jutka7 18.11.04, 12:34 Hej, czytam sobie wszystko na Forum ostatnio i zaciekawiło mnie kim są z zawodu starające się przyszłe mamy? O pracy ani słowa, nie jest ważna? Nie macie dylematów praca a dzidziuś? Napiszecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inez76 Re: kim jesteście z zawodu? 18.11.04, 18:10 Właścicielką lokalu gastronomicznego W pracy luz, bo to ja jestem pracodawcą Odpowiedz Link Zgłoś
j04nn4 Re: kim jesteście z zawodu? 18.11.04, 18:16 pracuje jako konsultant do spr sprzedzy w pracy nikt nie wie jeszcze z zawodu administracja ale jak urodze mam zamiar isc jeszcze na studia dalej Odpowiedz Link Zgłoś
mejdejka Re: kim jesteście z zawodu? 18.11.04, 20:26 hej!!! a ja nazywam się MARTA DOROSZKIEWICZ ,mam 29lat i o roku cudowna rodzinka a z zawodu jestem nauczycielka j. niemieckiego w Gimnazjum i Szklole Podstawowej pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: kim jesteście z zawodu? 18.11.04, 22:14 Marta, ja też uczę niemieckiego w gimnazjum. Mam już 3letniego synka i rodzina nie może zrozumieć, czemu nie mówię do niego po niemiecku - dla lepszego startu życiowego))) Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 do Jagienki 28.12.04, 17:12 Jagienka mam nadzieję, że zaglądasz na tu jeszcze. Słuchaj wydaje mi sie, że dobrze robisz, że nie mówisz do dziecka po niemiecku, ( jest to jedna z teoria dot. nauki języka polskiego. Problem polega na tym ,że dzieci ucząc się własnego ojczystego języka wykonują te same operacje myślowe co przy nauce języka obcego, czyli widzą okrągły przedmiot, którym można rzucać, słyszą nazwę Piłka i zapamiętują ją po odpowiedniej ilości powtórek. Gdy chcą użyć tego słowa najpierw pojawia im się obraz desygnatu w mózgu i przypominają sobie słowo "piłka". A teraz gdy raz słyszą, że mama mówi na to coś piłka a potem ( nie znam niemieckiego - użyje ang.) Ball , gdy dziecko próbuje później przyporządkować nazwę do przedmiotu, albo gdy usłyszy nazwę i musi skojarzyć jaki to przedmiot- robi to znacznie wolniej. Co może potem powodowac problemy w czytaniu i pisaniu- takie typu dysleksji. No pewnie nasuwa się tu pytanie co z dziećmi dwujęzycznymi np. mama polka tata anglik. Wtedy sprawa wygląda inaczej bo dziecko rozumie tak: mama to coś nazywa "piłka" a tata "ball" i uczy się tak jakby sposobu porozumiewania się z tatą i mamą. A problemy mogą się pojawić gdy ta sama osoba raz mówi na tą samą rzecz tak a drugi raz siak- dla dziecka to nielogiczne. Dlatego wg. tej teorii dzieci należy takimi tradycyjnymi metodami uczyć ( nie chodzi mi tu o naukę z obcokrajowcami) języka obcego dopiero gdy przyswoi sobie cały system językowy swojego języka. NIe wiem czy to jest w 100% słuszna teoria ale ja się z nią zgadzam. No dobra mam nadzieję, że w miarę jasno to wytłumaczyłam jakby coś było nie tak to mogę jeszcze raz. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
1jagienka Re: do Jagienki 30.12.04, 12:50 W pełni się z Tobą zgadzam i rozumiem, co piszesz. Nie chce mi się po prostu tłumaczyć tego rodzinie. A ich nacisk wynika właśnie z tego, że mąż mojej siostry jest Belgiem, w domy obydwa języki są w użyciu na równi i ich 6 letnia córka mówi równie dobrze w obydwu językach - nie robi jej różnicy. U mn ie natomiast sytuacja była by dokładnie taka jak opisujesz pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kamea78 Re: kim jesteście z zawodu? 30.12.04, 10:17 Jestem mgr pedagogiki i w trakcie podyplomówek z zupełnie innej działki. Odpowiedz Link Zgłoś
azbestowestringi Re: kim jesteście z zawodu? 18.11.04, 20:34 a ja bede za 9 tygodni panią weterynarz tzn po sesji egzaminacyjnej.. czyli troszke dluzej niz 9 tygodni a narazie chce zobaczyc mocniejszy rozowy kolor kreski Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: kim jesteście z zawodu? 18.11.04, 21:09 Skończyłam Ochronę Środowiska ( obrona 4 lata temu). Kim jestem? Chyba inż. ochrony środowiska, zawsze tak pocaję, a może ktoś ma pomysł jak nazwać taki zawód. Nie pracuję, wychowuję synka i czekam na dwie kreski. Odpowiedz Link Zgłoś
cc2 Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 09:47 mgr inż. Inżynierii Środowiska, pracuję jako asystentka projektanta sieci wodno- kanalizacyjnych.Jestem mamą 4,5 letniego syneńka i za 4 mieś bede mamą drugiej dzidzi. Dylematy? Dla mnie rodzina jest najważniejsza. Z synkiem spędziłam 3,5 roku w domu , teraz chciałabym to powtorzyć ale finansowo możemy nie dać rady. Pracodawca nie jest zachwycony i pęsję mi przykręcił ale nie zamierzam do niego wracać po urlopie więc sie nie przejmuję. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
apax Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 11:29 Prawnik, dopiero jak dostałam - od 1.12.2004r - wymarzony etat -awans- zaczęłąm się starać, ( to jest 1 cykl) praca była moim najdoskonalszym środkiem antykoncepcyjnym. B. ją lubię i myślę o szybkim powrocie do pracy po urodzeniu dzidzi. Na razie składam ręcę do nieba żeby ewenualna ciąża przebiegała na tyle dobrze żebym dalej mogła pracować jak najdłużej. Pozdrówki Odpowiedz Link Zgłoś
jutka7 Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 12:43 Apax- jakbym czytała o sobie Tez staram sie 1 cykl, równiez praca jest dla mnie bardzo ważna, i też chcę do niej jak najszybciej wrócić- no chyba że mi się nagle świat odmieni A ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
apax Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 12:56 31 lat - dużo niestety ((, ja zrobiłam apl. sądową. Ciągle mam stressss wieku i tego że większość koleżanek jest już przynajmniej po 1 dzidziusiu, a ja ciągle czekałam na lepszy moment. Nie żałuję bo mam co chciałam, tylko dzidzi brak ...., no i wygodnicka się już zrobiłam .... Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: kim jesteście z zawodu? 03.01.05, 20:34 Cześć, przez przypadek ponowie tu zajrzałam. Cieszę się, ze nie jestem osamotniona. Ja mam aktualnie 32 lata ( tj skończę w marcu).O dzidzię zaczęliśmy starać się po nominacji czyli pod koniec 2002. Udało się na wakacjach w czerwcu 2003. W związku z kredytem mieszkaniowym musiałam wrócić do pracy po 7 miesiącach. Uwielbiam swoją pracę, ale jednak wolałabym byc z Aneczką - słoneczką . Po urodzeniu dziecka trochę inaczej patrzę na świat i pracę. PS a gdzie byłaś na aplikacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
jutka7 Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 12:41 dziękuję za odpowiedzi, ja nie powiedziałam nic o sobie- jestem prawnikiem, niestety bez aplikacji, za to z super pracą, która zostawić ciągle jest mi trudno. Ale dojrzewam, dojrzewam napiszcie o swoich dylematach lub ich brakach, co spowodowało, ze się jednak zdecydowałyście na dzidziusia? sciskam Odpowiedz Link Zgłoś
aga_a Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 13:16 Wszystkie Panie, które odpowiedziały należą do grona bardzo wykształconych i mają dobrą pracę.Ja niestety z zawodu jestem technikiem informatykiem, ale teraz pracuję jako kasjerka, ale coś trzeba robić.Teraz siedzę w domu na L4 i czekam na przybycie mojej córeczki w marcu.Pozdrawiam.Aga Odpowiedz Link Zgłoś
dagma72 Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 14:55 a ja od półtora roku jestem mgr finansów i bankowości. Zrobiłam staż a potem wylądowałam jako.......sprzedawca. Ale umowa tylko do końca grudnia potem macierzyński i dalej pewnie bezrobocie z upagnioną dzidzią Odpowiedz Link Zgłoś
jutka7 Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 16:53 Aga, bardzo ciężko o dobrą pracę pomimo wykształcenia... Za to wszystkie Panie łaczy jedno pragnienie teraz Abax- pracujesz jako sędzia? Odpowiedz Link Zgłoś
sylkon Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 19:59 Ja jestem pedagogiem tuż po studiach, mam 24 lata, ale pracuję już kilka lat. Pracuję z trudną młodzieżą i nie wiem jak długo wytrzymam, ponieważ odkąd jestem w ciąży (11 tydzień) moja cierpliwośc stanowczo się zmniejszyła. Nic dzieciom jeszcze nie mówiłam, ale od kilku tygodni pytają o powiększenie mojej rodziny (prawdopodobnie 6 zmysł). A dziecka pragnęliśmy z mężem odkąd zaczęliśmy się spotykać. Teraz staram się jak najlepiej wykorzystać czas, ucząc się, pracując, spotykając się z ludźmi, rodziną, na dodatek na wiosnę zaczynamy budowę domu. Dużo się zmieni w naszym zyciu. Już nie mogę się doczekać. Pozdrawiam.S Odpowiedz Link Zgłoś
apax niestety nie do końca 22.11.04, 08:08 Niestety nie - kłopot z etatami, ale od 1.12 zaczynam na punktowanym stanowisku ( wybacz więcej nie napiszę )) ). W ten weekend po raz 1 straliśmy się że aż iskry szły ... Nie wyobrażasz sobie jaka jestem podniecona, przestraszona i pełna nadziei. Przyjemnie jest myśleć, że nie jestem sama! Odpowiedz Link Zgłoś
kluseczka74 Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 22:48 Hej Mam 30 lat od prawie 5 lat jestem mgr inz zootechnikiem a od czterech pracuję w transporcie międzynarodowym. Obecnie na stanowisku spedytora międzynarodowego. Moim nowym ,, zawodem" od lutego będzie profesja pt; Mama. Już nie mogę się doczekać Pozdrawiam Kluseczka i Człowieczek 28tc Odpowiedz Link Zgłoś
bombeleek Re: kim jesteście z zawodu? 19.11.04, 23:00 witam.ja skończyła turystykę i zgodnie z zawodem i pasją pracuję w biurze podróży, pilotuję wycieczki.Poza tym uczę angielskiego i cieszę się, że dzidzia zgodnie z planami urodzi się w wakacje i w miarę możliwości szybko wrócę do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
romilka Re: kim jesteście z zawodu? 20.11.04, 12:54 witam!!Mam 25 lat i jestem nauczycielka w-fu.2 lata temu skonczyłam warszawski AWF i obroniłam tytuł mgr!!Pozdrawiam!! Romi-Dzidzia Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka_bez_zapalek Re: kim jesteście z zawodu? 21.11.04, 10:06 hm... a ja wypada blado... zaczęty 1 rok studiów ... dzidzia pojawi się kilkanaście dni po seski letniej ale będę chciała sesje przyśpieszyć i urlop dziekański wziąć jeśli rektor wyrazi na to zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
izaw5 Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 10:21 witam, ja mam 26 lat, jestem po bankowości i finansach na UW, skończyłam też MBA. Pracuję jako z-ca kierownika w branży finansowej, dziecka spodziewam się w styczniu, własnie dwa dni temu przestałam chodzić już do pracy - do tej pory było całkiem nieźle (bardzo dobrze się czuję przez całą ciążę), pewnie wrócę do pracy około września. pozdrawiam Iza i Niespodzianka 32tc Odpowiedz Link Zgłoś
kajka271 Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 12:20 Hej! Ja skonczylam budownictwo ladowe i troszke uzupelniajce zarzadzanie. Kichowo troszke wyszlo z dzieckiem, bo zaczęłam się starać zaraz jak dostałam prace (wymarzona, w zawodzie itd.) z myśla, że średnio starania trwają 6miesięcy i dlużej i wyszło nam odrazu. Zeby nie zrażać do siebie pracdawcy (nadal licze na powrót po macierzyńkim) pracowałam prawie całą ciążę. Miałam tylko 3 tyg zwolnienia we wrześniu i teraz planuja iść juz na zwolnienie, bo naprawdę nie wyrabiam fizycznie. Czuje się dobrze i teoretycznie mogłabym pracować, ale 8-9 godzin przed kompem jest mordęgą, wszystko mnie boli, a jak mały się rusza to nie moge sie skupic na pracy. Nie wiem tylko jeszcze kiedy chcę wracać do pracy, bo jestem pewna, że te 16tygodni to a mało. Ciekawe ile czasu wytrzymamy finansowo, bez mojej wypłaty . Teraz juz jestem w 33t.c. i myślę tylko o dzidzi, zreszta teraz to juz zaraz mozna rodzic, a przydaloby sie troszke odpoczac i przygotowac wszystko na przyjscie malenstwa, a nie tak wszystko w biegu... Pozdr Kaja i mały Grześ (33t.c.) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka7 Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 16:16 Dobrze wiedzieć, że nie ja jedna mam dylematy dzidziusiowo-pracowe, bo czasami czułam sie wyrodna. Ale to chyba normalne, ze jak się lubi pracę to szkoda ją stracić, o co w dzisiejszych czasach nietrudno. Strasznie jestem ciekawa czy mi się udało tak za pierwszym razem Gratulacje Kajka !!! Co spowodowało, że podjęłyście decyzję o dzidziusiu? Odpowiedz Link Zgłoś
anlasz Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 17:24 Dopiero rozpoczelismy starania, ale kto wie, moze juz sie udalo Pragniemy dzidziusia, od kiedy sie poznalismy, ale poczekalismy ze wzgledow znanym wszystkim - praca, warunki fians. itd. Od 1,5 roku mieszkamy poza krajem, wiec chcielismy poczekac na stabilizacje prawna (UE). Poza tym pracowalam jako kelnerka/barmanka, wiec nie bardzo sprzyjalo to macierzynstwu (kontrakt bez uprawnien do macierzynskiego). Az do teraz Obecnie pracuje jako administrator sprzedazy w motoryzacji i mysle, ze pracodawca bedzie wyrozumialy Czego i Wam wszystkim zycze! Pozdrawiam i powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
anlasz Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 17:25 W koncu zapomnialam pytania - w Pl skonczylam ekonomie Odpowiedz Link Zgłoś
gusia3 Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 18:19 HejDziewczyny! Ja mam 26 lat,jestem psychologiem i pracuje z dziecmi,totez chec na wlasna dzidzie wzrasta od dwoch latjest to moj pierwszy cykl staran (21dc) i bardzo,bardzo tak jak i Wy, chcialabym oby @ nie nadeszla ,a we mnie zaczelo rodzic sie nowe zycie Pozdrawiam serdecznie i zycze powodzenia w straniach!aga Odpowiedz Link Zgłoś
kasiawo1 Re: kim jesteście z zawodu? 22.11.04, 19:37 a ja skończyłam marketing i zarządzanie i pracuję jako z-ca kierownika. moje szefostwo wie, że się staram i dlatego nie będzie dla mnie stresem im o tym powiedzieć jeśli już się w końcu uda. Jak urodzę to wrócę pewnie do pracy, bo ją lubię no i mam jaką taką pensję. Myślę, że jakbym chciała posiedzieć 3 lata w domu na wychowawczym, to potem byłoby trudno zarówno wrócić tam jak i znaleźć coś innego (lata lecą...) Odpowiedz Link Zgłoś
naomi_k Re: kim jesteście z zawodu? 12.12.04, 13:07 Hej, Ja jestem lekarzem, zajmuję się medzynarodowymi badaniami klinicznymi nowych leków. Dylematu generalnie nie mam. Muszę i chcę z wielu powodów wrócic bardzo szybko do pracy-jakieś dwa tygodnie po porodzie to maks.I to wcale nie dlatego, ze jestem szurnietą pracoholiczką. Toczy mi się parę projektów od których tak naprawde zależy mój byt, a lubie mieć ten byt na ponadprzecietnym poziomie. Pozatym bardzo lubie to co robię. Mam już opiekunkę a pozatym jesteśmy ja i małżonek w tej dobrej sytuacji, ze sami ustalamy swój czas pracy, możemy tez pracować z domu. Przyznam się, ze mysl o kilkumiesięcznym uwiązaniu w domu i harówka i przy dziecku i przy domowych sprawach to nie dla mnie bo zwariuję. jutka7 napisała: > Hej, > czytam sobie wszystko na Forum ostatnio i zaciekawiło mnie kim są z zawodu > starające się przyszłe mamy? O pracy ani słowa, nie jest ważna? Nie macie > dylematów praca a dzidziuś? Napiszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
olanowak24 Re: kim jesteście z zawodu? 15.12.04, 08:03 Witam, ja też jestem nauczycielem niemieckiego, pracuje w gimnazjum, obecnie na zwolnieniu, koncze studia, przynajmniej sie staram i ciesze sie bo z racji wykonywanego zawodu bede miała mnóstwo czasu dla mojego maleństwa Odpowiedz Link Zgłoś
cruk Re: kim jesteście z zawodu? 15.12.04, 10:32 Mam 26 lat. Skonczylam dziennikarstwo i nauki polityczne (ale specjalizacja komercyjna Public Relations i marketing medialny) pracowalam w zawodzie przez 3 lata jako dziennikarka w PRIII, potem zaczelam pracowac w agencji reklamowej, zalozylam swoja agencje PR a w koncu wyladowalam (po kopach w dupas zyciowych) w zespole Biura Prasowego w miedzynarodowej korporacji W sumie pracowalam od poczatku studiow, karkolomne, ale wykonalne. Stad mam troche za soba doswiadczenia zawodowego i pewne osiagniecia. A studia ukonczylam w terminie, udalo sie Dylematow dziecko-praca nie mialam, albo jesli byly to krociutko, chociaz balam sie ogromnie reakcji moich srodowiskowych singli. Plany dzidziowe pojawily sie wczesniej, pewne tematy zostaly, chociaz sytuacja zyciowa sie zmienila, bowiem dostalam oferte pracy w korpo majac prace ktorej juz nie chcialam zmieniac. Zmienilam Ryzyk-fizyk z byciem wiernym tematowi dziecka, bo pracuje tu rok, ale z dzidzi nie zrezygnowalismy i dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
constancja Re: kim jesteście z zawodu? 16.12.04, 14:39 Witam oczekujące już i starające się mamy Ja skończyłam marketing i zarządzanie, arch. krajobrazu...a pracuje jako reprezentant naukowy. Do pracy chcę wrócić jak tylko poukładam sobie sprawy związane z opieką. Od września jestem na zwolnieniu i MAM JUŻ DOŚĆ! Consta i 32tyg. KAcper Odpowiedz Link Zgłoś
jutka7 Re: kim jesteście z zawodu? 16.12.04, 14:41 fajnie wiedzieć czym zajmują się przyszłe Mamy, zwłaszcza jak mają dylematy zbliżone do moich życze pomyślnego rozwiązania spraw zawodowych, zeby nigdy nie były w konflikcie z dzidziusiem. Zobaczymy jak będzie u mnie... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
ama26 Re: kim jesteście z zawodu? 28.12.04, 15:27 A ja jestem sekretarka i bede miala druga dzidzie-z pierwsza pracowalam do 9 miesiaca a teraz chce do 8 jak zdrowko pozwoli-ale podejscie do mnie bylo lepsze przy 1 dziecku bardziej zyczliwe a teraz troche zimne ale w dzisiejszych czasach to dobrze ze ma sie wogole do czego wrocic-wracam w pazdzierniku! pozdrawiam wszystkie mamy te nie pracujce tez pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
polibius Re: kim jesteście z zawodu? 03.01.05, 20:38 BYłaś dziennikarką PR III? WOW. Do 30 czerwca 2000 to była moja najukochańsza stacja radiowa.. Teraz już nie Odpowiedz Link Zgłoś
eva78 Re: kim jesteście z zawodu? 18.12.04, 10:20 Mam 26 lat, pracuję 3 rok w szkole(podst+gim)Z wykształcenia jestem pedagogiem. Dzidzię chcieliśmy mieć już od jakichś 3 lat, ale właśnie ze względu na pracę wstrzymywaliśmy sie przed podjęciem ostatecznej decyzji. W pierwszym roku pracy miałam umowę na rok, w zeszłym roku kończyłam studia podyplomowe z zakresu terapii ped.(dzieci z dysleksją) Chciałam "trafić" z ciążą w okres między semstrami szkolnymi i udało się po drugiej próbie. Do pracy jeszcze biegam, ale juz mi trochę ciężko(poza tym hałas, stres)Dzieciaki w szkole bardzo sympatycznie na ciężę reagują (wypytują o usg, termin porodu, płeć, mówią do brzuszka), koledzy i koleżanki też więc jest mi do pracy chodzić bardzo, bardzo przyjemnie(chociaż coraz dłużej do niej idę). Rodzę pod koniec lutego i we wrześniu planuję powrót. Mam ten komfort, że macierzyński wydłuża mi sie jeszcze o 2 mies wakacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzka.slavo Re: kim jesteście z zawodu? 28.12.04, 13:05 W naszym przypadku to ladnych pare lat odsuwalismy mysl o dziecku. Skonczylam fizyke na UW, potem ponad 6 lat doktorat i po roku pracy w instytucie nalegalam juz na dziecko Nalegalam, bo moj partner pracuje i studiuje jeszcze (jest tez nieco mlodszy) i ciagle niewyspany . I oto po roku przygotowan mojego organizmu na dziecko udalo nam sie w pierwszym cyklu i majac niespelna 32 lata urodze synka ! W pracy juz rok wczesniej powiedzialam, ze bede starac sie o dziecko. Wiec wszelkie projekty i wyjazdy sluzbowe musialam w tym jednym roku zmiescic. Zasuwalam niezle a teraz, od 2 m-ca ciazy pracuje na baaardzo zwolnionych obrotach, zas obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim. Szef mojej grupy jedynie zapytal kiedy po urodzeniu wracam do pracy, by mogl ustalic nowe zadania i nowe projekty dla mnie. Kocham swoja prace, jest dla mnie spodobem na zycie, rozwijam sie i podrozuje..Poza tym nie mamy jeszcze wlasnego M ale stac nas na wynajecie 50m2, mamy samochod i za jakies 2 latka chyba cos kupimy wlasnego. Dodam, ze to co mamy, zawdzieczamy tylko sobie ! pozdrawiam zuzka +24tc synek Odpowiedz Link Zgłoś
xsenna Re: kim jesteście z zawodu? 28.12.04, 13:54 A ja moje drogie skonczylam ekonomik w 94r staralam sie na socjologie ale nadazyla sie okazja wyjazdu do Londynu,wiec od 95 tam bylam mialo byc tylko na wakacje zeby dorobic na studia i slub,ale zaczelam chodzic tam do szkoly uczyc sie ang porobilam tam egzaminy zajelo mi to 4 lata,pojechalam do kraju juz po slubie wzielismy w Londku chcielismy zostac ale niestety nie wyszlo urodzilam corke w 2000 i jak miala 6mcy pojechalismy do Irlandii i jestem tu teraz w marcu druga dzidzia. Pracuje na ogromniej stacji benzynowej mam pod soba troche ludzi wiekszosc polakow ktorzy nie mowia po angielsku.Nigdy niewyobrazalam sobie ze tak bedzie wygladalo moje zycie,ale jest super.Mam dopiero 30lat i po urodzeniu tego dziecka chce zaczac sie uczyc cos zrobic dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: kim jesteście z zawodu? 28.12.04, 16:36 Witajcie wszystkie Ale tu jest przkrój zawodowy, ja dołanczam się jako pedagog przedszkolny i wczesnoszklny- obecnie pracuję w przedszkolu, i w troszkę poradni logopedyczniej bo logopedą też jestem. Oba kierunki skończyłam w czerwcu b.r. A ostatnio zdecydowaliśmy-z mężem, że szkoda czasu trzeba się brać do roboty . Coprawda w przyszłym roku szkolnym mogłabym mieć lepszą pracę w szkole, albo etat w poradni, ale doszłam do wniosku ,że nie to jest najważniejsze, jakiś powód zawsze sie znajdzie żeby jeszcze trochę poczekać, a za 10 lub 20 będzie mi naprawde wszystko jedno czy 2005 roku pracowałam w szkole czy przedszkolu ale nie będzie mi wszystko jedno czy maiałam wtedy dziecko czy nie. A jak gdzieś tam w górze mam zaplanowanie że mam pracować np.w poradni to i tak będę. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
symetriaa Re: kim jesteście z zawodu? 28.12.04, 22:17 Witam serdecznie. Własnie zaglądnełam na forum. Miło mi Panie poznac. Zawsze nas nurtuje pytanie kim sa osoby po drugiej stronie ekranu. Jak daja sobie rade, jak pokonuja przeszkody. Jestem z zawodu architektem. Projektuje wnetrza. Często jezdze na budowe i w poprzedniej ciazy pojawialm sie tam z niezlym brzuchem. Robotnicy patrzyli bardzo przychylnym okiem i malo oponowali. Teraz oczekuje drugiej dzidzi. Praca to cieżki problem do pogodzenia z macieżyństwem. Nie raz zadawalam sobie pytanie co wazniejsze. Praca czy dzieci? Czy jak zostawie dziecko z tesciowa to czegos nie przegapie. Pojawia sie tysiace pytan. Ale w pewnym momencie powiedzialm sobie "dosc"!! Wszystko ma swoj umiar i granice, chyba najważniejsze zeby dobrze sie czuc ze swoimi decyzjami. Lubie byc niezależna, wiem ze kobieta powinna zawsze umieć liczyc na siebie. Kiedys przeczytalam ze lepiej isc za glosem serca niz byc "zfrustrowana matka". Trudno w Polsce pozwolić sobie na ciaze. To trudna decyzja. Jest ciezko z praca, jak sie dowiaduja ze jestes w ciazy, pracodawca potrafi robic dziwne rzeczy. Mam nadzieje ze kiedys bedzie normalniej. Obecnie pracuje. Czynnie. Jestem w drugim miesiacu, wszyscy w pracy wiedza. Postawilam na szczerosc i to doceniono. Ale wiem z opowiadan ze bywa roznie. Ze czesto nie ma do czego wracac. Ale juz sie tym nie przejmuje ..chyba juz mi sie nie bedzie chcialo tak szybko wracac. Koncze za moment 31 lat, czas chyba zajac sie dziecmi a do kariery wrocic po dlugim urlopie Ja podchodze teraz do urlopu wychowawczego jak do wakacji. Chyba warto bylo wrócic do pracy zeby teraz miec takie podejscie. Dzieci sa cudowne. To czesc nas i naszej milosci. To nasza przyszlosc, radosc, smutki ..to nasze zycie. Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkie mamy. I podejmujcie decyzje zgodne z waszym rozsadkiem. A mysl czy sie postapilo slusznie zawsze bedzi ewracac jak bumerang. Pozdraiwm symetria czasem asymetryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
tatig Re: kim jesteście z zawodu? 29.12.04, 15:57 Cześć dziewczyny - przyszłe mamusie! Ja jestem grafikiem i pracuję od dwóch lat w Wydawnictwie. Składamy tu kalendarze i przeróżne druki okazjonalne. A skończyłam Akademię Sztuk Pięknych i grafikę warsztatową, co oznacza że jednak jestem artystką i po dziś dzień tą pracą zajmuję się we wszystkich wolnych chwilach i po godzinach. Prace sprzedaję w galeriach kilku miast, rzadko robię wystawy, ale daje mi to ogromną satysfakcję i poczucie spełnienia. Poza tym uprawiam kaktusy i należę do Towarzystwa kaktusowego - znam masę ludzi związanych z tym hobby, bo wspólnie dużo podróżujemy po kolekcjach i jesteśmy sobie naprawdę bliscy. I jeszcze razem z mężem nurkujemy i jeszcze fotografujemy przyrodę - działając wspólnie w kolejnym Towarzystwie - Fotografów Przyrodniczych - kolejne wyjazdy... Uff, dużo tego i dlatego dopiero ostatnio podjęliśmy w końcu decyzję o dziecku - mam już 35 lat, a czas cholernie szybko leci. Mimo wszystko nie czuję się starą (przyszłą) matką, jestem w świetnej formie, młodo wyglądam i się czuję! Nasze próby powiodły się za pierwszym razem (!!!), ale dmucham na zimne i będę robić badania prenatalne (amniopunkcję). No coż nadszedł czas nowych wyzwań! pozdrawiam Was wszystkie serdecznie, życzę zdrówka i humoru w Nowym Roku! tatiana (11tc) Odpowiedz Link Zgłoś
jutka7 Re: kim jesteście z zawodu? 29.12.04, 17:00 Cóż za wspaniały przegląd zawodów! Zawsze mnie ciekawiło czym się zajmują młode kobietki, jak sobie radzą, a zwłaszcza jak podejmowały decyzję o dzidziusiu itp. Piszcie, piszcie, czyżby nie wszystkie zawody były prze e-Mamy reprezentowane? Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia77 Re: kim jesteście z zawodu? 30.12.04, 10:46 Jestem lekarzem stomatologiem. Od ponad roku prowadze własny gabinet.Obecnie jestem w 31 tygodniu ciąży, nadal pracuję, chociaz ograniczyłam trochę liczbę godzin.Zamierzam pracować jak długo będę mogła.Bardzo lubię to co robię i po urodzeniu dzidzi chcę jak najszybciej wrócić do zawodu, na początku na 2-3 godz dziennie.Mam ten komfort, że gabinet mam pod nosem, w tym samym bloku.Pozdrawiam! Karolina. Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: kim jesteście z zawodu? 30.12.04, 10:50 O rany, chyba tu za wysoki poziom dla mnie. Ja niestety mam tylko wyksztalcenie srednie, ale za to duze doswiadczenie zawodowe i to w róznych dziedzinach.Ze wzgledów rodzinnych musialam podjac prace bardzo szybko, bo juz w 17 roku zycia. Uczylam sie wiec i pracowalam. Planowalam studia prawnicze, ale niestety zycie potoczylo sie inaczej. Mimo niecheci do cyferek pracowalam 17 lat jako ksiegowa ( w miedzy czasie rodzac moja pierwsza córeczke),potem bylam sekretarka i fakturzystka, tzn.robilam to, co w danym czasie mozna bylo znalezc. Teraz jestem gospodynia domowa i czekam na nasze malenstwo, chociaz jednoczesnie chodze do szkoly uczyc sie jezyka niderlandzkiego( jak na razie znam tylko angielski i rosyjski). Teraz mam problem tego typu: ja jestem Polka, a mój maz Holendrem. Planuje mówic do naszej córeczki po polsku, najwiecej jak sie da, tatus bedzie mówil oczywiscie takze w swoim ojczystym jezyku, czyli po niderlandzku. Czy dziecko moze miec z tego powodu jakies problemy? Odpowiedz Link Zgłoś
tatig Re: kim jesteście z zawodu? 30.12.04, 14:53 Hej Suzette! Wg mnie nie. Moja mama jest rosjanką, fakt mówiła po polsku, ale często od najmłodszego miałam kontakt z jej rodziną (dziadkami, ciotkami) i wtedy wszyscy w domu mówili po rosyjsku. Nigdy nie miałam najmniejszych problemów z językiem polskim a i po rosyjsku od zawsze wszystko rozumiałam, choć wcale się nie przykładałam do nauki tego języka. Wydaje mi się, że ten język, ktory dziecko będzie poznawało wśród rowieśników i w szkole, będzie doskonalszy. Miałam kolegę w liceum, którego rodzice są polakami, ale wychowywał się wiele lat na placówce w Afryce (z językiem francuskim) i tam chodził do szkoły. Do Polski wrócił dopiero do liceum i mimo języka polskiego w domu przez te lata, miał poważne problemy z pisaniem. Nawet oblał maturę z polskiego. Pozdrawiam Tatiana Odpowiedz Link Zgłoś
pasmois Re: kim jesteście z zawodu? 30.12.04, 15:41 hej dziewczeta, ja za 6 miesiecy bede psychologiem, a zajmuje sie wszytskim: bylam handlowcem, pracowalam w serwisie czesci zamiennych do duuuzych maszyn, administracja, a ostatnio promocja i PR. I w tej dzialce chyba zostane. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Do suzette 30.12.04, 15:00 Cześć Ptałaś czy dziecko może mieć problemy z powodu dwujęzyczności. Jeśli chodzi Ci o problemy z przyswajaniem języka nie martw sie tym, z tego powodu napewno nie wystąpią. Na ten sam temat dokładnie napisałam w tym wątku do jagienki przeczytaj sobie i trzymaj się. Szczęśliwego nowego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
suzette3 Re: Do Anulli 30.12.04, 16:48 Dziekuje, bo tyle jest róznych opinii na temat, ze sama juz nie wiedzialam, co myslec, a moja mama obawiala sie, ze nie bedzie mogla sie porozumiec ze swoja wnusia. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: kim jesteście z zawodu? 30.12.04, 23:04 Cześć, ja też jestem psychologiem, a ściślej doradcą psychospołecznym ale niestety nie pracuję w swoim zawodzie (mam nadzieję, że jeszcze kiedyś będzie mi to dane). Póki co zajmuję się eksportem w dużej prywatnej firmie. Mam jednoosobowe stanowisko pracy więc sama jestem sobie pania Od połowy października ciągnę zwolnienie bo nie miałam już siły na poranne wstawanie o 5:30 i dojeżdżanie do firmy (30 km w jedna stronę). A dzidzia ma przyjść na świat pod koniec stycznia. Potem urlop macierzyński i myślę jeszcze trochę posiedzieć na wychowawczym. Tak przynmajmniej doczekać roczku małej kruszynki. Potem dopiero pomyślę o powrocie do pracy. Pozdrawiam cieplutko. Asia i Dzidzio (36tc) "lilypie.com/days/050130/0/21/1/+1" Odpowiedz Link Zgłoś
babalaba Re: kim jesteście z zawodu? 31.12.04, 11:16 A ja jestem adminem kilku dość dużych portali Siedzę po 9 godzin przy kompie i robię wszystko, aby ludzie jak najczęściej wchodzi na te strony + PR; ostatnio robię reklamy tv i rtv. Już nie umiem czytelnie pisać długopisem, i nie wiem, czy mam miły głos, bo prawie go nie słyszę Kończyłam polonistykę i dziennikarstwo, ale robię kompletnie co innego. Od informatyki, po reżyserię i poradnictwo budowlane. Nie umiem tylko dobrze liczyć, bo ciągle nie wiem, jak to stało, że mam już 30 lat, i dlaczego w tym miesiącu mam na koncie x skoro miało być x2? Przez to siedzenie przed kompem szwankuje może życie towarzystkie; brak mi zwykłego gadania przy gorącej czekoladzie, w przytulnej kawiarence pozdrawiam, Mama wspaniałej Matyldy(15.01.2002) i 14tc (Max lub Klementynka). Odpowiedz Link Zgłoś
kolagulka Re: kim jesteście z zawodu? 31.12.04, 17:51 Witam Was! Czytałam posty moich przedmówczyń i nie zauważyłam wsród Was żadnej kadrowej. Ja skończyłam ekonomię o specjalizacji zarządzanie procesami rynkowymi, ale od prawie trzech lat pracuję jako kadrowa w dużej firmie w Opolu. Rodzina mówi, że poszłam w ślady ojca, ponieważ mój tatko przez całe życie pracował w kadrach, z biegiem czasu na wysokim stanowisku. Bardzo lubię moją pracę (tzn. zawód kadrowca, bo z atmosferą w zakładzie trochę gorzej). Nie mam wcale dylematu dziecko czy praca, bo jak wspomniałam - w pracy atmosfera, otoczenie, ludzie powoli stają się nie do zniesienia i dlatego chcę zajść w ciążę, pójść na macierzyński itd., a potem zmienić pracę. Mam stałą posadę, dość dobrą pozycję w firmie (ostatnio awansowałam) i dlatego na razie nie szukam pracy, bo głupio byłoby (a raczej nierozsądnie) iść do nowej roboty i od razu zajść w ciążę. Mam nadzieję, że szybko nam się uda! Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
lidka_mm Re: kim jesteście z zawodu? 03.01.05, 22:31 Cześć mamusie ... ja też wypadne blado.. generalnie pracowałam już jako pomoc w szwalni, w ogrodnictwie przy szczepieniu róż, opiekowałam się dzieciaczkiem, ale z zawodu jestem Technikiem dentystycznym i pracuję w swoim zawodzie od 5 lat, Pracę bardzo lubię, jednak firme nie bardzo.. no i miałam dylematy. jak większość... po 1 finanse, po 2 czy przyjma mnie spowrotem, ale teraz... cóż ciesze się że jest jak jest .. i sama już nie mam pewności że będe chciała wrocić... tym bardziej że mimo ciąży dają mi ostro popalić. Odpowiedz Link Zgłoś
asiekk1 Re: kim jesteście z zawodu? 04.01.05, 01:26 witajcie. Pracuje jako przedstawiciel handlowy ( zabawki ), na swojej dzialalnosci gospodarczej no ale.. nigdy nie ma tego odpowiedniego czasu kiedy zdecydowac sie na dzidziusia. ale nie mozna byc egoista. trzeba dzialac jestem w 16tc. pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
martiks Re: kim jesteście z zawodu? 06.01.05, 12:41 Witam wszystkie mamusie, To ja dorzucę jeszcze jeden zawód: radca prawny. Czekałam z decyzją o dziecku na ukończenie aplikacji, ze względu na ciężki, stresujący egzamin końcowy. Nie miałam dylematu - "praca a dzidziuś" (instynkt macierzyński ryczał potwornym głosem), ale z drugiej strony, nie można powiedzieć, nie zawsze łatwo jest się z malutkim dzieckiem utrzymać na rynku. Ale będzie dobrze, czego sobie i Wam życzę Odpowiedz Link Zgłoś