chillianna 27.06.07, 18:56 Od kilku dni mam dziwne krawienia. Początkowo myślałam, ze to okres wcześniejszy (owulacja 15.06), ale to jest raczej krwawienie. Gino nie widzi zarodka, ale mówi, że macia większa. Zrobiłam betę - 38.88. Czy to ciąża czy nie ( ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olik1980 Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 19:22 Istnieje coś takiego jak Google, w które wystarczy wpisać hasło np. "normy beta hcg" ale oczywiście to trudne, prawda? Tak czy inaczej jesteś w ciąży. Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 19:25 Olik wiem, że jest google Jednak dziewczyny na forum gazety W oczekiwaniu to prawdziwe specjalistki ) Ciekawa byłam i jestem, czy ktoś miał taką niską betę. Lekarz kazał zrobić betę w pn i zobaczymy. Póki co boję się cieszyć Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 19:25 Dosyć niska ta beta, a podejrzewam, że to mniej więcej 4-5. tydzień ciąży. Czy ginekolog zobaczył na usg pęcherzyk płodowy czy zupełnie nic? Z pewnością kazał Ci powtórzyć betę, aby zobaczyć, czy przyrasta. Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 19:27 No kazał powtórzyć..nie wytrzymam do poniedziałku. Pęcherzyka nie widać - gdyby było widać, to sprawa byłaby jasna. TYlko macica "rozpulchniona". Ach ... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 19:33 Niestety, musisz czekać na wynik bety, oby tylko zaczęła przyrastać i pokazał się pęcherzyk. Czasem tak się dzieje, że ciąża jest młodsza niż sama liczysz, może owulacja była później? Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 19:44 Dzięki Angrek za słowa wsparcia. Owulacja teoretycznie mogła być poźniej, bo miesiąc wcześniej było biochemiczne poronienie, hormony pewnie szaleją Nie czułam owu, więc nie wiem dokładnie. Staraliśmy się o dzidzkę w kalendarzykowe dni płodne codziennie. Może w ostatni dzień chwyciło. Tylko skąd te plamienia i do tego taka mała beta Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadamianka Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 21:29 pęcherzyk ciążowy widać dopiero przy becie ok 1500, więc teraz to jeszcze nie dziwne, że go nie ma. W ktorym dniu cyklu robiłaś to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 do kasiadamianka 27.06.07, 21:50 ps. u mnie był widoczny pecherzyk przy becie 49 wiec to nie nie tak że dopiero przy becie 1500 przy 1500 musi! być juz widac bo jesli jest mozna podejzewać pozamaciczną wszystko zalezy od sprzętu...naprawdę... Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 22:28 To akurat nie jest prawda, ja w pierwszej ciąży zobaczyłam przy poziomie ponad 400. Odpowiedz Link Zgłoś
megisa1 Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 27.06.07, 21:55 chilianna wg mnie lekarz powinien przepisac ci juz progesteron...powiedziałas mu o wyniku bety? jesli nie to nie czekaj do nastepnego wyniku! tylko dzwoń plamienia moga sie zdarzyć z róznych względów tym bardziej na poczatku ale jesli juz wiadomo że cos zakiełkowało to nie można tego sobie od tak zostawić i zlekceważyć trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Chillianna!!! 27.06.07, 22:05 Z tą betą to nie czekaj do poniedziałku!!! Badanie powtarza się po 48h w celu określenia czy przyrost jest prawidłowy i dopiero to ma sens!!! Jeśli przyrośnie więcej niż 60% - to dobrze. Druga sprawa: jeśli 15 miałaś owu to możesz mieć taki wynik bety. Krwawienie mogło być krwawieniem implantacyjnym zarodka. Trzymam kciuki i nie czekaj do poniedziałku. Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:28 Kochana ten wynik oznacza ciążę bardzo wczesna takze jest przed terminem @ ma prawo byc jeszce na tyle niska. Poza tym lekarz nawet jakby stanal na uszach to nie zobaczy pecherzyka ciążowego teraz. Pecherzyk widac przy becie ok 500 najwczesniej to jest kilka dni po terminie @, u niektórych kobiet juz w terminie widac maciupenieczką kropeczkę. Takze przypuszczam ze to bylo krwawienie implantacyjne któe wystepuje i niewielkiel liczby kobiet. Narazie mozesz spokojnie czekac na to by @ nie przyszla i ciąza sie utrzymala. zycze wiele dobrego Mozesz powtórzyc beta np po 4 dobach bo powtarzanie jej po 2 dobach jeszce przed terminem @ niewiele powie gdyz najważniejszy i rozstrzygajacy co do dalszego losu ciązy jest pierwszy termin @. Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:30 A ta beta to mlU/ml czy U/l? bo to ma zasadnicze znaczenie co do widocznosci pecherzyka na usg. Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:33 Bete mozna powtórzyc poźniej ale inne sa wyznaczniki co do przyrostu! Powinnas zrobic tak jak zaleca lekarz. Bedziesz juz okolo terminu @ wiec jej poziom wiele powie, natomiast przyrosty bety przed @ nie są jednoznaczne z tym ze ciąża dalej bedzie rozwijala sie prawidlowo. Sluchaj wiec lekarza i zycze by @ nie przyszla i dzidzi pieknie rosla. Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:30 Betę robiłam dziś chilli 27 dzień cylku. Też myslałam, że powinnam betę zrobić wcześniej, a nie czekać prawie cały tydzień. Wizytę miałam prywatnie, u ordynatora ginekologii, moze facet wie co robi. Kazał mi dzwonić prywatnie na komórkę, jak się dowiem wynik bety. Zadzwoniłam, a on, że za mało na ciążę Jak już to bardzo wczesna, albo coś zostało po zeszłomisięczym biochemicznym poronieniu. Chyba jednak zrobię betę jeszcze w tym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:36 Polpotworek betę mam w mUI/ml?? Możesz mi wytłumaczyć różnicę ? Jestem tak zestresowana, że nie myslę racjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:42 A byłaś badana po poronieniu - powtórka bety i usg? Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:46 W tych jednostach beta na tym samym etapie liczbowo jest wyzsza niz w tych drgich. Co moim zdaniem nadal nie znaczy ze to jakies pozostalosci. Ja w 28dc mialam bete 140 z bliźnietami więc tez nie byla strasznie wysoka... poza tym są normy i u kazdej kobiety zarodek zagniezzdza(od tego mom. wytwarza sie beta) sie w róznym czasie takze do zaplodnienia moze dojsc w tym samym czasie a u roznych kobiet beda dwa rozne wyniki bety. Ważne ze beda sie mieścily w normie. A norma mdz 3-4 tyg(czyli liczona od Ost miesiączki)-czyli tak jak u ciebie wynoski ok 9-130. Jesli wiec do zaplodnienia doszlo ok 15.06 to ta beta mieści sie w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:47 A lekarz zapewne stwierdzil ze za niska bo skoro powiedzialas mu ze te krwawienia to okres to rzeczywiscie w tym terminie juz powinna przekraczac 130. Powtorz te bete w poniedzialek Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:49 27 dc to wcale nie tak bardzo za wcześnie na betę. ja bym powtórzyła po 48h. jak będzie przyrastać prwiełowo to się uspokoisz trochę i po weekendzie powtórzysz jeszcze raz dla lekarza. a przynajmniej wypoczniesz Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: Chillianna!!! 27.06.07, 22:53 Tak, po poronieniu miałam dwa razy usg, ale nie miałam bety, bo nawet specjalistyczny test z moczu w gabinecie nie pokazywał ciąży. Teraz jednak poszłam do innego lekarza i powiedział, że tamten powinien zrobić betę. Widziałam, że ten gino u któego teraz byłam, sam nie wie o co chodzi. Więszka macica, ale czysta. Beta jest, ale mała. Polpotworek dzięki za odpowiedź. Piersza dzidzia była raz ciach i gotowa. A teraz takie problemy ( Nie doceniałam swojego szczęścia. Bardzo dziękuję za wasze wsparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
agnrek Re: Chillianna!!! 28.06.07, 18:32 Ja w 28dc z bliźniętami miałam betę 88! Odpowiedz Link Zgłoś
katisza Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 15:44 Witam sedecznie Pamiętam jak przy pierwszej ciązy robiłam bete w prywatnym labolatorium.Beta wyszła 2,1 ciązy brak-.Było to ok 5 dni po terminie miesiączki ,której nie dostałam.Dzwoniłam nawet do labolatorium ale usłyszałam jezeli tak wyszło to tak jest i juz. Następnego dnia pojechałam do lekarza który skierował mnie do labolatorium w szpitalu.Odebrałam bete z wynikiem 8 tys . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 19:45 Już prawie się cieszyłam, bo te wyniki jakie piszecie, były dla mnie pocieszające. Dziś dostałam bóle okresowe. Krwawienie troszkę mocniejsze, ale nadal "takie inne". Biegnę do toalety, bo jakby coś się działo, a tu kropeczka na wkładce. Tak mi smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
aniafirak Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 19:53 Na twoim miejscu powtórzyłabym bete w tym samym laboratorium i zobaczyłabym czy rośnie. Jeśli to ciąza to beta powinna sie zwiększyć, jeśli nie to znów mogłabyć ciąża biochemiczna.Brak ciąży mimo wysokiej bety, jeśli wcześniej pojawiła sie ciąża biochemiczna może oznaczać również zaśniad groniasty. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
aniafirak Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 19:57 a i zapomniałam dodać ,że jeśli jesteś w ciąży to te plamienia mogą oznaczać niski poziom progesteronu, co uzupełnia się łykając luteine lub duofaston. Ja na twoim miejscu działałabym tak jakbym była w ciąży i zaczęła łykać progesteron. A jaką masz temoperature?W ciąży jest podwyższona. Odpowiedz Link Zgłoś
chillianna Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 20:34 Podwyższona. Idę jutro na Betę. Tak bardzo boję się uwierzyć, że może być ciąża, aby się nei rozczarować. Bardzo to przezyłam w zeszłym miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
leila78 Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 21:04 Zrób tą betę z rana i jeśli przyrosła leć po receptę na progesterom. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polpotworek Re: 38.88 Beta - ciąża czy nie ? 28.06.07, 22:49 Dokladnie. skoro nadal plamisz a nie dostalas duphastonu to powtórz jutro te bete i kolo poniedzialku wtorku. Odpowiedz Link Zgłoś