główce, szumię i po chwili marudzenia mala zasypia. Wczora godzinę siedziałam w łazience, a małą zbudziłą się dopiero po moim wyjściu. Polożyłam się z nią znó i zaczęłam czytać książkę. To naprawdę wielki przeło. Wcześniej trzeba ją było zabawiać, nosić na rękach, śpiewać,a małą zasypiała dopiero ok. 11 w nocy. Teraz wybieramy się na spacerek. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 23.11.04, 16:47 Cześć Dziewczyny!!! Tak dawno nie pisała, o i chyba teraz też nie popiszę już mała się budzi... Jak u Was ze spacerami w taką pogodę? Ja wychodzę na króciutko albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 10:28 Hej dziewczyny ja też dawno nie pisałam<bo nie mam ani chwili czasu.Maciuś jeszcze dostaje antybiotyk i nie chodzi do przedszkola tak więc ciągle muszę mu wymyślać i uczestniczyć w jego zabawach,bo sam nie lubi się bawić.Przy jednoczesnym zajmowaniu się Mateuszem nie jest to niestety proste.Teraz korzystam bo Mateusz drzemie,a Maciek ogląda bajkę. Witam i pozdrawiam nową forumowiczkę Monikę Vikingowa1-ja jednak nie odważyłam się stosować metodę uśnij wreszcie chyba poprostu brak mi konsekwencji.Teraz mateusz zasypia trochę wcześniej tzn o 22giej.Trochę mniej śpi w dzień,a wieczorem staram się zachować maxymalny spokój i nie usypiać go na siłę i to chyba pomaga najbardziej. Flowee-jak przeczytałam o twoim powrocie do pracy i ściąganiu mleczka w toalecie to aż mi się serce z żalu ścisnęło.Taka jest właśnie ta nasza polska rzeczywistość,tyle mówi się o naturalnym karmieniu i potrzebach dziecka,a tymczasem Mama niestety musi wracać do pracy... Ja wracam 15grudnia i poprostu boję się nawet o tym myśleć.Jak to bedzie????Póżniej napewno jakoś się ułoży,ale początki będą koszmarne((( Niebieska-pytałaś o spacerki,ja wychodzę codziennie,teraz jak jest zimniej to na godzinkę.słyszałam że jak zimno to trzeba wychodzić 2-3razy na 20-30minut,ale ja nie mam siły żeby walczyć tyle razy z ubieraniem i rozbieraniem moich chłopaków. I tak wyjście na spaCER z dwoma jednocześnie to karkołomna przeprawa))zanim ich poubieram to już jestem mokra. zastanawiam się czy dzisiaj wychodzić,bo chyba jest straszny wiatr.A wy wybieracie się dzisiaj? Zamieściłam nowe fotki na "Zobaczcie" zapraszam do obejrzenia.Jest tam też zdjęcie ze spotkania z Agrestką i malutką Gosią.Właściwie to powinnyśmy pomyśleć o jakimś spotkaniu w szerszym gronie co wy na to?Zeby zorganizować małe babskie pogaduszki???? Kończę bo już mój synus się wyspał.Papa! Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 12:36 Cześć dziewczyny! Ja też dawno nie pisałam bo w niedzielę zmarł mój wujek, no i przez kilka dni nie było czasu na nic. Inez -dużo,dużo zdrówka dla Maćka i czekam na następne spotkanie, ja już wcześniej proponowałam spotkanie w większym gronie, ale jakoś dziewczyny nie podniosły tematu, chyba przyjdzie nam się spotykać we czwórkę, a może jednak nie? Niebieska, my przez ostatni tydzień na spacerkach nie byłyśmy wcale a i dzisiaj nie idziemy bo mój wiatrometr w postaci drzew pod oknem pokazuje że wieje a że Gosia nadal ma katar więc boję się żeby jej bardziej nie dorobić. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 12:40 Ja jeszcze na chwilę. Właśnie dostałam na gadulca wiadomość że krąży po necie wirus Biblia Zakonników -jak dostaniecie nie otwierajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 13:23 ja właśnie wróciłam ze spacerku,jest całkiem nieżle,chociaż trochę wieje.Maćka nawet na sankach powoziłam trochę super było! Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 14:20 Hejka koleżanki MAmusie! Szymuś własnie zasnął,więc mam chwilke dla komputera.Nie sądziłam że Szymonek bedzie tak dzielnie znosił rozłąkę z mamą. A tu taka niespodzianka...Jedynie z jedzeniem mleczka z butli są problemy. No cóz nie wszystko moze pójść ok, ale i tak dla mojego grubaska(ponad 10 kg)taka dieta nie zaszkodzi...hi hi hi. Wczoraj Szymuś odkrył nowe możliwości swojego głosu i zaczął piskliwie zachwycac sie otaczajacym go światem. A najbardziej to lubi swoją krowę(grzechotka).Potrafi z nią rozmawiać godzinami,a najczęściej to stara się ją zjeść.(biedny alergik-wołowiny jeść nie może to przynajmniej plastikową krową się zadowala Co do wspólnego spotkanka- to jak najbardziej pomysł mi się podoba. Ok spadam bo teraz mam coraz mniej czasu,a stos kartkówek jeszcze na mnie czeka... Pozdrawiam Flowee Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 14:38 Cześć dziewczyny. Byłyśmy dziś u alergologa, który definitywnie wykluczył alergię u MAjki. Było podejrzenie, bo mała miała pryszcze na pysiaku. Okazało się, że to tylko trądzik niemowlęcy. Uff. Wyniki posiewu moczu dobre. Nic nie wyhodowali. Czyli same dobre wiadomości. Juto zaliczamy ortopedę. Nigdy tyle nie chodziam do lekarzy co teraz z dzieckiem. A tam jak za PRL, mimo wizyty umówionej na konkretna godzinę siedzisz po drzwiami i czekasz w kolejce Nie wyszłam wczoraj na sapcer z powodu wiatru. Lepiej dmuchać na zimne. Jak sobie przypomniałam te biedne dziecko przygniecione drzewem w parku w Warszawie to zrezygnowałam. Bardzo jednak żałuję, bo poznałam przedwczoraj mamę z mojego osiedla, którą zaczepiłam, jak szła ze swoim mlauszkiem i umówiłam się z nią właśnie na wspólny spacer w ten wietrzny dzień. Jesli więc tu zajrzy to: Małgosiu, mamo Łukasz, wybacz. Mam nadzieję, że jeszcze się spotkamy. Dziewczyny, co do spotkania to ja się chętnie spotkam. Już czasem dosjaję bzika w domu. Myślałam wcześniej, ze to tylko dla wtajemniczonych, to się nie wpraszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika340 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 16:37 Witam Was wszystkie Nie mam jak zwykle czasu na pisanie bo zawsze jak nie obiad to cos tam albo po prostu moja księżniczka mi przeszkadza Zwracam sie do Was z takim pytaniem gdzie mozna kupic jakieś fajne saneczki no i oczywiscie za niebajońska cenę?? Moja Paual aż piszczy jak wyjdzie na śnieg i siada tyłkiem wiec czas pojeżdzić na saneczkach Pozdrawiam P.S. Dzis tez sie nie wyspałam Paula budziła sie chyba z 5 razy - przyczyny nie znam a oto Paula forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=17098037 Odpowiedz Link Zgłoś
dariaa76 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 18:50 Cześć dziewczyny, przejrzałam właśnie zdjęcia waszych pociech i są naprawde wspaniałe!!!! Ja widocznie nie mam cierpliwości, bo jakos mam problemy z zamieszczeniem zdjęcia moich dzieci i jak na dzien dzisiejszy dałam sobie z tym spokój. Wczoraj byłam z mała na pierwszym szczepieniu i kluska waży juz 5700. Może znacie dobrego alergologa i nefrologa w Białymstoku, może być nawet prywatny.Jestem ZA spotkaniem w większym gronie, bardzo chetnie WAS poznam!!! Miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 24.11.04, 20:52 Hej dziewczyny! Odwiedzam tez strony innego forum i tam tez mamusie skarzyly sie ze ostatnia noc byla koszmarna- dzieci budzily sie wyjatkowo czesto. Oliwka obudzila sie 2 razy (zwykle budzi sie raz). Bylam z nia dzisiaj w DSK w poradni w sprawie jej naczyniaka. Okazalo sie ze niepotrzebnie moja lekarka rodzinna mnie tam skierowala. No ale coz, przynajmniej nie bede mogla sobie zarzucic ze cos zaniedbalam. Pozniej w koncu bylam u fryzjera i od razu poprawil mi sie humor:- ). Nie zrozumcie mnie zle, bardzo kocham swoje dziecko, ale czasami chcialabym byc po prostu Magda, a nie mama Magda. Takie zrobienie czegos wylacznie dla siebie naprawde dobrze wplywa na psychike. Jestem jak najbardziej za spotkaniem w wiekszym gronie. Pozdrawiam Was wszystkie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 09:02 Cześć Dziewczyny. Ja dzisiaj jak po ogień, korzystam z tego,że Margolcia nie obudziła się jeszcze. Bardzo się cieszę,że w końcu jest jakieś zainteresowanie naszym spotkaniem, ja wprawdzie nie mam luksusów, ale chętnie zorganizuję je u siebie(mój duży pokój jest duży) . Dziewczyny, które chodziły do szkoły rodzenia na Warszawską, 3 grudnia w piątek o 10 jest spotkanie mikołajkowe, Pani tereska mówiła przynieść ze sobą jakieś ciasto, ciastka, sałatkę czy kto tam co może, my z Małgosią się wybieramy, czy któraś będzie jeszcze? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 11:12 agrestko, uprzedzilas mnie. Wlasnie mialam telefon od p. Tereski i zaprasza nas wszystkie na Mikolajki. Tak jak napisalas, 3 grudnia o 10. Ja na peno bede. Juz sie ciesze na to spotkanie. Niebieska mamo, p. Tereska tez o Tobie pamieta i zaprasza Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 12:50 Cześć Dziewczynki!!! Będzie trochę chaotycznie i szybko... bo moja malutka spi już od godziny i zaraz się pewnie obudzi...zdążyłam zrobić i nastawić obiadek,pranie się robi,jeszcze tylko trzeba posprzątać... Fajowsko,że myslicie o spotkaniu,może i ja postaram się dołączyć.Mam nadzieję,że w przyszły piątek (3 grudnia) uda mi się dolecieć na Mikołajki do Pani Tereski. Dziękuję za pamięć i zaproszenie!!! Czy to możliwe,żeby maluszek próbował siadać (podnosi się jak leży), a jeszcze nie umie przewracać się na boczki??? Fajnie się bawi rączkami,chwyta wszystkie grzechotki i oczywiście wpycha je na siłę do buźki.Postaram się dzisiaj dokleić najnowsze zdjęcia naszego "Zjadacza grzechotek". Super pogoda za oknem,pada śnieg, tylko ze spaceru nici.Pamiętacie moze słowa piosenki "jadę , jadę w świat sankami, sanki dzwonią dzwoneczkami dzyń dzyń dzyń?" bo ja jakoś tylko to zdanie pamiętam, ratujcie!!! Czy czujecie może już nadchodzace święta??? Oj, już sobie popisałam,budzi się... papapapapa Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 13:04 Cześć Dziewczyny! To jeszcze ja.Wróciłyśmy właśnie ze spaceru,(a Małgosia jeszcze śpi), nie jest zimno i śnieg taki fajny, ale jazda po tych naszych nieodśnieżonych chodnikach to prawdziwy tor przeszkód. Niebieska ja z pytaniem,co u Ciebie z karmieniem, czy byłaś w tej poradni laktacyjnej czy nie,i czy udało ci się z piersiami czy karmisz jednak butelką. Bo ja już sama nie wiem, od trzech tygodni karmię sztucznym i odciąganym mlekiem ale tego już zaczyna brakować,z dwóch piersi mogę odciągnąć raptem 40 (chociaż odciągam co 2 godziny). Nie wiem czy to nie za późno na wizytę w poradni i czy jeszcze da się przywrócić normalną laktację a może nie ma takiej potrzeby skoro zamierzam zacząć wprowadzać inne pokaramy jak mała skończy 4 m- ce czyli już w najbliższy poniedziałek. Nie wiem, nie wiem, nic nie wiem, może wy coś sensownego doradzicie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 16:29 Cześć dziewczyny. Uff, w końcu zasnęła moja maruda więc mam chwilę na pisanie. Fajnie, że jest spotkanie w szkole rodzenia, ja też chodziłam i chętnie się wybiorę. Byłyśmy dziś z Mają u ortopedy na ocenie bioderek i w końcu możemy zdjąć te okropne pieluchy. Agrestko jesli cię to interesuje to ja byłam w poradni laktacyjnej. Myślę, że warto się wybrać, mi to bardzo dużo pomogło. A nawet jeśli się nie uda karmić piersią, to przemiła pani, która tam przyjmuje chociaż ci pomoże ustalić dietę dla twojego bobasa. Jeśli masz ochotę to ci podam telefon. Madzik777, doskonale cię rozumiem. Ja również zamierzałam zrobić coś dla siebie. Chciałam isć z siostrą do kina, ale pomysł chyba nie wypali, bo zbiegnie się to z imieninami w rodzinie. Jak wy wychodzicie w taki śnieg na spacer? Czy zakładacie ochraniacz przeciwdeszczowy na wózek? Bo ja zrezygnowałam ze spacerów, bo i śnieg na chodnikach, a mieszkam na osiedlu domkowym, więc jak właściciel nie odśnieży to problem. niebieska, jak ty znajdujesz czas na to wszystko? pranie, obiad, sprzątanie itp.? Podziwiam i zazdroszczę. Moja córcia to zaraz marudzi jak siedzi chwilę w leżaczku i wcale nie chce oglądać z tej pozycji co mama robi. A śpi po 15 min., więc zanim coś zacznę robić to już się budzi. Czy to się w końcu zmieni? Dariaa76 zajrzyj na forum o alergiach dziecięcych i wpisz w wyszukiwarkę "alergolog białystok", czy coś w tym stylu. Pamiętam, że ktoś podawał dobrego lekarza właśnie tam. No i się zbudziła moja królewna. Musze lecieć. Na razie. Vikingowa i Majeczka Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 19:50 Hejka! Mój MAleńki juz na nockę zasnał, to mam chwilkę dla kompa.Fajnie Wam dziewczęta że wybieracie się 3 grudnia na spotkanie do p.Tereski(kobieta jest rewelacyjna)Uwielbiałam te spotkanka w szkółce rodzenia, chociaż chodziłam do niej przez około 2 tygodnie, ponieważ pisałam pracę mgr i nie miałam zbyt duzo czasu. Zresztą Szymus i tak pojawił sie okolo 1 miesiąca przed terminem. Niestety 3 grudnia o 9 będe w pracy....buuuuuu Ale co do propozycji spotkania w innym terminie to jestem za. Pozdrawiamy Flowee i Szymuś Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 25.11.04, 20:53 Cześć Dziewczynki!!! Zacznę od poradni laktacyjnej- nie byłam i sama już nie wiem czy się wybiorę,boję się chyba konfrontacji nt. smoczków, butelek itd. Bo karmię butelką, nadal mi się udaje podawać tylko moje mleczko,ale prawdę mówiąc już wymiękam i każdego dnia obiecuję sobie,że wprowadzę sztuczne mleko (mam już kupione i czeka i Bebilon i Bebiko )ale zawsze mam wyrzuty sumienia i dalej ściągam i ściągam. Udaje mi się co 3 godz. po około 150 ml,wychodzi 7x dziennie,czyli około 1 litra dziennie w tym 2 razy jak mała już śpi,czyli zawsze mam zapas na nast. dzień. W ciągu dnia podaję jabłuszko starte na pyłek i od 2 dni próbuję marchewkę ze słoiczka Hipp od 4 mca.Jakoś wystarcza... A jeśli chodzi o wyrabianie na zakrętach co do spraw domowych obowiązków,to albo malutka siedzi w nosidełku (fotelik samochodowy) i obserwuje,albo częściej ostatnio jej się podoba w nosidełku na szelkach z przodu i w ten sposób wszystko robimy razem :nawet prasowanie (bardzo ostrożnie),sałatki itd. A co do spacerów,to moze i ja się skuszę na wypad po śniegu... Aha! a nasze wspólne spotaknie to może w jakąś sobotę? Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 26.11.04, 12:52 Dzisiaj znowu krótko, bo jesteśmy u babci i zgoniłam brata z kompa. Vikingowa a ty byłaś u jakiejś konkretnej kobiety, a w jakich godzinach tam przyjują, byłaś z maluszkiem czy bez-napisz coś więcej i telefon. Niebieska ty masz cudnie, ja tak jak pisałam, co dwie godziny po ok 40 ml czyli zero więc dokarmiam Nanem hypoalergicznym a właściwie to karmię a dokarmiam swoim mlekiem, i zupełnie nie wiem jak zwiększyć ilość mleka. Dziewczyny musimy sobie jakiś znak ustalić,żeby się w tej szkole w piątek rozpoznać. Inez czy Maciek dalej na antybiotyku? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 26.11.04, 14:35 Cześć. Agrestka1, w poradni laktacyjnej przy DSK jest tylko jedna babka i trzeba się uówić na wizytę telefonicznie. Ona cię zapyta jaki masz problem i wtedy powie czy masz przyjść z dzieckiem czy nie. Telefon natomiast gdzieś mi zaginął. włąśnie przeczesałam cały dom. Za wcześnie się pochwaliłam. Spróbuj zadzwonić na centralę do DSK i tam ci podadzą nr.Przepraszam. Czasem może tam nikt nie odpowiadać, bo babka pracuje jeszcze na oddziale, więc próbuj i się nie zrażaj. Ja byłam w tej poradni jak mała miała 2- 3 tygodnie, bo bardzo bolały mnie brodawki przy karmieniu. Okazało się, że źle przystawiałam małą do piersi. Pani wszystko mi pokazał, nauczyla odciągać pokarm, zadawała dużo pytań, zważyła Majkę itp. Następną wizytę mamy, kiedy Majka skończy 6 miesięcy, bo wtedy będziemy ustalać rozszeżenie diety. Pozdrawiam. Małgorzata i Maja Odpowiedz Link Zgłoś
78mala BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 26.11.04, 17:46 Witam po dość długiej przerwie. Ale się dziewczyny rozpisały że ho ho musiałam jedne spanie dwugodzinne synka poświęcić na czytanie zaległości Ciesię się niezmiernie ze są nowe mamy i tak wątek prężnie się rozwija. U nas tak byle jak ja jestem po nacięciu piersi z powodu ropnia a Kacperek po szczepieniu wtorkowym ma chrypkę. Może któraś mama ma dobre sposób co zrobić z chrypką u maluszka??? Karmię tylko jedną piersią - zresztą dokarmiam bo łakomczuszek waży już 7 kg i jest na NAN HA 1 90 mln co ok 3 godzinki. Niebieska mamo dzidziusie mogą już się siłować do siadania. Kacper ma 3 miesiące a już kuli się do siadania lekarka nie zauważyła nic w tym złego powiedziaął niech sobie ćwiczy. Zresztą nasz maluch to ewenement ponieważ jak tylko lekarka go dotknęła to smiał się w głos ona mu łopatkę do buzi a on w smiech - taką mamy mała chichotkę w domu (teraz troszkę mniejszą z powodu chrypki) Pozdrawiam wszystkie mamy i maluszki Trzymajcie się cieplutko i zdrowo Ja też się zapisuję na spotkanie Ania i 3 miesieczny Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 26.11.04, 17:56 Hej Dziewczyny!!! Postanowilam rowniez pochwalic sie swoim malenstwem. Mam nadzieje, ze spotkamy sie i zobaczymy w piatek. A co do hasla, to jak sie juz wszystkie zbierzemy to wprost zapytam, ktore dziewczyny sa z forum [url=foto.onet.pl/albumy/album.html?id=30557&q=madzik777&k=2]Zdjecia Oliwki[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 27.11.04, 12:28 Cześć Dziewczyny! My dzisiaj na wyjeździe i grzecznościowo korzystamy z komputera, więc tylko kilka słów. Podbudowałam się dzisiaj oglądając zaklinaczkę dzieci, powiedziała ona między innym,że żeby dziecko zachowało odporność to wystarczy ok.100ml pokarmu matki dziennie, reszta może być modyfikowana. Vikingowa, przepraszam za kłopot i za to że musiałaś dom przetrząsać, w poszukiwaniu telefonu, tym bardziej przepraszam,że ja telefon mam a nawet mam komórkę do tej pani z poradni, tylko myślałam że tam jest ich więcej i ty masz namiar na kogoś innego, ale jeśli jest tam tylko jedna kobieta to musi być ta sama. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: Do niebieskiej 27.11.04, 15:30 Niebieska, pisałaś kiedyś o bubkach homeopatycznych na zwiększenie laktacji, ja je kupiłam ale nie wiem jak sie je bierze, możesz mi napisac jak ty je brałaś? tzn. co ile i po ile, przed jedzeniem czy po itp. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 28.11.04, 21:18 Witam. Agrestka, nie zrobiłaś mi żadnego kłopotu. Skoro masz ten telefon to teraz ja mam prośbę, żebyś mi go podałą, jeśli możesz, bo musimy się tam wybrać kiedy majeczka zacznie jeść inne rzeczy niż tylko mleczko. Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 28.11.04, 21:33 Vikingowa-numer telefonu do tej poradni to 7450643 Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 28.11.04, 23:38 Hej dziewczyny! nie pisałam długo bo mieliśmy przez cały weekend inwazję gości.Ja bardzo gości lubię,ale przy dwójce dzieci to naprawdę trochę męczące)) niestety. Fajnie że szykuje się spotkanie w szkole rodzenia ja tez sie wybiorę,jak nic nam nie wypadnie.Super bedzie spotkać sie z innymi mamami i maluszkami! Agrestko-ja pisałam do ciebie kiedyś parę słów na gg ale chyba nie doszło do ciebie bo nic nie odpisałaś. Macius już zdrowy,jutro idzie do przedszkola,to może chociaż kilka chwil w ciągu dnia będe miała wolniejszych. A jak twoja Małgosia czy już katarek jej nie męczy?Może zadzwonie do ciebie w tygodniu to pogadamy na żywo a nie wirtulnie)) Mateusz nauczył się juz przewracać z pleców na brzuszek i bardzo mu sie to podoba)) Dziewczyny napiszcie jak nazywają się te granulki homeopatycznebo chcę polecić je koleżance,a nie wiem jak się nazywają?? Dziewczyny a co z naszym spotkaniem?Myslę że trzeba rzucić jakis konkretny termin i miejsce i kto będzie mógł to wpadnie co wy na to??? Daria76-odezwij sie co u ciebie jak tam twoje samopoczucie?? Pozdrawiam i życzę dobrej nocki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 29.11.04, 10:22 Hej dziewczyny! Ja tez mam problem z laktacja. Moze to ten slynny kryzys 3go miesiaca. Mam wrazenie ze Oliwka sie nie najada. Przekonam sie o tym 7 grudnia przy okazji szczepienia, poniewaz bedzie rowniez wazona. No ale juz widze po nocach ze cos jest nie tak. Jeszcze do niedawna budzila sie raz, w wyjatkowych wypadkach 2 razy. Teraz budzi sie na karmienie 3-4 razy. Moze jest to tez zwiazane z pora roku. Jest zimniej i moze ona potrzebuje wiecej jedzonka. Juz sama nie wiem. Tez prosze o nazwe tego specyfiku na laktacje, bo herbatka hippa i zwiekszone ilosci spozywanych plynow u mnie nie daja rezulatatu Juz sie nie moge doczekac naszego spotkania w szkole rodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 29.11.04, 13:30 Ja dziś na bardzo krótko, bo Margolcia maudna jak nigdy, ma biedulka tak zapchany nosek,że ani spac nie chce ani jeść, już dwie noce nie było spania a wczoraj i dzisiaj cały dzień na rękach,bo tylko wten sposób nie płacze. tak mi jej szkoda i czuję się taka bezsilna.I kto powiedział,że katar trwa 7 dni- siedem to my już na pewno walczymy a mam wrażenie że jest gorzej. Ale nic do piątku jeszcze dużo czasu i dużo medykamentów do wypróbowania, więc mam nadzieję że się spotkamy. Dziewczyny te granulki nazywają się RICINUS COMMUNI i zapłaciłam za nie 6,5. Ach, i kończymy dzisiaj 4 miesiące-szkoda tylko,że takie zasmarkane. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
niebieska.mama Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 29.11.04, 18:25 Cześć Dziewczynki!!! Dłuuugo nas nie było, bo mieliśmy awarię laptopa i prawie tydzień narwówy,że przepadły wszystkie dane z dysków (dla mnie najważniejsze były zdjęcia Karolinki i piosenki Fasolek hihihihihihi), Agrestko już odpowiadam : Granlki już masz,muszą to być CH5, bierze się 3x dziennie po 5 granulek pod język do rozpuszczenia, i musi być przerwa po pół godz. przed i po bez jedzenia i picia (co jest ciężkie do wykonania).Radzę nie przesadzać z ilością opakowań (max 2) i na początku brania moze być spadek w il. mleka!!! ale teraz widzę,że im mniej stresów, tym więcej mleka i żadne granulki tak nie działają jak totalna olewka brzydko mówiąc. Zaczęłam dokarmiać Bebiko1, 1x dziennie, ale mleczka tez nam starcza. Sto lat Małgoni z okazji 4 mcy!!!!!!!!!! Już nie możemy się doczekać spotkania,oczywiście z dziećmi idziemy? Aha, i widziałam zdjęcia ślicznej Oliwki, grtatuluję!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 29.11.04, 21:07 Hej, pisze w sprawie piatkowego spotkania. Pani Teresa prosila zebysmy cos moze przygotowaly, albo przyniosly ze soba do jedzenia czy picia. Ja niestety jestem na SCISLEJ DIECIE bo mala ma skaze bialkowa, wiec jestem beznabialowa i bezjajkowa jak ja to mowie. Ale o jakies soczki i ciastka sie postaram. Tak wiec uprzedzam dziewczyny, ze jak bedziecie chcialy cos przegryzc to bierzcie ze soba. Niebieska mamo, bardzo dziekuje w imieniu Oliwki Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 30.11.04, 11:18 Cześć dziewczyny. W końcu mam chwilę na napisanie kilku słów. Majka śpi w lezaczku bujana moją nogą. Mamy ciężkie czasy w domu, bo mój mąż się przeziębił i zabroniłam mu podchodzić do małej, więc cała opieka nad maluszkiem,a takze nad mężem, spadła na mnie. Tak dziś pomyślałam: jak planujecie dojechać do szkoły rodzenia w piątek. Ja muszę jechać sama autobusem i myślę czy z dam radę wnieść wózek na pierwsze piętro. Pamiętam, że jak byłam w ciąży to ledwo się tam wdrapywałam, a może wezmę nosidełko? Maja zaczęła próby przekręcenia się na boczek. Wcześniej jej się nie udawało ze względu na dwie terowe pieluchy. Od tygodnia też głośno się śmieje, gdy widzi, że szykuję się do dania jej cycula. Strasznie mnie to cieszy i sprawia, ze chce się karmić piersią. Nadal mamy jednak problem ze spaniem, mała śpi krótko i bardzo płytkim snem, długo nie może zasnąć wieczorem. Wczoraj leżałam z nią łącznie 3 godziny i gdy tylko wstawałam to się po 15 min. budziła. Już nie wiem co mam robić. Madzik777, nie jesteś sama, mam to samo. Majeczka budzi się często w nocy i wyjada całe mleczko. Wcześniej budziłam się rano z pełnymi mleka piersiami, bo mój bąbel spał zamiast jeść (ach, gdzie te czasy).Teraz już tak nie ma. Ja niestety myślę, ze nie chodzi tu o problem z laktacją tylko o chęć poleżenia blisko mamy i sprawdzenia czy wszystko w porządku. Agrestko, wszystkiego najlepszego, a przede wszystkim zdrówka dla Małgosi (mojej imienniczki zresztą). Ja również nie mogę doczekac sie spotkania w piątek. No i końiec pisania. mała zbudziła się na dobre. Pozdrawiamy. Gośka i Majeczka Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 30.11.04, 13:18 cześć dziękuję w imieniu Gosi za wszystkie życzenia z okazji 4 miechów. przez te choróbsko mała w ogóle mi z rąk nie schodzi, teraz też siedzi i się wierci, więc krócitko.Vikigowa, ja też na spotkanie nie jadę wózkiem, bo mam rozmiar xxxli nawet do autobusu nim nie wlazę tak więc jedziemy taksówką w foteliku-szybko, łatwo iwygodnie, wprawdzie trochę bardziej kosztowne ale przecież nie spotykamy się codziennie, a ja jeszcze ze względu na nosek Gosi nie będę jej chłodzić w empekach. Pozdrawiamy Aga i Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 30.11.04, 13:34 Cześć Wam !! W końcu i ja dołączam do grona chronicznie niewyspanych.Nie zdążyłam przeczytać wszystkiego co tu piszecie, bo nie mam ani czasu ani siły,tylko tak po "łebkach", na chwilę odpaliłam kom , korzystając z tego Oli śpi..właśnie sie zbudził. kurcze a myślałam ,że sobie pośpię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 30.11.04, 14:18 hej dziewczyny! mam nadziejęże spotkamy się wszystkie w szkole rodzenia myślę,że to niezły pomysł z taryfą,bo naprawdę cięzko ciągac się autobusem z wózkiem.pamietam to jeszcze z czasów jak Maciek był mały najgorzee jest to że w autobusie nikt sie nie kwapi aby pomóc wnieść wozek(( Doros1 fajnie ze do nas dołaczyłas.Napisz kiedy urodziłaś i jak sie czujesz ty i maluszek? Vikingowa1-ja z tym spaniem mam to samo.Mateusz najlepiej spi jak idziemy w dzień na spacer,to po spacerze spi 3-4godziny.A wieczorem to staram się maksymalnie wyciszyć i nie denerwować,bo zauwazyłam ze im bardziej chce go uspać tym bardziej on się opiera.teraz jak widze ze jeszcze nie chce spac to kłade go na mate i troche zabawiam a pózniej próbuje od nowa.Maksymalny luz i spokój.Troche to skutkuje,bo pora zasypiania przesunęła się z 24-1 na 22-23 dobre i to) Agrestko a jak tam malutka?katarek ustępuje? |Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 30.11.04, 17:34 Cześc dziewczyny! Witam Doros, cieszę się że jesteś z nami, często tu zaglądaj i pisz dużo. U nas z noskiem jakby troszkę lepiej, nawet w nocy można było troszkę pospać to już coś.Ale efekty przyniosło dopiero odsysanie noska fridą -samoróbką.No i ciągle robimy inhalacjie Olbasem, tam wprawdzie jest napisane,żeby nie stosować u dzieci poniżej 1 roku, ale miskę z gorącą wodą i olejkiem stawiam zawsze troszkę dalej od łóżeczka więc mam nadzieję że nic jej nie będzie. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 30.11.04, 22:17 agrestko- olbasem mozesz pokropic leciutko ubranko malej, podobno pomaga. Moja tez ma jakis katarek, boje sie zeby sie nie nasilil, bo ze spotkania w piatek nic nie wyjdzie a tak chcialabym sie z Wami i maluszkami spotkac. Juz nie moge sie doczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
doros1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 01.12.04, 20:15 jak dobrze ze te forum istnieje....na dzien dzisiejszy to moj jedyny kontakt ze swiatem,to pocieszajace ,ze sa osoby na tym swiecie, ktorych zycie wyglada podobnie do mojego:mycie obsranej dupki, masowanie obolałych piersi, karmienie, proba uśpienia 9-dniowego "tyrana"(noszenie na rekach, kołysanie, gadanie od rzeczy ). dziś w nocy Oli przeszedł samego siebie, wydzierał się od 22.30 do 3- myślałam ze zwariuję, na zmianę: zmieniałam haggisa, karmiłam, a Ten żeby było jeszcze ciekawiej to,to co pożarł to ulał...to jeszcze ze 2 razy zmieniałam wdzianko....to był koszmar.Dziewczyny gdzie mozna dorwać te książke zaklinaczki dzieci, albo czy ktoraś moze mi te informacje o usypianiu przesłac mailem. a wracajac do przeszłosci to Oliwier przyszedł na swiat w psk o 4.15,;22.11.04 wydobyty ze mnie cieciem cesarskim(zielone wody płodowe, nieskuteczna indukcja oksytocyna i 2 krotne spadki tetna dziecka) Oboje jeszcze dochodzimy do siebie , poznajemy się i uczymy sie siebie nawzajem.mam nadzieje ,ze Oli w koncu załapie jakiś rytmu dnia... bo na dzien dzisiejszy mam jeszcze problem z organizacja, w sumie to dopiero moj 5 dzien w domu. pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
madzik777 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 01.12.04, 20:31 doros1 jestesmy z Toba, poczatki zawsze sa trudne. Moja Oliwka tez bardzo ulewala, ale juz jest w miare oki. Jutro ide z mala do DSK zeby sprawdzic bioderka. Juz od ponad miesiaca nosi wykrochmalona flanelowa pieluche. No i musze konczyc niestety bo malutka sie przebudzila i placze. Dobrej nocki Mamusie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
vikingowa1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 02.12.04, 14:48 Cześć dziewczyny. Doros1, nie martw się, zobaczysz wszystko sie w końcu unormuje albo się po prostu przyzwyczaisz. Ja wojowałam ze swoim brzdącem wczoraj do 12 w nocy. Co do ksiażki, to chodzi ci chyba o "Język niemowląt". Można ja kupić w księgarni internetowej pod adresem www.kdc.pl. Można zamówić przez internet i po tygodniu dostajesz ją do domu. Właśnie ja dzis dostałam i zacznę niezwłocznie czytać, bo Maja daje mi też popalić. Ja natomiast chodze od wtorku z mała na rechabilitację. Maja wygina się na jeden boczek. Dowiedziałam sie też, że już powinna próbować przekrętow z plecków na brzuszek, a nie robiła tego przez pieluchy zlecone u ortopedy i teraz trzeba z nią duzo ćwiczyć, czego nie lubi. Madzik777 współczuję małej tej pieluchy, bo też Majka też długo nosiła dwie tetrowe. Mam nadzieję, że jutro dotrę do szkoły rodzenia, bo mała ma malutki katerek i nie wiem czy się to nie rozwinie. Musze juz kończyć, bo budzi się moje słońce. na razie. Odpowiedz Link Zgłoś
agrestka1 Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 02.12.04, 15:25 cześć dziewczyny! u nas jakby lepiej, więc mam nadzieję że się jutro spotkamy, żeby tylko pogoda była lepsza niż dzisiaj. Doros, jak tak sobie próbuję przypomnieć to tych pierwszych tygodni wcale nie pamiętam, chodziliśmy z mężem jak neptyki, niedojedzone niedomyte i w oogóle nie do życia, chociaż moja Małgosia od samego poczatku nie miała problemów ze spaniem to my jakoś nie potrafiliśmy się zorganizować. Ale teraz już jest ok i mamy nawet trochę czasu dla siebie. Vikingowa a ile ma twoja Maja, bo moja Gosiula też się jeszcze nie próbuje przewracać z plecków na brzuszek, odwrotnie to nawet jej się czasem uda. Już nie mogę się doczekać jutrzejszego spotkania. Pozdrawiam. Do zobaczenie w rzeczywistym świecie Aga Odpowiedz Link Zgłoś
flowee Re: BIAŁYSTOK - NIEWYSPANE MAMUSIE 02.12.04, 18:40 Hejka! Dziewczyny jak ja Wam zazdroszczę że jutro możecie sie wybrać do Szkoły Rodzenia i ze możecie się poznac osobiście.Ja niestety do pracy lecieć muszę. Bawcie się dobrze i ucałujcie swoje Skarbeczki. Pozdrawiam i lece do mojego Szymcia Flowee Odpowiedz Link Zgłoś