Dodaj do ulubionych

toksoplazmoza

09.02.06, 13:55
Jak wiadomo toksoplazmoza może do prowadzić do wodogłowia, w związku z tym
mam pytanie czy lekarz w 28 tygodniu ciąży podczas USG mógłby już zauważyć
wodogłowie.
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: toksoplazmoza 09.02.06, 14:52
      Raczej tak. Znalazłam coś takiego:
      "Przed 18-20 tygodniem ciąży rozpoznanie większości przypadków wodogłowia bez
      towarzyszących wad jest bardzo trudne, ponieważ komory boczne mózgu płodu w tym
      okresie ciąży są szerokie i zajmują większość półkul mózgowych".
      www.maluchy.pl/artykul/101 A więc później powinno to być możliwe.
      • delfi05 Re: toksoplazmoza 09.02.06, 15:23
        witam przyszłą mamusie ja nią jestem od pół roku Mati ur. się 16.07.2005r .
        oczywiście że na tym etapie ciąży już widać czy dziecko ma wodogłowie ja miałam
        w ciąży toksoplazmozę i już na drugim USG w 21 tyg ciazy lekarz jest w stanie
        to potwierdzic praktyczie w 100%
        • jasieczek.z Re: toksoplazmoza 09.02.06, 19:16
          Witam. Moje dziecko urodzi się 09.05.2006 r. ale jestem zdruzgotana
          toksoplazmozą.Mam pytanie jak przebiegało Twoje leczenie toksoplazmozy w ciąży,
          i jaki miała ona wpływ na dzidziusia, no i oczywiście w jaki sposób się
          zaraziłaś i czy miałaś jakieś objawy tego zarażenia. Pozdrawiam
          • kurova Re: toksoplazmoza 09.02.06, 20:42
            Jeżeli Cię to pocieszy, to napiszę Ci, że u mojej kuzynki rozpoznano w
            pierwszym trymestrze toksoplazmozę, wybrała trzy czy cztery serie antybiotyków,
            nie wyleczono toksoplazmozy, dziecko zdrowiuśkie się urodziło. Też straszono ją
            konsekwencjami tej choroby.Niedługo po wykryciu choroby zaczęła plamić, w
            szpitalu zostawiono ją na podtrzymaniu, a my w domu zastanawialiśmy się czy
            dobrze robią, czy to nie jest naturalna selekcja uszkodzonego zarodka. Zaraz
            też pojawiła się babka z Sanepidu u nich w domu i dziwiła się ,że nie poroniła,
            a zarazić się można nawet jak kot załatwi się na trawie, później te gówienko
            wyschnie na słońcu , wiatr zawieje i te sproszkowane gówienko zawieje Ci w
            twarz. Tak mówiła ta babka z Sanepidu . Powtarzam dziecko urodziło się zdrowe.
          • delfi05 Re: toksoplazmoza 10.02.06, 12:40
            witam oczywiscie na poczatku ciazy gdy poszłam do lekarza dał mi skierowanie na
            badania w tym rowniez na toxo.Z wynikow badan wyszlo ze mam swieza infekcje(byl
            to dla mnie szok, byłam zalamana).zaraz znalazlam sie w szpitalu w ICZMP w
            Łodzi ja jestem tez z Łodzi celem potwierdzenia wyniku badań,miałam
            konsultacje z pania doktor chorob zakaxnych sprawdzała moje wezły chlonne czy
            nie sa powiekszone poniewaz ja nie malam żadnych objawow choroby. poradili mi
            zebym przepisala sie do lekarza ginekologa w ICZMP ktory specjalizuje sie w
            tego typu ciazowych chorobach.Calą ciąze bralam antybiotyk mialam liczne
            badania celem sprawdzenia mian toxo, rowniez mialam dwa razy robione w szpitalu
            bardzo szczegolowe USG genetyczne+ echo serca płodu czy dzidzia jest zdrowa.
            Mati tak jak mowilam urodzil sie pol roku temu jest calkowicie zdrowy zaraz po
            porodzie mial robione USG główki oczywiscie rowniez mial liczne badnia gdzie
            pobierali mu krew celem sprawdzenia mian toxo i wykluczenia toxoplazmozy
            wrodzonej.Z badań wynika ze nie ma toxo wrodzonej . Nie mam pojecia jak sie
            zarazilam. Jejku nawet sobie nie wyobrazasz jak ja sie martwilam przez cala
            ciaze czy wszystko bedzie dobrze z dzidzia kazde badanie USG bylo dla mnie
            pelne obaw.Troche sie rozpisalam mialam mozliwosc bo babcia wlasnie zajmuje sie
            moim synkiem. Czy Tobie rowniez wyszlo z badania ze masz toxo?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka