Dodaj do ulubionych

Toksoplazmoza?

08.08.05, 22:49
Robi sie to badanie przed zajściem w ciążę czy dopiero w czasie ciązy. Mam 2
letniego synka, który bawi się często w piaskownicy więc chyba warto zrobić.
A i proszę napiszcie co to Cytomegalia i czy warto robić?
Obserwuj wątek
    • gusia-81 Re: Toksoplazmoza? 09.08.05, 09:49
      Zarówno tokspolazmozę jak i cytomegalię warto zrobic zanim zajdzie się w ciążę. Jestem akurat "na świeżo", bo wczoraj był to temat wykładu pediatry w szkole rodzeniasmileAle jeśli się nie zrobi "zanim" to się robi podczas ciąży. Mało który lekarz z własnej woli zleca badanie na cytomegalię, standardowo tylko na toksoplazmozę, ale można zrobic odpłatnie.. Natomiast tokspolazmnozę powinno się robic conajmniej 2 razy podczas ciąży - ok.12tc i ok.33tc

Ależ się wymądrzyłam po tym wczorajszym wykładzie wink
      Pozdrawiam serdecznie smile

co to jest cytomegalia: serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51237,70735.html
      • mala.ela Re: Toksoplazmoza? 09.08.05, 09:52
        qrcze, ty to masz przynajmniej jakieś ciekawe info po spotkaniu z pediatrą. Na
        mojej szkole rodzenia prowadzący są na ogół bardzo fajni, ale pediatra zawiódł
        na całej linii... babka pogadała 20 minut i ... zapytała czy mamy jakieś
        pytania bo ona nie wie co jeszcze mogłaby powiedziec!!!

co do tokso i cytomegalii - zgadzam się, warto zrobic wcześniej, bo wtedy nie
        musisz przyjmowac leków w czasie ciaży, no i nie przeżywasz koszmaru po
        odebraniu pozytywnego wyniku w trakcie ciaży.
        • gusia-81 do mala.ela 09.08.05, 09:57
          fakt smile pediatra nam się udał.. mielismy 2 spotkania po 2 godziny i zleciało jak...Bardzo ujmujący facet, zresztą- jest też mlodym tatusiem, więc jego wykłady szły dwutorowo: co sądzi i poleca jako lekarz a co jako ojciec smile
          • alfa156 Re: do mala.ela 11.08.05, 21:07
            przepraszam moze to glupie pytanie, ale czy to ma cos wspolnego z posiadaniem
            psa? planujmey pod koniec roku i nie chce zrobic czegos zle albo nie zrobic w
            ogole. Juz wiem o kwasie foliowym, o szczepieniach na rozyczke. choc to chyba
            lekarz powinie mi to wszytsko powiedziec
            • gusia-81 Re: do mala.ela 11.08.05, 23:11
              Toksoplazmoza jest przenoszona przez koty- szczególnie młode i inne młode zwierzęta.. Jeśli chodzi o psa, to my też mamy w domu czworonoga i pediatra ze szkoły rodzenie powiedział, że przed porodem musi być odrobaczony, a potem trzeba to powtarzać co kwartał (standardowo jest chyba co pół roku). Ale ogólnie pies dziecku nie przeszkadza, a ponoc dzieci wychowujące się ze zwierzakiem są rzadziej alergikami. Ale tak jak napisałaś - lekarz powinien Ci wszystko powiedzieć wink

Pozdrawiam
              • kadewu1 Re: do mala.ela 12.08.05, 18:46
                Zarażenie się tokso od kota jest prawie niemożliwe, jeśli sprzątasz kuwetę
                częściej niż raz na 24 godziny (tyle musi przeleżeć kupa). Prędzej zaraić się
                można grzebiąc w ziemi, jedząc surowe mięso (różnica w zapadalności na tokso
                między Francuzami i Anglikami jest bardzo znaczna na korzyść Anglików, a oni
                kochają koty, tyle że jedzą mocno wypieczone mięso - to cytat z książki lekarza
                ginekologa). Kot zaraża przez 10 dni RAZ W ŻYCIU.
                Pozdrawiam,
                Ka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka