Dodaj do ulubionych

2-ga dzidzia

05.02.07, 21:04
witam mam 22 lata i3 miesięcznego synka i tak sie zastanawiam jaka różnica wieku dla dzieci jest najlepsza. nie chce żeby mój syn był jedynakiem bo sam ma 7 rodzieństwa i wiem jak to jest fajnie w grupie. między mną a moją najmłodszą siostrą jest 20 lat różnicy i traktuję ją jak włsną córke.
zastanawiałam się nad różnicą jakieś 2 lata ale tak obserwuje ojego męża i chyba poczekam z tym ale to nie jest jeszcze pewne za miesiąc moge zmienić zdanie.
Napiszcie prosze jak jest u was
Obserwuj wątek
    • alela1 Re: 2-ga dzidzia 06.02.07, 12:17
      jestes jeszcze bardzo mlodziutka, moze poczekaj ze 3-4 lata, odpocznij,
      pouzywaj zycia zanim zdecydujesz sie na drugie dziecko.
      • moniqep Re: 2-ga dzidzia 06.02.07, 15:55
        Jesli obydwoje chcecie drugiego dziecka radze sie zdecydowac szybko. Wiem,ze
        bedzie ciezko,duzo obowiazkow itd. Moim zdaniem najfajniejsza roznica jest 2 ,3
        lata. 2 lata roznicy to duze ociazenie ale 3/3,5 to chyba da rade. Mowie,chyba
        bo ja tak chcialam ale nie wyszlo. Po urodzeniu coreczki chcialam odpoczac,potem
        jak podchowalam i zrobilo sie wygodnie.Nie chcialo nam sie znowu obowiazkow jak
        poczulismy troszke luzu.Teraz corka ma 3 latka i staramy sie o drugie.Zaluje,ze
        nie zabralismy sie do tego w czesniej. Boje sie ,ze jak nam dlugo nie bedzie
        wychodzic roznica bedzie sie robic coraz wieksza.Zawsze marzylam o 2 dzieci z
        mala roznica wieku.
        Radze sie spiac.Wychowac dzieci w podobnum wieku.Jak bedziesz mila 30 i
        odchowane dzieciaki zaczniesz uzywac zycia. Jezdzic po swiecie itd (jesli
        bedziesz miala na to ochote). Ja mam teraz 30stke. 3 letnia corke staram sie o
        drugie. Pomysl jak bedziesz w moim wieku to sobie odbijesz za wszystkie czasy.
        Zapewniam,ze jeszcze bedziesz czula sie mlodo i bedziesz miala checi na zabawe.
        • leli75 Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 20:10
          w grudniu czekamy na 2-gą dzidzię pierwsza jest trochę duża bo ma 11 latsmile.
          Wiem,że to duża rórnica ale czasem nie zawsze jest tak jak sobie zaplanujemy.
          Zgadzam się ,że najlepsza różnica to 2-3 lata.
    • bebe52 Re: 2-ga dzidzia 07.02.07, 16:25
      Ja zdecydowałam sie na drugie dziecko po 5 miesiacach od porodu pierwszej
      córuni. Wtej chwili pierwsza ma 17 miesiecy a druga 4 miesiace, niezałuje ze tak
      wczesnie chociaz to wlasnie maz namawial mnie na drugie gdzie byl przy obu
      porodach obecny,troche mnie to zaskoczylo ale naprawde jest super pracy wcale
      niemam wiecej a i ta starsza córa duzo mi pomaga w domu jak i przy mlodszej
      siostrze, oczywiscie nie mozna liczyc na wiele od 17 miesiecznego dziecka ale
      zawsze to cos ja sie ciesze i powoli zaczynamy planowac trzecie.Rzycze ci aby i
      wam sie udalo osiagnac swój cel, Nie ma nic gorszego od
      JEDYNAKA/JEDYNACZKI.Pozdrawiam
    • incia82 Re: 2-ga dzidzia 13.02.07, 11:45
      ja mam 9-miesięcznego synka a juz jestem w 8 tc wiec różnica nie będzie taka
      wielka....
    • agnrek Re: 2-ga dzidzia 13.02.07, 12:03
      Ja myślę, że do 3-4 lat najwięcej.
    • betty761 Re: 2-ga dzidzia 13.02.07, 18:14
      między moimi córciami jest 20 m-cy różnicy, a między córcią a synkiem będzie 14.
      to mało! ale da się przeżyć
      pozdrawiam
      • beniusia79 Re: 2-ga dzidzia 13.02.07, 19:49
        my mamy 7-mio miesieczna corcie, od jakiegos czasu "staramy" sie o drugiego
        dzidziusia. nie mialam jeszcze okresu, karmie 8 razy na dobe, wiec mozliwe, ze
        jeszcze sie nie uda. z jednej strony chcialabym byc juz w ciazy, z drugiej
        obawiam sie, ze nie dam sobie rady z 2 malych dzieci. jestesmy z mezem zdani
        tylko na siebie, z 2 nie bedzie latwo, ale mam nadzieje, ze jakos sobie
        poradzimy smile
        • niepewna85 Re: 2-ga dzidzia 14.02.07, 07:26
          bardzo dziękuje za odpowiedź, ja jeszcze pod uwage biore to że mieszkamy z teściami w domku i nasz pokuj jest na samej górze i noszenie dziecka po schodach dwa piętra to troche wysiłku w ciąży a zwłaszcza że strasznie puchne będąc w ciąży i ostatnia ciąża zakończyła się wywoływaniem z powodu gestozy, a druga kwestia to jest to kto się zajmie dzieckiem jak ja będe w szpital, moja teściowa ma 4 synów i miała córke ale zmarła jak miała4 miesiące i bardziej faworyzuje teraz dziewczynki więc nie wiem jak to będzie z moim Kubą bo on jak narazie to się bardzo przywiązał do mnie nawet z taą tak długo nie wytrzyma
          zaczekam jeszcze i zobacze jak będzie może się zdecyduje niedługo pozdrawiam
          • neniek Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 12:50
            Ja mam synka 2 latka, w grudniu urodze drugie. Uważam że różnica mięzy dziećmi
            2-3 latka to idealnie ponieważ będą miały jakiś kontakt ze sobą, będą się
            jeszcze bawić i jedno nie będzie tak zazdrosne o drugie. Większa różnica to dwa
            różne światy u dzieci, to często więcej problemów bo jak już są większe to
            niezawsze chcą razem się bawić apotem zawdza starszemu młodsze wiem to z
            obserwacji
      • agnrek Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 13:22
        Los postanowił za mnie zdecydować i urodzę w końcu roku bliźnięta smile
        • kajka271 Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 15:49
          Ja planowałam 2-3 lata, ale rok nam zajęły starania (z poronieniem po drodze),
          jak teraz wszystki bedzie dobrze, to będzie różnica 3lata i miesiąc smile
          A synek ma teraz 2,5 i ciągle pyta o dzidzię, więc chyba byłby to dobry moment
          juz teraz na noworodka smile no ale ciąży nie przyspieszę smile
          • kanetka Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 20:02
            ja tez uważam, że nie ma na co czekać jak chce się mieć więcej niż jedno
            dziecko. Dlategowłaśnie jak zajdę w ciąże w tym cyklu to różnica między Igą a
            drugą dzidzią będzie 2 latka. Za tydzień testuję smile jejku jak bardz bym
            chciała, żeby tak jak przy pierwszej ciąży i tym razem udało się od razu. ale
            to dopiero nasz pierwszy cykl starań.... zobaczymy.... smile
            • joko5 Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 21:10
              U nas będzie 13 lat różnicy, to dużo, ale jakoś tak wyszło.
            • fruzia27 Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 21:15
              Ciekawa jestem na jakiej podstawie uważacie, że różnica 2-3 lata jest
              najlepsza? Bo tak się utarło??? Ja mam 3 lata młodszą siostrę i nie mam z nią W
              OGÓLE ŻADNEGO kontaktu! Nigdy nie lubiłyśmy się razem bawić miałyśmy różne
              towarzystwa i tak zostało do dziś. Jedyne co to nasze dzieci bardzo się lubią
              (między nimi jest rok różnicy), ale i tak spotykają się przypadkiem u dziadków.
              Może gdyby siostra była więcej młodsza - 6-8 lat, wtedy łatwiej byłoby mi
              zrozumieć dlaczego dzieli nas tak dużo? Nie wiem. My planowaliśmy dzieci z
              różnicą 2 lata, los zdecydował inaczej. Na razie nie żałuję, widzę że córka
              coraz częściej zajmuje się sobą, ma swoje sprawy, koleżanki. I mam nadzieję,
              nie odczuje tak bardzo, że mama nie będzie się nią mogła tak dużo zajmować.
              Gdyby drugie urodziło się po 2 latach, a ona była bardzo absorbującym
              dzieckiem - męczyłaby się i ona i ja. Nie twierdzę, że teraz będzie wyłącznie
              różowo, ale uważam, że 6 latkowi łatwiej jest wiele rzeczy zrozumieć, bo co
              obchodzi 2 latka, że ma siostrę i mama teraz ją będzie tulić, a nie jego? Takie
              moje zdanie, a jak będzie to się okaże wink
              Pozdrawiam
              • mamaszymcia Re: 2-ga dzidzia 13.07.07, 21:36
                Popieram w 100% Fruzie, ja tez mam rodzenstwo z 2 letnia roznica i wcale nie
                jest tak rozowo. Ani dla rodzicow, ani dla dzieci, wcale nie maja takiego super
                kontaktu. Nie kazde dwuletnie dziecko gotowe jest na przyjecie brata albo
                siostry. A jak ktos mi juz pisze, ze najgorsza rzecza na swiecie to byc
                jedynakiem, to mnie calkowicie dziwi. Osobiscie znam gorsze rzeczy.
                • anita.anita80 Re: 2-ga dzidzia 14.07.07, 09:12
                  najlepsza różnica między dziecmi to taka na jaką jestesmy gotowe psychicznie i
                  fizycznie a jeżeli ,ktos nie czuje się na siłach i chce miec jedno dziecko to
                  czemu nie
                  ja mam planowaną różnice 25 miesięcy między dziewczynkami (i bardzo myslałam
                  nad tym czy zajsc w ciąże ,czy bedzie dobra różnica 2 lata myslenie zajeło mi
                  ok 4 miesięcy ,następnie poszłam po porade do lekarza , zrobiłam badania ,a
                  wszesniej juz brałam folik i po wizycie u lekarza zaszłam w ciąże w drugim
                  cyklu staran )moja córeczka była bardzo przygotowywana jak urodziłam to była
                  już bez pieluch ,nie jezdziła w wóżku , chodziła na 3 piętro ,jadła samodzielnie
                  i ładnie już mówiła dzidzie przyjeła dobrze i nie było większego problemu
                  dzisiaj już panny są spore mała ma 18 miesięcy ,a duża 3 ,7 latek i jest ok
                  bardzo małe się kochają
                  jak bym miała wybierac jeszcze raz była by to własnie róznica 2-3 lat
                  i podkreslam jeszcze raz nikomu nie mozna powiedziec jaka róznica jest dobra to
                  musi wiedziec kazda z nas i byc gotowA na przyjęcie małego człowieka , które
                  jest niewinne , bezbrone potrzebujące dużo miłosci i ciepła

pozdrawiam
                  Anita mama Martynki i Rozalki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka